Bence çok önemli bir gelişme. En azından niyet ve ilk adım olarak çok önemli. KAYNAK: http://www.zaman.com.tr/haber.do?ha...ne-levrek-yayin-baligi-turna-ve-mersin-olacak Baraj ve göletlerin gizli tehlikesi olarak adlandırılan ve halk arasında "İsrail sazanı" olarak bilinen kılçıklı balık türü, kademeli olarak kaldırılacak. Yerine ise lezzet bakımından tercih edilen tatlı su levreği, yayın balığı, turna ve mersin koyularak çeşitlilik arttırılacak. Bu çalışmayı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yapacak. Birinci etabı beş yıl sürecek proje kapsamında ayrıca baraj ve tatlı suların kirlilik değerleri ölçülürken buna göre önlemlerin alınması için raporlar hazırlanacak. Barajlarda tatlı su türlerine ait balık neslinin çoğalması için DSİ 2. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda protokol imzalandı. Protokolden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal'ın yanında Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ahmet Adem Tekinay ve DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal hazır bulundu. İşbirliği protokolünün baraj ve gölet civarında yaşayan vatandaşlar için çok önemli olduğunu belirten Bölge Müdürü Recep Özbal, çalışmayı bu açıdan çok önemsediklerini söyledi.Protokol hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal ise tatlı su havzaları ve barajlarda balık popülasyon dinamiği ve avlanabilir stok tespiti yapacaklarını söyledi. Ayrıca baraj göllerinin popülasyon yapısına uygun balık türlerini tespit edeceklerini belirten Uysal, baraj göllerinde balıkçılık yönetimi, zararlı ve istilacı türlerle mücadele, DSİ baraj göllerinin popülasyon yapısına uygun balık türlerinin üretimi, balık türlerinin genetik araştırmaları, baraj ve göletlerde su ürünleri yetiştiriciliği gibi konuları işleyeceklerini, bunun yanında baraj göllerindeki kirliliği de masaya yatıracaklarını kaydetti. Su Ürünleri Fakültesi olarak bu çalışmaları, akademik kadronun yanısıra 40 öğrenci ile yapacaklarını anlatan Dekan Ahmet Adem Tekinay, bu öğrencilerin aynı zamanda alanda yetişeceği için beş yıl sonunda konunun uzmanları olarak mezun olacağını söyledi. Bakanlığa da yapılan bilimsel çalışmaları sunacaklarını anlatan Tekinay, "Baraj ve göllerde maalesef bazı balık türleri, diğer balıkların larvalarını yiyerek yaşam hakkı tanımıyor. Oysa kendi sularımıza yönelik birçok balık türümüz var. Biz göl ve barajlarımıza yavaş yavaş bu tür balıkları aşılamayı planlıyoruz. Bunun kararını ise bakanlığımız verecek. En fazla bir iki yıl içinde bu konuda sonuç almayı planlıyoruz." dedi. (CİHAN)
Güzel soru. :thumb: Tabii ki cevabı muhataplarının vermesi gerekir. ancak haberi ilk okuduğumda aynı soru aklıma geldi ve kendi kendime bir cevap vermiştim. Bence İsrail Sazanını ( Carassius sp. ) tüketeceğini düşündükleri türleri aşılayarak bir taşla bir kaç kuş vurmayı hedefliyorlar. Yazının tamamından ben bu sonucu çıkarttım. Belki de yanılıyorum. Umarım gerekli araştırmalar yapılır ve avlaklarımız için güzel sonuçları olur.
Daha dün aklımdan geçirmiştim. Neden sadece sazan diye! Özellikle Ege bölgesinde sportif av amaçlı turna göletleri oluşturulamaz mı? Hep ülkemizin sulak alanlarıyla övünmüştük. Ama sadece övündük. Geliştirmek için hiç birşey yapmadık. Artık daha fazla vakit kaybetmeden doğayı koruma ve sürdürülebilir av ve yaban hayatına önlemler almalıyız. Paylaşım için Teşekkürler
Bir çok predatoru aynı yere koyacaklar olacak sana balık aşılama. Bir sene sonrada muhtemelen o yerde turna dan başka balık olmayacak.
Mersin balığını bilmiyorum ama yayın turna levrek... etçiller. birbirleri dışında beslenebilecekleri tek balık türünün israil sazanı olması halinde randıman alınabilir. soyuna kibrit suyu döküldükten sonra sazan da bırakılmalı tabii. Yoksa zaten bırakılacak sazanın pek şansı olmaz. Benimki bilimsel değil, mantıksal bir yaklaşım tabii...
Aslında böyle birşeyi eminimki birçoğumuz kendi kendimize düşünmüş,olmasını istemişizdir. Önemli olan bu konunun devamının sağlanıp sağlanmayacağı... Düzenli olarak bu çalışmaları takip edebileceğimiz bir site var mıdır?Aramızda Katip Çelebi Üniversitesi'nden arkadaş var mıdır?
Ben de yabantv sitesinde görmüştüm bu haberi. Tabii derin düşünceler aldı bir anda, içsularımızdaki birbirinden kıymetli onlarca endemik türümüzü düşündüm israil sazanından önce. Acaba bir hatayı başka bir hatayla mı kapatmaya çalışacaklar diye düşünüp oldukça ürktüm... Sonra dedim, bu projeyi hazırlayanlar Su Ürünleri Fakültelerinin profesörleri, onlara güvenemeyeceksek kime güveneceğiz? Herhalde bindikleri dalı kesecek değiller, hepimizden daha iyi bildikleri olası sonuçları öngörerek adımlar atacaklardır... Biraz rahatladım. Umarım doğamıza faydalı bir çalışma olur. İsrail sazanından kurtulmak ve diğer aşılanacak türlerle ekonomik gelir sağlamak amacıyla yanlış müdahaleler yapıp faturasını doğamıza ödetmezler.
Ben bu tür haberlere hemen iyi ya da kötü demekten kaçınıyorum. Zira DSİ'nin başka çalışmalarını da biliyoruz. Umarım iyi olur, bakalım, zaman gösterecek.
İsrail sazanını sularımıza salmalarının sebebi ne olabilir? Belkide gelecekte turna gibi bir balık yetiştirmek amacıyla altyapı oluşturmuş olabilirler?
turnanın olduğu göllerde sazanlar barınabliyorlarmı? alıntı: bazı yörelerde oklama bazı yörelerde ise ördek burun da denilen balık türü. oldukça vahşidir hatta bulundukları ortamlarda kendi türlerini yiyerek doğal denge sağlarlar lakin hiç turna balığının yaşamadığı bir göle bırakırsanız o gölde yaşayan diğer türlere elvada diyebilirsiniz.