Arkadaşlar merhaba; Arkadaşlarımla bu akşam sazan avına gidiyoruz. 3-5 çeşit oltamız var ama ben şu şekil bir dip oltası yapmak istiyorum. Fırdöndü 25 cm misina ağırlık 20 cm misina ucunda tek iğne http://www.google.com.tr/imgres?img...5TuT8IouF-waX6PCsAg&ved=0CCYQ9QEwAA&dur=12258 Bir nevi yukardaki link gibi. Ağırlıgın önde olduğu oltalarda iğne'nin misinaya karışma gibi bir olasılık var. buna çözüm olarak; Fırdöndüden sonraki misinaların hepsini küçük izola bant ile kılıf geçirmiş gibi bantlasam, sizce nasıl olur? ( normalde çelik misina kullanmam lazım bunu biliyorum )
Linkdekini aynen kullan, iğne kurşunun çok önünde olduğundan karışma olmaz, çelik misina nedir ?, tel mi ?, ipmi ?
izolebant suda kendini bırakır.. bedenin köstege dolanmamsı için bulabilirsen hastanelerde serum takılan şeffaf ince hortum va onun daha da incesinden bulup misinaya geçirirsen sorun nisbeten çözülür.. eski istanbul rum balıkçılarının kösteklerde örme teknikleri vardı üç kat-parça misina 2 adedi 15 cm 1 tanesi 35 cm. uçları birlikte bir düğüm atılıp her birisi farklı bir parmak arasına alınarak diger el ilede büküm yapılarak örme işlemi yapılır 2 parçanın bitiminden hepsi tekrar baglanırdı.. uzun olan tek parçanın ucunada iğne baglanırdı.. bunu ancak fiili görerek ögrenilir.. 1.misina baş - işaret 2.misina işaret - orta 3.misina orta yüzük parmakların uç kısımları arasında tutulur dğümun hemen dibinden... düğüm dıştadır uçlar elin bilegine dogrudur diger elin işaret ve baş parmagı ile yavaşça bürüm yapılır ve aynı zamandada çok yavaş çekilir..bu işler devam ettirilir en son kısa parçalar parmak uclarına gelince işlem durdurulur bu üç parça o noktadan baglanır.. bu köstek nereye baglanırsa baglansın düz durur...
Ethem kardeş,linkte verdiğin sistem iş gören güzel bir sistemdir.Yalnız iğneye giden kösteği izola bantla bantlasam nasıl olur demişsin.Bence çok kötü olur çünkü bant suyun içinde kendini koyuverir ve açılır.Bence hani şu elektrikçilerdeki ince kablolar varya haki renkte 1 metre falan al.Köstek boyunca 30 cm falan kes kablonun telini çıkart,kalan boş kabloyu kösteğe geçir mükemmel olur. Birde çelik tel kullansam daha iyi olur ama neyse demişsin.Ya Ethem kardeş sazan avına gideceğini ve sazan oltası tasarladığını belirmişsin,sazan oltasında çelik telin hiçbir anlamı yoktur,yayına yada turnaya olta tasarlıyorsan o başka,..rastgele.
arkadasım ben yeni yeni helikopter kursunlu takım kulanıyorum.seninkide asagı yukarı benzer bir takım.ilk başlarda yem degistirmek icin oltayı cektigimde surekli kostek bedene dolasık geliyordu tabi diptede dolasık durdugu icin balık vurmuyordu. ya bu olta nasıl dolasır diye hep dusundum muvaffak dayının dedigi serum hortumu aklıma geldi 15 cm ilave ettim gene aynı sorun oluyor deli olacam 5 olta atıyorsam 4 ü dolasık geliyor.allahım nederim nederim ben bunu oltayı attım arkasından baktım havada dolasıyormu diye havada dolasma olmuyor nezaman dolasıyorbu dipte dalga ilemi dolasıyor diyorum dipte dalga ile dolassa okadar dolanmaz bildin bedene dugum atıyormus gibi sarılıgeliyor en son dedim bu kursun suya dusuyorya kursun agırlıgıyla ilk dipe inen oluyor kostek hafif oldugu icin kursun kostegi bedene dogru yaklastırıyor o arada dolanıyor haa ne yaparız buna atısı degistirmek lazım nasıl atısıyapıyorum kursun suya dustugu anda yada tam dusmek üzereyken kamısı hızlıca geri dogru cektiriyorum kursun birden duruyor kostek ileri fırlıyor bu arada sonra makinayı yavas yavas kursun dibe ininceye kadar sarıyorum kostek kursuna benede uzak kalıyor kursun dip e oturunca bir yada iki tur daha dolayıp bırakıyorum. zaten gerilmis vaziyete kalıyor busekilde kosteklerin dolasma sorununu buzekilde cozdum muvaffak dayımın dedigi serum hortumu enjektörleriyle birkilte satılıyor yanlıs serum hortumu alma .sunuda soyleyeyim helikopter kursun ile avlandıgımın ikinci seferinde cozdum bu dolasmayı ilkinde hortum ilave ettim baktım dolasma devam ediyor hortumun da faydası var sonrasında atıs olayındaki pozisyonu denedim basarı sagladım. illaki kursun suya dusunce yapacagım diye birsey yok zaten anlarsın olta gittigi yerekadar gitmistir kursunun hizi kesildigini anladıgında kamısı biraz sert sekilde geriye cek kursun duraklayıp suya dusunce makinayı yavas yavas sar kursun dibe ininceye kadar sarmaya devam et kursun dibe inince bırak ne olur kursun suya dustugu yerden 3 metre beriye gelmis olur bu sekilde o önemli degil dolasmaması önemli.modern sazan avcıları hep bu takım dolasmasından sikayetci ben cok atıs yapanı gordum hicbirisi benim yaptıgımı yaparak atmıyor cok faydasını gördüm ben bu sekilde takım dolasma olayını minimuma indirdim.
Turna bey çelik misina dediğim tesbih ipi veya örgü müsüna sanırım Muvaffak İŞMEN yazdığınız aydınlatıcı yazı için teşekkür ederim. Basri,bilgin ve saffet bey sizede teşekkür ederim, o serumun hazır sazan oltası için olanını buldum Dün arkadaşlarımla 4-5 saat avlanma imkanımız oldu, sanırım avlanacak yeri düzgün seçemedik, önceden yemleme yaptığımız yeri bizden önce kapmışlardı Bu akşam daha düzgün bir yer bulmak umudu ile
Ben de aynı mantıkla aynı yöntemi denemiştim bi aralar. Ancak dolaşma olmaması için kuşunun da bantla sarılması ve sert bir şekilde durabilmesi için epey bant harcanması gerekiyor. Çünkü kurşunla bant arasındaki boşlukta misina katlanıp dolaşmaya sebep olabiliyor yine. Pipetle de denedim. Pek sağlam olmadı. Elips gezer kurşunun içinden tel geçirip yaptım. Çok da güzel oldu. Sonra, kendi icadım gözüyle baktığım bu sistemin ''sıyırtma kurşun'' adıyla yıllardır kullanıldığını öğrendim Adından da anlaşıldığı gibi sıyırtma yöntemi ile avcılığın bir ekipmanıdır. Ancak ben yemli beklemeli avlarda da kullanıyorum.