Ben olsam lüferi, palamutu hatta toriği nerede avlardım

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli Üyeler

Üniversite tahsili için Ankaradan 1967 senesinde geldiğim İstanbulda,Sivriceye yerleştiğim süre zarfında takriben 40 sene avlandım.

İki kere teknem oldu.

Barınma zorlukları,hayat gailesi şartları,kimi zaman teknelerimin bakımını ve korunmasını zorlaştırdı.

İlkini Bostancı mendireğinde bir lodosta kaybettim,diğerini ise Salacak mendireğinden satıverdim gitti.

Sonrasında tamamen kıyı balıkcılığına döndüm.

O zamanlarda özellikle tatil günlerindeki aşırı kalabalık avcı grupları, kimi zaman av menzilimi daha uzaklara eriştirmeme sebep olmuştur.

İyikide olmuştur.Zira kalabalıktan uzak,hep öncü balıkları yakalayabilir olmamı sağlamıştır.

Halen o günlerin nerdeyse antika değerine sahip surf kamış ve makaraları durmaktadır.

Uzağa ermekteki aşırı israrım nihayet bundan 30 sene öncesinde makara bobininin üstüne ince misina,onada B.Adalı bir ERmeni abimden öğrendiğim şekilde,şimdilerde Şemşipaşa şok düğümü diye tabir edilen düğümle bağladığım birkaç metre, nispeten kalın,yüklenirken kopmayacak bir öncü misina bağlayıp kullanmamla nihai neticeye ermiştir.

O günlerde kurşun ağırlıkları genelde 140 gr bazende zorda olsa bulunabilinen 150 gr lık kurşunlarla sınırlıydı.

Sadece Kızıltopraktaki Hek-Bam balıkcılık dükkanında şimdilerde rahmetli olan Cevat abimin müsadesiyle dükkan içinde araştırıp bulabildiğim birkaç 170 gr ağırlığındaki kurşunlara sahiptim ve bunlar benim için çok kıymetliydiler.

Esasen böylesine ağır kurşunları savurabilecek kalitede kamışlardan neredeyse kimsenin,bu arada satıcıların dahi haberleri vede bilgileri yoktu.

Alba'nın Eminönündeki dükkanında rasladığım Silstar Multimesh sargılı,4 ve4,50 cm boyundaki 150-300gr atarlı kamışlar derdime çare olmuşlardır.

Elimdeki 4metre boyunda iki parçalı Sheakespeare surf kamış ile 3,60 boyundaki Daiwa Paul Kerry kamışları bir tarafa koydum,elime tam oturan bu kamışlarla,milleti hayrete düşüren atış ve avlarıma başladım.

Böylesine uzağa atabildiğim takımlarım oluncada Boğaz bana dar gelmeye başladı av sahamı Karadeniz başlangıçlarına ve hatta daha ilerlerine taşıdım.

Bugünlerde İstanbulda olupta,hani 5-10 yaş gençte olsaydım,sanırım Anadolu Karaburun mevkiinin en ucundaki kayalarda,Rivanın kuzey bölgesinde kalan yüksek kayaların tepelerinde keyfle,belki lüfere bile ıhh deyip kofana ve toriklerin peşinde olurdum.

Buralara gitmeyi göze alabilecek kardeşlerime en ince noktasına kadar yollarını tarif edebilirim.

Yeterki gönüllü ve gözüpek olun.

Sevgi ve saygımla kalınız

2. 30427

30427

Sevgili Vedat dedem,

7-8 yıl öncesine kadar, kendi tecrübelerim ve çevremdekilerden öğrendiğim atadan kalma yöntemleri saymazsak, modern balık avcılığına dair bildiklerimin çok önemli bir kısmı senin yazılarılarından öğrendiklerimdir.

Zaman zaman internetten ya da balık avcılığından bir sebepten uzak kaldığım dönemlerde de adını google' da aratarak ya da forumları alt üst ederek "acaba kaçırdığım bir şey oldu mu" telaşı ile yazılarını ısrarla takip etmekteyim. Seninle avlanma onuruna erişmek en büyük gayelerimdendir, bilesin.

Şu sıralar İstanbul' da, çevredeki avcıların "yorma kendini buralarda levrek bulamazsın" dediği kıyılarda, ısrarla sabahın kör vakitlerinde at-çek disiplini ile levrek kovalamaktayım. Henüz başarılı olamasam da bir iki saldırıya şahit oldum. Bilesin ki bu da senin aşıladığın başarmak için ısrar etmek ilkesidir. Haberin dahi olmasa da bana katkın büyüktür.

Soru sormayan gençlerden pek haz etmediğini az çok tahmin edebiliyorum. Böylesine duayen bir avcıya yalnızca tebrik ve hayranlık mesajları yollanmasını da pek sevmediğini, hevesli avcıların sorularını yanıtlamanın da seni daha mutlu ettiğini biliyorum.

Sözünü ettiğin bu meralarda lüferi-kofanayı ya da torikleri hangi yemler ile kovalamak gerekir?
    Boğaziçi rapalacılığı yapar gibi uygun ağırlıkta bir kurşun arkasına yeterli bir kol ucuna eklenmiş bir sahte ile bu cengaverleri kandırmak mümkün müdür? Mümkün ise bu tavsiye ettiğin meralarda tercihimiz hangi tip, boy ve renkte sahteler olmalıdır?

3. xpluns

xpluns Osman Aksoy

Favori Kamış:
    Caperlan 4.20 Surf Kamış
    Favori Makine:
    Mitchell Blue 7000
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Saygıdeğer Vedat Abi,

Bu meraların karşı yakasında Avrupa tarafında Rumeli Feneri kayalıkları da aynı şekilde iş yaparmı ? Eğer yapar ise buralarda toby kaşık ile mi avlanmak gerekir?

4. melikşah

melikşah ........................

Vedat reis bu değerli bilgileri verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
    Allah'' sizi başımızdan eksik etmesin:)
    Bu kadar bilgi birikimine sahip olup ve hiç bir karşılık gözetmeksizin herkesle
    paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim:)
    Vedat reis bende bir şey sormak istiyorum, bahsettiğiniz riva'nın elmas burnu mevkiinde denemeler yapabilirmiyim?
    Eskiden riva'ya gitmiştim ama o bölgeye uğramadım:)
    Karaburun tarafını biliyorum ama özel araç olmayınca heves olarak kalıyor:)
    Elmas burnu araç olmasada ulaşma şansım var.
    Ayrıca vedat abi anadolu fenerinde denemeler olurmu?
    Tekrar teşekkür ederim reis:)

5. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Büyük üstad, verdiğin değerli bilgiler için çok teşekkürler.. anılan yerler ancak hususi araçlar ile gidilebilecek yerler olduğundan birçok kişi için ulaşım sorunu olacaktır, ancak araç problemi olmayan herkesin gözlerinin parladığını görür gibiyim.. 5-10 yaş daha genç olsam demişsin ya, zaten gençsin üstadım.. Allah sağlık ve afiyet versin..
    Sevgi ve saygılarımla..

6. melikşah

melikşah ........................

Berkan:thumb:
    Sonunda bir araba ve şöför ayarlarım artık:D
    Evet dediğin gibi vedat reis mütevazi davranıyor bencede çok genç:)

7. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Vedat amca teşekkürler bilgiler için, bu sene ilk lüferimi yakaladım, kısmetse ilk kofana mı da tutmak istiyorum bana bu arzumda bir yol gösterebilirmisin? kaşık rapala yemli hiç farketmez teknem yok ama araçla söylediğiniz yerlere gidebilirim

çok teşekkürler :)

8. Bahadır Sarıca

Bahadır Sarıca Bahadır Sarıca

En İyi Avı:
    Levrek, bir sonraki
    Sevgili Vedat Ağabey,
    İstanbullu boğaz balıkçılarına çok faydalı bilgiler.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgi, saygı ve selamlarımla...

9. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yiğit

Tam ifadesini satırlarında bulan mesajın için teşekkür ederim.

Bana soru sorulmasını,dolayısıyla edinmiş olduğum tecrübe ve birikimlerimi faydalı olabilmek gayesiyle aktarmama olanak sağlayanları elbette çok seviyorum.

Ancak gittiğim hemen her yerde,birçok kardeşimin ben tanımasamda,iyi bir izleyicim olduklarını ifade etmelerini,sevgi ve saygı göstermelerinin değeri nezdimde büyüktür.

Elim kırılsınki sizlerden beklediklerim sadece budur..

Yoksa forum üyelerini ticari bir kaynak olarak görüpte balığa çıkarmak ,masa kurdurup demlenmek için,sonucu paraya tahvil etmek bence ,amatör balıkcılığa büyük ihanettir.

Hal böyleyken,yüzsüzce,arsızca bu tutumu sürdürmek,üstelik tamamen aksi davranışlarda bulunan bendenizi,hep forum yöneticilerine şikayetle,ne yazıkki moderasyona aldırmak,özel mesajlaşmamı kısıtlamak,durumu ortaya koyan mesajlarımı sildirtmek ve korkarımki tamamen banlatabilmek tehlikesi ise günceldir.

Sorularına gelince;

Özellikle Caddebostan ve yakın kıyılarda levrek atçek denemelerinin neticesini göreceğine eminim.Zira oralarda levrek vardır ve yakalayabilenlerde olmuştur.

Boğaz rapala atçek tekniğini yıllarca önce deneme,yanılma yöntemiyle bulan ilk neticelerini alan birisi olarak,şu andaki durumu sevinçle izlemekteyim.

Bahsettiğim bölgelerde senelerdir kıyı avcıları kimi zaman büyük neticeler almışlardır.

Bugün dahi bu bölgeler bir akında başkalarıyla omuz,omuza ,stres,gerginlik heran birileriyle takışma ihtamali içinde olabilmeyi göze almayacakların,ideallerine yakın avlar yapabileceği bölgelerdir.

Hepsine gidebilmek az zahmete katlanmayı göze alıp varılabilecek yerlerdir.

Buralarda elbetteki Boğaz teknikleriyle netice almak mümkündür.

Eski günlerde bir akında Şilenin Sahilköy meraklıları,bazen o zamanın imamı dahil Albanın 3 No Toby kaşıklarıyla neredeyse dükkanlardaki tüm stokları tüketecek oranda avlar yapmaktaydılar.

Onlar günümüzün modern ekipmanı olmadanda bu avları başarmışlardır.

Oysa günümüzdeki çok daha fonksiyonel teçhizatlar sanırım eskisi kadar balık olmasada başarılı avlar yapabileceklerdir.

Bir konu olarak ve özellikle hiç ağırlık kullanmadan dahi balık suyuna erebilecek bazı kandırıcıların resimlerinide vererek anlatacağım

Sevgimle kal evlat

10. 39348

39348

Dedem ilk mesajından çok etkilendim ve yorgan-döşek hasta yatarken klavyeye sarılıp özel mesaj atmak için davrandım. Fakat mesaj kutun dolu. Nasıl özelimi paylaşırım seninle? :)

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Hemen mesaj kutumda yer açıyorum.Lütfen az sonra bir daha dene.

Sevgiler

12. 39348

39348

Gönderdim Dedem :)

Teşekkürler, Saygı ve sevgiler..

13. 39348

39348

Dedem mesajını aldım. Teşekkür edemedim çünkü mesaj kutun hemen tekrar dolmuş... :eek: :)

Çok ama çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. mrsparkle

14. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Vedat abim, inan gönlümden geçenleri yazmışsın, malesef boğaz artık olta balıkçılarından, pardon kıraçacılardan geçilmiyor.
    Farklı mekan ve sakin merada balık tutamasanda doğanın keyfini çıkarabiliyorsun ki bu hafta sonu arkadaşlarla öyle bir mekanda avlanmak nasip oldu.

15. 39348

39348

Vedat abimizi dedemi yakalamışken bir soru daha sormak isterim. Danışmakta diyebiliriz..

Şimdi karadeniz tarafına bilindik bir yere gittik biz. Dalgalardan atış yapamadık. Ama dalga almayan koylarda var o taraflarda. Ama bazı arkadaşların gözü kesmedi oralara balık girmez diye. Bana göre yanlış yaptık. En azından benim fikrim o. Karadeniz kıyısı ise orası balık kıyılayarak gelir gibi sanki. Fikriniz nedir?

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Sevgili Vedat amca, yılların deneyimi ve bilgi birikimini tekrar bizlerle paylaşıp yol gösterici olduğun için çok teşekkürler, iyi ki varsın.

17. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Metin

Karadeniz kıyılarında en güzel av sert olmayan poyraz havalarda yapılır.Böyle anları kollamalısınız.

Kuvvetli poyrazda işiniz zor olur,olta dahi atamadan dönme riski dahi vardır.

O kayalık bölgelerde zaaten derinlik birkaç metreden başlar,

Pilgrim kaşıkların 28 gr'mı iyi iş görür.

Özellişkle gece avında sakin koylarda iş görür.

Boğaz usulü surf kamışla gayet güzel çalışabilirsiniz.Ayrıca bazı öyle kandırıcılar vardırki,atarı yüksek 3 metre boyunda spin kamışlarla yeterli atış mesafesine ulaşabilirsiniz.

Bir konu dahilinde bunları resimli olarak sizlere sunacağım.

Sevgiler

18. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Bu pilgrim kaşıkların hangi rengini tavsiye edersin üstad?

19. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Üstüne bir soruda ben koyayım: Gölde alabalık için de olur mu?

Herkes kendi Muhammedine ağlarmış, o hesap.:) :p

20. i.h.beyaz

i.h.beyaz ismail beyaz

En İyi Avı:
    kaba lüfer
    vedat baba bize gebzeden gidmekicin yol tarifi yaparmısın anadolu karaburunu veya riva kayalıklarını