BEYİN FIRTINASI ... ARKADAŞLAR DEMİRKÖPRÜ BARAJINDAKİ LEVREKLERİN(SUDAKLARI) YOKOLUŞU

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında Huseyin_45 tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin_45

Huseyin_45 hüseyin

Arkadaşlar burada çok fazla kişinin balık tuttuğu , insanların geçimini sağladığı DEMİRKÖPRÜ barajındaki levrek yani halk deyimiyle sudakların yok oluşuna tanık oluyoruz bilen bilir yaklaşık 1.5-2 senedir barajda levrek tutulamıyor arkadaşlar. Manisa CELAL BAYAR üniversitesinin su ürünleri fakültesinin baraja attığı gümüş balığı yüzünden ekolojik denge bozulmuştur ve sonuç olarak levrek balıkçılığı bitme noktasına gelmiştir. Bu gümüş balığı normalde levreklerin büyümesi için atılmıştır, fakat bu gümüş balıklarının levreklerin yumurtlarını yemesi levreklerin üreyememesine barajdaki nesillerinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. BURADA SİZ DEĞERLİ BALIKÇILARIN FİKİRLERİ barajdan geçimini sağlayan aileler için çok önemlidir. Hep beraber elimizi taşın altına koyalım ve DEMİRKÖPRÜ barajında balıkçılığı yaşatalım.

2. Huseyin_45

Huseyin_45 hüseyin

günceldir..

3. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

adaş bende sana şöyle birşey söyleyeyim.
    bundan on yık önce köprüköyde baya sudak yani ak levrek çıkarı nezaman turna çıkmaya başladı işte o zaman levreklerin sonu geldi turnanın en sevdiği balık sudak derler bizim ırmakta bunlar oldu ama sizdekini bilemiyorum :)

4. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Üniversite tarafından suya bırakılan GÜMÜŞ balıklarının SUDAK yumurtalarını yemeleri sonucu bu durum yaşanıyorsa tam bir skandal ....
    Benim şahsi fikrim yani daha doğrusu temennim böyle olmadığıdır . Koskoca üniversitenin , su ürünleri fakültesinin bu tarz bir hata yapması .... Bilemiyorum , imkansız gibi geliyor ...

Balık neslinin azalıp yok olması için ;
    -Su kalitesindeki bozulma , iklim değişikliği , bilinçsiz avcılık , bilinçsiz aşılama , yumurtlamak için mesafe kateden balıkların yollarının barajlar yüzünden kapanması vs vs vs .... gerekir ...

Tabi buna eklenecek belki onlarca neden de olabilir ama üniversitenin yaptığı aşılama sonucu yaşanmışsa bu durum , korkunç .....

5. atakule team

atakule team hüseyin

Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

hüseyin kardeş bu sudak aşılama yanı kırma bir ırktan oluşmuş bu yüzden
    kendi nesli kendiliginden yok olabiliyormuş onun için cinsini kontrol altına alıp devamlı yeni yavrularla desteklenmesi lazımmış
    bu gün tesadüfen bir balıkçı abimden ögrendim sanada yazayım dedim :)

6. tellakman

tellakman Engin

Mustafa abinin şahsi fikrine sonuna kadar katılıyorum. Ayrıca su ürünleri fakültesi kafasına göre aşılama yapmamıştır. Bir araştırma veya deney yapıyordur ve tedbirlerini almıştır. Fakülteye gidip nedenini sorabilirsiniz diye düşünüyorum. Soramazsanız belki bir dilekçe ile sorulabilir. Saygılar.

7. ilhanzx

ilhanzx ilhan keçeci

En İyi Avı:
    5 kg sazan
    meraba arkadaşlar 14.02.2012 tarihinde dilekce yazdım konusu suydu,salihli demir köprü barajındaki levrek balığı popilasyonunun azaldığını ve bunun sebebinin gümüs balığının levrek yumurtalarını yediği ve bu balığın su ürünleri fakültesi tarafından baraj gölüne bırakıldığını düsündüğümü ve bu konunun arastırılmasını iştediğimi belirten dilekce yazdım.bugün yani 27.02.2012 tarihinde yanıt geldi
    ilgili kooparatifin kayıtlarında bakıldığında zaten tatlı su levreinin gölde popilasyun olusturmadığı görülmektedir.iddia ettiğiniz gibi gümüsbalığını herhangibir su ürünleri fakültesinin göle asılanmıs deyildir,fakat dilekcenizde belirtdiğiniz tatlı su levreği yerine kastınızın demirköprü barajgölünde bulunan sudak olduğu düsünülürse ,gömüs balığının çeşitli literatürlerde diğer balık yumurtalarını yiyerek beslendiği ve gümüs balığı larvalarının sudak larvalarıyla besin rekabeti içinde olduğu için sudak balığının popilasyonunun azalmasında etkisinin olabileceği düsünülse bile bu durumu acıklayan bilimsel bir calışmaya ulasılamamıstır.gümüs balığı eko şistemde hızlı üreyen ve cevre kosullarına tolöransı yüksek bir tür olduğu için doğal ortamda üremesini durdurmak veya ortamdan tamamen uzaklaştırmak kolay deyildir. kaldıki sudak balığı karnivor bir türdür dolayısıyla popilasyon kendi içerişinde besin rekabeti içindedir. yani ortamda gümüş balığı bulunmasa bile besin rekabetinden dolayı sudak popilasyununda zaman içersin inişler ve çıkışlar olabileçeği düşünülebilir.sonuc olarak gümüş balığı ,sudak veya levrek yumurtalarını yiyerek veya besinlerine ortak olarak sayılarının azalmasına sebep olsabile doğal ortamda müdahale kolay deyildir...

BÜLENT AYTEKİN
    SU.ÜR.YÜK.MÜH

8. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    Manisa da Herkes Levrek diye bildiği balık aslında Sudaktır. Bir zamanlar gediz nehrinde yakalanılan bir balık olmakla birlikte şu anda sadece Demirköprü baraj gölünde yakalanmaktadır. Sportif olta balıkçılığını geliştirmek için Turna bırakılmış olabilir. Turna varsa Bütün türleri yok eder. Maalesef Gediz Havzası için çok üzgünüm. Keşke birşeyler yapılsa. 32 yaşındayım ve 13-15 yaşlarımdayken yüzdüğümüz ve balık tuttuğumuz bir nehirdi. 3 km ötemde gediz var ben 75 km öteye Foça ya gidiyorum.

Ben ne yapabilirim diye çok düşünüyorum. Asıl beyin fırtınasını bu konu üzerine yapmamız lazım. Bizler Neler yapabiliriz...?

9. SERKANSATI

SERKANSATI

Favori Kamış:
    Kamış olta
    En İyi Avı:
    Sazan 3500gr
    1985-90 arasında gerek Gedizde gerekse Turgutlu Nif köprüsünün hemen ardındaki kanalda bile çıkardı sudak. Manisada cime adı verilen yavru balıkları oltaya takar avlardık. Sonra kirliliğin artmasıyla sadece barajda çıkmaya başlamıştı. Şu anki azalmayı sadece gümüşe bağlamak ne derece doğru olur bilemiyorum. Turnanın olduğu sularda daha resesif tavır gösteren bir balıktır sudak. Belki de turna aşılanmıştır - ki asla olmasını temenni etmem-. Zamanla anlaşılacaktır nedeni... Ama yeni aşılamalarla sudak popülasyonunu dengelemek de çok zor değil elbette.

10. alidem68

alidem68 ALİ

sudak (levrek)

Arkadaşlar sudağın azalmasıyla ilgili söylediğiniz gümüş balığı popülasyonunun artması levreğin azalmasından kaynaklanmaktadır. levrek sudak ile beslenmektedir. sudak azalınca doğal olarak gümüş balığı arttı. gümüş balığı arttınca sudak azaldı değil yani. birde celal bayar üniversitesinin su ürünleri bölümü olmadığı gibi üniversitelerin göllerde balıklandırma yetkisi yok. bu görev barajlarda dsi doğal göllerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. sudak balığının azalması ise aşırı ve küçük avlanmaya bağlıdır. hem amatörler hem de ticari balıkçılar tarafından levrek aşırı derece avlanınca tür azaldı.

11. ilhanzx

ilhanzx ilhan keçeci

En İyi Avı:
    5 kg sazan
    demirköprüde turna balığı yok kirlilik olabilir sudak la ilgili.