Arkadaşlar; Yaz sezonunu kapattım. Ben de motorumu kış boyunca kullanmayacağım için gerekli bakımının yapılması için servise götürdüm. Servisteki arkadaş eğer deponda yakıtın kaldıysa onu kullanma yaza kadar bozulur dedi. Kullanırsan da motoruna zarar verebilir dedi. Böyle bir şeyi ilk defa duydum. Doğruluğundan da pek emin olamadım. O yüzden bir de size danışmak istedim. Bu arada motor 2 zamanlı yani yakıtın içinde belli bir oranda yağ karışmış durumda. Depom 25 lt. ve tamamen de dolu. O yüzden de atmaya kıyamıyorum
Sevgili Mehmet bekleyen benzinde bozulma olur,Hatta rengi bile değişir.Bu bakımdan atma yerine birdahaki sezon yeni benzinle azar,azar katarak kullan. Sevgiler.
Benzin zaten bir kaç yüz milyon yıl kadar bekleyip demlenmiş bir şey, bir iki yılda bozulacak değil elbette. Fakat, benzin kuvvetli bir solventtir. Boruları, boyaları vs. aşındırabilir. Aşınan kısım benzinin içinde iyice karışır, bir pislik vs. olur ve karbüratöre vs. neyse inince onu tıkar, sorun çıkarabilir. O nedenle uzun süre beklemiş benzini filtre etmeden kullanmak sorun olabilir. Fakat olabilir bir iddiadır, motorun ekipmanları zaten benzin içinde çalışacak şekilde ve ona dayanıklı yapılıyor teorik olarak. Bu yüzden aslında, doğru düzgün bir motorsa, doğru düzgünde bir benzinse, bozulacak filan gibi bir şey olmaz, olamaz. Almanya'dan eniştem bir araba getirdi. Bahçeye koydu, üstünü örttü gitti. Aradan 5 yıl geçti. Araba öylece duruyordu. Sonra tekrar geldi. Örtüyü kaldırdı, içine dolduk, marşa bastık ve yürüyüp gittik aynen..
Sevgili Serdar Bu tespit buranın en usta motor ustasına aittir.Yani farazi bir görüş değildir ve tarafımdan öneri üzerine bu şekilde kullanılmıştır. Sevgiyle kal
Benzin depolarında benzinin etkileyeceği herhangi bir boya, vs madde olmaz. Ancak benzin durdukça tortu yapar, bu tortu içindeki çeşitli katkı maddeleridir veya safsızlıklardır, cam şişede beklese de bu gözlenir. Sebebi her ne olursa olsun, bir sezon bekleyen yakıt, hele de içinde yağ varsa kesinlikle ince bir tülbentten falan geçirilerek ayrı bir kaba aktarılmalı, benzin deposu bir miktar taze benzinle iyice çalkalanmalı, o benzin boşaltılmalı, sonra süzülen yakıt tekrar depoya taze benzin ilavesiyle eklenmelidir. Ayrıca yeri gelmişken; sezon sonu tekne karaya alınırken eğer motor servise falan götürülmeyecekse şöyle bir işlem uygulamak motor iç bağlantılarını koruyacaktır; motorun pervane kısmını örtecek derinlikte (tercihen daha derin) büyük bir plastik çöp kovasına tatlı su koyulmalı ve motor boş viteste, pervane dönmeden bir müddet bu tatlı su içinde çalışmalı, tatlı su ile devirdaim olmalı ve suyu ilgilendiren aksamları tuzlu suyun aşındırıcı etkisinden arındırılmalıdır. bunlar benim 2 zamanlı motorlarımla ilgili tecrübelerim. 4 zamanlılar ile ilgili ekstra bir şey gerekiyorsa bilemiyorum...
Vedat Abi, mesele şu aslında. Motor, depo, borular filan buna tam dayanıklı mı? Öyleki, benzinin rafineriden çıkıp teknenin deposuna girene kadar aynı dayanıklılıkta malzeme ile geliyor mu? Eğer benzin doğru dürüst, kaliteli, saf veya makul katkı maddeleri içeren bir benzinsa, teknedeki müştemilatta buna uygunsa bir sorun olmaz. Ama bu şartları garantileyebiliyor muyuz? Benzinin kimyasında zamanla bozulacak bir şey yok. Fakat, acaba kimyası saf benzin kimyası mı?
mondial motorun kullanma kilavuzunda motoru uzun süre kullanmayacaksaniz vanayi kapatip karbüratördeki benzinin tamamai ile yanmasini bekleyiniz yazior( taaki motor stop edene kadar) ayni anda 70 hp 92 model johnson motorumuz var ben hatirlamyiorum cocuktum o zamanlar ama pederin anlattigia göre kisa girerken karbüratördeki benzini boslatmazmis ve ertesi yaza tekrar suya indirdiginde zor calisirmis ve calistiginda ise uzun bi süre gaz yemezmis yani gazi verse bile tekne gitmezmis düzgün . bi yerde okuduguma göre benzinin icinde az da olsa su bilesenleri ollabilir diyorlardi bu da karbüratörde benzin ucunca sadece su ve tortular kalip motora zarar verirmis yani ne olurki benzin hortumunu cikarip motor stop edene kadar calistiralim bize bi zarari olmaz görüldügü gibi aksine faydasi var saygilarimla
hampetrol yy dır bekliyor benzin ise işlenmiş hali.Depon her hangi bir yerinden hava ile temasa girmiyorsa ve serin bir yerde beklerse sorun olacağını sanmıyorum ama istersen yeni alacağın yakıtın içine azar azar dökerekte eritebilirsin bu yakıtı en azından için rahat olur.hem motorunda 2 zamanlıymış pancar motoru gibi oluyor bu iki zamanlılar su bile karışsa çalışır maşallah
pistonlar benzin biterayak boş çalışırsa belki fazlaca aşınıp ömrü azalabilir. bunu da düşünmek lazım... yani benzin biterken son canı ile öksürerek kalan az benzinli havayı yakmaya çalışırken bir problem olur mu bilmiyorum. çift zamanlılarda benzinle birlikte yağ da azalıyor çünkü. ben yıllardır anlatılan gibi değil de, direkt kapatıyorum motoru, kaldırıyorum tatlı suyla çalıştırdıkta sonra. tek problemim buji uçlarındaki oksitlenme oldu, kolay giderilebilen ve bu konudan bağımsız bir problem... ama tabi makine mühendisi bir arkadaşın konuya el atması lazım bence.
bekleyen mazot veya benzın bozulur hatta renk değiştirir. o yüzden eğer makinalarımız 2 zamanlı ise çalıştırmaya ara verecek isek yağlı benzin kullandığımızdan dolayı çalışırken önce karb,ratör vanasını kapatırız. içindeki tğm benzınlı yağı yaksın dıye ve kendı kendını ıstop etmesını beklerız bilhassa jenaratörlerde. ve boyle oluncada makınanın içinde kalan bozuk benzın ve yağ karbiratorun ınce hatlarını tıkamaz bir sene bile ara versek rahat rahat çalışır duruma gelir. sevgi ile kalınız.
Arkadaşlar hepinize ilginiz için çok teşekkür ederim. Riske girmeyip kalan yakıtı farklı şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum artık. Karbüratörlü bir arabam var onda kullanırım bu yakıtı. Bir iki depoda bitiririm artık
Arkadaşlar, Ben İTÜ den 1963 senesinde mezun olan bir makina mühendisiyim. Kusuruma bakmazsanız mesleğim ile ilgili biraz ukalalık yapacağım. Yukarıda belirttiğiniz konuların hemen hepsi doğrudur. Ancak biraz eksiktir. Uygulama şöyle yapılmalıdır: 1-Uzun zaman motorunuzu çalıştırmıyacaksanız motorunuzun karbüratöründe hiç benzin bırakmayın. Bunun en kolay yolu ise motor çalışırken benzin hortumunu çıkarın ve benzin tamamen bitene kadar motor çalışır ve sonunda 2-3 dakika içinde stop eder. Böylece motorda hiç benzin kalmamış olur ve motor aksamları ile silindirlere zarar veremez veya çok az zarar verir. 2-Eğer motoru birkaç ay çalıştırmıyacaksanız o zaman motoru tekneden sökerek yukarıda bir arkadaşımızın belirttiği gibi içinde tatlı su bulunan bir bidona sokarak tercihen pervaneyi çalıştırmadan takriben 5 dakika kadar çalıştırarak motorun soğutma suyu kanallarının deniz suyundan temizlenmesini sağlıyın. 1. maddede belirttiğim gibi 5. dakikanın sonunda da yine benzin hortumunu çıkararak motorun kendi kendine stop etmesini ve motor içinde hiç benzin kalmamasını sağlıyın. 3-Bu işlemden sonra ise motor bujilerini sökün temizleyin ve buji deliklerinden içeriye doğru silindirlere kışlama yağı denen yağ püskürtün. Bu yağı motor satan yerlerde sprey kutularında satılmaktadır. Bundan sonra ise motor çalıştırma ipini 5-6 kere çekerek yağın silindirlere yayılmasını sağlıyın. 4-Kuyruk yağını da tapasını açarak boşaltın . Tekrar motoru denize indireceğiniz zaman yeni yağ doldurursunuz. Yukarıda bahsettiğim konular bilhassa iki zamanlı motorların bizlere uzun seneler hizmet etmeleri için şarttır. Ama 4 zamanlı motorlarda da aynı işlemleri yapmak faydalı olacaktır. Benzin ve yağlar birtakım kimyasal maddelerin birleşimlerinden meydana geldikleri için aylar süren beklemelerde bir takım çözülmeler meydana gelmekte ve normal birleşimini kaybetmektedir. Benim 9,9 HP Suzuki motorum var ve 14 yıldır bu motoru kullanmaktayım. Her yaz sonu yukarıdaki işlemleri yapmaktayım. Bu güne kadar bana hiçbir sorun çıkarmadı. Birde ben 4-5 ay beklemiş benzini hiç kullanmadım. Eğer benzin beklemişse mutlaka döktüm. Sizlere faydalı olur diye başınızı ağarttım. Selamlar, Süheyl Başak
Süheyl abi; Öncelikle allah uzun ömürler versin. Dıştan takma motor acemisi olarak, gerek mesleğiniz, gerekse yılların getirdiği tecrübeleriniz le yazdıklarınızı ilgiyle, sıkılmadan takip ediyor, yeterince bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Denizcilik hususun da tecrübeli arkadaşlar gibi sizinde bu sitenin en büyük şanslarından olduğunuza yürekten inanıyor, yazılarınızın devamını bekliyorum. Saygılar.
Emrullah Bey Kardeşim, Ben şu anda motor alacak olsam mutlaka 4 zamanlı motor alırım. 4 zamanlıların 2 zamanlıya göre üstünlükleri o kadar çokki! Mesela 2 zamanlı motoru devamlı 2-3 saat çalıştırsanız mutlaka bujileri temizlemeniz lazım çünkü bujiler yağlanacak ve adeta çamur ile kaplanacaktır. 4 zamanlı motorları devamlı hiç dinlenmeden 20 saat bile çalıştırabilirsiniz. 4 zamanlılarda benzin sarfiyatı çok çok azdır. Ancak fiatları 2 zamanlılara göre çok pahalı. Buradanda şu çıkıyor motoru az kullanıyorsanız 2 zamanlı yosa çok ve uzun zaman çalışmasını istiyorsanız 4 zamanlı alacaksınız. Selamlar, Süheyl Başak
sayin süheyl amcacigim güzel yaziniz ve terübeleriniz icin cok tesekürler biz bizim 70 lik ici dediklerinizin hepsini yaptik ama malesef kuyruk yagini 15 yilda sadece 1-2 kez degistirdik sizce bunun zarari olmusmudur ve hemen yarin sökersek bir sorun cikarirmi? bu arada motor toplasaniz 15 yilda 30 saat anca calismisdir saygilarimla
Murat Bey, Bu kadar az yağ değiştirmenin motora zarar verip vermediğini bilemem ama siz yinede ilk fırsatta değiştirirseniz iyi olur. Sizin durumunuzda yağ fazla çalışmaktan değil de beklemekten bozulmuştur. Birde yağı boşalttığınız zaman bakın bakalım yağ siyah mı yoksa boza gibi beyaz mı? Siyah ise tamam ama boza gibi ise yağa bir yerden su karışıyor demektir ki ozaman motora zarar vermiştir. Bir servise müracaat ederek bakım yaptırın. Eski yağı değiştirdikten sonra bir iki kere balığa çıkmanızın akabinde tekrar değiştirin ki eski yağ kırıntılarının tamamı temizlensin. Selamlar, Süheyl Başak