İstanbul'da avcılardan başlayıp sarıyere; beykozdan başlayıp Tuzlaya kadar olan sahil şeridinde dolaştığınızda her musait yerde yüzlerce insanın ellerinde oltalarla balık tutmaya çalıştığını görürsünüz. Yaklaşık istanbul kıyı şeridinin ortalama her 5 metresinde bir insan olta sallar yaklaşık olarak. Ve bunların %80 den fazlası da ne sirküler okumuştur nede böyle bir şeyin varlığından haberi vardır ve en onemlisi istavrit ve etraflarında tutulan başlıca birkaç balığın dışında balıkta tanımazlar. Geçen yaz sarıkanada yatmış beklerken 10-15 metre yanımda olta atan bir şahıs iskorpit i arkadaşlarına kaya balığı tuttum diye gösterirken benim ellemeeeeee,iskorpit ooo dememle çarpılmaktan kurtuldu ( iskorpiti usulunce oltadan çıkardıktan sonra el koydum). Bu insanlar için balık avlamak bir hobi,bir tutku olmaktan öte sadece akşam eve denizden bedavaya getirdikleri birkaç parça balık götürmektir. büyük küçük ne gelirse kovalara atılır . Hele bide tesadüf çapariye iri bi balık takılırsa bayram var. Akdeniz kıyılarında avlanan arkadaşların belalısı balon balığının ege de de görülmeye başlandığı duyumları gelmeleri başladı ki zaten akdenizde olar bu balığın oralara girmesine de şaşmamak lazım. Eğer bu balık Çanakkale ve Searoza kadar çıkacak olursa Çanakkale boğazına ve daha sonra da Marmaraya gireceği bir gerçek. Marmaraya girdikten sonra da Kültür kenti İstanbul'a kadar ulaşacaktır. Şimdiiiiiiiii. Birinci paragrafta tarif ettiğim vatandaş profili için oltaya takılmış bu iri balık iyi bir akşam yemeği olacaktır veeeeeee sonrası malum. Kene salgınından daha vahim bir balon balığı faciaları hadiseleri başlayacaktır. Ne dersiniz ?
Kisacasi benceeeeeee: Balon baliklarin o denli üremesi, veye marmaraya kadar gecmesi olanaksiz. Marmara denizindeki tuzluluk, sicaklik oranini elde atarsak, en kisa 2072 yilinda olacak bir hadise.... Yani sizin "istanbulda-toplu-ölüm" senaryosu biraz zor gibi.... Saygilarimla.
Kastettiğiniz zehirlenmeleri ise, meraklanmayın, o tip vatandaşlara bir şey olmaz. Aids'e bile panzehir geliştirmiş bir milletiz. İstanbul'a balon balığı gelir mi? sorusunun cevabı ise... evet gelir. Kadıköyün hemen karşısındaki Adalar'da tropik mercan kayalığı niye varsa o nedenle gelir. Sinop'ta pek çok Akdeniz türünü zaman zaman neden görüyorsak, o nedenle gelir. Sahi tropik mercanın orada işi ne? Akdeniz balıkları Karadeniz'in göbeğine nasıl gelir?
Yanliz hocam diyecegimde..... Ben 10 yasindayken, babamla epey baliga cikardik. Sene 1985 ve oltacilik Antalyada Bu balon denen baligi, belki 10-20 cikista 1 alirdik..... belki almazdik. Simdi illet olduda, marmaraya gelmistir, ondan süphem yok. Ancak "illet" olabilmesi icin en az..... ne bilem..... epey zaman gececek gibi de.... offff... ne bilem bu mercimek beynimle...... Yani, Istanbulda toplu ölüm senaryosuna epey zaman var..... Bence bu baligi, ancak ve ancak, baska yeni bir türün gelmesiyle yok olacaktir veya dengesi bulunacaktir.... ne olursa olsun.
Zaten "komplo teorisi" diye belirtmişsiniz. Yani gerçekliğini tartışmak isterseniz eğer bence bu balığın önce biyolojik yapısını (tuzluluk,sıcaklık,üreme,beslenme vs.) iyi bilmek gerekiyor ya da bilenlerden öğrenmek gerekiyor.Hadi onları da bilmiyoruz diyelim (ki bu da benim teorim) lüfer denen "canavar" onları keser atar.Mamafih daha hızlı ürerlerse vay İstanbul'un haline ki ; Gelibolu'da da yakalandı bu balık.Yani Çanakkale Boğazı'nı geçmiş
toplu ölüm falan olmaz zehirlenen birkaç kişi olur sonrada tvler haber yapar kimse yemez. haa şu olabilir sadece para kazanmak amaçlı düşünen satıcılar tezgahlarında ucuz fiyatlı satarlarsa vatandaş bilmeden alıp yer burası kesinnn..
Marmaradaki köpekbalığı ve yunus yogunlugundan üremeye fırsat bulamazlar bence. gırgırlarda buna yardımcı olur.
işte bu balon balıklarına karşı alınabilecek önlemlerin ek ve en önemlisi akya balığını avlamamak. çünkü akya balığı balon balığını yem olarak kullanır
Isınan sulara , Kızıldeniz menşeyli, Süveyş Kanalı yolu ile geldiği sanılan balonlar başomızın belası diye bir kaç yıldır söylüyoruz. Ege'ye ulaştıklarına göre Marmara ve Karadeniz'e de ulaşmaları pek uzak değildir. Allah yardımcınız olsun. Bir güzelliği var .Misinayı kesmeden çekebilirseniz (ki kıyıda 2,5 kg ma ulaştılar.) büyük balık tutmanın mutluluğnu yaşıyorsunuz. RASTGELE!