Bilindiği üzere Akdeniz Balon istilasında.. Ancak bu balık yenmediği gibi yemlik filan da olmuyor ve hiç bir ekonomik değere de sahip değil.. Aksine balıkçıların takım düzeneklerine de zarar veriyorlar..Avcı ve saldırgan bir canlı..Peki yakalayınca ne yapmalı ? Deniz e tekrar salmalı mı yoksa karada imha mı etmeli ? Aslında imha pek de normal bi davranış değil. Sonuçta bu canlı kendinde var olan güdülerle yaşıyor.. Gerçekten ne yapmalı ?
bence mahalledeki kedilere verilmeli en azından bir canlı öldürülüyorsa bari baska canlının işine yarasın
Balon balığının istilacı ve potansiyel zararlı bir tür olup, olmadığı akademik anlamda açıklanmadığı ve ilgili yasal düzenleme altında belirtilmediği sürece yaşam hakkının gözetildiği anlamına gelir. Bu durumda sirkülere göre diğer türler sınıfına girer. Şu durumda kişi başına günlük av miktarı 5 kg ile boyutuna bakılmaksızın sınırlandırılmış konumdadır. Potansiyel zararlı ve istilacı bir tür olduğunu tecrübelerimize dayanarak bizler biliyoruz. Hazırlanacak olan yeni tebliğ içerisinde bu türden de bahsedilmesi umudu ile beklemekteyiz. Kişisel fikrime gelince, suya tekrar canlı şekilde salınmaması, uygun şekildeki her avımızın yaşamının sona ermesi ardından bu balığın parçalanarak diğer türlerin beslenmesi düşüncesi ile geri atılması olacaktır. Sizin avladığınız bu türün ve yapılan muamelenin popilasyonu konusunda herhangi bir tehdit oluştuğunu zannetmiyorum.
Kedilere zehirleyici olmuyormu acaba. balonu faydalı bir şekilde imha edeceğiz derken kedilerede zarar vermeyelim. ben kedileride zehirleyeceğini düşünüyorum. ama balonu neyaparım bilemiyorum...
Vural bey merhaba, Balon balığının eti tetrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir. Bu yüzden herhangi bir canlıya bu balığın yedirilmesi doğru değildir. Hatırlıyorsanız geçmişte Yakup Erdem hocamız, balon ve çütre balıklarını sıkça yiyen insanlarda ölüm riski oluşturabileceğini bildirmişti. Tür beslenme zincirinin üstünde yer aldığından bulunduğu ortamda diğer değerli türleri de yok etmektedir. Özellikle ülkemiz sularına sonradan giren balığın sularımızda doğal düşmanı bulunmamakta ve ileriki dönemler için ciddi bir tehlike olacağı beklenmektedir. Bu yüzden sportif amaçlı balık avcılığını düzenleyen 1/2 nolu tebliğlere bağlı kalarak, günlük 5kg avlanma limiti dahilinde bu balıkların avlanması ve suya tekrar iade edilmemesi doğru olur. Şuanki tebliğlerimizde bulunan "güneş levreği, talipya azmanı, havuz balıkları ve ghambusia" türlerinin ekolojik açıdan zararlı balıklar olarak belirtildiği ve herhangi bir boy, kilo limiti bulunmamak süretiyle avcılığının yapılmasına izin verildiği gibi, yeni düzenlenecen olan tebliğlerdede buna benzer bir uygulamanın faaliyete geçirilmesinin doğru olacağını düşünüyorum.
Yakalayın biriktirin sonra Japonya,Kore yada Çine yollayın. Hareket eden herşeyi yeme potansiyeline sahip oldukları için bunuda yemenin bir yolunu bulurlar mutlaka.
hirlenmesinden ölmekte. Japonlar bu balıkları zaten yiyorlar ve sonra da ölüyorlar tabii ki. Her yıl onlarca japon bu balıktan zehirlenerek ölüyor. ayrıca bu balığı menülerinde bulunduran resteronlarda da uzman temizleyiciler çalıştırıyorlar ve sdece onlar bu balığı temizliyorlar. tabii ki bu akdenizde avlanan büyük tekneler için bir ekonomi kapısı olabilir,japonya ya ihracat. tabii her balığın üzerine "el fatihaaaa" yazan birde etiket yapıştırarak...
Murat bey, aslında ben espiri olsun diye kedilere verelim demiştim ama dediğiniz açıdan hiç düşünmemiştim. Bilgilendirdiğiniz ve değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Anlaşılan bu balonların yakalanması halinde yapılacak en iyi şey parçalanmış şekilde denize diğer canlılara yem olmak üzere atmak..Galiba en mantıklısı bu.. Böylece hem sularımızdan bir balon eksiltmiş olacağız hemde denizdekilere zahmetsiz bir ziyafet çekmiş olacağız..Tüm katılımcılara fikirlerinden dolayı teşekkürler.
Genelde yaptıgım en güzel yöntem iri balon çıktıgı zaman direk alt ve üst olmak üzere jilet gibi olan dişklerini çok sevdiğim kargaburunumla söküyorum ve onu kaderine terkediyorum 1 saat kadar sonra ölüyor her tarafını kesip parçalayıp suya atıyorum...Çok zevkli oluyor deneyin
Ben gecen ay kiyidan bir tane ortaboy bir balon yakalamistim.Once geri biraksammi birakmasammi diye tereddutte kaldim.Ama geri birakmamaya karar kildim.Aci cekerek olmemesi icinde sivri bir cisimi basina sokarak daha cabuk olmesini sagladim ve daha sonra inanirmisiniz 1-2 metre yanima topraga gomdum Benim dusuncem zararlida olsa-zararsizda olsa o sizin aviniz sonucta ve avimiza saygi gostermeliyiz.Ha bu arada ben burada bazen yerlilerin pazarlarina gidiyorum gezmek icin ve balik hallerinde cok cesitli baliklar goruyorum.Bunlardan bir cesidide koca koca balon baliklari.Cok merak ediyorum acaba nasil temizleyip yiyolar diye