BBC'nin yeni belgesel dizisi Human Planet'in ilk bölümü olan "Oceans: Into The Blue"yu az evvel izleyip çok beğendim, yaklaşık 58 dakikalık videoyu sizlerle de paylaşayım dedim. Ama önce genel olarak seri hakkında, özel olarak da bu ilk bölüm hakkında biraz bilgi vereyim istiyorum. 8 bölümlük Human Planet serisi, insan türünü ve türün doğal dünya ile olan ilişkisini, insan hayatının dünyanın çok farklı çevrelerinde gösterdiği adaptasyonları sergileyerek ele alıyor. İlk kez 2007'de duyurulan serinin yapımı için iki yıl boyunca yaklaşık 40 ülkede, dünyanın türlü ve ücra köşelerinde 70 hikaye çekilmiş. Serinin her bir bölümü, insanların meskun olduğu farklı bir çevreye odaklanıyor: denizler, çöller, ırmaklar, dağlar, cangıllar, vs. Kısacası, bir arslan-kaplan belgeseli değil de bir insan belgeseli Belgesel BBC One'da 13 Ocak 2011'de gösterilmeye başlamış ve 8 bölüm bitene kadar Perşembe günleri Akşam 8'de bölümler gösterilmeye devam edecek (muhtemelen İngiltere saatine göre). Daha sonra uluslararası bir edisyon da çıkacakmış. Yeri gelmişken, Türkçe dublajını BBC Life'ta olduğu gibi diksiyonu bozuk "Ramiz Dayı"ya yaptırmazlar umuyorum; zira çokları beğense de, ben ne "Bilge" (???!!!!) "Ramiz Dayı"ya ne de onun tümden bozuk diksiyonuna tahammül edebiliyorum. Belki bu son söylediklerime kızanınız olacak, ama hadi bu da benim görüşüm oluversin Neyse, gelelim ilk bölümün konusuna. İlk bölümde, İspanya'nın kuzey kıyılarında ölümcül dalgalar arasında "Goose Barnacle" toplayanları izliyoruz önce (ki doğru hatırlıyorsam belgeselde anlatılana göre yılda ortalama dört kişi ölüyormuş bu işi yaparken). Sonra dev gibi bir balinayı avlayan Endonezyalı balıkçılar geliyor (bu balıkçı köyün nüfusu için çok elzem olan bu avı lütfen çok görmeyin, çünkü anlatıcı onların yıl boyunca yakalayabildikleri 5-6 balinanın aslında balina stoğu için bir tehdit olmadığını söylüyor). Üçüncü hikaye akıllara zarar: Yunuslarla adamakıllı işbirliği yapan, hatta iş ortağı oldukları yunusları ismen bilen Brezilyalı kefal avcıları! Daha sonra surfing'in Hawai'deki orijinlerine ve modern surfing'in akıllara kazınan bazı anlarına gidiyoruz. Bir sonraki hikayemiz, Papua Yeni Gine'de boğazından kementleyerek köpekbalığı yakalayan büyücü-balıkçı ile ilgili (ama büyücü-balıkçımız, dünyadaki büyük baskı yüzünden köpekbalıkları azaldığı için artık yakala-bırak yapıyor ) Diğer hikayemiz Filipinler'de yoksul insanların son derece ilkel bir şekilde ve büyük vurgun tehlikesiyle yaptıkları kompresör dalgıçlığını ele alıyor (gerçekten çok tehlikeli ve bir o kadar da şaşırtıcı bir yöntem uyguluyorlar). Son hikayemizse, hiçbir milliyete mensup olmayan ve karayla hiçbir bağlantı olmadan yaşayan Bajau insanlarını konu alıyor. Bu hikayenin bir bölümünü Yakup Bey'in Deniz dibinde balık avı konusununda paylaştığı videoyu izleyenler zaten biliyor Ha, unutmadan; son hikayeden sonra bir de kompresör dalgıçlığı ile ilgili hikayenin bazı kamera arkası görüntüleri var. Lafı çok uzattım.. İşte orijinal dildeki videonun linki (linke tıklayınca çıkan pencerede "continue to video" yazısına tıklayın): human.planet.s01e01.hdtv.xvid-barge.avi.mp4 - 255.7 MB. Hepinize iyi seyirler Alternatif Link 1: http://www.novamov.com/video/z53bnzuxxlga5 Alternatif Link 2: http://www.videoweed.com/file/8p546oavj77g4
Aykut oncelikle hastaligini atlattigina sevindim Bizlerle paylastigin bu kiymetli konu icin tesekkurler. Rastgele
kardeşim ellerine sağlık...soğuk ve yağmurlu hafta sonumuz için oldukça iyi bir konu oldu bu...çok çok teşekkürler...
aykut bey paylaşımınız için cok teşekkürler ,gerçekten muhteşem bir görsel şölen... tam keyif almak için üst üste iki kere izledim ...
selal aykut kardeş güzel bir paylaşım. ayrıca şu bitki toplayan ispanyollar ve balına avcıları baya dikkatimi çekti paylaşım için teşekkürler hoşçakal....
Güzel sözlerini esirgemeyen sizlere çok teşekkür ederim, beğenmenize gerçekten çok sevindim. Belki diğer bölümleri de paylaşırım; aslında google'a "watch bbc human planet online" yazarsanız, bölümler için linkleri siz de bulabilirsiniz. Dahası, bu serinin bölümleri HD olarak BBC One Kanalı'nda da var, ancak bu kanal İngiltere dışına online yayın yapmıyor; fakat bilgisayardan anlıyorsanız uygun proxy ayarı ile BBC One'dan bu bölümleri online ve HD olarak izliyebilirsiniz sanırım. Hepinize tekrar teşekkürler ve sevgiler...