benle aynı hataya düşmeyin...

Konu, 'Kamışlar' kısmında fish founder tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. fish founder

fish founder Özgür

:mad: herkese slm,
    bundan yaklaşık 2 ay evvel boğazda kullanmak amaçlı uygun sayılabilecek bir fiyata 4,20'lik 100-250 atarlı bir surf albastar 'cosmos 2795'carbon gövde bir kamış satın aldım.forumdan bütçem dahilindeki kamışları araştırmış olmama rağmen resmen kısmetim bağlandı ve aldım.2 aydır her türlü ortamda yaptığım denemeler sonuçu,
    * hafif gözükmesine rağmen 'ki üzerinde gerçekten kaliteli ve hafif bir makina var' ciddi anlamda ağır ve sürekli kullanımda inanılmaz yoruyor.
    * henüz 2 ay olmasına ve her avdan sonra temizleniyor olmasına rağmen,
    şimdiden korozyona uğrmaya başladı,
    * üzerindeki bilezikler yerlerinden çıkıyor,
    * inanılmaz kör ve sağır,ister 100 gr ister 200 gr mı dibe sabitleyin,istediğiniz kalitede misina kullanın,bana mısın demiyor,
    * kapalı haliyle arabanın bagajına sığmıyor.'almadan denemem lazımdı'
    işte hem kişisel hatalarımdan hemde tecrübesizliğimden dolayı verimsiz ve kenarda sırasını bekliyecek bir kamış var elimde.
    bu arada amacım hiçbir şekilde markaya bir karalama yapmak ve veya kötülemek değil.ama bir markanın tüm ürünlerininde aynı kalitede ve performansda olamıyacağıda kesin.
    eğer bu model kamışı almayı düşünüyor iseniz bir kere daha düşünün derim,
    paylaşmak istedim

2. ozan

ozan Ozan

2.70 bi kamış ben uzağa atışın profesörüyüm illaki surf kamış kullanırım diyenler dışındaki arkadaşların işini çok rahat görür. ayrıca amaç at çek ise surf ve diğer uzun kamışlar haliyle ağır gelecektir. amaçları çapari çekmek olmadığından tabiki

3. simendifer

simendifer Sennur

Kamış ve makinelerden pek anlamam açıkçası ama bu kamış surf kamış ve at çek için işinize pek yaramaz. Bunun yerine yüksek atarlı bir kamış almak daha uygun olurdu. Yüksek atarlı diyorum çünkü, mesela Sarayburnu'nda kullanacaksanız, yeri geldiğinde 350-400 gr. kurşun kullanmak zorunda kalacaksınız demektir. 250 gr atarlı bir kamış, Sarayburnu gibi akıntının çok olduğu bölgelerde çok kullanışlı olmaz bence. Şayet her avlağa göre kamış alan biri değilseniz, bence atar aralığı geniş olan ve atarı yüksek olan hafif bir kamış tercih etmeniz gerekir. Ki her avlakta kullanabilesiniz. Alba'dan alırım diyorsanız bence leader serisine bakabilirsiniz. 3 mt. lik kamışlarında 150-300 gr atarlı olan var mesela, bence elinizdekinden daha fazla işinizi görür.

4. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Alba nın en iyi tasarımı benim bildiğim marlion serisi. Maalesef Alba dan kamış satınalacaklara tavsiye edebileceğim tek model de bu.

5. onurt47

onurt47 ONUR

bende almıstım 100-200 gr atarlı sörf kamısı arkadaşım gerçekten ağır.

6. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Boğazda zannedersem genelde kamışlar at çek için kullanılıyor.Bu nedenle 2,10 luk bir kamış yeterde artar bile.Yeterki atarı yüksek olsun.

7. themad2

themad2 Serdar

2.10 luk bi kamışla nereye atıcam abi .atarı istediğği kadar yüksek olsun kurşunu ne kadar yüksekten atarsak o kadar çok yol alıyor ama pehlivan bileği vardır o ayrı :)

8. GoogLes

GoogLes Aykut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-FLEX SURF KAMIŞ 4.20
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
  9. Aslında birnevi forumda bu konuda yazdıklarımız ne denli yapıcı olduğunu kanıtlar bir mesaj..Kamış ve makine seçiminde kesinlikle yapacağınız av türüne uygun malzeme seçilmesinin önemini gözler önüne sermişsiniz..Çok kere yazmışımdır..Üzerinde 4,20m,100-250gr atar yazan her kamış bekleneni vermnez diye..Tatminkar bir kamışın özelliklerini,menfi yönlerini,dezavantajları çoğu kere yazdık..Sonuçta aldığımız malzeme amacımıza uygun değilse depomuzda tozlu raflarda yerini almaya mahkum oluyor..
    Ne yazıkki ülkemizde çoğu malzeme ısmarlama özellik ve değerlere göre etiketlenip satılmakta..xxxxxx adındaki kamış allanıp pullanıp yyyyy olarak satışa çıkıyor..Sonuçta ortada sadece üzerindeki bilgilere bakıp alınan kamışlar ve hayal kırıklığı elimizde kalıyor..Geçenlerde bir arkadaşım bir kamış almış ve ısrar ile benim kullandığım 145gr kurşunu atmak istedi..Kurşun misinaya bağlanıp atış için kaldırıldığında kamışın ucu yere bakacak kadar eğildi..Değil savurup atmak öylesine atmak bile riskli olduğundan atışı denemedi ve 75gr kuruna talim etti..Oysa üzerinde 100-300gr atar yazıyordu..
    Sizin vesilenizle birkezdaha yazayım..Ülkemizde satılan kamışların %95 inden fazlası atar olarak yaılan değerlerin çok altında bir gerçek atara sahip..Bu nedenle uzakdoğu üretimi olan ve markası,modeli ehil kullanıcılarca olumlu yönde yorumlanmamış ürünleri almayın..Çünkü bu ürünler sezona yönelik üretilmiş ve kaltesi anlaşılıncaya kadar nekadar satılırsa okadar ticari kar için üretilmiş ürünlerdir..Bu ürünlerin bir marka geçmişi olmadığından kaybedecek marka,üretici firma sıkıntıları yoktur..Satışlar düşünce aynı kamış"sssss" adıyla yine vitrine konur ve yeni mağdurlar ve depolarda kendine yer arar..
    Oysaki örneklemek gerekirse bir zziplex,bir looming,bir shimano marka olarak piyasada oluşacak kötü ürün fikrinden uzak kalmak için ürün kalitelerini her zaman bir çizginin üzerinde tutarlar..Bunun içinde bir maliyet ve müşteri içinde külfet oluşturur..Piyasada bolca satılan bazı markaların üretim maliyetlerini bilseniz birilerini zengin etmeye çalıştığınız anlayabilirsiniz..Çoğu 100 euroya satılan bu ürünler 20-25euro maliyetteler..
    Kısaca ucuz etin yahnisi yavan olur diyen atalarımızın ne denli haklı olduğunu görebiliyoruz..Eğer aldığımız üründen tatminkar bir verim istiyorsak konunun uzmanı olan markayı seçmeliyiz..Böylece yaptığımız olumsuz yorum bir yerde olumlu olarak geri dönüş yapsın..Yoksa çinde "çakma" tabir edilen ürünü günlerce yersek ne kazanırız?? hiçbirşey..Çünkü marka olarak değeri yok..Bakacak ürün çok kötülenmiş hemen makyaj yapılıp leadavay diye piyasa çıkar..belkide çıkmıştır;)

10. mr_zagg

mr_zagg zeki

Favori Kamış:
    V.s, v,s. v,s....
    En İyi Avı:
    hedefime az kaldı...
    ''''Kamış ve makinelerden pek anlamam açıkçası ama bu kamış surf kamış ve at çek için işinize pek yaramaz. Bunun yerine yüksek atarlı bir kamış almak daha uygun olurdu. Yüksek atarlı diyorum çünkü, mesela Sarayburnu'nda kullanacaksanız, yeri geldiğinde 350-400 gr. kurşun kullanmak zorunda kalacaksınız demektir. 250 gr atarlı bir kamış, Sarayburnu gibi akıntının çok olduğu bölgelerde çok kullanışlı olmaz bence. Şayet her avlağa göre kamış alan biri değilseniz, bence atar aralığı geniş olan ve atarı yüksek olan hafif bir kamış tercih etmeniz gerekir. Ki her avlakta kullanabilesiniz. Alba'dan alırım diyorsanız bence leader serisine bakabilirsiniz. 3 mt. lik kamışlarında 150-300 gr atarlı olan var mesela, bence elinizdekinden daha fazla işinizi görür. '''

kusuruma bakmayın... bu yorumunuz benı gercekten rahatsız etti!!!
    Surf kamışın üretim amacını size hatırlatmak isterim : kursun agırlıgı kamışın kalitesine gore değişen uzun mesafeli atışlar ( özellikle istanbulda bogazda istavrit avı için ideal kamışlardır) içindir ve karbon celik sargı diye adlandırılan bundan birkaç sene önce cok populer olan kamışlardan cok daha hafiftir. Kamışın boğum (parça) sayısının az olması kamışın kapalı halinin daha uzun olmasına nedendir fakat az parça az yüsük demektir ve atış sırasında misinanın surtunmesini minimuma indirerek uzak atışlar sağlar.
    Sarayburnunda 350-400 gr kurşun atan bir oltacı tanıyormusunuz acaba?? bunu tekneden uzun olta atanlar kullanıyorlar size bir hatırlatma! vu bu bahsetmiş oldugunuz degerleri atabilecek bir kamış (mevcut sorf kamışları haricinde) gördünüz veya kullandınız mı bilmem. kamışlar okadar agırdır ki attıgınızda o oltanızı sudan cıkarmak bile istemeyebilirsiniz.

benden bu kadar dilerim at-çek diye bahsettiğiniz balık tutma metoduna uygun surf olmayan ve hafif olan bir kamış buldugunuzda bizi de aydınlatırsınız...

bu arada bu yazısmalarda 2.40-2.60 vs diye bahsedilen kamışları bogazda kullanabileceğinizi pek sanmıyorum arkadaşlar. şöyle anlatmaya çalışıyım. atacağınız istavrit çaparisi 10lu ise bu demektir ki 3.00-3.50mt civarı bir çaparı + minimum75-100gr kurşun bu boyutta kamışla bu en basit çapariyle rahat avlanabileceğinizi düşünebiliyorsunuz...???

iyi bir araştırma yapmadan en azından bilen kişelere danışmadan boşuna paranızı sokağa atmayın derim.. sitemizde cok kıymetli bilgilere sahip olan kişiler var mutlaka fikirlerini sorun derim... saygılar

11. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Sende kusura bakma ama senin yazmis olduklarinda beni rahatsiz etti,sanki bu isin üstadi gibi bir yorum ve bastan asagiya yanlis yorumlar,eline iki kamis geciren isin üstadi oluyor yada iki kamis markasi bilen,türkce kilavyem olsa daha uzun yazacaktim malesef bu kilavye ile bu kadar yazabildim...

12. harun91

harun91 harun

Favori Kamış:
    shakspeare odysse makina,alba lucky kamış, lineaffe oyster 4.20 ve diğerleri..
    En İyi Avı:
    İsrail sazan istavrit izmarit gelincik
    Sennur Abla Sarayburnunda 350-400 gr kurşun kıyıdan:confused: :confused:

13. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    ister sarayburnu olsun ister başka akıntılı bir yer, 300-400 kurşun atabilen bir hafif kamışınız olsa bile (ki ben bilmiyorum belki vardır) o kurşunu akıntıda çekip atmak 10 atış çekişte sanırım tutacağınız istavrite de izmarite de çinekopa da bela okutur :)

450-550 gram arası ağırlığı olan orta kalite teleskopik surf kamışlar sanırım ki gerek boyları gerek ağırlıkları ile uzak atış at çekler için son derece uygun kamışlardır. ben kamış işinde tecrübeli olmadığım için işimi garantiye aldım, gidip kendime bir tane shimano alivio 4.20 200 max atarlı kamış aldım. ideal atış performansının 180 gram olduğu yazıyor üzerinde. sanırım aşırı akıntısı olan yerler dışında rahatlıkla kullanılabilir, hem de hafif, fiyatı da 130 lira civarı, kimisine göre cazip kimisine göre pahalı, bana göre zevk için harcanmış bir para, içim acımadı verirken, çünkü üzerine basıp kırmazsam yıllarca sorunsuz olarak kullanabileceğimi düşünüyorum.

netice itibariyle bu konuda ahkam kesecek tecrübem yok ama surf kamışların at çekte kullanılması son derece yerindedir, kısaca kamış ağırlıklarına bir göz atarsak surf olmayan 3 metre civarı ağır atarlı sağır kamışların ağırlık olarak kaliteli surf kamışlardan daha problemli olduğunu kolayca görebiliyoruz.

yani mantık diyor ki; 1 vereceğine 2 ver, 1 sene zevksiz kullanacağına 2 sene zevkli kullan... tabi herkesin kendi seçimi...

14. sonder

sonder seyfi

Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    Konuyu bölmek istemem ama uygun olarak burayı gördüm, forumu biraz araştırdım böyle bir konuya ulaşamadım, var ise özür dilerim.

Kapalı şekli 136 cm gelen bir sörf kamış aldım (4.20m 120-180gr), her şey iyi güzel lakin arabanın bagajına bir türlü sığdıramadım. (koltuk üzeri hariç tabi)
    Makinenin monte olduğu sap kısmı 120 cm geliyor, (sapın) dip kısmı ile makine arası 75 cm.

Şimdi sorum şu: bagaja girecek şekilde 15 cm gibi dip kısmından kesip kısaltsam kamışı bozmuş olurmuyum ? özelliğini yitirirmi ?

15. fish founder

fish founder Özgür

bence sende gidip bagaja sığabilecek daha uygun bir kamış al,valla en kolayı bu :)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 3 Kasım 2008
  16. simendifer

simendifer Sennur

Sevgili kardeşim,

kardeşim diye hitap ediyorum kusura bakma, çünkü epey bir yaş farkımız var.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, ben kamışlardan, makinelerden hiç anlamam. Bu nedenle de anlamadığım bir konuda tecrübe yaşamamışsam oturup bir satır yazı da yazmam. Sarayburnu'nda 300-400 gr. atan gördünüz mü demişsin? Evet ben gördüm, bunu soran diğer arkadaşlarıma da aynı zamanda yanıt olacaktır bu. Hatta tarihini de yazayım size, 8 Ekim 2006 tarihinde, Sarayburnu'nda organizasyon yapacaktık ama gittik baktık olta suda durmuyor, herkes taktı üst üste kurşunları, 300-400 gr. lık atışlar yapıldı. Ama iyi ama kötü kamışla, ama zor ama kolay, ama gözümün önünde yapıldı. Anlamadığım bir konuda görmediğim, yaşamadığım şeyi yazacak değilim. Baktık olmayacak ondan sonra yer değiştirip Kabataş'a gittik. Bu konuda ayrıca "gerçekleştirilen organizasyonlar" kategorisinde yer almaktadır. Bu şekilde atış yapılır yapılmaz ben bu işin piri değilim ama yaşadığım bir şeyi yazdım bunun da bilinmesini isterim. Tavsiye ettiğim kamışa gelince, bu bende mevcut olan bir kamıştır ve İstanbul'un hemen her avlağında rahat kullanılan bir kamıştır. Sağlamdır, hafiftir, atarı yüksektir. Ben kendi kamışımla tecrübem olduğu için bunu tavsiye ettim, anladığımdan değil.

Bakın aşağıdaki kamış da benim kamışlarımdan biridir, atarı 25-150 gr. dır. Tekneden kullanırım ve son tekne organizasyonunda ucunda 350 gr kurşun vardı. Teknede yanımda olanlar bilir, ki çoğu kişi mecburen ağırlık yükseltti. Kırılır dediler ama kırılırsa kırılsın dedim, çünkü yanımda başka kamış yoktu.

D.A.M. Boat Buster 1.10 m. 25-150 gr.

Tüm bunları bir kenara bırakırsak sevgili kardeşim, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim (doğruluk ya da yanlışlığını tartışmak bana düşmez, anlayan arkadaşlar konuya dahil olurlar). Ben bir kelime bilgiye dahi saygı duyarım. Eleştiri yapmak, olumlu ya da olumsuz, eğer yapıcı ise çok doğru ve verimlidir. Hepimiz birbirimizi eleştirelim ama uygun bir üslup, birbirimizi kırmamak ve yapıcı olmak adına daha sağlıklı olacaktır.

Keyifli paylaşımlar dilerim...

Son düzenleme: 3 Kasım 2008
  17. murad

murad Murat

Bildiğim, surf kamışların bir özelliği de motora kadar olan kısmının uzun olmasıdır. Sen buradan kesersen özelliğinide bozmuş olursun. Bende surf kamış aradım kapalı boyu 1 m'nin altında olsun dedim; Dam markadan (On liner, Spezi power ve tele surf) başka bulamadım.

18. kcitak

kcitak Kamil

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    En iyi av henüz avlanamamış olandır.
    Bence siz arabayı değiştirin:)
    Benim sörf kamışın kapalı boyu 143 cm olduğu halde clio gibi küçük bir arabanın bagajına sığıyor.:)
    Sörf kamışların önemli bir özelliğide sap kısmının uzun olmasından dolayı rahat tutuş ve atış sağlamasıdır.Burayı kısaltırsanız bence yazık edersiniz:confused:

19. gülbaharlar

gülbaharlar gulbaharlar

Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    aramıza hoş geldiniz öncelikle tanışalım bölümümüzde kendinizi bir tanıtırsanız hitaptada kusur etmiş olmayız selamlar görüşmek üzere

20. sonder

sonder seyfi

Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    Öncelikle hoş bulduk diyorum. Fikirlerini söyleyen arkadaşlara teşekkür ederim.
    Bende kesme taraftarı değildim ama fikrinizi almak istedim sonuçta kesilmemesi gerektiğini anladım, sanırım takım çeşidini çoğaltmak daha doğru.

En son 30 sene önce balık tutmuştum, işten güçten bu meziyete fırsat kalmıyordu sanırım artık dönme zamanı geldi tabi balık kaldıysa.

Herkese rast gelsin

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.