Aslinda ulkemizde bulunmayan fakat baliga merakli arkadaslarin yurtdisinda gidebilecegi av bolgelerinde karsilasabilecekleri bir parazit hastaligindan bahsetmek istedim biraz. Bilharzia-Schistosomiasis parazit hastaligi (Viktorya golunde benimde yakalandigim bir hastalik) su sirkulasyonlarinin az bulundugu gollerde su ile hasir nesir olma sonucu, tirnak arasi ve hassas deriden vucuda gecen parazitin kalin bagirsak bolgesine yerlesmesi sonucu olusur Parazit bu bolgede yumurtalarini birakir. Sonucta parazit bagirsak bolgesindeki yumurtalar sebebiyle cogalir ve teshis erken konulmazsa buyuk saglik sorunlari yaratabilmektedir. Bu sorunlar; ic organlarda buyuk derecede tahribatlar, cocuklarda buyume ve zihinsel gelismenin engellenmesi, sidik torbasi kanseri vs. Paraziti bunyesinde barindiran tatli su salyangozudur, bu nedenle hastaliga snail fever yani salyangoz hummasi denmektedir. Hastaligin bulasici ozelligi yoktur teshis etmenin bir kac yolu vardir; 1) Eozinofili kan testi, bu test alerji icin bile kullanilabilen bir test olup sadece bilharzia tespitinde kullanilmaz. 2) Diski ve idrar testi ile tesbit edilebilir. Bu testi yapan labarontun konuya hakim olmasi cok onemlidir. Keza tropik hastaliklarla ilgili ozel bir uzmanlik dali mevcuttur. (ben 2. teste tabi tutuldum) Hastaligin etkileri su sekilde; 1) Gunduz vucud kirginligi agir grip ile sitma arasi bir etki 2) Aksam asiri titreme ve usume etkisi (agzimin takirdadigini hatirlarim) 3) Yogun ve asiri sekilde terleme (gece boyunca 5-6 defa) Bilharzia-Schistosomiasis parazit hastaligi genelde asagidaki haritada risk derecesi ile gosterilmistir. Bilharzia'ya yakalanma sozkonusu oldugunda 6 sene boyunca 6 ayda bir kullanmaniz gereken bir ilactir ve bu ilaci kilonuza gore almaniz gerekir. Benim kullandigim ilacin adi Parazitel'di o siralar 70 kg oldugum icin 7 tanesini bir anda almam gerekiyordu. Ilacin ihtivasi Praziquantel'dir. Bayer'in mamulu olan Biltricide uluslararasi normlarca tavsiye edilen ilactir. Haydi Rastgele...
bilgilendirme için teşekkürler...durgun sularda ki hastalıklar genellikle tehlikeli hastalıklar...dikkat etmek gerek... ama galiba bu konuda şampiyon kara kıta...kara humma sarı humma ebola vs vs... aman ağabey dikkat et oralarda...
Bilgilendirme için teşekkürler, her ne kadar ülkemizde görülmese de tedbiri elden bırakmamakta fayda var
Ozcan kardesim baktigim harita itibariyle Sirnak ve Mardin'de haritanin icerisinde. Boyle bir vaka ile yurticinde karsilasan oldumu bilmiyorum. Umarim olmazda. Selamlar.