arkadaslar selamlar forumda hep daiwalar shimanolar okumalar konusuluyor tartisiliyor. benim makineler ile ilgili cok falza bilgim yoktur. bandirmada evimde 4-5 makinem ( alba-star-shimano- banax) var. polonyada da buranin lokal markalarindan 3-4 makine var. tatrismaya acmak istedigim makineler Banax. ben de modeli yanlis yazabilirim ama banax bn 250 veya 400 gibi ufak bi makine var. 9 yil once bir av bayiinden tesadufen aldigim bu makineyi simdiye kadar tatlisuya bile tutmadim. hala siir gibi calisiyor. hatta babamin tuttugu 5 kglik minekop ve sayisiz eskinayi genelde bu makine cekmistir. bana gore bayagi iyi makine ve de ugurlu ) sizlerin de goruslerini ve bilgilerinizi almak isterim bu konuda...
serhat abı valla haklısın bencede bende banax ıso 3000 var cok saglam 7 yıl oldu tatlısutuzlu su camur demeden canavar gıbı halen kullanıyorum catır catır :=),
selam arkadaşlar bende 10 yıldır banax sx4000 kullanıyorum genelde tuzlu suda, bugün kadar hiçbir parçasında sorun çıkarmadı halen ilk günkü gibi.
Serhat Bey içimden geçen başlığı atmışsınız. Bende de Banax Helicon 5600 ve Helicon 400NF modelleri var. İçine ne kumlar çamurlar girmediki, bir kez bile yağlamadım ve 7 yıldır kullanıyorum. Banax makinaları Bizim Bulgaristan göçmeni abilerimizin birinci markasıdır. Birçoğunun elinde 20 yıllık makineleri görebilirsiniz, yanında hikayeside cabası.
Bendeki sx 5000 ni jiggin avinda kullanacagim fakat kafa eskidi yenisi lazim nerden bulabilirim acaba?
selamlar bende banax 7000c aldım iki adet bn400buldum 3 adet sıfır ikisini alçam kısmetse edirnede sazan yayın levrek avında kullanıcam nasıl iyi midir abiler büyük 20 kg yayını alabilrmiyim bunlarla özelliklele bn 400 ile yorumlarınızı acil bekliyorum teşekkürler
Selam serhatbey guzel bir konuya deginmisinniz bencede.son yillarda dediginiz gibi dawia shimano okuma kelimelerinden gecilmiyor balikcilik.ben bunu bazi firmalarin kar amaci dogrultusunda fazlaca ovulmus abartilnis isimler markalar oldugunu dusunuyorum.diger markalar cin diyorlar bunlar japon diyorlar kutusundan cikartiyorsun cin yaziyor yani bu isde baska bir is var.benim anladigim.bana gore en iyi makinalar 90 li yillarda tanisdigim banax shakespeare silstar dir.ve ben bu dogrultuda devam ediyorum kim neye para verirse versin ben bu efsane 3 lunun ustune tanimam
Ne silstarlar eski silstar(benim ilk göz ağrımdır,30 yıllık kamışı hala sapasağlam elimde,ne pas yaptı ne küf,sadece halkalarını değiştirdim oda ezilip yamulttuğumdan dolayı) nede şekspirler eski şekspir.Dam desen oda piyasaya uydu.Eskiden malzemeciye gider ver bana şu damı (boyutuna bakardım sadece) vs yi der,öyle ahım şahımda para vermez on yıl başına bi iş getirmezsem kullanır,envayi çeşit avda,bakım makım nedir bilmezdim(arasıra siler,birazda yağlardık tabi ) Şimdi makine alıyorum ,bakıyorum firmanın aynı boyutta kırk çeşit makinası var,biri 50 lira,diğeri 500 lira,hadi şunun 200 lüğünü alayım bari diyorum,vay arkadaş sarma teli bilmemne olur,bilyası gacırdar,iki avdan sonra silip yağlama üçğüncü avda kitlenir. Nedir bu yahu!!! az paramı 200 lira!!! üstüne 500 daha koycaz,eh işte bi makinemiz olacak!!! tek bilyalı 15 senelik 50 lik bir dam var bende,beş senedir hafif sesi var diye kullanmıyordum,geçen sazan avında sıra olta atmak için kullandım,2 kiloluk balığı caraskal gibi çekti aldı balık neye uğradığını anlamadı teslim oldu resmen anlı şanlı daıwadır şimanodur hepsinden var bende,kiloluk balığı 150 gr kurşunla 20 m suda yukarı alırken resmen kitleniyolar niye böyle dedinmi,eeee ne kadar ekmek o kadar köfte cevabını yapıştırıveriyorlar ŞANZIMANMI BU KARDEŞİM,2500 LİRA VERECEZ HAP KADAR ALETE AZCIK UCUZUNA KAÇ,MİSİNEYİ YAMUK YUMUK SARIYOR GAVURUN MALLARI sinirlendim bak yine
Hey gidi eski günler diyesi geliyor insanın. Benim ilk göz ağrım Silstar ET 70 lik tek bilyalı bir makine idi. Kaç ay mesai parası ve harçlıklarımı biriktirerek Tahtakale Kısık balıktan almıştım. Birde 3 mt lik kamış aldım daha sonra .İkisini bir arada alacak paramız yoktu o zamanlar. Sene 1989-90 lı yıllar .Şimdi nerdeyse her balık türü için ayrı bir makine satılıyor . tabi buda yeni pazarlama taktikleri. [/URL][/IMG]
Aslında haklı bir serzeniş. Fakat, piyasadaki BANAX makinelerin çoğu, güncel istekleri yerine getirebilecek durumda değil. Zira, sağlam olmak, sağlam gibi görünmek, makine için tek ölçüt değil. Mesela, çoğu "amanda taş gibi hala" denen, bilhassa banax makine, acayip şekilde misina düşmanıdır, gam yaptırır, eskitir. Fakat bunu düşünmez, misina adi, kötü vs. der, gider daha pahalı misina almaya çıkarsınız. Fakat, pek çok banax makina, pek çok shimano'dan çok daha iyi, bu da doğru. Ama bilen bilir, banax tavsiye etmem pek, fakat shimano'da tavsiye etmem. Makineye bakarken, 20 sene sonra da kırılmamış vs. olması tek sebep olmamalı tercihte. Bizim sahilde bir kütük var, 40 senedir bir şey olmamış orda duruyor hala. Bu açıdan, banax makinelerin pek çoğu, eski teknoloji ürünler ve yeni teknoloji ürünlerin sağladığı rahatlık, uzak atış, misina koruma, kalama hassasiyeti, hafiflik vs. gibi şeyleri sağlayamıyor.
Banax makinelerin sağlamlık dışında bir avantajı olduğunu söylemek mümkün değil. Gerçekten takoz gibidir, her koşulda çalışmaya devam eder. Uzağa atış, rahatlık gibi konforlar beklememek gerekli. Bendeki Banax 250'yi sadece kayalık yerlerde yaptığım şamandıralı avlarda kullanıyorum. Tam bu avların makinesi. Uzağa atma derdi yok, sürekli çalışmadığınız için ağırlığı da sorun olmuyor. Kayaların üzerinde düşsün, sağa sola çarpsın hiç sorun değil. Gelebilecek en büyük balığı da rahatlıkla çeker. O tip yakın mesafe beklemeli avlar için uygun, günümüzün surf, çapari, spin ve benzeri avlarında ise ihtiyaca cevap vermez.
Banax, bir zamanlar, Kore'de Daiwa'nın makinelerini üreten şirket. Olay tasarımdan, üretime kadar mı, nasıl bilmiyoruz detayını. Fakat bir süre sonra ortkalık mı bozuluyor, bir şeyler oluyor. Banax, daha önce Daiwa olarak ürettiği modellerin çok benzerlerini, bu kez Banax markasıyla kendisi satmaya başlıyor. Tahminen, Banax, Daiwa tasarımlarını kullandığı için, aradan geçen uzun zaman boyunca yeni bir tasarım, bir teknoloji vs. geliştiremedi, olduğu yerde kaldı. Velakin, o dönemde, yani Daiwa ile ayrıldıkları yıllarda, tahminen çok daha uygun fiyatla piyasaya sürdükleri ürünler, iyi iş yaptı. Basitçe, o devirde banax alıyorsanız, aslen %100 daiwa kopyası bir ürün almış oluyordunuz. Ama gün döndü, devran döndü, Daiwa bir sürü yeni model çıkardı vs. vs. Banax geride kaldı. Bir kaç sene öncesine kadar, hadi beş on sene olsun, piyasada doğru düzgün makine olmazdı. Böyle internette yoktu, gidip kolay alınıversin. O dar piyasada, bir sürü fason çin malı ile doluydu ortalık. O günler için, Banax bir alternatif olarak gayet iyiydi. Ama o günler giderken, hatırlıyorum, banax'a "bu makine bu işlere olmaz" diyende bendim forumlarda vs. Çünkü, artık millet baya baya surf kamışlar vs. kullanıyor, at çek usulüne gidiyor, ip misinalar vs. her yerde bulunabiliyordu. Banax, bilhassa o devrin gözde modelleri SX, ST Gibi serileri bu yeni kamış, misina vs. ye de, yeni stillere de çok uygun değildi. Diğer yandan piyasada daha uygun fiyatlı ve daha kaliteli, çoğu bu işlere daha uygun bir sürü makine vardı.
Balık tutmaya şimdilerde kaldırılan Balat İskelesi'nde el oltasıyla kaya balığı-gümüş avlayarak başlamıştım. Uzun bir süre böyle devam etti. Bir gün Beykoz'da oturan eniştemin yanına gittim, ambarda duran olta takımı dikkatimi çekti. Sordum, rahat 10 senesi var,4-5 senedir de ambarda duruyor dedi. Enişteyi kandırıp aldım elime kamışı ve makineyi, doğru Üsküdar'daki Dolaybağı durağının arkasındaki aralığa. Banax SX3000 makine ve 3.60 Albastar 100-300 atarlı kamışa taktım çapariyi, ilk defa kamış-makine kombiniyle avlanacaktım. Sağdan soldan görüp biriktirdiğim bilgilerle 150 gram kurşun takıp ilk atışımı yaptım. Yavaş yavaş daha ileri atıyordum ve her atışımda çapari dolu geliyordu. Bu makine o kadar hoşuma gitmişti ki, ne yapıp edip eniştemden isteyecektim. Tabi o zaman kalite nedir marka nedir bilmiyordum ve kendime 50 küsür liraya(kazıklanmıştım...) 3.90 kamış ve şimdiki 5-10 liralık makinelerden aldım. Bununla uzun süre avlandım ama o Banax'ın verdiği hazzın üçte birini alamıyordum. Banax oldukça ağır bir makine ama bir o kadar da sağlam. Şu anda elimde büyük bir makine yok ancak spine geçtiğim için alma gereği de duymuyorum. Ama ne gariptir ki eniştemden isteyemediğim makinede hala gözüm var. Misina sarım rulmanı pas tutmuş dönmüyor , misinayı düzensiz sarıyor, oldukça da ağır bir makine ancak o makine elime geçerse bir gün, üzerinde hiç bir işlem yapmadan kullanacağım. Bana balık tutmayı sevdiren ve öğreten bu makinedir, yeri bende çok farklıdır. Yakın zamanda spin takımımı sizlere sunmayı düşünüyorum, iki gündür Haliç'te deniyorum atışım bir hayli düzeldi. Kapalı boyu yalnızca 38 cm. olması, sizler için olmasa da; ben öğrenci olduğum ve taşıma sorununu ortadan kaldırdığı için hoşuma gitti. 25 gramlık jigi 30-35 metrelere atıyorum ve daha da ilerletebileceğimi düşünüyorum
Bir şeyi düzelteyim: Misina sarım rulmanı pas tutmuş dönmüyor olamaz, zira misina sarım şeysinde rulman filan yok.
Adını tam olarak bilmiyorum, öyle olabileceğini düşünmüştüm. İşte o dönen şey pas tutmuş; misina ile temasında sürtünmeyi azaltan yuvarlak yatak...