Merhabalar. Kamışım kırıldığından yeni bir kamış almam lazım. Fiyat aralığı ise 60 70 lirayı geçmemesi bütçe olarak tercihimdir . Boğazda kullanırken rahat edebileceğim, uzak atış imkanı sağlayacak, at- çeklerde yormayacak hafif bir kamış arıyorum. Benim bulduğum kamış şu ana kadar REMİXON ELECTRA 4m 100-200 gr KARBON SURF KAMIŞ'tır. Başka önerisi olan var mı acaba?
bende de albastarın leo 3282 karbon kamışı var ama üzerinde yıldırım işareti gösteriyor. sordum, yağmurlu ve kapalı havalarda yıldırımı çeker paratoner gibi diyorlar. çünkü karbon elektriği çekiyormuş. yani ölüm tehlikesi varmış. karbon almamanı tavsiye ederim. fiber kamış al daha iyi.
Biz kaç senelerdir karbon kamış kullanıyoruz, hala ölmedik O kadar abartacak bir şey yok. Eğer yağmurlu havada, açık alandaysanız (plaj, göl kenarı vs.) kamışı havaya dikerseniz, paratoner gibi çekecektir, bu doğru. Ama buna dikkat ederseniz, güvenle kullanabilirsiniz. Fiber kamışla karbon kamış, traktör ile taksi gibi bir fark yaratır. Fiberglass ağırdır, sağırdır, uzak atışa gitmez. Ama son derece sağlamdır.
bence biraz daha koy üstüne 100 liraya bunu alırsın http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=7-C-2283642
usta, valla ben korkudan hiç balığa çıkmıyorum yağışlar başladığından beri. nasıl kullanmam gerek bana anlatırmısın lütfen? havaya dikemeyeceğim orası tamam, ama başka nelere dikkat etmem gerekiyor? nasıl kullanmalıyım, yıldırım çarpmaması için? lütfen anlatırmısın, dediğim gibi korkudan balığa gitmiyorum kaç aydır
Öneriniz için teşekkürler Cüneyt Bey. Kamış çok güzel ama yeri geldiğinde 125 150 gr kurşun kullanıldığı oluyor boğazda.Bu da üst limitine tekabül ediyor kamışın. Sıkıntı yaratması tek korkum. Bunu aldıktan sonra başka bir kamış almam uzun bir süre zor olur gibi o yüzden doğru kararı vermek istiyorum. 150 yi zorlamayacağından emin olsam anında alırım.. Yorumlarda da sapı çok uzun demiş biri. Orada da ne demek istediğini anlamadım.. Tekrar teşekkürler öneriniz için seçeneklerimin arasında olacak kesinlikle.
Yıldırım, yer ile yük olan bulut arasındaki en düşük dirençli yoldan akan elektriktir. Direnç ise, mesafeyle doğru orantılı artar. Buluttaki yük ile yerdeki yük arasında, arada hava var. Havanın bir cm'i kabaca 1000 V gerilimi geçirmeyecek kadar dirençli. Daha fazla gerilim olursa akım geçirmeye başlar. Bulut giderek yüklenir, yani voltajı artar. Diyelim bulut 200m yüksekte ve voltajı giderek artıyor. 10 bin, 12 bin, 15 bin derken 1 milyon, 1.9 milyon, 2 milyon, 2.1 milyon Volt olacak zamanla. Şimdi sen göl kenarındasın. Kamışı havaya diktin. Kamış iletken, yani havaya göre çok çok daha az dirençli. Bu durumda senin 4m kamışın tepesi ile bulut arası mesafe 196m, diğer yerler 200m olacak. Havanın 1 cm'i 1000V ile delindiğine göre, senin kamışın tepesindeki hava, 196 x 100 x 1000 = 19.600.000 V, yani 19.6 milyon volta olunca buluttaki voltaj, delinecek, o kadar volt kamış ve senin üzerinden boşalacak. Buluttaki voltaj arttı, arttı, 19.6 MV oldu. O anda kamışla bulut arası, delinme durumuna geldi. Çevredeki diğer şeyler buluta daha uzak olduğundan, onlar 20 MV ile delineceğinden, onlara bir şey yok. Ama kamış ile bulut arası daha kısa olduğundan o anda, yıldırım tepene binecektir. O halde, eğer çevrende senin kamıştan daha yüksek bir şeyler varsa, yıldırım kamışa değil önce ona düşecektir. Bu nedenle, bu tür kamışlarla nerede avlandığına bakman lazım öncelikle. Şimdi diyelim Galata köprüsündesin. Kamışı diktin, en yüksek sen oldun. Fakat Karaköy ve Eminönünde bir sürü yükse binalar var. Onlar senden yüksek, hemde misliyle. Demekki onlara düşecektir yıldırım öncelikle. Ama bu kez orada değilde, Sarayburnu'nda olduğunu düşünelim. Cankurtarana doğru yerleştin. Kamışı havaya diktin. Arkandaki surlar vs. taş, taşda dirençli bir malzeme. O yüzden kamış gibi değil. Ne olacak, surlar senden yüksek olmasına rağmen, dirençli oldukları için, aradaki direnci azaltamayacak. Senin kamış ise azaltacak, yıldırım gene gelip seni bulacak. Yada bir göl kenarındasın. Ağaçların arasındasın. Ağaçlar iletken değil, senin kamış gene en yüksek olan şey olacak. Yıldırım tepene düşecek. Bu tür kamışlarla ava giderken bu hususa dikkat etmen lazım. Etrafında senin kamıştan daha yüksek ve iletkenliği iyi bir şeyler varsa, onlar seni korur. Ama yoksa, bu kamış başına dert açar. Taş, ahşap binalar kötü iletkendir, direnci yüksektir. Ağaçlar kötü iletkendir, direnci yüksektir. Bunlar seni korumaz. Bir ağacın altına saklanırsan, ağacın zayıf iletkenliği + vücudunun yüksek iletkenliği ağacın durduğu zemini yükseltir. Bu da o ağacın buluta elektrik olarak en yakın yer olmasına sebep olur. Koca ormanda yıldırım tam seni bulur. Hiç bir zaman yıldırım tehlikesi olan havada bir ağacın altına girmemelisin. Bunlara güvenerek kamışı açmamalı, havaya dikmemelisin. Betonarme binalar, çelik binalar, demir / beton direkler ise gayet iyi iletkenlerdir. Bu yüzden senden yeterince yüksek oldukları sürece, seni yeterince koruyabilirler. Yıldırım düşmeden önce, senden ve civardan elektrik yüklerini çekmeye başlar. Saçların, tüylerin dikleşir. Sıklıkla burun, kulaklarda vs. karıncalanma oluşur. Sağdan soldan çıtırtı şeklinde sesler gelir. Bazen yürürken ayaklarından, saçlarından vs. küçük elektrik arkları oluşur. Bunlar yıldırımın geldiğinin belirtisidir. Orayı süratle terkedip, alçak bir yere gitmeye çalışın. En kötü durumda, yere çömelin, ama uzanmayın. Ayaklarınızın altına kuru bir şey, poşet vs. koyun. Kovanızın üstüne çıkın vs. Bu kamışlar ile, açık alanda, gökgürültülü havalarda tehlikeye açık olursunuz. Ama buna dikkat ederseniz, sair yer ve zamanlarda güvenle kullanabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken şey, o gibi bir alanda ve zamanda, elinizde böyle bir kamış olmasada yıldırım tehlikesi olduğudur. Bu kamışlar yıldırım tehlikesi yaratmaz, var olan tehlikeyi artırırlar. Elinzidek karbon kamış değilse de, dikkatli olun, öneriler kulak verin.
çok teşekkür ederim size. çok güzel bir anlatım. sağolun. ayrıca mesleğinizi merak ettim. elektrik/elektronik mühendisi misiniz?
Dün tam alıyordum bir kamış son anda vazgeçtim. Karaköy'den albastarın bir karbon kamışı 78 liraydı 4 metre. 70'e alıyordum son anda vazgeçtim. Çok hafifti ama atarı 150ydi. Gene kararsız kaldım, alamadım kamış .
Ben bir kamış buldum kafama koydum alacağım sizce nasıl. http://www.avmarketi.com/asp/show_stock.asp?product=24-PTS45TH
emre, 4,50 boyunda bir kamışı zaptedebilecek misin? kendi boyuna uygun bir kamışla bu 4,50 den çok daha uzağa atabilirsin emin ol,