Başlangıçta Kamış, Makina Ve Misineler Üzerine Varyasyonlar

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında E_39 tarafından paylaşıldı.

?

Konu Bu Konu Hakkında Size Yardımcı Oldumu ?

1. Evet

84,6%
  2. Hayır

oy sayısı 0
    0,0%
  3. Daha İyi Olabilirdi

oy sayısı 0
    0,0%
  4. Başlangıç İçin Böyleside Yeterli

oy sayısı 0
    0,0%
  5. Malesef Tatmin Etmedi

15,4%
  1. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    Lepistes
    Boğaz Kıyı Avları Başlangıç Seviyesi Kamış, Makina, Misine Öneri İsteklerine Cevaplar

Sevgili arkadaşlar bir süredir özel mesaj yolu ile bir çok üye arkadaşımdan daha önceki tavsiye içerikli mesajlarıma binaen kamış ve makina konusu hakkında birçok tavsiye isteği mesajı almaktayım.

Mümkün mertebede kendilerine yanıt vermeye çalışmam ile birlikte istekte bulunan arkadaşlarımın anlayışla karşılayacağına binaen burada isim vermeden verdiğim cevaplarıda belirtmeyi uygun bulmaktayım zira özelden tek tek verilen cevaplar sonradan araştırma içerisinde olan arkadaşlar pek bir fayda sağlamamakta olduğuna kanaat getirdim.

Ve belkide bu konuyada denk gelerek bu konu sayesinde ihtiyaçlarına cevap olur düşüncesi hasıl oldu. Burada belirttiğim fikir düşünce ve tesbitler tamamen kendi deneme, test analiz ve tecrübelerime binaen olup bu manada çok daha tecrübeli arkadaşlarımın bu platformda olduğu bir gerçektir ve unutulmamlıdır.

Burada sadece bana ulaşmış mesajlar mahiyetinde kendi tecrübelerim doğrultusunda yaralanmak isteyen arkadaşlara binaen yazacaklarımdan hiç bir arkadaşımın antipatik bulmaması ve sadece kendi bilgim seviyesinde yaralanmak isteyen arkadaşlara binaendir. Usta ve dahada deneyimli olan arkadaşlarımız katkılarıda tartışma mahiyetinden ziyade bilgilendirici mahiyette eklendiğinde altarnatif mahiyetinde faydalı olacağı kanaati ile umarım faydalı olur ve ihtiyaçlara cevap verir. şimdilik herkese saygı ve sevgi ile...

Sevgili xxx kardeşim öncelikle ele avuca sığacak av tutabilmek avlağını mevsimlerede bağlı olmak şartıyla iyi tanımaktan ve bazende bölge bölge analiz etmekten geçer. Şöyleki Marmarada birçok balık çıkar ama bunları her gittiğin noktadan tutamazsın. Yani balığa göre bile avlak tercih etmen gerekecektir. Öncelikle bunu bilmende fayda var diyebilirim. Bunu ilk etaplarda gittiğin bölgede avlananlara, abi bu ara ne çıkıyor dersen cevabını bulacaksındır. Bir başka avlağın başka bir av vereceğini herzaman aklında tutmalısın. Zira bilirsin ki denizin bir kısmı kumluk, bir kısmı kayalık olabiliyor. Bu durumda haliyle balık çeşitliliğini berberinde getiriyor. Mesela kumluk bölge kalkan, pisi, dil ve mırmır balığı yapabiliyorken, kayalık bölgelerde karagöz, eşkina, iskorpit, gelincik gibi balıklar üst seviyededir. Buraya kadar olan balığı nerede ve ne şartlarda bulabileceğin ile ilgili.

Gelelim iğne misine tercihinin nasıl yapılması gerektiğine. Bu tercihler yukarıdada ufakta olsa değindiğim gibi dönemsel, mevsimsel ve yöresel olarak değişecektir. Bu konuyu ise gittiğin bölgede hangi balık çıktığını öğrenmen ve sonrasında bu balığın en etkin hangi yöntem, iğne ve misine-misine kalınlığı ile avlanabildiğine cevap bulman ile mümkün olacaktır.

Bunun formuluze edecek olursan şöyle yapman gerekiyor;

1- Hangi avlağı tercih edeceksin ?
    2- O avlağın ne av verdiğini bilmeli veya öğrenmelisin.
    3- O avlaktaki balık çeşitliliğine göre takım ve yem tercihi yapmalısın.

Buraya kadar gelmişken bu olta iğne düzeneğini yani takımı kendin yapabilmen sana hem ekonomiklik hemde geniş bir alan sağlayacaktır. Zira her gittiğin yerde hazır takımcı olmayabilir, bu durumda kendi takımını kendin yapmalısın ve birde takımcıdan 5 liraya aldığın takımı çoğu zaman 1 liraya maledebileceğini hiç bir zaman unutmamalısın. Bunun içinde hangi balık hangi düzenekle tutulur bunları araştırmalı ve öğrenmelisin. Bu ilk etapta masraflı gibi gözüksede ( örnek; bir kutu iğne alırsın 5 lira - ama bir tane takım alırsın 3 lira / bir kutu iğne ile 100 takım yapabilirken - diğer ucuz olan takım koptumu iş biter...)

Bu olta-iğne düzenekleride balıktan balığa ve avlaktan avlağa değişiklik arzedecektir. Bunu avlaklarında ne çıktığı ile orantılı olarak sen öğrenecek, alacak veya yapacaksın. Bu kimi zaman yemli, kimi zaman çapari, kimi zaman ise sahte diye adlandırdığımız maket balıklardan olabilir. Buraya kadar olan kısımda iğne düzenek ve avlak tercih ediliriliğini anlatmaya çalıştım.

Tercih edilecek kamış makina ise aslında bu işin en kolay noktasıdır. Bu manada sorulara gelecek cevapların %70-80 i mümkün mertebe ucuz ürünlerin tercihi yönündedir. Benim ise şayet sabırsız biri değilseniz ve başladığınız işi yarım bırakmayan bir kişiliğe sahipseniz alabileceğiniz en gelişmiş techizatı alınız ( bu marka takıntısı olmadığı durumlarda en ekonomik olanıdır. Ama bu tip tavsiyeler istediğinizde kamış makina vb. analizi yapan da yapmayanda hemen size shimano-daiwa-penn vb. üst markaları önerir. hata burada başlar ve burada biter aslında. Sanırım ne demek istediğimi dolaylıda olsa anlatabilmişimdir. Bu tip tavsiyelerde mantık nasıl olsa bu marka en iyisi ve bunun kötüsü olmaz yönünde ağırlık kazanmaktadır düşüncesi rol oynar. Bu aşamada gerçekten test analiz yapma bilgisine sahip olanları da tenzih ettiğimi belirtmek isterim. ) yönündedir. Zira kısa vadede pahalı gibi gözüksede uzun vadede ve yukarıda belirtiğim gibi başladığınız işi yarım bırakmayan bir kişiliğe sahipseniz oldukça ekonomiktir. Zira ucuz makina bir kaç ay sonra sizi daha gelişmiş ve özellikli techizata yönlendirir ve bu durumda iki techizata verdiğiniz eder bir bakıma bu işi iki kat ederle yapmaya başladığınızın gerçeğidir. Buraya kadar ise makina ve kamış tercihinde eder faktörünün seçim mahiyetini anlatmaya çalıştım. Ne anlatmak istediğimi umarım layıki ile anlatabilmişimdir.

Gelelim hangi özellikli makinayı tercih etmeliyim sorusuna ?

Cevabı; Yazım dilinizden ve profilinizdeki konmunuz İstanbul olması ve genel manada deniz avı ve muhtemelende tatlı sularda yemli av tercih edeceğinizi göz önüne alırsak, size çok abartılı ve özellikli bir techizatın gerekli olmadığını ifade edebilirim. Buda bunlar önemsiz manasını çıkarmadığı gibi marka bağımlılığı bertaraf edildiği zaman doğru tercih ile doğru fiyatlı techizatın kesinlikle edinilebileceği bilinmelidir. İhtiyacınız karşılayacak makina özelliklerini orta boy, orta çekerli ve surf özelliği taşıyan bir makina olarak genelleyebiliriz. Bunun yanında bilya sayısı markaların makina dişli sistemine bağlı olan bir durum olduğu unutulmamalıdır. Çok bilyalı olması o makinanın çok güçlü olacağı manasını vermediği bilinmelidir. Bu yazdıklarım doğrultusunda sizin beklentilerinizi uzun süre karşılayacak ve verdiğiniz bütçe doğrultusunda size önerilerim aşağıdaki seçenekler şeklinde olacaktır.

Kamış;

1- SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M

Link;

- http://www.spotdeniz.com/SPIRIT-SURF-KAMIS-390M,PR-4839.html

2- SPIRIT SURF KAMIŞ 4.20M

Link;

- http://www.spotdeniz.com/SPIRIT-SURF-KAMIS-4-20M,PR-4822.html

Makina;

Linkler;

- http://avmarketi.com/asp/product/6127/REMIXON-CARDINAL-50-MAKINE

- http://balikmarketim.com/?urun-detay_215_REMIXON_CARDINAL_60_MAKINA.html

- http://balikmarketim.com/?urun-detay_16494__REMIXON_INFINITY_6000_SURF_MAKiNE.html

- http://avmarketi.com/asp/product/3283/REMIXON-MAGNUM-6000-SURF-MAKINE

Makinaya saracağınız misineye gelecek olursak bu manada beklentilere binaen sayfalarca yazı hatta kitap bile yazılabilir ancak bununda bu aşamada bence ölçüsü yumuşak misinelerden geçmekte bunun içinde size ANGEL KISS'in PROFESYONEL ve SOFT misineleri ile Sufix'in SİEGE serilerinin ilk etapta 0,30 yada 0,35 mm olanını tavsiye ederim. Tecrübeniz ve hakimiyet kabiliyetiz geliştikçe daha ince yapılı örgü misineler tavsiye edebileceğinizi ve bu misinelerin hep hissetme hemde mesafe atışlarında size avantaj sağlayacağınız unutmayınız.

Şimdilik sizin sorduklarınıza binaen yazabileceklerim bunlardan ibarettir. Ve umarım istediğiniz tüm sorulara karşılayan bir cevap olmuştur. Saygı ve sevgi ile...

Son düzenleme: 9 Eylül 2010
  2. Faroz.limani

Faroz.limani fatih

Favori Kamış:
    Lineaeffe sprit surf 3.90
    Favori Makine:
    Okuma Avenger av-65
    En İyi Avı:
    I don't know
    Vallah ben lineaffe sprit surf 3.90 aldım makine olarak surf alacaktım ama uygun fiyat bulamadım. indirimde bulduğum avengeri aldım. 80den 60a düşmüştü bende kaçırmiyim dedim aldım. =)

3. shubuo0o

shubuo0o Rafet

Bilgiler için teşekkürler erkan usta.

4. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    Lepistes

İşine yaradı ise sevindim Rafet kardeşim...:)

5. king_barracuda

king_barracuda

çok güzel paylaşım :):)

haydar dümen tadı aldım :)

6. canzola

canzola Big Game Hunter

Favori Kamış:
    Shakespeare Ugly Stik Big Water XH
    Favori Makine:
    Daiwa Saltist
    Emeğinize sağlık, teşekkürler.

7. LACRIMAS

LACRIMAS Mehmet Ali

Favori Kamış:
    Lineaeffe Universal 3,60 mt Teleskopik Kamış
    Favori Makine:
    RODER AY40
    En İyi Avı:
    İNŞALLAH OLACAK
    Çok Teşekkür ederim bir konu bu kadar güzel anlatılamaz yazdıkların gayet açıkayacı ve net tavsiyelerine uyacağım

8. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Erkan Bey

Devam ettiği müddetçe daha da güzelleşecek kaliteli bir paylaşıma doğru gidiyor, elinize sağlık..