bazı makinelerdeki cır sesi

Konu, 'Makineler' kısmında tufan27 tarafından paylaşıldı.

1. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    arkadaşlar kimi makinelerdeki sararken cır diye çıkan sesin bir amacı varmı bi işe yararmı? bunu sormamın sebebi gördüğüm makinelerde bu cır sesinin fonksiyonel olması istediğiniz zaman sessiz de sarabiliyosunuz şimdi bu bir işe yarıyormu yoksa tamamen artistik bişeymi balığı yakaladıktan sonra çevrenizdekilerin size bakmasını sağlayarak cıcır cır cırcıcır :) hani bakın balık yakaladım der gibi bişeymi :confused: cevaplarınızı bekliyorum
    rastgele

2. erhanbabacan

erhanbabacan Erhan BABACAN

Favori Kamış:
    Century Kompressor SS
    Favori Makine:
    Abu 6500i TSR
    En İyi Avı:
    Trança:9.970Gr
    Tufan bey duyduğunuz o cır cır sesi "Kalama" sesidir. Balık yakaladığınızda "kalama ayarı" yapılmış ise balığın mücadesi sırasında cırcır sesini duymanız olağandır.
    Örneğin burada çipura avcılığı yaygındır bir o kadarda keyiflidir. Atış yapıldıktan sonra kalama ayarlanır. Çipura yakalandıktan sonra enfes kafa atışları başlar. Bu kafa atışları şayet kalama sıkı ise yani ayarı yapılmamış ise misinanızı kopartabilecek yada düğümleri çözebilecek güçtedir. Kalama ayarlı ise kafa atışları sırasında cır cır sesini duymanız mümkündür.

Size kalama ile ilgili ufak bir yazımı aktarıyorum.

Kalama, misina üzerinde oluşan bir güç sırasında makineden kontrollü olarak çıkmasını sağlayan bir frenaj sistemidir. Genellikle beklemeli avlarda ve at-çek avlarında sıklıkla kullanırız.
    Bir örnek ile kalama kullanımını açıklayayım.
    İğnelerimizi yemledik ve atışımızı yapacağız burada dikkat etmemiz gereken kalamanın kapalı olmasıdır. Atışımızı yaptık, misina boşluğunu aldık, kamışımızı sabitledik. Bu işlemden sonra kalamayı gevşetmemiz gerekiyor. Neden? Öncelikle oltamıza hangi balığın geleceğini kestiremeyiz. Bazı balıklar yemi ağzına alıp beklerken bazı balıklarda yemi alıp hemen uzaklaşmak ister. Kalamayı gevşetmediğimiz takdirde balık yemi ağzına aldıktan sonra misina gerginliğini hissederse yemi geri kusabilir.

Oysa kalamayı açtığımızda misina üzerindeki gerginlik minimum düzeyde olacağından balık bir sorun olmadığını düşünecek ve yemi yutup oradan uzaklaşacaktır. Uzaklaşma esnasında misina gergin olmadığı için makineden misina boşalmaya başlayacaktır. İşte işin zevkli kısmı oltamızı yavaşça elimize alır kalamayı biraz sıkar ve tasmalama yaparız. Kalamayı tam sıkmıyoruz. Çünkü gelen balık örneğin kiloluk bir çipura ise kafa atışlarıyla yol isteyecektir. Kalamamız tam sıkılı olmadığı için sarım esnasında misina otomatik olarak geri akacaktır.

Böylelikle balığı güvenli şekilde karaya almaktayız. Tasmalama yaptığımızda kalama tam sıkı olsaydı ne olurdu? Balık kafa attığında veya yol istediğinde kalama sıkı olacağı için beden ve köstek üzerinde ani gerilimler oluşacak, bu gerilim sonucu köstek iyi bağlanmamışsa çözülüp balık kaçacaktır. Hatta balık misinayı kopartabilir, iğneyi kırabilir. 3 hafta önce oltama denk gelen 2 kilo civarı bir çipura kalama ayarını tam olarak yapmadığım için( heyecandan tabiki) iğnemi bana dümdüz geri iade etti ve balık kurtuldu. Kalama ayarı biraz gevşek olsaydı balığı rahatlıkla alabilirdim.

Önden ve arkadan kalamanın kullanım avantajı vardır. Önden kalamanın iç mekanizmasındaki frenaj diski daha büyüktür. Ama balık gelip oltadan hızlıca misinayı boşaltmaya başladığında akan misina önünden kalama yapmaya çalışmak pek pratik değildir. O yüzden arka kalamayı hemen kullanırız. Arka kalamanın iç mekanizmasındaki fren diski ise daha küçüktür. Ama kullanım için her zaman daha avantajlıdır.

3. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    hastayım ben o sese :D

4. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    sevgili arkadaşım kalama hakkında beni bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim ama benim demek istediğim bu değildi makinenin dönen mekanizmasının içine ufak bir sac parçası koyulmuş yani balık olmadığı zamanlarda bile bu sesi çıkarıyor istenildiği zamanda bir düğme vasıtasıyla sağa veya sola kaydırarak sesi kesebiliyosunuz veyada makineyi bu sesle çalıştırabiliyosunuz kalama olmadığına eminim çünkü gördüğüm makine kalamasızdı yanlış hatırlamıyorsam banax 5000 de galiba rastgelsin

5. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    banax tarzı makinalardan bahsediyor kalama ile alakası yok bence

6. babaçi

babaçi Coşkun

Favori Kamış:
    olta,
    En İyi Avı:
    aynalı sazan.7 kg
    sx3000 kullanıyorum ve her iki modelde de üstten kalama var.

sizin demek istediğiniz olayı anladım,ama ne işe yarar bende merak ettim:confused:

7. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    O "ciiirrrr"sesi olsunda ister kalamadan olsun ister koldan olsun...O ses degilmid balikciyi delirten :)

Bende anladim demek istedigini fakat hic dusunmemistim "neden" diye.Simdi bende merak ettim bak.Evet o bahsettigin ses kalamadan gelen ses degil,anladigim kadariyla kolu cevirdigimizde gelen sesten bahsediyorsun.
    Rastgele ;) ...

8. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Son düzenleme: 11 Eylül 2010
  9. matti

matti murat

bahtiyar linki izledim ama arkadaşın sorusunun cevabı linkte değil linkte sadece kalamanın kullanılması anlatılıyor neyse tufan kardeşim bahsettiğin o cııır sesi çoğunlukla banax marka makinelerde vardır tabi hepsinde değil bendede bir tane var cırcırlı banax:) ses bana hoş geliyo size hoş gelmeyebilir tamamen zevk meselesi hiç bir özelliği yok.içerdeki dişlilerin döndüğü kısma ince bir sac koymuşlar istersen sacı çıkarabiliyosun.ben özellikle zargana ve istavrite kıyıdan atçek yapınca kullanırım bu makineyi.levrekte turnada filan kullanmıyorum balık ürkebiliyor ayrıca kulak vererek dinle ses hoşuna gider belki nedersin?

10. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    yahu ben sesden rahatsız olduğum için değil bu ses hoşlarına gittiği için bu makinelerden alan tanıdıklarımda var kafama takıldı bikere nedir necidir ne işe yarar ama kesinlikle kalamayla alakalı değil

11. wildyaban

wildyaban Erdem Karaca

Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Marka ve modele göre değişen bir ses ve fonksiyonla alakalı.

Bir makinede bu ses var ise, normal işlevinde (balığa atıp çekerken) ses çıkmalıdır.

Makaranın geri dönmesini önleyen mandalın sesidir. O sac parçası sayesinde makara sadece tek yönde döner. Çoğu makinede altta bir mandal veya ileri geri itilen bir düğme ile açılıp kapatılır. Misina dolaştıysa veya oltayı atarken parmak altına misinayı doğru denk getirmek için vs. bazen açılır ve makaradan ters yönde misina boşaltılır. Bu pozisyonda ses çıkmaz.

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Bu sesin kalama ile hic bir alakasi yok,makineye extradan bir parca ile bu ses cikarilir,bence makinelerde bir aksesuardir bu alet o kadar,kalama ile nasil bir baglanti kuruldu onu anlayamadim dogrusu...

13. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    eskıler bılır o ses balıgı cekerken mısıne yolu ılen balıga ıletılır ve buyuk balık ses dalgası yuzunden fazla dırenc gostermez ozellıkle sazan eskılerın tezı bu benım bılgım bu

14. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    benimde selim abi gibi aksesuar olduğuna dair düşüncelerim vardı ama gürel abininde yaptığı yorum çok mantıklı geldi ses dalgasıyla balığın tepkisinin azaltılması belkide bu amaçla kullanılıyodur

15. akçin

akçin Hakan

klasik banax makina cır cır sesi vazgeçilmezimdir cırlarım en kralını toplarım

16. LapinCash

LapinCash

Evet abi kimi makinelerde bu ses var ama ben genellikle ucuz olanlarda görüyorum , bu tahminim yanlışta olabilir...

17. murad

murad Murat

Bu ses daha ziyade eski tip makinelerde var. 25 senedir kullandığım Spint marka makinem var sesine tav olup almıştım aslında. Şimdilerde ise bana o kadar hoş gelmiyor; zira benden başka kimseden ses çıkmıyor. Sökebilirmiyim diye içini açtım, küçük bir düzenek ama beceremedim kaldırmayı.

18. enis59

enis59 enis

Favori Kamış:
    shimano catana 2.70 mh, shimano catana ax te surf 400 mormora
    Favori Makine:
    okuma avanger av 30, okuma avanger av 45, shimano alivio 4000 fb
    aynen katılıyorum teşhis budur sazancılardan duyduğum bir tez ve mantıklı

19. tufan27

tufan27 tufan

Favori Kamış:
    lıneaeffe oyster 420
    Favori Makine:
    okuma epıx pro epb 65
    doğru cevap bu olsa gerek makinede olan herşeyin bi görevi olmalı bence
    dün beklemeli lüfer denemelerimde yan tarafıma iki oltacı arkadaş daha geldi
    makineleri bahsettiğim cırcırlı makinelerdendi biraz muhabbet etikten sonra konuyu bu cırcır olayına getirdim ne işe yarar dedim bu bilmiyorum abi ama bu ses çok hoşuma gidiyor dedi iki arkadaştanda aynı cevabı aldım hatta aralarında olmayan bi arkadaşlarınında aynı makineden varmış onlarında arasında bu ses muhabeti geçmiş onunda cevabı aynı bilmiyorum ama çok hoşuma gidiyor:) :)

20. vessa

vessa gürel

Favori Kamış:
    Alivio CX Surf TE
    Favori Makine:
    Daiwa WindCast X5000
    En İyi Avı:
    5.7 aynalı
    ucuzlardada olabılır ama banaxsın ust sevıye serısındede var ve banax makınalar esasında daiwa bg serısının kore versıyonudur ve ic takım dahıl bıre bır kopyasıdır cırlama sesı harıc bu gun daıwa bg serısı makına alan duzgun kullanırsa torununun torununa kalır turkıyeye gelmıs en saglam makınadır bılen kullanan bılır bende 3 adet var oglum onlara abı dıyor cunku yasca ondan buyukler hala saat gıbı banax larda aynı saglamlıkta