Balıkçı, en azından 1-1,5 metre derinliğindeki suya mızrağın çiftli ucunu aniden saplar. Mızrak, beraberinde bir miktar havayı da yolunun sonuna kadar taşır, sıkışan ve ağırlığı azalan hava, yukarı çıkmaya çalışır ve çıkar da; bu hareketin haberi, 45-50 metre uzaktan işitilebilir. Çıkan gürültü, yakınlarda olabilecek balıkları harekete geçirir, bu da avcıya balıkları yakalama imkanı sağlar. Bu avlanma yönteminin adı nedir? (Orijinal İsim)
cevap avustralyalı bir abimden öğrendiğim kadarıyla "Blow aut" muş yanlış harf kullandıysam af ola.saygılarımla
Vallahi bende duymadım. Hayatımda denemedim, denememde. Ben gırlaktan çıkarılan seslerle balık çağırmaya bile inanmıyorum, çünkü , 15 senedir dalıyorum, hiç bi sesle hiç bi balığın geldiğini tecrübe edemedim.
Özür dileyerek bunun biraz eksik yada biraz hatalı bir tercüme olduğunu belirteyim. Her gün böyle onlarcasını master ve doktora öğrencileri önümüze getirdiği için alıştık. Buraya bir nokta koyup, yönteme Sinop'ta "kamarga ile balık avı" dendiğini, yaygın Türkçe ile buna mızrak (yada el zıpkını) ile balık avı diyebileceğimizi belirteyim. Kamarga: Önünde genellikle birden fazla çentikli ve sivri uç bulunan metal bir başlığın takılı olduğu 2-4 metre uzunlukta ve bilek kalınlığında, genelde genç çam ve köknar ağaçlarının kabuğu soyup kurutularak yapılan bir ağaç gövdeden meydana gelen bir el zıpkınıdır. Genelde kürekle yürütülen küçük bir sandalın başüstünde ayakta duran bir kişi tarafından sığ yerlerde kalkan, kefal, levrek başta olmak üzere çeşitli iri balıkların avında kullanılır. Burada ağırlığı azalan hava değil kamarganın kuru köknar fidanından (10 cm kadar çapta, 3-4 m uzunlukta) yapılan sapıdır. Bu sap önce hız ile dibe inip balığa saplandıktan sonra suyun yüzeyine çıkar. Böylece balık nereye gitti, zıpkın nerede kaldı gibi sorunlar olmamaktadır.
vay be bu sorunun da cevabı çıktı ya valla helal olsun... pes doğrusu... büyük adamsın yakup hocam....
Metinlerin her ikisinde de belirtildiği gibi sığ sularda kullanılan bir yöntem. Mızrağı kullanan balıkçının bilek gücü tabii ki önemli fakat, açık olarak izah ettiğim gibi 3-4 metre uzunlukta 10 -15 cm kalınlıkta bir sırığın su dışında ötelenmesi sonucunda ortaya çıkan güç ve hız mızrağın kesintisiz olarak rahatça 2-3 metre derinliğe kadar ulaşmasını sağlamaktadır. Bu eski bir yöntem olmakla beraber günümüzde de yaygın olarak kullanılır. Hatta; Ege'de uygulanan kılıç avcılığı, ki Yunanistan'dan Fas'a kadar tüm Akdeniz ülkelerinde uygulanır, çok daha hızlı ve çok daha büyük bir balığın insan gücüyle atılan bir mızrakla avlanmasının güzel bir örneğidir. Kamarga yönteminde mızrak daha ağır olduğu için kılıç balığı zıpkınından çok daha derinlere ulaşabilir. Dünyanın en hızlı balığı olan marlin ve onunla hızda yarışabilecek lambuka ve kılıç bu yöntemle tüm dünyada yaygın olarak avlanır. Alttaki video buna iyi bir örnektir. Mızrak ile Kılıç Balığı Avı Videosu
Bu yöntem ile rahmetli dedem İbrahim Kaptan Marmara Adası açıklarında çok kılıç avlamıştır.. teknelerin ucuna çakılan kalaslara oturarak ellerindeki mızrakları suyun yüzeyine çıkan kılıçlara atıp saplamak suretiyle avlarlardı.. kalastan denize düşmemek için en önemli unsur dengeydi.. bundan 40-50 sene öncesine kadar Marmara'da sıkça kullanılan bir yöntemdi mızrakla kılıç avı.. sonraları kılıç marmara denizine girmemeye başlayınca unutulup gitti..