Olta fırlatma tekniklerini net'ten, özellikle de forumlardan incelememe rağmen hala yeterince uzağa atamadığımı düşünüyorum. Aslında bunu düşünmeme neden olan çevremdeki balıkçılar oltayı fırlattıklarında oltadan (ıslık gibi) bir ses çıkması. Gözlemlediğimde aynı yada yakın uzaklığa atıyormuşum gibi geliyor. Ama bunda uyguladığım kaba kuvvetin teknik açığımı kapatmasının da etkisi olabilir. Bu arada kullandığım kamış; 3,90 Lineafee turnafresh. Özetle; 1) Benim kamışım neden ötmüyor? 2) Uzağa fırlatmak için kaba kuvvetin, gücün önemi varmıdır? Yoksa azalan verim kanununa göre, pik noktasından sonra uygulanan kuvvet gerimi tepiyor?
Bu başlığı görünce kocaman bir kahkaha attım. Bir zamanlar (ve hala ) aynı dertten muzdarip biri olarak, bu konuda arkadaşların çok yardımcı olduğunu söylemek istiyorum öncelikle. "Nasıl?" diye soracak olursan, şöyle anlatayım; sahilde oltanı bir hevesle atıyorsun ve sen atış yaparken, arkadaşlar da arkandan "fiyuuuuvvv" diye koro halinde bağırıyorlar. Sen de mutlu oluyorsun. Bu söylediğim gerçektir. Çok uzunca bir zaman, arkadaşlar benim gönlüm olsun diye bu şekilde bağırarak beni güldürdüler. Sonra şunu öğrendim ki, aslında ben olta atarken kamıştan ses çıkıyor ama ben duymuyorum. Geçenlerde yine böyle bir durum oldu, yanımdaki arkadaş, "nasıl attın öyle kamış kırılacak, nasıl ses çıktı" deyince, ben de şaşkın şaşkın yüzüne baktım, çünkü ben sesi duymadım. Muhtemelen sen de atış yaparken yakınındakiler bu sesi duyuyor ama sen duymuyorsundur. Ama yine de kamışı kırana kadar deneyebilirsin tabii, orası sana kalmış.
İbrahim benim kamışta aynı marka ve boyda ve bendende ses çıkmıyor.Ama bayada uzağa atıyorum.Demekki bizim kamışlarda susturucu var
Aslında şahsi düşüncem, misinanın vızırdamasının atış tekniğinin yanlış olmasından. Ben 3.90 oystercast adv. ile atışı yandan ve dairesel olarak yapıyorum. Neredeyse hiç ses çıkarmamasına rağmen, tepeden misinaya ıslık çaldırarak yapılan atıştan çok daha uzağa gidiyor. Dikkat ettiğim konu şudur ki 3.60m ye kadar olan kamışlarda tepeden, bunun üzerindeki uzunluktaki kamışlarla da yandan yapılan atışlar daha uzun gidiyor. Tepeden yapılan atış %90 merkezkaç kuvvetiyle kurşunu gönderiyor doğal olarak da misinaya çok fazla yük biniyor ,ağırlık arkadan kamışın önüne geçerken topladığı misinaya ıslık çaldırıyor, yandan yapılan atışta buna bir de kamışın yaptığı parabolik açının ivmesi ekleniyor. Uzağa atış yapmak için ortalama bir kuvvet yeterlidir.Surf kamışlarda sapın uzun olmasının mantığı kamışa atış esnasında yol yaptırırken daha az kuvvet uygulamayı gerektirmesi. Yani daha az kuvvetle daha uzun yol yaptırılarak atış surf kamışlar için en uygun atıştır. Kıssadan hisse daha uzağa diyorsanız surf kamışınızı tepenizden savurarak atış yapmayın.
Aslında parabolik açının ivmesinden ziyade potansiyel enerjinin mekanik enerjiye dönüşümüde çok önemlidir.Zira ağırlık ve uygulanan kuvvet çok önemlidir.F=m.a Abi bu ne böyle.Bu işinde mi matematiği var yoksa
Kusuruma bakmazsanız bir sorum daha olucak... Özellikle 150gr. civarı kurşun kullanılan atışlarda işaret parmağında oluşan misina kesiği normalmidir? Yoksa bunun adına "ACEMİ KESİĞİ" mi demeliyiz?
Bende acemiyim İbrahim.Ame misina parmağımı acıtsada şimdiye kadar kesmedi.Ama azami dikkat ediyorum.Kendimede çevredekilerede zarar vermek istemem.
Kesik olmaması için son 5 metreye kalın misina ekleyerek şok uygulaması yapın. 0.45-0.50 mm. gibi misina yeterlidir.
Bunun nedenini hatırı sayılır kalitede 6 surf kamış kullanan biri olarak hemen açıklayayım.. Kamışlar farklı aksiyonlardadırlar.Fast action bir kamış yeterince ince ise atış esnasında ıslık benzeri bir ses çıkartmakta..Bendeki sea hawk ve antares kamışlar atışlarım esnasında dikkat çekecek kadar ses çıkartmakta..Ancak ençok ıslık sesini 3.30 luk atçek kamışımla avlanırken duyuyorum..İnce yapısı ve sert aksiyonuyla havayı samuray kılıcı gibi kesmekte.. Slow action kamışlar ne yaparsanız yapın fast action kamışlar kadar ses çıkartmazlar.. Muhtemelen sizin kamış yavaş aksiyonlu..Sessizliğinin nedeni budur..
Aslında bunun adına yanlış zamanlama demek lazım..Eğer kurşuna yükleyeceğiniz ivme hareketi sonlanmış ve hala parmağınızın altında misina varsa kesik kaçınılmaz olabilir..Prmaktaki kesik gerilen misinadan değil elimizin altından kurşun tarafından çekilen misina nedeniyle olur...Bunu önleyen parmaklık yada kamışa takılan aparatlar mevcut..150gr.kurşunu atarken misinanın yada shock leader'in 035 ve üstü olduğunu düşünürsek doğru zamanlama ile kesiklerden kaçınabiliriz..
erdal beyin açıklaması çok doğru. tabii uygulanan teknik de önemli. kanlıca da ilk denize indiğim yıllarda benim de dikkatimi çekmişti. bazı arkadaşlar yükü misinaya verip hedefi 12 den vuracakmış gibi atıyorlardı. ancak kurşunu daha fazla yukarıdan gönderen daha uzağa Yücel Usta'nın söylediğini uygulayıp yandan dairesel atış yapanlar daha da uzağa atıyorlardı. ben de oldukça uzağa atabiliyorum ve ıslık sesi duymuyorum. italyan kanalında atış yarışmalarını izlerken de dikkatimi çekti. 175 gr kurşunu 275 metre civarında attılar ama bahse konu ses yoktu. tabii onların yarışmada kullandıkları kamışlar 5 m ve üzeri sanırım.
Konunun bu kadar ilgi çekeceğini ve sorularıma böyle güzel cevaplar alabileceğimi ummuyordum. Hepinize vakit ayırdığınız için teşekkür ederim...
yani gece gece koptum ya alp abi kelime laf bulamıyorum sana ya ayıp olmasın ama çok komiksin abi ya çok güzel çok tatlı yazmışın insan kahkaha atmadan okuyamaz sanırım. ama bana göre yani sormadın ama sorarsan kamışını al yanınada 3-5 tanede ağırlık 25-50-75'lik olabilir. insanların az bulunduğu bir yere gidip boş olarak ignesiz yemsiz at çek yap. bol bol ondan başka hiç birşey yapma. bende zamanında kısacık boyumla sinir olur atamazdım bir türlü dalga kıranda az insanların elbiselerini parçalamadım kamışı çok çıkartmışımdır denizin içinden ama bu yöntem sayesinde ögrendim. bana göre çok kaba kalıcak ama bir formulü yok.. en azından kamışı atmanın. yani herkes işaret parmağı ile misanasini tutar ve sallarkende eş zamanlı olarak bırakır.. (o ara bana göre çok önemlidir bir ahenk meselesi yani. çok ugraşlardan sonra zamanla kendine göre bir teknik oluşturacagına eminim ben sadece çalışma işi.. unutma oltayı suya bırakmak balık tutmanın yarısıdır
Eski bir konu olmasına rağmen yazmak istedim. Islık efekti çok hoşuma gitti Kamışlar üç aksiyondur: A aksiyon B aksiyon C aksiyon C aksiyon kamışlar en esnek olanlarıdır. Kamış atış esnasında ne kadar esnerse o kadar ses çıkarır. Parmağınızın zedelenmemesi için birçok ürün bulabilirsiniz ama zamanlamada ustalaştıkça bu sorun ortadan kalkar. İyi avlar..