Beden-Kostek hazırlanısı ıle ılgılı yardım...

Konu, 'Misinalar' kısmında kiralikceset tarafından paylaşıldı.

1. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Force Master TE 3.30
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    arkadaslar merhaba,
    ege kıyılarından balık avı ıcın hazırlamak ıstedıgım olta takımı ıcın yardımınızı ıstıcem.
    Makıneye 0.35 lık yumusak bır mısına baglamayı dusunuyorum.Angel kiss soft olabılır. Pekı gelelım en onemlı soruya.Beden olarak hazırlamak zorunda oldugum ya da zorunda demeyelımde uygun mısına kaclık olmalı. Bunuda yo-zuri hybrid dusunuyorum. 0.30 lukmu mısına yapmalıyım beden ıcın ? Kostek ıcın ıse mirage dusunuyorum 0.29 FC misina.sızce bu takım ıs yaparmı ? Sızın goruslerınız nedır ? Sızce makıneye kaclık ve hangı mısına sarmalıyım? ve beden kostek tercıhım nasıl olmalı ? mesela beden ve kostek aynı kalınlıkta olabılırmı ? Eger oyle olursa dırek makıneye yozuri hybrid 0.35 lık sarıcam. beden ve kostek ıcınde 0.29 luk FC mirage miisina kullanıcam

2. fish founder

fish founder Özgür

slm,
    bu konuya ustad'lar daha detaylı bilgi vereceklerdir ama ben kendi tecrübelerim dahilinde,
    balığı kıyıdan tutacağınız var sayılarak,
    genel olarak çoğu kişi ince takım,ince misana fikrindedir.buradaki amaç balığın vuruşlarını çok daha iyi alabilmektir.hatta bazı üstadlar o kadar ince takım kullanırki, bu takımla kiloluk balığı sudan nasıl çıkartmış denebilir.
    bu tip ince takımlarda balığı sudan çıkartmak hem ustalık hemde makinanızın kalama ayarlarını iyi yapabilmekden geçer.
    eğer ben çok acemi değilim ve makinamın kalama ayarlarını kullanmayı biliyorum der iseniz takım max 0.22 köstekler max 0,19 olabilir.takımlarda fc misina kullanımı mono lara göre ciddi bir avantaj sağlar.
    ben kendi takımlarımda birçok kalınlık denedim,dediğim üzere ince takımla vuruşları almak çok zevk veriyor insana ama en son verdiğim ve uyguladığım karar ise,kıyıya 2 kamış açmak,birinde beden max 0,25 köstekler max 0,20 olacak şekilde takım hazırlamak,
    diğer kamışta ise daha ağır takım kullanmak, beden 0,35 köstek 0,30 gibi..
    peki hangi takım daha avcı oldu derseniz,balık işi belli olmuyor,hangi kamışın kısmeti geldiyse ona oturuyor sanırım birazda balık,
    ama almamak için çok direndiğim ip misinanın ava katmış olduğu zevki kesinlikle eklemem lazım.

3. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    FC misinadan beden köstek yapımı avınıza büyük bir avantaj katacaktır ancak FC misinayı kesinlikle makinanıza sarmayınız, makinaya sarım amaçlı olmadığından makinanızdaki ömrü oldukça kısa olacaktır bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Beden köstek yaparken mono misinalarda kullandığınız kalınlığın 0.04mm üstüne çıkmanızı tavsiye ederim. Avlaktaki balığın büyüklüğüne göre takım kullanmanızı ve kalamayı sürekli ayarlı olarak bırakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

4. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Aslında çok genel bir soru ve cevabı sanki çok basit olamaz.

Ege kıyılarında kıyıdan;

Ispari, karagöz kırmaları, kupez, izmarit, melanur, hanos, sarpa avlayan var,
    Mırmır, lidaki, karagöz takozu avlayan var,
    Levrek ve çupra hatta dahasını avlayan var...

Takım öngörünüz;

Üç köstekli dip oltası gibi,
    at-çek,
    şamandıralı olta,
    surf,
    seyyar iskandilli de kullanma ihtimaliniz var mı bilmiyorum.

Genel bir olta olsun, fırdöndüden sonrasını değiştirerek duruma göre hedef balığa göre adapte edelim diyorsanız...

0.35 uygun kalınlık,
    Angel Kiss i sazan ve kalkan takımında kullanıyorum, ağır balıkları sebatla kıyıya almamı sağlayabiliyor. Henüz aşınma alameti göstermedi.

Kıyıdan avlanacağınıza göre, 0.05 mm daha ince (yada çekeri 10 kg den aşağı) bir misina , kösteklere de yine bedenden biraz daha az çekerli bir misina ve isterseniz FC kullanabilirsiniz.

Üç köstekli olta kullanacaksanız (küçük balıkları hedefliyorsanız) beden ve kösteği üstüste koyup iki kez düğüm atıp, sonra kösteği bir kaç kez kazık bağı yaparak bağlamanızı tavsiye ederim.

Ama; kişisel tercihim tek köstekli surf takım, en azından seyyar iskandilli takım olurdu.

Her türlü plajda sabah millet denize girmeye başlamadan boru kurdu gibi bir yemle, olmadı sardalyayla güzel avlar yapılabilir.

5. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Fc mısına kostek ıcın mutlaka alıcam.ama kafamda yazuri mirage var.ve onunda en ıncesı 0.29 .Bu yuzden beden olarak yarı gorunmez olan yazurı hybrid dusundum.ama makıneye 0.35 lık sararsam bedende 0.30 luk olacak.ama beden ve kostek arasında neredeyse fark yok. bende ınce takım ıstıyordum ama ıste yazurının mirage serısının en ıncesı 0.29.o ısı bozdu.

Sımdı kostek 0.29 luk mirage olacagına gore beden ıcın kaclık mısına alayım.ve buna gore makıneye hangı kalınlıkta mısına sarayım.mırage 0.29 lugunu hesaba katarak yapsak su takımı ? Mirage'ı sadece kostekte kullanıcam.

Son düzenleme: 28 Temmuz 2009
  6. oltacı_

oltacı_

0,29 mirage köstek kullan
    0,35 mirage beden olsun

Makinaya ise başka marka 0,35 sardır.

Hem ana misina, hemde beden 0,35 olur mu? diyeceksin. "evet olur" bunun nedeni FC misina normal "monoflament" misinaya göre zaten çekeri daha düşüktür. ( mono misina çok basit marka olmadığı sürece )

rastgelsin.

7. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Makıneye Yazuri Hybrid 0.33
    Beden Berkley Vanish 0.28
    Kostek Berkley Vanish 0.26
    Bu takım nasıl olur sızce ? Berkley Vanish yuzde yuz FC mısınaymıs.

8. oltacı_

oltacı_

yo-zuri demek istedin galiba. Öyle ise; Bu takım temelden yanlış başlangış olur. Nedeni de YO-ZURİ hybrid Fluorocarbon misinadır ve makinada kullanılması pek tavsiye edilmez. Onun yerine makinaya 0,17-0,20 gibi örgü misina temeli sağlamlaştırma adına daha uygundur ve avlakta karşılaşabileceğiniz pek çok ebatta ki balığı kıyılatmak ve yakalama esnasındaki hazzı yaşamak adına bence daha uygundur.

Berkley örgü misina ile makarada başlayan

Yo- zuri ile takım, köstek devamı en uygun olandır, derim.

9. mirsat

mirsat

Favori Kamış:
    Dam 300 30-60 kamış pelikan makina
    En İyi Avı:
    Sazan 1.5 kilo
    İnce tk bende severim.MAkinalarda 30 luk tklarıda genelde 25 lik le yaparım. geçenler de o takımla 2 kilodan fazla gelen vatozu zorlanmadan çektim. Koparma filan yaşamadım.Sonradan da amma takım bağlarmışım demiştim. :) ı Çok kafa atan bir balık değil ama genişliğinden dolayı epey zorlandım çekerken.

10. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    O zaman Berkley Fireline 0.15 makıneye sarayım. Beden ve kostek ıcın Fc mısına kalınlıgı ne olsun ?Cok kararsız kaldım :(

11. oltacı_

oltacı_

Hiç kafanı karıştırma. Bende 0,17 berkley var 21,7kg. çekeri var şimdi hesabını yap.

15 kg. altı tüm FC misinaları kullanabilirsin, fc görünmezlik avantajı olduğundan çok ince kullanmana gerek yok, bu 0,20 olur 0,35 te olur. FC 0,35 bile 0,17 örgüyü çekerde geçemiyeceği için sıkılmadan kullan.

Sadece bir şeye dikkat et Asso gibi "kaplama" misina kullanmak istediğinde ince kullanmakla doğru seçim yapardın 0,20 köstek, 0,25 beden gibi.

Burada işin özü 0,17 bile 21,7 çeker varken, Takımda kullanacağın misina kelınlık değerleri çok geniç yelpaze sana sunar, sende 15 kilo çekere kadar dilediğini kullanırsın, Ben öyle yapmaya gayret ediyorum.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Eğer ıslatraka, sert davranmadna düğüm atabilirsen, 0.25 veya olmazsa 0.30 civarı beden/köstek FC misina ile gayet iyi olur..

FC misina iyidir, hoştur ama, en büyük sorun olarak: düğüm tutmaz. Kalın FC misinalarda, düğüm tutturmak çok daha zordur. İğneden, düğümden vs. açılıp gidebilir. 0.25 FC, makul düğüm tutma sağlar.. Daha kalını hiç düğüm tutmaz demiyorum, ama gerçekten düğümde sıkıntı ihtimali yüksek olacaktır.

13. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Sımdı mantık su sanırım.Makınedekı sarılı olan mısına en guclu olmalı.beden bır asagsı kostekte bıraz daha ıncesı.ya da kostek ve beden aynı. Umarım yanlıs anlamadım.

14. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Ayrıca 0.15 firelıne aldım. sanırım mırage 0.29 alıcam beden ve kostek ıcın.boylelıkle bu sorunuda halletmıs oldum gıbı :)

15. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Deneme amaclı 0.35 lık makınedekı mısınaya beden ve kostek olarak 0.26 lık Berkley Vanish aldım FC misina.Ama ben boyle garıp bısey gormedım.Hemen hemen her atısta 60 gr lık kursun mısınayı koparttı.Dugumlerden de acılma degıl.resmen mısına kopuyor. verdıgım takımın haddı hesabı yok.Ama bazende ıstesen kopmuyor bu mısına.neden boyle bırsey olmus olabılır

16. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Birde arkadaslar 0.15 lik fireline crystal aldım. 6lb oldugu yazıyor kutunun uzerınde. 2.7 kg cekerımı var sımdı bunun ? sızcede cok dusuk degılmı ?

17. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Maalesef beklenen sonuç.
    Nasıl bir takım kullanacağınızı sorduk hiç bir cevap vermediniz.

Herkes ne, nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmeden bir sürü öneride bulundu.

Hangi balık için, nasıl bir avlakta, hangi takımı kullanmayı amaçlıyorsunuz,???

Bu bilgiler olmadan yazılacak öneriler ne kadar kullanışlı olabilirdi ki?
    Takım ve misinalar mükemmel ama attığınız düğümler kesici de olabilir, bu konuda da bir bilgi yok.

18. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    ben acemıyım cok cesıtlı sorular sordunuz ve ben cogunun cevabını bıle bılmıyordum.o yuzden kıyıdan en uzak 100 metreye yemlı avlanıyorumm.Kamıs ve makınem profılımde yazılı.Dugum konusunda da bırsey dıyemıcem cunku arkadasım bagladı.belkıde haklısınız dugum kesmıstır.sonucta bırsey kesmıs :) yanı normalde ordan kopması ımkansız gıbı mısınanın

19. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Sevgili Mehmet; Tüm bu dediklerini önceden tahmin ederek sana takım , düğüm şekli bile önerdim, ama sen misina markaları üzerinde takıldın.

Emin ol ki bu forumda balık yakalayabilen kişiler krokodil, pelikan, alba gibi misinaları ve kamış makara yerine sadece kasnak ve olta sarma mantarı kullanıyor.

Boşver cicili bicili pahalı markaları, en kralını alsan performansını en ucuzundan %5 artırır.

Sen;
    Şok nedir, Ege'de şu şehirin şu bölgesinde hangi balıklara hangi takımları kullanayım sorularının cevabını ara. Bunu ararken kimseye sormana da gerek yok, av raporlarını oku yeter.

Şok kullanırsan kırılma sorunundan kurtulursun. Kurşunu önce sağlam bir ipe bağlayıp sonra bedene bağlarsan yine bu sorun kalmaz.

20. kiralikceset

kiralikceset Mehmet

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 FB
    Pekı fireline 0.15 hakkındakı yorumunuz ?