Oltalari kesen, avci dostlara "lanet olsun" dedirten balon baliginin gagasinin ne kadar keskin oldugunu gosteren videolar... UYARI: Ikinci video biraz rahatsiz edici olabilir. Disci korkusu olan lutfen izlemesin. http://www.youtube.com/watch?v=FI9_J9bunt4&feature=fvwrel http://www.youtube.com/watch?v=drUCDs4UG_M&feature=related
BİNGOOOO......Kultur levregi baslıgıyla yazdıgınız konuya verdigim cevaba tam uymus İbrahim kardesim. Avlandıgım yerde ne kostek bırakıyor,nede beden. Bıraktık kostekleride, sen gel,fırdonduye dal. Her cıkısımda, mubaalasız en az 10-15 beden takımı yedekliyordum. Ama caresini buldum.Fırdonduye atlamazsa birtane bile kostek kaptırmam artık onlara. Su an fotograf yukleyemiyorum nedense. Yoksa cozumu fotograflayıp,arkadasların bilgilerine aktaracagım.İnsaallah sorunu kısa surede cozerim. Paylasımınız icin de ayrıca tesekkurler ederim. Tevfik.
Ilginiz ve katkiniz icin tesekkur ederim Tevfik agabey. Zaten sizin kultur levregi konusundaki yanitiniz uzerine harekete gecip buldum bu balon videolarini. Cozum fotograflarinizin arkadaslarin cok isine yarayacagina eminim. Merakla bekliyorum. Sagolun...
bu balonun bi düşmanı olmalı yoksa geldiği sularda deniz hayatı olumsuz etkilenirdi.muhtemelen düşmanı olan tür daha sularımıza alışamadı.Bilim insanlarımızın bunu araştırması gerek.
Ercan kardesim, daha oncede konu hakkında yazmıstım.Bu balon balıkları kızıldenizden geldiler.Tabii ki bu balon balıgına karsı ordadaki dengeleri saglayan ve bu balıga karsı mucadele eden bir cins kopek balıgı var.O henuz Akdenizde bulunmuyor.Daha onceki yazılarımda da degindigim konu buydu; İlgililerimiz arastırarak, bu cins kopek balıgı turunun, Akdenizde yasamasını saglayıcı cabalarda bulunulması gerekir diye. Tabii ki bu sorun sadece bizim icin gecerli degil. Su an tum Akdenize ve de Ege Denizine kıyısı olan ulkelerin ortak sorunu. Burada bu tur yazılar sadece yuzeysel olarak okunur. İnanın Akdeniz ve Ege de yasasanız gorursunuz olayan vahametini ve de boyutlarını. Sorun pek acıklıkla gundeme gelmesede, oralara avlanmaya giden bir kisi olarak olarak, sorunun ne denli buyuk boyutlara geldigini, her sene bu sorunun katlanarak ne kadar daha buyuk boyutlara geldigini gormekten hayretler icerisinde kalıyorum ve ulkemiz adına, o denizlerde yasayan tum canlılar adına cooook ama cok uzuluyorum. Tevfik.
Hocam neymiş bu köpekbalıgı türü bilgin varmı ? nerde okumuştun.. benim bildiğim sedece bir tür olmadıgı..
Estagfurullah Muvaffak bey, Hocam diye hitap etmissiniz. Haddim olamaz. Bahsettiginiz gibi tek cins kopek balıgı olmayabilir. Cesitli cinsler mevcuttur muhakkak. Fethiye ve Gocek 'de cok sıklıkla bulunur ve zamanımın cok buyuk bolumunu,avlak yerlerine ve oltalarıma ayırırım. Bu esnada cok guzel dostluklar kurdum. İrtibat kesilmeksizin. Bu avlarımız esnasında, bolgeyi dolasan,kontrol eden, sanırım Tarım il, yada ilce mudurlugu gorevlilerinle de tanısıp sohbet etme imkanım oldu. Konu konuyu acınca, soz balon balıklarına geliyor.Cunku herkesin tek sorusu ve sorunu bu illet balonlar.Burad aktarmaya calıstıgım bilgi, o gorevlilerden aldıgım bilgiydi. Bu balıgın hangi sulardan nasıl geldigi, denizde ki canlılara nasıl zarar verdigi, geldikleri yer olan Kızıldenizde ki bir cins kopekbalıklarının, bu balıklarla beslendigini ( İsmini ve cinsini su an hatırlayamıyorum ) ve bu konuyla ilgili olarak, bakanlık ve Universite nezdinde calısmalar yapıldıgı seklinde. Yanlısım ve hatam varsa affola. Saygılarımla. Tevfik.
Internette yaptigim arastirmada balon baligi ile beslenen kopekbaligini bulamadim ama bazi sinir bozucu haberlere ulastim. Bir cok yerde balonun kilosunun 8,5 TL`den satildigini okudum. Bu durumda artik disarida balik yiyecek olanlar cok dikkat etmeliler. Zehirli bir tur olan balon baligi alenen tezgahta satiliyorsa, restoranda levrek sis diye de musteriye yutturulabilir. Balonun zehirli olmasi nedeniyle bazi yerlerde (mesela Antalya`da) ticari avciliginin yasaklanmis olmasi, sayisinin artmasina ve denizdeki diger baliklari yiyip azaltmasina neden oluyor anlasilan. Balonla mucadele ile mesgul olan bilim adamlarindan dogal dengeyi bozmayacak saglikli cozumler bekliyoruz.
Balon balıkları zehirli degildir aslında. Cok dikkatli temizlenmesi gerekiyor.Karnını yarıp icini cok dikkatlice temizledikten sonra, sırtına yapısık olarak bir kese bulunur. ( Bildikimiz tavuk, kucukbas ve buyukbas hayvanların karacigerinde yapısık olan od gibi ) O kesenin patlatılmadan, birazcık etiyle beraber kesilip alınması gerekir. Zehir bu kesecikte bulunur. Yoksa bir hayvanı bile 10 dakikada oldurecek guce sahiptir. Japonya'da degerli bir balık oldugu, Lux restoranlarda satıldıgını ve satılırkende siparis veren musterilere '' Tum sorumluluk bana aittir '' gibi bir tahahhutname imzalattırıldıgını duydum.Bu tahahhutnamenin dogruluk payı ne kadardır bilemem. Tevfik.
Tuketipde korkulu ruyalar gormektense, tuketmemek daha hayırlıdır. Aman sakın, tuttugumuz balon balıklarını hayvanlarımızın tuketiminede vermemeye de ayrıca ozen gosterelim.
Balon balığının pazarda satılması hiç hoş bir şey değil, bende rastladım. Ucuz diye insanların bu balığı ne olduğunu bilmeden alabileceklerini sanıyorum. -Yukarıda yazdıklarımla tezat olacak ama, aşağıda linklerini verdiğim videolar Balon balığının nasıl temizlendiğini gösteriyor. Ben yerim arkadaş "babamı bile yerim" diyenler için faydası olur inşallah. http://www.youtube.com/watch?v=aC2eCxHReLo&NR=1 http://www.youtube.com/watch?v=x3VgWa9wqIc&feature=related
abi inanılmaz balık ne iğne bırakıyor ne de takım..geçtiğimiz yaz antalya beldibine balık için gittiğimde sabah 7-9 arası tam abartısız söylüyorum 45 tane tutmuştum..2li 3 lü geliyor oltaya..Diğer tuttuğum balıkların ise oltayı çekerken yolda yarısını yiyor,balıklar yarım yarım çıkıyordu..
Ercan kardesim, beden ve kosteklerini kurtarmak icin bir yontem var. Bunu uygularsanız, bayagı rahatlarsınız bu konuda. Soyle ki ; 1 - Uzun palalı ve delikli igne kullanıyorsunuz. 2 - İgnenizin ucuna zarar vermeden, deligi zorlayacak kalınlıkta bir civi yardımıyla deligi azıcık acın ve 3' lu bilyeli bir fırdondu takarak, bir cekic yardımıyla actıgınız delikli kısmı tekrar kapatınız. Bu uygulamayla ignenizin palasını 3 - 4 santim daha uzatmıs olursunuz. 3 - İgne ve fırdondu baglantı yerini, dugum gizleyıcı olarak satılan malzemeyle kapatınız. Bu uygulam size % 80 - % 90 daha fazla ustunluk saglayacak ve balonlara takımlarınızı yok etme sansını vermeyeceksiniz. Esenlik dileklerimle. Tevfik.
Sevgili Tevfik kardeşim saygı ve sevgi benden .. Bir yabancı siteden buldum.. Balon balıgı ingilizcede puffy fish diye geçer... Düşmanları, Galeocerdo cuvier - kaplan köpekbalıgı - tropik sularda yaşar, bizim sularda kaydı yok ama mutlaka küresel ısınma ve süveyş sayesinde olacaktır.. Deniz yılanı - Elapidae ailesi türleri.. ve Chlamydoselachus anguineus Garman ,denilen tür geçiyor ama konu hakkında kesin detaylı beslenmesine dair döküman bulamadım..bir ip ucudur .. bulan olursa paylaşım yapılır..