Merhabalar. Ben bu zıpkın işine 7. sınıfta yani geçen yıl merak sardım. Kendime haç işareti şeklinde bantlarla ve çiviyle güçlendirilmiş tahtadan don lastikli bir alet yaptım. O derece acemiyim. Pisi balıkları karagözler derken birgün tiryaki vurdum. Ardından bu yıl babam izin verdi hünkar beğendi dayım sonunda bana 75lik bir zıpkın verdi. Bu yıl karagöz, kefal, dil balığı, pisi balığı vurdum. Üstelik bunları ayağıma kurşun bağlamadan kıyafetsiz ve 3lü uçla yaptım. Askı olarak belime misina ve klipsli fırdöndü bağladım. Sizden istediğim bu konuda yardım. Ben 1998 doğumluyum. Bu yıl tercihler için İstanbul'a gideceğiz. Zıpkın olarak yılmazın 75'ik zıpkınından almayı düşünüyorum ama pekte içime yatmadı. 75'lik zıpkını iyi kullandım ama acaba 90'lık mı alsam. Muhtemelen Karaköy'den alacağız. Marka olarak Yılmaz mı alsam? Dalış kıyafeti ve tüp almayacağım. Dipte nefesimi bayağı tutuyorum ama tabiyki derinliğe göre değişiyor. 7-8 metreye dalıyorum. Sizden liste istiyorum bu konuda. 500gr 500gr ayak bileklerime 2 tane ağırlık alacağım. Bir de askı ve sizin söyleyeceğiniz marka model boyda zıpkın. Bütçe 100 tl diyelim. Ağırlıklar olarak bileğimi ip yardımıyla kurşun bağlayabilirim. Askıyı da sanırım kendim yapabilirim. Tavsiyeleriniz benim için önemli.
Merhaba Cagdas kardes, Bir kac noktayi hatirlatayim sana, bundan sonra aklinin bir kosesinde olmasinda fayda vay; -Tuple zipkin avi yasaktir. -Gece fenerle zipkin avi yasaktir. -60, 70 cm gibi uzunluklardaki zipkinlar kisa mesafeli atis yapilan durumlarda, yani tas alti avi denilen turden avlarda kullanilir, baslangic icin tavsiye edilmez. Baslangic icin genel maksatli yani 90 cm civari bir zipkin onerilir. Alacagin zipkini rahatca kurmaya gucun yetiyorsa, 90 cm iyidir. -Zipkinin uzunlugu haricinde, lastikler, palamut, mafsallar, sis, vs. cinsi, kalitesi de onemlidir, bunlari saticiya da sorabilirsin. -Dalis yapacagin yerde mutlaka guvenlik samandirasi kullanmalisin (tekneler, yuzen insanlar, vs. gorsun diye), yaninda bicak bulundurmalisin (ag artiklarina, vs. takilma ihtimaline karsi). -Nefes gelistirme calismasi, senkop, hiperventilasyon, sig su bayilmasi gibi kelimeleri aratarak forumda cok faydali bilgilere ulasip okuyabilirsin ve bence mutlaka okumalisin. Hatta forumun Zipkinla Balik Avi kategorisindeki konulari tarayip gerekli gorduklerini okursan cok faydali olur. -Serbest dalis egitimi almadan zipkin avciligi yapmak risklidir. 7-8 metreye iniyorum demissin, kulak, geniz rahatsizligin olup olmadigini biliyor musun? Hic bir doktorla veya dalgicla konustun mu? Serbest dalis egitimi almadan zipkin avcisi olunmaz bana sorarsan. Unutma ki avlayacagin en buyuk balik bile senin hayatindan kiymetli degil. Guvenli dalislar, bereketli avlar dilerim...
Bugün Küçükkuyu'dan alışveriş yapacağım. Bileğe bağlanılan kurşun diye bir şey var mı? Askılık sizce gerekli mi? 90 cm alacağım markası muhtemelen Yılmaz olur. Tavsiye eder misiniz?
Merhaba Cagdas kardesim, Oncelikle senden kucuk bir ricam var. Kocaman ve koyu harflerle yazma ne olursun. Oyle olunca daha cok kisinin dikkatini cekmez, bilakis itici olabilir. Kendi agirligina gore, dalis giysisini giydigin zaman belindeki kemer agirligin kac kiloysa ve nasil rahat hareket edebiliyorsan, ona gore bilek agirligi da kullanabilirsin. Fakat oncelikli olan bel agirligidir. Ayaklarin havalanmasin diye ayak bileklerine de uygun bir agirlik baglayabilirsin yani, tabi asagi inmeni saglayacak olan bel agirligi olmadan bunun bir anlami olmaz. Baslangic icin yeni olduktan sonra her marka zipkin is gorur. Cogumuz bu ise emektar Yilmaz ile basladik. Emniyetli dalislarin, bereketli avlarin olsun.
Nefes gelistirme antrenmani/teknikleri hakkinda forumum Zipkin Avi kategorisinde faydali paylasimlar var. Kolayca bulup hepsini okuyabilirsin. Sana tavsiyem, serbest dalisi tecrubeli bir hocadan ogenmeden kendini zorlayacak, hayatini riske atacak isler yapmaman olacaktir. Ciger kapasitemi gelistireyim diye daha asagi ineyim, daha cok asagida kalayim diye ugrasma kardesim. Tecrubeli bir hocadan sertifikali dersini al, teknigini ogren, tecrube edindikce de zipkin avina yonelirsin. Senkop, sig su bayilmasi, hiperventilasyon gibi kelimeleri aratirsan forumda faydali bilgilere ulasabilirsin.
Lastikler kaclik? Kalin lastik mi var uzerinde acaba? Yoksa sen az mi yemek yiyorsun? Kollarini guclendirmelisin. Tabi yasin icin normal sanirim, bir kac sene icinde kuuvetlenirsin, spor da yaparsan tam olur. 75 cm ile birsey vuramiyorum deme sonra. Almissin madem, kafani bulandirmayayim ama 90 cm alsaydin daha uygun olurdu diye belirtmistik yukarida. 75 cm zipkin baslangic icin pek uygun degildir demistik. Neyse sen bir basla bakalim, zamanla anlarsin zaten en ideali nasil olur, kendin gorup hissedersin. Unutma kardesim, risk almak yok, sualtinin keyfi ve guvenlik esas, balik sonra gelir.
Merhaba İbocan dostum iyisindir inşallah Tam yeri gelmişken sorayım, iki sene önce 90'lık bir zıpkın almıştım ve zorda olsa kurabiliyordum ancak geçen sene kurmak ne mümkün, yarısına kadar çekemiyorum.Bunun sebebi zıpkından mı yoksa benden mi kaynaklanıyor anlamadımidk Geçici olarak bir tane 60'lık almıştım onunla idare ettim geçen sene Benim sormak istediğim bu lastikler kendiliğinden bu kadar sertleşebilir mi, bütün sene balkonda kapalı yerde kalmıştı.Herhangi bir şekilde yumuşatılabilir mi, yoksa lastiklerini mi değiştireyim, selamlar ve sevgilerimle...
Merhaba kiymetli dostum Isa, Sorun kesinlikle lastikten kaynaklaniyordur. Yoksa o kadar ihtiyarlamadik henuz. Duymak istedigin cevap buydu, oyle degil mi Dostum, bu lastiklerin capi kalinlastikca kurmasi zorlasir malum. Ince lastik kolay gerilir ama illa ki kolay kopar veya uzaga atmaz diye bir sey yok. Kaliteli olduktan sonra ince lastik aslinda daha iyi is gorur. Buyuk balik avlarinda ince lastikler (cift, hatta bazen uc tane) kullaniliyor bildigin gibi. Cok dusunmusumdur, sisi uzaga firlatmak icin lastigin kisa olmasi (ve dolayisiyla daha cok gerilmesi gerekmesi) mi yoksa capinin buyuk olmasi (kalin olunca germek icin daha cok kuvvet isteyecegi icin) mi daha oncelikli etkendir diye. Roberto Rafsancani fikrasi gibi oldu biraz. :laughing: Istersen ozelden yazarim fikrayi. Gucumun yetip de kurabildigim en kisa ve kalin lastikleri denemisimdir, neticede kalin olmasindan ziyade kisa olmasi (ama illa ki kaliteli olacak, kopmayacak) daha onceliklidir diye hukme varmisimdir. Menzili arttirmanin yolu boyle ama aslinda buna pek gerek yok. Zira balik uzakta olmaz, yakina gelir veya getirilir. Uzaktaki balik zaten vurulmaz. Zipkinin rutubetten, sicaklik degisiminden, vs. en cok zarar goren parcasi lastikler malum. Piyasada cok kalitesiz lastikler var, yeni alinan zipkinlarin uzerinde de boyle guvenilmez lastikler (sifir ama eski, yani rafta, depoda beklemis) oluyor genelde. Mevsim basinda lastikleri yenilemekte fayda var dolayisiyla. Bir de aklinda olsun dostum, sadece zipkin degil, maske, palet, vs. gibi lastik, kaucuk, plastik alasimli malzemeyi mutlaka sezon sonunda pudralamak lazim. Nem bunlari olduruyor, hele ki her dalis sonrasinda yikanip kurulanmazsa tuzlu su iyice perisan ediyor. Lastik sertlestiyse elastikiyetini kaybetmistir muhtemelen, birkac kurmadan sonra yirtilmaya baslar, sonra da elinde kalir. Bir sakatlik cikmadan, bana sorarsan lastikleri yenile dostum. Alacagin lastik, beklemisse goruntusunden, renginden belli eder kendini zaten. Selamlar dostum...
Ayrıntılı bilgilendirme için teşekkürler dostum:thumb: Valla bir an senden kaynaklıyor diyeceksin diye kormadım değil Dediğin gibi ince ve yumuşak lastik alayım, kofanaya atacak değiliz ya, yeter bize Ayrıca şu Rafsancani fıkrasınıda merak ettim doğrusu Konuyu açan arkadaşımında affına sığınarak, muhabbeti burada fazla uzatmayayım mrsparkle Keyifli ve kazasız dalışlar dilerim