BECERİKSİZLİK Mİ? ŞANSIZLIK MI? NEDİR SORUN..

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında seikott tarafından paylaşıldı.

1. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster cx 2,40 14-40 gr-V Systeam 2.4 10-40 gr- silstar 1.8 6-25 lb
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENIUM CI4 30 - AVENGER AV 55B
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Merhabalar, at-çek yönetmi ile balık avında 1 senedir haşır neşiriz değerli arkadaşların bilgi ve birikimlerinden faydalanarak takım yaptım ve çok iyi teorik bilgiler edindim.Çeşitli avlarım oldu.Ancak dün sabah işe gitmeden yaptığım av tam bir hüsran oldu; meraya vardığımda saat 05:30 gibi hava aydınlanmaya yakın başladım at-çek yapmaya su üstünde rover 98,lucky craft ve ges iledenemerim oldu.Açıkası ben bu kadar takip,atlama vs hiç görmedim(gördüğüm kadarıyla levrek,baraküda ve sanırım lüfer (yakaladığımda sırttından gördüğüm kadarıtla)) neredeyse her 3 atıştıta takip kovalamaca alıyordu. 3 sefer balığı aldım ancak onlarda ilk çırpınışlarında kancadan kurtuldular.Benim için aslında bu bile büyük zevkti ancak ben neyi yanlış yapıyorum diye düşünüyorum.Özellikle ges(mavi orjinal olan) ile çok takip aldım ancak onun kancası küçük onu anlıyorum ama diğerleri için bu tasmalamada neye dikkat edeceğim? yani zaten kendi biniyor ben ne yapabilirim? tecrübeli arkadaşların budurumlar için önerisi nedir? gerçektenkeyif aldım balık lamasamda ama oturdu vallhi içime:)

2. sami sökeli

sami sökeli sami oguz

Mehmet kardeşim bahsettigin sahtelerin üçüde denenmiş ve kullanıcılarından kabul görmüş sahtelerdir, çok arkadaşımız onlarla balık yakaladılar,

Nette atçek avı ile ilgili videoları izle, aksiyon hareketlerine bak, çekişlerine bak sarmanın çok hızlı olması, sarmanın çok yavaş olması balıgı takipten vazgeçirebilir,

Sarma anında birkaç saniyelik duraksamalar da dene, atçek işinde giyim ve kuşamında önemi vardır, mümkünse kıyafetlerin biraz ortama uygun olup seni kamufle etsin, üzerinde kırmızı benzeri dikkat çekecek giysi olmamalı,

Trofe alıp gözümüzü şenlendirecegine eminim, ratgele.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kesinlikle beceriksizlik. Asla ve asla şanssızlık diye bir şey kabul etme, hiç bir konuda.

Levrek ardında gezdin sanırım.

Yemlere biraz sardalya sür, kokusu düzgün olsun. Sahteyi ara ara duraklatacak şekilde çek.

Kamışın çok esnek, yavaş aksiyonlu, hzılı aksiyonlu bir kamış kullan. Makineye ip misina sar, uca da en az 1 kulaç kadar FC ekle.

4. stanlyy

stanlyy Fatih BAŞAR

Favori Kamış:
    Shakespeare ® Ugly Stik Lite 180, SHIMANO Nexave CX 210 M, D.A.M REVOLUTION TELE-X 270
    Favori Makine:
    SHIMANO RARENİUM CI4 3000 SFA, SHIMANO TECHNİUM 1000 FD
    En İyi Avı:
    Hamsi... :)
    Sanırım tasmalamadan ziyade, aksiyonda sıkıntı var. Eskiden turna yada perch tutarken benimde başıma geliyordu. Çok berrak sularda arkasından takip ettiğini kıyıya yaklaşınca arkasını döndüğünü görebiliyordum. Ben bu işe küçük duraklatmalar, sonra saniyelik hızlı hareketlerle çözüm buldum. O zaman birden saldırma isteği uyandırıyor ve tatlı suda işe yarıyor. Rastgele...

5. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Shımano beastmaster cx 2,40 14-40 gr-V Systeam 2.4 10-40 gr- silstar 1.8 6-25 lb
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Teşekkür ederim bilgiler için , sahteler kabul görmüş elbette ancak wd aksiyon ile durma yapmak sankıcalı değilmdir.Birde bir çok seferde sahteye atladır ama olmadı.tasmalada neye dikkat edebileceğiz.ASonuçta aksiyonlu geliyor sahte?
    Kamışım 2,4 ron thompson 5-25gr misinada blue fish 26mm.açıkcası duraksamalar ve haretkler denedim asıl sorun balık yeme atlıyor ama alamıyor,devamında aksiyonu bozmadan yapıyor 2nci hatta 3ncü kez atlıyor ama olmuyor...Wtd de hız zaten aşağı yukarı belli, ges zaten ayrı bir olay wtd ve kamış vurdurma yapıyorumondada düz çekimde yapıyorum anlamadım..

6. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    bana sorarsan denizdeki takiplere takılma,
    ne olursa olsun ,bak burası çok önemli.
    balığı gördüğünde takipte veya kancaya binişteki combalakta
    aksiyonundan vazgeçme duraklama veye jerk yapma aynı düzende devam et
    alacaksa alır yemi.çünkü onu arkasından getiren o aksiyondur her ne tipte ise o anda.
    ama arkadaşlar balığın takibini fark ettiklerinde ister istemez sahtenin tavrını değiştiriyorlar.ondan sonra takipbi bıraktı yemi bıraktı falan filan.unutmayın levrek salak bir balık değildir.siz onu takip ederseniz o da sizi takip eder.
    rastgelsin.

7. ckaratep

ckaratep Caner

Favori Kamış:
    Remixon 240 Spin
    Favori Makine:
    Sweepfire E3000
    En İyi Avı:
    Spin öğreniyorum..!
    çok mantıklı bir bakış abi. +10 :thumb:

8. Tuggin

Tuggin Tuğgin USTA

Fatik kardes haklı bence
    kaşık da takip alıyorsam hemen sahte balıga gecerim yemi değiştiriim, eger sahte de takip alıyorsam aksyonu arttırır biraz da sarma hızını arttırır ya da yavaşlatırım.EN son balık bana göründükten sonra yavaşlayıp son aksiyon vermekten başka care yok sanırım

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Balık neden yemini takip etsin ki? Niye takip etmekle enerji harcasın?

Bir; yemin kaçamayacağı bir durumu, kapmanın garanti olduğu bir durumu yakalamak için.

İki; yemin yakınına gelince, yem mi değil mi bir karar veremediği için.

İşin doğrusu şu, birinci şık binde bir olur. Hazırlop arayan balık yemi zaten hiç takip etmez.

O zaman olay şu, sahteniz yakına gelince yem gibi durmuyor. Bu hususa dikkat edin. Misinanız mı görünüyor, kötü mü kokuyor, rengi mi tutmuyor, onu bilmek güç, ama kesin olan bu.

Ve levrek için, bu şıklardan en geçerli olan ikisi, misinanızı görmesi ve yemin kötü kokmasıdır. Sizin hiç hissetmediğiniz teriniz elinizden balığa geçer, terdeki aminoasitlerde balığı ürkütür mesela.

Ben kendi adıma, nadiren takip olur yeme ve böyle olursa koku faktörünü derhal düzeltirim. Zargana olsun, levrek olsun, bu husus her zaman önemli ve en çok atlanılan husustur. İyi bir takımda, takip filan olmaz, küt diye yapıştığını görürsünüz balığın.

10. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    mERHABALAR YORUMLARINIZ İÇİN TEKRAR SAOLUN. aYNI MERADAYDIM DÜN SABAH SUYUNDA , ÖNCE DAİWA MULLET DENEDİM 2-3 SEFER BALIK ASILDI AMA BIRAKTI BENDE ANLAMADIM NE OLDUĞUNU.SONRASINDA SU ÜSTÜNE DEVAM SU BİRAZ BERRAK OLDUĞUNDANKANIMCA SIKINTI OLUYOR, Bİ ARA KUVVETLİ BİR BALIK BİNDİ DAHA MÜCADELE YENİ BAŞLAMIŞTI KİBIKK KAÇTI.SONUÇ HÜSRAN AMA ENİNDE SONUNDA YAKALACAĞIM.:)

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Genel olarak misina kamıştan daha ucuz olduğu için, misinanı bir değiştir. Örgü misina al, dyneema olanından.

Şimdi şöyle bak olaya. Kamışın esnek. Misinan uzayan misina. Balık iğneyi ısırınca sen yükleniyorsun, iğnenin ucunun balığın damağını delmesi için atıyorum 1kg kuvvet gerekiyor. Sen 1kg'yu verince, önce misina uzuyor, kamış eğiliyor ve iğneye o 1kg gidemiyor, sende daha falza kuvvet vermeye çalışıyorsun derken, balık vaziyeti çakıp gidiyor.

Eğer uzamayan bir misina kullanırsan, en azından kamışın esnemesi kalır sadece, attığın tasma balığa gider ve iğneyi oturtur damağına.

12. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Serdar bey bilgileriniz için teşekkürler, açıkcası yeni misinayı değiştirdim geçen hafta aiwa-shıma flou.spın 0,28 mm aldım kullananlar memnun özelik olarak bende beğendim.İp misina da kaliteli olanlar pahalı, ucuzlar çabuk çözülüyor(geçen sene 15 tl almıştım) yoksa ip misina daha etkili söylediğiniz gibi.Ama toplamda 4 adet balık bu şekilde gidince canınız sıkılıyor.Bilemiyorum belkide şans.Su üstü yerine daiwa shin young mullet denedim bir ara onada 2 kez balık bindi ama bıraktı(ben öyle düşünüyorum) önereceğiniz hesaplı ip misina varsa alırım.Birde bende dalar tip daiwa young mullet 14 cm, laser sardina12 cm(saltigadan önceki model) yine daiwa kırmızı kafa 14cmve tackle house 12cm gri ve yeşil modeli ile üstü yeşil altı parlak strike ve son olarak yurtdışından gelen max rap rainbow(beyaz üstüne renkler)12cm mevcut özellikle şu günlerde lüferde mevcutken nu saydıklarım benim işimi görürmü sizce?olmazsaolmaz almamız gerekn sahte varmıdır? sabah suyu ve bazen gece çıkışıyorum.Yani benim bir sorunumda denizin durumuna göre sahte seçimim, bulanık suda ,yağışlı havada ,rüzgarlı havada hangi renk ve tip kullanmalıyım sizce..
    çok uzun oldu ama bir kerede çıkarılım dedik..:)

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Mehmet, bin defa söylemişimdir. Memnunum diye bir ölçüt yok. Sen apaçık bir sorundan bahsediyorsun, tasmalama zafiyeti. İşte sana sebep, kamış + misina.

EF&FE diye bir şey var. 2 yıla yakındır kullanıyorum, gayet tatminkar netice veriyor. Fiyatı da gayet uygun, araştırırsan bulursun sanıyorum.

http://www.avpazarim.net/_A3-3027-effe-dyneema-4x-0-20-misina-100-mt.htm

14. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Uzman değilim ama bence sorun balık bindikten sonra balığın kurtulması.

Serdar abinin yazdıkları çok mantıklı geldi bana, göz ardı etme.
    Misina ve kamışın esnek ve tasma yapınca iğne tam oturmuyor ve çekerken balık bu esneklikten faydalanıp, kafa atıp kurtuluyor.

Çekiş olarak tekniğinde yanlış olabilir. Balıkları gördüğüne göre ne boyutta balıklar var biliyorsun. Misinanın sağlamlığına güveniyorsan kalomanı tamamen sık. Balık binince normalde attığın tasmadan çok daha sert tasma at ve hiç boşluk vermeden balığa nefes aldırmadan, adeta karga tulumba balığı çıkart sudan. Eğlence ve zevk yönünden eksik kalacaksın bu şekilde ama bence yaşadığın sorunu yaşamayacaksın.

Sardığın misina esnek türden se en yakın zamanda değiştirmeye bak, bu sorunu azaltmak için.

Yazdıklarım bilgiden çok, mantıken düşündüklerim, yanlışım da olabilir ama bi dene bakalım ne olacak. :)

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kalın misina olursa, balık gelmez, ince olursa da koparır gider; kalamayı gevşek tutmak lazım hep.

Kalam, misina, kamış vs. patlamayacak şekilde olabildiğince sıkı tutulur ama mutlaka balık zorlayınca bir şeyi patlatmadan salacak kadar gevşek olmalıdır.

Peki tasma atarken oturmuyorsa bu şekilde? Kalama çok gevşekse?

Tasma atarken sol el kullanılmaz (solak değilseniz). Kamışın hareketi ile tasma atılır. Zaten aksiyon vermek için vs, kamış iyice yere yakın tutulur. Kamışla tasmayı bindirirken, sol el ile makara tutulurki, kalama zorlamasın. Ama dikkatli olmak, aşırı yüklenip bir şeyleri patlatmamak gerekir. Tecrübe etmek lazımdır.

Fakat siz tasmayı vurunca gücünüz kamışa, misinaya gidiyorsa, yapacak bir şey kalmaz.

Birde, iğneleri daha ince, daha keskin olanlarla değiştirmek mümkündür ama çok efektif bir şey değildir. Sayılan kalite markaların iğneleri yeterince iyi zira.

16. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Teknik anlamda ben senin yüzde birin kadar bilgili değilim, yazdıkların doğrudur.
    Ancak arkadaş açısından bakınca. Kamış almış, değiştirmez, misinayı da yeni sarmış, eskimeden değiştirmeye niyeti yok gibi ama bir sorun var belli ki.

Misinanın inceliğinde ve kalınlığında bir sorun yok. Arkadaşa balık vuruyor, lakin çekerken kaçırıyor. Bunu birçok kişiden duydum ama 4 kez balık binipte kaçırılıyorsa ciddi bir sorun var demektir.

Gittiğim meralarda ben hiç kalomayı açıptabalıkla oynayan yoran görmedim. 3 kiloluk levrekleri hatta daha irilerini hiç kalomasız çıkarıyorlar. Ayaklarının dibine kadar karga tulumba getirip, ayaklarının dibinde biri kepçeliyor.
    Levrek te çok dirençli bir balık olmadığından pek sorun yaşayan duymadım. Vurupta balık kaçırma 6 kilonun üzerindeki levreklerde oluyor, bu aşamada kalomasız kullanımdan kaynaklanıyor genelde.
    Basit anlamda yakalamak için bi yerden taviz veriyorlar anlayacağın.
    Her boy balığı oynayarak çıkartabilmek ustalık gerektiriyor bir nevi.

Arkadaşın en basit olarak yazdığım kalamasız kullanımla ve sert tasmayla merasında vuran balıkları çıkarabileceğini düşünüyorum yalnızca.

Bu asla doğrusu budur demek değil, benim haddime de değil. Ben deneyimlerime göre öneride bulunuyorum. Seçim arkadaşın tabiki. :)

Saygılarımla abi. :)

17. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Serdar bey anlıyorum, bahsettiğiniz noktalara daha dikkat deceğim kalama ayarınıda ayrıca bakacağım.Normalde kalama ayarını biraz gevşek bırakırım acemilik olduğundan,patlatmamak için. Kamışım 2,4 ve 2,7 ikiside iyi kamışlar geriye bunları kullanma tecürbesi (tasmalama) ve misina kalıyor. Anlamakta zorlandığım daha önceki avlarımda da yaşadığım balık , sahte yüzerken biniyor bu sırada tekrar bir çekme hareketinden(tasmalama) çekiniyorum zaten balık sahtede yani o an yapılması gerekeni yanlış yapıyorum belkide.
    Ayrıca ip misina için teşekkürler..
    bilgileriniz için volkan beyede ayrıca teşekkürler. bu tasmalama mevzusuna kafa yoralım bakalım:)

18. seikott

seikott MEHMET

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinos 4.9 kg
    Şunuda belirtmek isterim , ilk balık bindiğinde kalama zaten ötüyor ve ilk atılımda kamışı geriye belli bir dirayetle geriye çekiyorum bu esnada zaten balık kaçıyor.SOn balıkta daha net gördüm bu durumu ağorlık bindi ,makine ötmeye başladı kamışı geriye yasladım kolu çeviriyorum mücadele tam başladı balıkta boşladı hepsi hemen hemen aynı oldu.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kalamayı biraz sıkmayı dene.

20. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kamışı geriye yasladım derken ne demek istedin? Çekme tarzında yanlışlık olduğunu düşünmeye başladım.

Geriye doğru yürümek için mesafe varmı arkanda? (Eğer varsa)

Balık bindi.
    Oltanın ucunu kaldırmadan tasmayı vurdun
    Kaloman tamamen kapalı. oltanın ucunu havaya dikmeden gerigeri yürü.

Makara ile balık arasındaki misina hep gergin olsun. Varsın kaloman ötmesin, biraz zevkten mahrum kal. :D

Kamışın ucunu asla havaya kaldırma. Balık bindiğinden sudan çıkana kadarki sürede misinan hep gergin olması lazım. Balığın kafa atmasına izin verme.
    Biraz boşluk bulursa kurtulmak için fırsatta bulmuş demektir.

Çok büyük 6-7 kiloluk balıklarda en fazla misinan patlar, doğru tutarsan. (Bizim yörede yanlış tutuştan dolayı kamış kıranda var ya neyse :D)

Balıklar 2-3 kiloluksa %95 alacaksın kıyıya bence.
    Sonuçları yazarsan sevinirim. ;) Rastgelsin. :)