Bilinçsizliğimiz,tüketiciliğimiz...

Konu, 'Genel Konular' kısmında nejat vardar tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Sevgili Erdem kardeşim, yukarıdaki cümle çok etkileyici gibi görünse de bizlere bilinçli olarak verilen yanlış tarihi bilgilerden kaynaklanıyor.:( Türkler aslında göçebe değil, binlerce, hatta onbinlerce yıl öncesinin yerleşik toplumudur. Göçer toplum olsalardı ne kendilerine özel dilleri, ne anıtları, ne de diğer birikimleri olurdu. Bunları küçük bir ayfdınlatma olarak alın lütfen. Daha detay arzu eden olursa başka bir konu başlığında tartışabiliriz ve sizle bu konuda kaynaklar da önerebilirim. Sevgiler,:)

2. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Abicim dediğin gibi bize böyle anlatıldı böyle öğretildi eğer bahsettiğin gibi en ufak bir şüphe varsa en baştan araştırmaya değer bir konu; ama insanımızın tarih boyu doğudan batıya hareket halinde olması ve bu denli tüketici bir karaktere sahip olması buna işaret değil mi ?

3. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Kusura bakmayın ama; bu kendi ırkını her fırsatta aşağılama işinin artık suyu çıkmadımı sizcede.
    Türkler 1000 senedir (hatta tarihi kaynaklara göre dahada eski,Alparslandan öncede Anadoluda türk boylarının olduğu).
    Ve bütün çevreyle ilgili şikayetler son 20 senenin ürünü.
    Türkler o kadar tüketici bir toplum olsaydı,bin senede herhalde bir ağaç dalı bile kalmazdı.
    Kızılderililerde göçebe bir toplumdu.
    Peki binlerce senelik Amerikan bizonunu kim bitirdi?
    20 sene öncesine kadar, Marmarada olan balık popülasyonunu bilseniz çok şaşarsınız.
    Bunun tek nedeni insanların bilinçsizliği.
    Türk,Amerikalı,Rus farketmez.

4. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Cemal abi yanlış anlamışsın,kendi ırkımı aşağıladığım falan yok bilinçsizlik de en büyük etken ama bu kadar da sütten çıkmış ak kaşık değiliz bence, Anadolu'nun bin sene önceki haliyle bugün ki halini kıyaslarsak belki dediğin kadar vardır ,onlar Amerikan bizonunu bitirdilerse biz de Anadolu Leoparı'nı bitirdik :(

5. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Evet biz pek çok şeyi bitirdik, ama bunun suçlusu Türk olmamız değil.
    Eğitimsiz ve cahil olmamız.
    Sende bir Türksün değilmi,ve eminimki çevreye çok duyarlısın neden?
    Çünkü eğitimli ve bilinçlisin eğitimden kastım okul değil,ailenin verdiği olabilir çevreden alabilirsin.
    Eğer bir insanda eğitim yoksa,akıl ve vicdanla neyin iyi neyin kötü olduğunu anlayabilir.
    Eğer bunlarda yoksa işte bizim kızdığımız adamlar çıkar ortaya.
    Ama dediğim gibi bunun ırkla bir ilgisi yoktur.
    O kafa yapısındaki adam dünyanın her yerinde bir ırka mensuptur.
    ÖKÜZ IRKI.............

6. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Sevgili kardeşim böyle bir ırkın varlığını duymuşluğum var fakat , bu ırkın kökeni nereden geliyor işte onu birtürlü öğrenemedim biraz yardımcı olursan sevinirim.

7. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Canım kardeşim insanlıktan nasibini almamışsa,çevreye,komşusuna,arkadaşına,sürekli bir zarar ve rahatsızlık veriyorsa.
    İşte bu ırkın afradıdır.
    Ne mutluki bana senin gibi kardeşlerim var.

8. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

:D :D bu ırka çok güldüm abi , eğitim konusunda tamamen haklısın ama şöyle ki yüzyıllar boyu birşeylerin bittiğine hiç tanık olmamış ya da bitince başka yere göçen bir toplumla,yerleşik düzende kalmış denizi,gölü,ormanı hep yanlarında olmuş bir toplumun alışkanlıkları,eğitime verdikleri cevap bir olur mu.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Göçer toplum olsalardı ne kendilerine özel dilleri, ne anıtları, ne de diğer birikimleri olurdu.

Göçer bir toplumun nedne kendi özel dili olmasın? Tam tersine, sürekli farklı bölgelerde olacakları için, kesin olarak kendilerine özgün bir dilleri olacaktır..

Anıtlar? Bir kaç mezar taşı anıt demek için biraz fazla zayıf, maalesef..

Diğer birikimler nedir?

Türkler o kadar tüketici bir toplum olsaydı,bin senede herhalde bir ağaç dalı bile kalmazdı.

Tavsiyem evliya çelebiyi okuyun, hangi ağaç dallarını kuruttuğumuzu görün..

Olay iki farklı şeye dayanıyor..

Birincisi, türk milleti yetericn eyücedir.. Böyle ucuz polemiklerle, amanda göçebeydi vs. gibi ucuz laflarla yüceliğinden bir şey kaybetmez.. Göçebe olmakla aşağılık olunmaz.. Eski kavim ve olaylar, yaşandıkları dönemlerin konjonktürü içinde değerlendirlir. Gidip 20 YY mantalitesiyle, 1000 yıl evvelsinin davranışlarını yargılayamazsınız: Siz onların çektiklerini çekmediniz, onların acılarını yaşamadınız, onların kaygılarını tatmadınız..

Ama sorun şudur.. Amanda ecdadımız şöyledi böyleydi diyoruz.. Onları şişirip göklere çıkarıyoruz. Sonra ağzımızı göğe açıp onları izlerken, birileri ceplerimizi boşaltıyor, ayağımızın altına muz kabuğu sokuşturuyor.. İşte sorun olan şey bu..

Ecdadımız tarihte kaldı.. bugün yapılması gerekende, ecdadına bakıp, yaptığı hataları cesur yürekle ortaya koymak, bu hataların tekrarını yapmamaktan ibarettir. Hataları bulmanın tek, ama tek yolu, geçmişi sorgulamaktır, acımadan, hiç bir kaygı duymadan..

Ama sorgulamakla, yargılamak farklı şeylerdir, bunuda unutmadan..

Yoksa, olacak şey, aynı hataların tekrar edilip, aynı dertlere tekrar tekrar düçar olacak olmamızdır..

Eğer zamanında göçebe olmuş, tüketici olmuş ve bu yüzdne bir şeyleri kaybetmişsek, bunu söyelyeni hain ilan etmek değil, hemen üzerine düşüp yerleşik olup üretici olmanın yolunu bulmak gerekecektir..

Geçmiş, artık mazidir.. yedi cihana yayışmış osmanlı diye övünürken, yedi cihana yaylıdıktan sonra hepsini yitirmiş osmanlıyı da unutmamak gerekir.. 16 şanlı türk devleti kurmuş milletimiz derken, 16 devleti yıkmış miletimizi de görmek gerek..

Eğer siz, geçmişin sadece başarılarını görüp, bununla avunuyorsanız.. Öncelikle demekki kendinizin hiç bir başarısı yoktur, ki atalarınızın başarısı olmutşur tek övüncünüz... Sonrasında, geçmişin size vereceği en büyük miras hatalarıdır, ki tekrar edip geçmişin acılarını sizde yaşamayasınız..

10. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Evet belki günümüzde söyledğiniz doğru tüketim toplumu olduk çıktık yani büyük çoğunluğumuz öyle, ancak cemal abinin söylediğinin altına imzamı atarım bunu sadece ırk, göçebelik vs. gibi şeylere bağlayıp yorumlamak bence yanlış Türklerin tarihe bıraktıkları bıraktıkları göz ardı edilemez ama benim bunada itirazım var. Mutlaka kendimizi sorgulamamız bir plan dahilinde insanları eğitip üretici duruma gelmemiz gerekiyor yoksa geçmişi gösterip oradan nemalanmak işin kolay yolu, günümüzde Dünya'da geçerli olan düzen zaten tüketim üzerine kurulmuş bir sistem değil mi? Bu gün Dünya kaynaklarını kendi çıkarları doğrultusunda hiçbir kural tanımadan tüketen ülkelere şöyle bir göz atalım asıl kimin neyi tükketiğinin bilincine daha iyi varabiliriz belki, ve bu düzenin devam ettirilmesi adına yapılanlar herkezin gözü önünde yapılmasına rağmen insanların bunu umursamıyacak duruma getirilmeside bilinçli ve sistemli bir şekilde uygulanmaktadır. Burada şunu söylemiyorum suç bizde değil, bu düzen böyle vs. gibi bir savunma değil elbette suç bizim ancak bu türk,kürt,laz,çerkez vs. olduğumuzdan değil eğitimsizlikten kaynaklanıyor. İşte bizim düzeltmemiz gereken ilk şey bu yoksa oturup zaten biz kimizki göçebe bir toplumun günümüzdeki üyeleriyiz dersek bir adım dahi atamayız.

11. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Kimsenin şovenistlik yaptığı,kimseyide hainlikle suçladığı yok.
    Polemik yaratmayın.
    Ayrıca evliya çelebinin yazdıklarınada gerek yok,daha 36 yaşındayım ve çok ama çok çevre katliamı gördüm.
    Ama dediğim gibi bunun Türk olmakla değil,bilinçli olmakla ilgisi var.
    Serdar bey bilmem anlatabildimmi?

12. simendifer

simendifer Sennur

Arkadaşlar,

her defasında belirtiyoruz ki, burada farklı kültürlerden, farklı fikirlerden pek çok insanız ve tip konular güzel başlasa bile sonu güzel bitmeyebilir. Örneklerini de çok kez yaşadık, hepiniz biliyorsunuz. Bu nedenle anlayışınıza sığınarak, konu uzamadan kilitlemek durumundayım. Hepinize teşekkür eder, keyifli paylaşımlar dilerim...

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.