Kızıldenizden geldigi soylenen ve son 3 yıldır Akdeniz bolgesinde 2 yıldır da egedenizinde balık bırakmayan ve son zamanlardada artık marmara da gorulmeye baslanan BALON balıkları illetinden denizlerimiz nasıl kurtulacak? Bu konu ile ilgili devletin ve unıversitelerimizin bolum baskanlıklarının bır arastırması ve cozumu ılgılı calısmaları varmı? Neler yapmak gerekir? Yoksa ' SALDIM CAYIRA, MEVLAM KAYIRA'mı.
Tevfik Ağabey sorun sadece balon balıkları olsa neyse, ama balonla beraber son bir kaç yılda Kızıldeniz'den sularımıza göçen balıkların türü 18 e çıkmış durumda. Tür sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Bu yeni tür balıkların Akdeniz ve Ege ekosistemi üzerinde çok büyük zararları var. Ancak malesef küresel ısınma devam ettiği sürece bunun önüne basit çözümlerle geçemeyeceğiz. Yapılacak çalışmaların bu yeni balıkların türünü yok etmekten ziyade küresel ısınmanın tetikleyicilerinin önüne geçmesine yönelik olması şarttır. Yoksa havanda su dövmüş olunur. Bu sene Ocak ayı sonuna kadar Erzurum'da bile thşörtlerle dolaşıldığını unutmayalım. Bu ısınmanın yol açacağı sorunlar yakında balon balıklarından çok daha büyük küresel felaketlere yol açması en çok korkulan durum sanırım.
SAMI bey ( DENIZCI KAPTAN ); Genel ve genis kapsamda cok haklısınız. O konular uluslararası konulardır malumunuz. Benim amacım, basit anlamda nasıl cozumler uretilecegi konusu ile ilgili. Doga dengesini kurmus.Her canlı birbirleri ile mucadele ediyor ve denge bir sekilde korunuyor.Ogrendigim kadarı ile okyanuslarda bu BALON balıklarını tuketen kopek balıgı turleri var. Bundan yararlanılabilirmi? Bununla ilgili bir proje gerceklestirilebilirmi? SİZEDE İLGİLERİNİZ VE HASSASİYETİNİZ İCİN TESEKURLERİMİ İLETİRİM. Tevfik - BURSA
Sanırım yanlışınız var.Bırakın ocak ayıını ekim ayında bile tişörtle dolaşamazssınız Erzurum'da.Sadece ocak ayında doğru dürüst kar yağmadı...
Televizyonda haberlerde gördüğümü söyledim. Haber görüntüleri arşiv olabilir. İddia edemem. Ancak haber konusu Erzurumda bile havaların sıcak gitmesiydi...
aslında haklısınız.eski kışları yaşamıyoruz ama ocak ayında thişört hakikaten çok abartmışlar televizyonda...