Ben gibi acemi turnacılar; OKUYUN

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Yavuz AYDOĞDU tarafından paylaşıldı.

1. Turna balığı ve olta ile avı konusunda uzun uzadiye yazıları okumaya insan üşeniyor. Zaten hepsi birbirine benziyor. Bu da onlardan biri ama fazla uzun sayılmaz ve belki içerdiği bir-iki nüansın, birkaçımıza faydası olur. Özellikle de "Ben herşeyi hakkıyla yapıyorum ama tutamıyorum" diyenler için...
    Elbette düzelten, itiraz eden, ilavelerde bulunan olursa memnunluk duyarız.

OLTACI İÇİN TURNA AVININ;

YERİ...........

Turna sazlık önlerinde dibi otlu ancak yosunlu olmayan yerlerde , özellikle bizim turna otu dediğimiz su içinde görüntü olarak akvaryumcularda gül olarak satılan akvaryum bitkisine benzeyen bitkilerin suyun yüzeyine kadarulaşamayıp yüzeyden 3-4m altta kaldığı yerlerde bulunmaktadır. otların içine saklanarak çevreyi gözler avını görünce önce biraz takip edersonra derhal avının altına inerek karın bölgesinden saldırır.

Turna genelde bir göl yada akarsuda daima belirli bölgelerde bulunur. Bu nedenle bir kere turna tuttuğunuz bir yerde ertesi sefer tekrar tutabilirsiniz. bu yerlerin kerterizini almalısınız.
    Turna avlanıp yemi yuttuktan sonra 1-1,5 saat dinlenirmiş bu nedenle bir yerde 15 dk dan fazla balık vurmuyorsa orayı terk edin ve eğer bu yer daha önce balık avladığınız bir yer ise orayı 15 - 20 şer metre aralıklarla olta ata ata terk edin vedaha sonra tekrar uğrayın.

ZAMANI.............

En iyi av zamanı temmuzun son haftasıyla kasımın ilk haftası arasındaki zamandır. Turna görme yeteneği çok gelişmişbir balıktır. Dolunay olduğu günlerde gece karnını rahat doyurabildiğinden ertesi gün tüm şartlar müsait olmasına rağmen av verimsiz olabilir.
    En ideal saat kavramı mevsimlere göre değişir. Bu nedenle sabah ezanı okunurken suda olmalı ya da oltayı atmış olmalıdır. Akşam suyunda ise ikindi ezanı vakti ile yatsı ezanı vakti arası verimli av yapılabilir. Gece avlakta geçirilecek ise, özellikle de dolunaylı gecelerde canlı yem ile beklemeli av yapılabilir.

SU DURUMU...................

Turna balığı her mevsimde aynı derinlikte bulunmaz bu direkt olarak suyun ısısıyla ilgilidir. Balık stabil şartları ve sıcağı sevmektedir. Kışın derinlere iner çünkü suyun derin kısımları su ısısı soğuk olan su yüzeyine göre daha sıcak ve ısı yaklaşık 5 derece olarak sabittir. Su ısındıkça yüzeye çıkar . Bu nedenle soğuk havalarda balıkavı derin sularda sıcak havalarda yüzeyel sularda yapılmalıdır. Berrak su her zaman en ideal şarttır. Ancak çok berrak sularda balıkçının çevredeki doğal renkler dışında giyinmesi başarı şansını azaltır. En ideal derinllik yapay yemlerle olan avcılıkta 4-5 metre civarında olan göl derinliğinde ve altta değişik otların suyun 3 metre kadar altında bulunduğu 2-2.5 metrelik av sahasının kaldığı yerlerdir. Kışın ise bu derinlik 10 m kadar olmalıdır.

HAVA DURUMU....................

Hava durumu turna avında en etkili faktördür. Su yüzeyinin ısısı çok önemlidir .Gün içindeki ani ısı değişimleri sonucu balık birdenbire oltaya vurmaz olur. Örneğin güneşli bir günde birdenbire bir yaz yağmurunun başlaması gibi.
    Bulutların durumu: Havanın bulutlu olması suyun sakin olduğu durumlarda turna avı için en ideal şartı oluşturur.Bu havalarda balık avcıyı seçemez.Açık renkli özellikle gümüş rengindeki yapay kasıklara ve beyaz renkli silikonyemlere severek atlar. Ancak bulutlarla birlikte rüzgarın varlığı avı bozar. Çok hafif rüzgarda istenen diğer bir ideal şarrtır .Hafif bulutlu bir ortamı çağrıştıran gün doğumu ve gün batımında da diğer bütün balık avlarında olduğu gibi verimli avlar yapılabilir.

Yağmur: Turna avını olumsuz yönde etkiler. Çünkü su bulanır ayrıca turna ani değişimleri sevmez. Ancak ilk baharda hafif yağmurlu havalarda açık renkli ve parlak yemlerle avı yapılmalıdır .Birde kısa yaz yağmurlarından hemen sonra çok iyi av vermektedir.

Hava basıncı: her ne kadar çok sağlam verilere dayanmasada hava basınçının alçak olduğu günler turna hareketsiz olur ve aktif olarak yemlere saldırmaz.bu gibi havalarda daha çok şamandıralı yemli oltalarla avcılığı yapılır.barometrenin yükseldiği günler ise turna' nın çok aktif olduğu zamanlardır. parlak ilgi çeken hertürlü cisme atlar. Turna balığının çok aktif beslenme döneminde kaşıkların cinsi rengi büyüklüğü ne olursa olsun verimli av yapılır.

bu dönemlerin dışında kaşık ve yapma yem tip ve renk seçimi çok önemlidir.genel bir kaide olarak turna balığının yem alışkanlıkları beslendiği balık türlerine benzer yapma yemlerle iyi sonuç alınmaktadır.

suyun berrak olduğu zamanlar gümüş rengi parlak yemler. Kapalı havalar ve bulanık suda daha koyu renkli yemlerin iyi sonuç verdiği bilinmektedir.

2. aslan_kral

aslan_kral Kubilay

Bu sene bu güne kadar bir kere turnaya çıktım, o da işte can sıkıntısı. Bende ZAMANINI bekleyenlerdenim...

3. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Yavuz Bey,

Tatli su balikciligim neredeyse hic yoktur.Ama firsat buldukca, elime gectikce bu konuda da okurum.

Bu paylasiminizdan cok ama cok zevk aldim.Her satiri az ve oz , cok faydali bilgilerle dolu bir Ustad anlatimi.

Elleriniz dert gormesin.Bir gun bir turna yakalarsam bu sizin verdiginiz bilgilerle olacak.Hepsini beynime kazidim.Denizle oldukca ortusen taraflari var.Bu da saglamasi gibi oldu...

Cok degerli ve bence forumca "onemli" ibaresi konularak saklanmasi gereken bir paylasim.

Verdiginiz emege , biriktirdiginiz tecrubeyi paylasan comert yureginize tesekkur ederim.

Saglicakla kaliniz.

Rast gelsin.

4. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    En ucuzu :)
    Favori Makine:
    Honda CBR 600F :)
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Yavuz abi ne diyeceğimi bilmiyorum şimdilik basit teşekkürle idare edeyim bunları uyguladıktan sonra sana itafen bir rapor paylaşırım inşallah ;)
    Elline koluna sağlık ;)

5. hayali_53

hayali_53 yusuf

gerçekten çok güzel bilgiler.özellikle benim için .teşekkürler:)

6. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Kesinlikle katılıyorum :thumb:

7. 33022

33022

Döktürmüşsün gene Yavuz Abi...Maşallah.Doktora yaptın turna işinde ama yakında emekliye ayıracağım Seni...

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Emek dolu bir paylaşım, teşekkür ederim Yavuzcan.:)

Bir hatırlatma: Konu alıntı ise şayet, eser sahibini atfen emeği taktir etmek lazım. Ancak pekala özgün bir çalışma olması da mümkün tabi.;)

9. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Bu konu en fazla sana lazım İsmail. Hemen damlamışsın zaten.;)

:D :D

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Nerelerdesin birader, hani yazbaşı geliyordun?:)

11. GündüzGezen

GündüzGezen Şenol

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 7-21gr. & Lineaeffe S-Curve Spinning 240 & Shimano Alivio TE 6000 / 360
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FB & D.A.M Quick Effzett FDS 735 & D.A.M 860 SLR Surf
    En İyi Avı:
    Söylemem nazar değer :)
    Paylaşım için teşekkürler.

12. Nuri abi, konu alıntıdan ziyade "derleme-eleme"dir. Kaynaklardan en önemlisinin sahibi mechul olduğundan yazamadım. Ama biri çıkar "bunların çoğu benim tespitlerim" derse saygıyla reverans yaparım. (Eğilmek bana ters)

13. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Yavuz abi döktürmüşsün yine hakikaten süper bilgiler var.İnsanı okurkende baymayacak kadar kısa .Tebrikler abi yanlız temmuz ayın içinde uygulamalı bişeyler yapalım.Ramazanın köfteside meşhurmuş duyduğumuz kadar kendilerine duyrulur:D

14. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Nuri abi ne edeyim halimi görüyorsun ama o iri kıyım arkadaşla randevumuz var elbet birgün çekeceğim onu ;)

15. O arkadaş herkese randevu veriyor ama riayet etmiyor.
    16 haziran saat 05,30 da ben randevu yerindeyim, bakalım o gelecek mi?

16. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Çok ilginç :eek: Bana da aynı saatte randevu verdi :D
    Yavuz abi bakalım hangimize gelecek :thumb:

17. Birçok yerde okudum, siz de okumuşsunuzdur; Turna etrafındaki hareketli herşeye saldırırmış. Hatta doymak bilmez manasına gelecek cümleler....

O halde aşağıdaki videodaki turnalar ya hasta, yahut kör... Zira etrafındaki onlarca leziz balık neredeyse turnanın üzerindeki parazitleri temizleyecek ama bizimki dinlenmeyi tercih ediyor.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=JTAzuZmaBjY&NR=1

18. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Yavuz abi bence (cahil yorumu) çevresel faktörler değişiklik sağlıyor,ilk dakikalarda yapay sandım akvaryum gibi kımıl kımıl her yer balık :) Sonra avlandığım avlaklarla karşılaştırıyorum hani mantık yürütmek amacıyla çevresinde bu kadar balık dolaşmıyor devamlı avlanmak zorunda. Ama balıkda olsa aslanda olsa tok olduğu zaman yapacak birşey yok ;)

19. İlk mesajımda "Turna avlanıp yemi yuttuktan sonra 1-1,5 saat dinlenirmiş........" diye bir ifade kullandım. Aslında bu konudaki kanaatim daha uzun bir süre olsa da, bazı arkadaşların karşı koymaları ve "turna tok da olsa önünden geçen birşeye saldırır" demelerinden etkilenip süreyi biraz kısa tuttum.
    Bu videoyu da izleyince kanaatim kemikleşti. Turna bile zevk olsun diye av yapmaz, karnı tokken avlanmaz. Zevk olsun diye avlanmak biz insanlara mahsus bir durum.

20. baskentli1

baskentli1 İsmaiL

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Turna 9,5 KG
    Bendede kemikleşti abi :) Turna acemisim diyordun üstad olacan Yavuz abi ellerin dert görmesin :)

(Bu arada şu imzana bitiyorum :D Arkadaşım bizzat yaşadı aynı arabaya 3 sefer aynı yolda ışıklarda dokundurdu )