Selamlar Herkeze Öncelikle , bu konuyu acmakla elime bişi geçermi bilmiyorum? ama sonuçta paylaşmakta yarar var belki bir nevi duyarlılık gösterenler olur, büyüklerimiz bir care bulamadılar halen ama bir olursak belki üstesinden gelebiliriz, sıkıntım ise sudur. antalya merkezde oturuyorum inmediğim kayalık, falez nebileyim hiç bir yer kalmadı antalyada kundudan laradan tutun konyaaltındaki sarısuya kadar bütün cevredeki, meraları gezdim ta sabiyken ingiliz kargısı tek iğne yaprak kursun yanıç ile yakaladıgım balıkları, şimdi gittiğimde göremez oldum, yanıçın ozamanlarki fiyatı 2-3 liraydi doldururlardı , o yemle 5 kişinin yenileceği balıgı kayalıktan tutardın çeşitli bölgelere göre balık cesidi bol olan memleketlere nazaran antalyada, balık nesli ciddi anlamda kıyıyı terk etmiş görünüyor, bunun baslıca sebebleri yapılan bilincsiz avlanmaları gectim, denizlerimizdeki plakton sayısının azaldıgını duydum, kış aylarında aldıgım kefal sokar, melenur sarpa ıskaroz, ANAC balık olarak torik barracuda sinagrit , zargana 1mt boylarında azman olanlardan şimdi gidiyorsunuz ne kıyıda sokar kefal sarpa var nede attıgın rapalaya vuracak olan balık, (LEVREK DAHA GORMEDIM) neden adamlar lara sahilinde balıgın cok oldugu yerlere hem normal ag hem misina ag hemde, baragadi denen o salak oltayı atıyor bu demek oluyorki , geldiğimiz bu zamanda balıgın yok olduguna sahit oldum, gecen sezon bir kaç ay kundu bölgesinde antalyada bir otelde calısıyordum güvenlik müdürü, levrek ustasıydı konusma fırsatım olmadı ama iş arkadaşları levreğin hangi havada alınacagını ve ne tür avlanacagını iyi bilirdi, şimdi bir kaç merayı dözerler deşmiş ve taş dökmüşler artık balıgı iğneyle arama zamanı gelmiş kıyıdan balık hayatı ölmüş , ragotlarla alınan levrekleri manavgatta bile arkadaşım kıyıya 5 metre derinliğe gerilen aglar bitirmiş tatlı su sudagı ve deniz levreği denetmen nebileyim hiç bir kimse kontrol etmiyormuş, manavgatta bizim "kadir abide orada" hayatta denizi sevdğim kadar hiç birşeyi sevemedim, bir zamanlar buz pateni yapmak isterdim kendimi bir baktım buz pistinde antalyada egitmenlik yaparken buldum, bu güzel bir duygu olmaz diye bir şey yok hayatta her zaman hayat insana ne kadar zorluk yaşatsada bir gün yüzünüze güleceğinden süpheniz olmasın, güzel insanların kalbi temiz olanların yanındadır rabbim, balıgı bitiren zihniyetlere kimse hiç birşey yapmıyor görürse jandarma felan ceza kesermiş jandarmayı görürsen cezayı kesersin, lara tarafı mardan palace 7 yıldızlı otel tarafları bitirmişler artık, adam eliyle ag atıp cekiyordu neydi adi tırıvırı hah , bir gün balıga gittik arkadaşlarla oraya adam tırıvırı ile doldurmus 2 sepeti gidiyordu dedim bunedir kefal gani , kıyıda sonra duydumki balıgı tüketmişler, 7 yasından 28 yasıma kadar gördüğüm rezillikler artık beni soguttu, kendime okadar güvenim olmasına ragmen iyi yüzüyor olabilmemi gectim, 3 metre botla acılıp mercan barbun tutuyordum, takacılara para harcamaktansa onlara sarap bira parası vermektense batarım yüzer gelirim, gezdirmeleride cabası balıgın oldugu yeri zaten kendileri kurutuyor, önüne gecilebilen bir yasak varmı su "TURKİYEDE" soruyorum size ? ... evde 1000 tl lik mazemem var abartısız sölüyorum odamda bot kamıs misina iğne sahte envayi cesit yok denilmeyecek kadar mazemem var allaha sükür, övünmüyorumda ? ev denize 100 metre yok hemen yan tarafımda ama hiçbirşeye yaramıyor artık hüsran üzüntü, falezlere gidip bir bira içmek ten baska birşey yapılamıyacak artık sanırım, güzel olan falezleri zaten hep kapatıyorlar, sahibleniyorlar, işletme için kiralıyorlar balıga gidilebilecek yer de kalmadıgı gibi yerli kesimin her taraftan gelen insanların saldırısına ugradıgını unutmamak gerekli , zamanı geldi ama turkiyedeki balık severler dibini kuruttukları, denizi yakında hiç göremiyecekler incin top oynayan kervan gecmeyen bir yer, olacak bu uzun bir zaman dilinde olmayacak hemde 5- 10 sene diyorum dedi dersiniz murat, bir balık tuttugumda 5 yasındaki cocuklar gibi sevinen kaç insan kaldı, ? ve bir okadarda düşünceli seviyeli saygılı kibar görmüş edebli adablı bilgili insanlar, cogu yerde gittiğim avlaklarda yapılan yanlıs taktileri oltaları görüşlerimi insanlara söylediğimde ben kötü oluyorum, insanlar gerçekten amacının ne oldugunu bilmeyen düşünmeyen avcılar var buda bilincsizlikten değil cahillikten gelmekte, biraz daha ortalıkta suc oranı düşük olsa insanların yapabileceklerinin önüne gecilmeyecek allah muhafaza, balıgın 70 cesit avlanma sekli varsa övünmeden 50 cesidini az cok kabara gözlemlediğim kadar biliyorum, ama bu kıyı balıkcılıgın yapılan bilincsizce mi diyim artık mevsimselmidir, nedir cözemedim gitti. incin top oynayan denize ne atsam bilemedim, konusulacak cok sey var konuyu cok karıştırmış olabilirim, bir hatam olduysada özür dilerim, benim mekanım antalya merkez ışıklar, antalyada herkezi ava beklerim, kıyı acık farketmez herkeze rastgele saygılar hürmetler hayırlı akşamlar...
Murat kardesim, Cok samimi ve icten bir yazi yazmissin.Yasadigin sanirim ulkemizdeki pek cok amator balikcinin problemi simdilerde. Sizin oralarda suyun neredeyse tarih oncesi zamanlardaki kadar isinmasi da bu olayin cabasi. Sana tavsiyem at-cek sahtelerle oralarda denemendir. Ceylan, akya, kofana, sari kuyruk, iskarmoz,levrek sizin oralarda cikan baliklar.Akinti alan derin yarlar olan kayalik sahilli, kiyilari kopuklu dalgalarin yaslandigi yerler bul.Gun dogumundan gunes kavurmaya baslayincaya kadar at cek yap. Hilalin iki ucunun goge baktigi zamanlarin sabahinda.Bir de bu baliklarin senin bolgendeki mevsimlerini cok iyi bilmelisin.Akarsularin denize karistigi yerlere yakin olman sansini cok artiracaktir.Atcek sabir isidir, devamli umudunu kaybetmeme isidir, hafif ama saglam takim gerektiren bir disiplindir.Sitede bu konularin sahtelerinden, kamisina makinasina bir ton bilgi var onlara da iyi bir bak. Suyun nisbeten sicak oldugu, gunesin cok parlak oldugu zamanlar ozellikle gunes tepedeyken baligi yemli oltayla kiyilarda bulmak cok zordur.Boyle ortamlarda ya sabahin cok erken saatleri,ve ya gun batimi, gece balikciligi yemli balikcilik acisindan gunduzden cok daha verimli olabilir. Yagmurlu, gri havalari, firtina oncesi ve sonrasi gri gunleri kacirma...Ama benim asil tavsiyem yemliden cok ozellikle gun icinde atceke agirlik vermen. Herkesin pek gelmedigi yerleri, ucra cok akintili olmayan yerleri balikcidan bulabilecegin artiklarla, ekmek parcalariyla karistirip,bir aga doldurarak , agin agzini kapatip sonradan agi cekebiecegim sekilde saglam bir iple baglayip bunu geceden atarsan ertesi sabahin gun dogumunda oyle cok ses yapmadan bu kuytularda sokari, kafali vs vs bulabilirsin. Ama kiyi dibinde en az 3 m derinligi illaki bul. Birde kendin gibi saglam balikci dostlar edin kendine.Bu siteler bu is icin cok yardimcidir. O taraflarda gercekten cok guzel baliklar yakalayan dostlar var.Sitelere bile fotograflarini koymuyorlar. Arada bana ozelden gonderiyorlar. herbiri bu sitelere o fotolari acsa kiyamet kopar.Ama biliyorlar ki iki fotografta yerleri taninacak, avlaklari yagmalanacak.Ses bile cikarmiyorlar o yuzden. Bizde nereleri oldugunu soylemiyoruz ama oralarda atcekle yerini bulursan cok saglam baliklar var. Gerisi uzucu bir hikaye.Insaallah daha bilinci amator balikci olma yolunda toplumumuz ilerler, yakaladigi kadar korumaya da onem verir. Rast gelsin. saglicakla kal.
paylaşım için teşekkürler, sadece denizlerimizde tahribat yok, tüm doğa dolaylı dolaysız, tahribata uğruyor. bunlarda bizimde farkında olmadan etkimiz var.
güzel önerileriniz için teşekkürler, abi yer vardır yok demiyorumi ?, ama nerde benim evimin altındaki falezlere baragadi ag cok geriyorlar zaten ben gidersem ya sabah giderim yada aksam üzeri gün batımına yakın gidiyorum, elbette gündüz güneş tam tepedeyken at cek yapmanın alemi yok sabahtan öğlene kadar vurursa vuruyor, yada ikindi gün batımında, bulan buluyor abi balığı nediyim, yapılacak tek şey kalıyor fiber alıp sırtı cekicez yada jig yapacaz. balıgı bulamıyacaz yoksa, tabi bende kofana balık tutsam koymam resimlerini, adamlar merasını tesir edilmesini istemez, olan bir yerde balıgı tutuyordum sağolsun baragadiciler balıgı kısa sürede tüketti oradada.
jig ile balıgı katleden insanlar var antalyada, gerek maddiyat acısından gerek bilincsizce avlıyorlar, mekanlarda belli aslında böyle giderse ben akdenizde balıgın, daha cok azalacagından eminim ezelden beri baragadi ag germekten yorulmayan balıkcılar hala del igibi troll ile avlıyorlar balığı.
Balığın eskisi kadar kalmadigi bir gerçek ama bu balık avi her yil ayni gitmiyor neyazikki.gecen sene bolca balik avladim ama bu sene tam tersiydi...seneye ne olur bilemiyorum ama ben bu konuda ufak bir gozlemde bulundum.gerek izmir gerek canakkale avcilarinin avlak bolgelerini en azindan yazilanlar kadariyla gorduum sey, avlak secimi icin oldukca uzun yol kat ettiklariydi...seneye bende bol bol tenha avlak pesinde kosucam...kardesim bolge olarak yazdigin yerlerin hakkaten cilki cikti...oralarda baski cok fazla. ..turnada olsa okadar gurultu patirtiyi sevmez...kaldiki levrek gibi baliklar hic sevmez...bence bolge secme ve desifre olmamasi konusunda daha Seçici davrsnmayi dene.artik ben oyle yapacam
hahahaaaaaa yekyeeeeeehihi şaka yaptım şaka:thumb: söylerim elbet ama kimseye demiceene söz verirsen.ha bir de benimle gelirsen.hoş ben daha haaala balığa çıkamadımya neyse.seneye banko giderim artıkıncyrr
heheheh nasibse , 1.5 saat sonra sudayız botla acılacaz öyle bir bakacaz, abi uygun zamanda buluşuruz dert değil günler suyamı girdi canın sağolsun. kendine iyi bak