degerli site sakinleri, surf sporuyla ilgilenen bir arkadasim surflerin yapim surecinden bahsetmisti. strafor uzerine ozel bir malzeme kaplaniyo sonrada uzer fiber kaplaniyordu.....benzer bir mantikla tekne de yapilabilirmi, ustelik kalip straforu heykeltras gibi isleyerek radikal tasarimlarda elde edilebilir. ne dersiniz.....
bide evvelden bir arkadas botun icine kopuk basmaktan bahsetmisti.....bu yaz o uygulamayi yapabilirim belki, bendeki cocuklugumdan kalma eczane botundan rigid bir tekne uretebilirim
konuyuda yanlis yere acmisiz iyimi.....cepten girdigim icin duzeltemedimde neyse cokta alakasiz sayilmaz
köpük işi olmaz sanırsam çünkü köpüğün kuruması için havayla temasa ihtiyacı vardır, botun içini hava yerine köpükle dolduracağımız için havayla temas edemeyecek, yarım yamalak kuruyacak, ortaya vıcık birşey çıkacaktır muhtemelen. straforuda heykeltraş gibi işlemek tam simetrik bir yapı olmaz.biraz daha maliyetli ama kesin olacak bir fikir söyleyim. önce bilgisayar ortamında 3 boyutlu birebir ölçülerde bir tekne modeli çizip (3dmax,autocad gibi) bunu cad/cam dosya verisi haline getireceğiz, sonra bu modeli kolay işleyebilmek adına 6-8 eşit parçaya ayıracağız, sonra büyük reklam, tabela firmalarında 3-eksenli cnc strafor işleme makinaları var,çizimlerle birlikte gidip cihaza küp gibi blok straforları koyacağız,her parçayı tek tek otomatik cnc tezgahı işleyecek sonra elde ettiğimiz 6-8 parça strafor tekne kalıbını düz bir zeminde birbirine düzgünce sabitleyeceğiz(bittiğinde ters çevrilmiş tekne gibi duracak), sonra üzerine 4 kat kalıp ayırıcı wax(balmumu gibi) süreceğiz, üzerine uygun şekilde istediğimiz katta fiber kaplayacağız, kuruduktan sonra içerisinden strafor kalıbı çıkartacağız, tesviyesini yapıp boyayacağız veya alçı havuzu yapıp strafor kalıbı içerisine oturtup kurumasını bekleyeceğiz alçıdan dişi kalıp çıkartacağız ve bu sayede hem pürüzsüz tesviyeye gerek olmayan bir yüzey elde ederiz hemde istediğimiz adette üretebiliriz. alın size tek cidarlı tekne bence çok kolay tek cidarlı tekne yapmak işin zor kısmı çift cidarlı olanı, çok daha detay çizimler ister, solidworks gibi bir programla çalışmak lazımki birbirine geçen parçaların simülasyonunu elde edebilesin umarım katkım olmuştur
evet Volkan kardesin onerisi en saglikli olani, digeri arsimetin hamam tasi gibi yuzer, ama ne kadar saglikli olur bilinmez.....ama genede golde olsun kiyi kiyi gezmek icin olsun belki denenebilir.....
Abi yok ben anladım ya...Sizin kesin paranız çokta çalışmıyosunuz Akşama kadar para saymaktan sıkılıp böle şeyler düşünüyosunuz kesin İşin komik tarafı seneler önce lise zamanlarımızda, beden öğretmenimiz maket tekne yapardı, ben de merak etmiştim öğretmişti bana.Çok hoş tekneler yaptık beraber.Sonra bu strafor olayını denedik.Kalıp çıkartıp içini ahşap kapladık dışını fiber.Muhtelif yerlerine hava boşlukları yaptık su iyi kaldırsın diye.Sonuç mu? Facia Sağlam yapamamışız.Denizdeki il denemede tekne ikiye ayrıldı Fiber kaplama için profesyonel yardım almak gerekiyor.
yok abi işim gereği sürekli fiberle içiçeydim eskiden, kaç defa kalıp yaptım fiber döktüm sayısını bile hatırlamıyorum. o yüzden biliyorum, bu dediklerim akıl yürütmeden ziyade piyasada halihazırda uygulanan teknikler, tabi strafor çok sağlam olmadığı için kil veya alçıdan yapılır bunlar, ama tek seferlik uygulama için en kolayı bu olur diye öyle söyledim. tabii fiber dediysemde tekneler konusunda tecrübem yok, sizde biliyorsunuzdurki fiber sadece tekne imalatında kullanılan bir malzeme değil. ha bir defa tekne yaptım fiberden, 1 metreydi boyu yanlış hatırlamıyorsam, içine benzinli motor koyup uzaktan kumandalı yapacaktık, o zamanki şartlarla maddi durum elvermedi öyle kaldı, lise 3teydik, gemi güverte bölümünde okuyan arkadaşım için bitirme projesi olarak yapmıştık, motor falanda takamadığımız için boyasız zımparasız bi halde bi kenarda duruyo. fakat ağırlık testi yapmıştık mükemmeldi, küvetin içini su doldurup tekneyi içine koyduk, bi tane 60 amper akü bi tane 18 amper akü bi tanede 7 amper akü koyduk içine hala yüzüyordu , artık işe değil eğitimime ağırlık verdiğim için uğraşamıyorum böyle şeylerle
bilgisayardan resminide buldum hatta yeni başladığım zamanlardı çok mükemmel olduğu söylenemez ama en azından çok sağlamdı
peki sen fiberle ne yapıyordun derseniz, bagajın içinde gördüğünüz dizaynı ; ozamanlar araç modifiye işinde çalışıyordum, resimde gördüğünüz aracın bagaj dizaynı ve işçiliği bana aittir(zımpara,boya hariç).bagajın içinde gördüğünüz mavi boyalı yerler fiberdir.
Selamun aleykum, Kiymetli arkadasim asagidaki linktekiler gibimi dusunuyorsun? http://www.hibiscussport.ro/barca-sportyac.html http://www.hibiscussport.ro/barca-bic245.html Resimdekiler fiber-glas degil,selamlar.
Son katta fiber kullanılacaksa , straforun ,az da olsa , arada ağırlıktan başka bir işe yarıyacağını sanmıyorum , hem esnemeyide önleyip darbe esnasında kırılmayı kolaylaştırabilir !. Botun içine köpük olayına gelince , ben yapılmışını gördüm , buruşuk ,tam şişirilmemiş bir görüntü ortaya çıkıyor herhangi bir darbede darbe alan yer çökük kalıyor , ben sevemedim yani ,olmuyor .
o tarzda olabilir belki daha buyukte olabilir, maksat cok ucuza maledebilecegimiz, sahilde bir tonoz atip birakabilecegimiz, calinsa bile dert etmeyecegimiz eglencelik bisey olsun.....ustelikte yaparkende tecrube hem tecrube kazanip hemde egleniriz diye dusundum.....
botun içine köpük basmak internette böyle bir şey görmüştüm... ama linki bulamadım... oluyor ama genel sorun buruşuk bir yapı çıkıyor ortaya... belki de botu birkaç yerinden delip havayı da dışarı çıkarmadan ya da köpüğü sıkarken yavaş yavaş havayı boşaltmak denenebilir! bir de sprey olarak değil de çift kompenentli likit köpükler var... iki malzemeyi karıştırıp döküyorsun... belli bir süre sonra spreyde olduğu gibi şişmeye başlıyor... biraz fazla döküp birkaç yerden... bot patlamadan tıpalar açılabilir gibi bir şey yani... bilmem anlatabildi mi... ben anlamadım da!