batıya yürü hep batıya yürü b.k var!!!

Konu, 'Videolar' kısmında karadeniz57 tarafından paylaşıldı.

  1. karadeniz57

    karadeniz57 Sabri

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    153
    Şehir:
    adın batsın Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex Black Stream 20gr
    Favori Makine:
    Shimano ...
  2. befalcon

    befalcon Sinan

    Mesajlar:
    1.694
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Sonuçta işin bir ucunda ticaret var. Para var. Yalan söylenmesine şaşırmadım.
     
  3. jumaru

    jumaru Murat

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    58
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Shimano Alivio Slim TE GT 330 XH
    Favori Makine:
    Shimano AX 4000 FB BB
    Haberi gereksiz ve saçma buldum. Aklı başında hiç kimse en çok Omega 3'ün Norveç Somonu'nda olduğunu iddia etmiyor zaten. Hatta yüzde olarak sırasıyla Uskumru, Tatlı Su Alabalığı, Ringa, Mavi Yüzgeçli Orkinos, Somon, Sardalya, Mersinbalığı, Orkinos (Ton), Alabalık, Hamsi, Lüfer, Çizgili Levrek, Çelikbaş Alabalık, Pisi Balığı şeklinde gidiyor liste.

    Öte yandan, en kaliteli Omega 3 diyecek olursanız, işte onun adresi Norveç Somonudur. Omega 3, birçok farklı asidi barındıran yağ asitleri grubunun adıdır. Özellikle balıklarda ve kabuklu deniz canlılarında bulunan çok kıymetli EPA (eicosapentaenoic acid) ve DPA (docosahexaenoic acid) adlı iki asit barındırır. Bunlar uzun zincir aistlerdir. ALA (alpha-linolenic acid) gibi bazı kısa zincir asitler bitkilerde de mevcuttur. Bunlar ise faydalı olmalarına rağmen EPA ve DHA kadar önemli değillerdir. Aynı faydayı sağlamak için çok aşırı miktarda tüketmeniz gerekir.

    İşte bizim balıklardaki durum da aynı. Uskumrumuzda palamutumuzda levreğimizde elbette ki Omega 3 var fakat bizim sularımız Norveç suları kadar soğuk olmadığından balıklar oranın denizleriyle yarışacak ölçüde yağlanamıyor. Yüzbinlerce yıldır biyolojik evrimlerini de bu şekilde gerçekleştirmediklerinden, türlerinde bir Norveç Somonu kadar yağlanabilme özelliği mevcut değil. Somonun endüstriye dönmesindeki en önemli faktör de bu. En kaliteli Omega 3. İşte tüm bu bilgiler ışığında, ülkemizde yakalanmış 5 kilo levreği yiyerek alacağınız kalitede Omega 3'ü 100 gram Norveç denizlerinde yetişmiş somondan alıyorsanız elbette ki somon daha değerlidir.

    Yine haberde bahsedilen çiftlik somonu olayı da komik. Norveç hükümeti geçen senelerde çiftlik somonlarının sağlıksız olduğunu duyurdu. Kesinlikle yemeyin diye bas bas bağırdı. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yürüttü ve birkaç sene içerisinde endüstrisine çeki düzen verdi. Buyrun bizdeki çiftliklerden birini arayıp balıklarına hangi ilaçların verildiğini sorun bakalım ne cevap alacaksınız :) Ya da gıda bakanlığını arayıp bilgi almaya çalışın.

    Çiftlik balığı her yerde aynı. Saçma sapan bir ortamda yetişen bir canlı. Haberdeki şekliyle herhangi bir ülkenin "çiftlik" balığından bahsedip bunu "denizlerimizde yetişen" balıklarla kıyaslamak lüzumsuz olduğu kadar art niyetli de bence. Sayın hocamıza arkasındaki tezgahtaki balıkların hangilerinin deniz hangilerinin çiftlik olduğunu sorsak bilebilir mi acaba? :)

    Özetle, insanlar batıda b.k olduğu için somon yemiyor. Mevcut en kaliteli yağ asidini en makul miktarda tüketmenin yolu Norveç Somonu'ndan (soğuk suda yetişmiş aşırı yağlanabilen balıktan) geçiyor. Ha siz derseniz ki, kardeşim ben bir oturuşta 5 kilo levrek ya da 30 kilo keten tohumu yerim, o zaman olur tabii. Aksi takdirde adres somondur.

    Özetle, üzgünüm omega 3'ün kaynağı bizde değil.