Merhabalar, Şimdi bir kaç yerde duydum, bazı satıcılar da nedense 3 kağatçılık yapan ithalatçıların avukatı bellemiş kendilerini, yok efendim bilya içinde ki toplar sayılıyomuş falan fistan. Effe Delta incelemesinde de bir arkadaş +1 bilya sistemindeki silindirik topları sayıyorlar demiş. Onlar "SAÇMA"lıyorlar ama sayarlar bunlar doğrudur. Bunlar makinenin içine bilya resmi koyar onuda sayarlar, şaşırmam yani. Şimdi "ball bearing" ibaresinde ki "ball" kısmı bilya/rulman'ın yuvarlaklığına vurgu yapar, içinde ki minik toplara değil. "Bearing" de mil yatağına vurgudur. Yani rulmanın yuvarlak bir yatak olduğunu vurgular. Şimdi genelde kullanılan bilya sistemi aşağıdaki resimde.. Uploaded with ImageShack.us şimdi en öndeki bilya klasik bilya türü, işte bunun içindeki topları sayıyolarmış. O yüzden lokal markaların hiç 2-3 bilya makinesi yok zaten. Bir bilyada en az 6 top olduğu için hepsinin makineler maşallah 5-6 bilyadan başlıyor. O zaman 5 bilya bir Shimano makinede bunların hesabıyla 40-45 bilya var yani Ayrıca resimde arka taraftaki 2 adet bilya paslanmaz bilya dediklerimizden. Bunlar kapalı tip, şimdi top görünmüyor bunlarda. Bizim ithalatçılar hesabına bakarsak paslanmaz 5 bilya koydun mu makineye 0 bilya olacak, top yok çünkü üstünde. Böyle saçma sapan bir şey olur mu ya. Bu +1 bilyası hakkında da şunları söyleyeyim. Bu kolda geri dönüş toleransını sıfırlayan bir sistem. Amiyane tabirle kolu ters yöne çevirdiğinizde kol çak çak diye vurmaz, geri boşluk olmaz. Arkadaşın dediği silindirleri görmek açısından aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Uploaded with ImageShack.us Sol taraftaki sistem "one way clutch" denen +1 sistemi. Arkadaşın dediği silindirleri görüyorsunuz. Ama benim dikkatimi çeken bir husus var, bazı makinelerde +1 demiyor ama anında duruş sistemi diyor ve kolda boşluk olmuyor. Ben de bazı makinelerde bu yukarıda ki sistemi tek başına görüyorum ama bazılarında bu sistemin üzerinde paslanmaz bilya tipi bilye oluyor. Bu galiba +1 sisteminin bilyesi. Yani anında duruş sistemi bilyasız da olabiliyor sanırım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşırlarsa bizde öğreniriz. Ben bu konuda çok bilgili değilim. Araştırdıklarımı paylaşıyorum sadece. Yanlışlar olabilir. Düzeltecek arkadaşlara peşinen teşekkür ederim. Biz de doğrusunu öğrenmiş oluruz. Herkese Rastgele..
bu yüzdendir ki üzerinde 2 bilyali yazan babamdan kalma japon GS-9'umla araba bile cekebilecegimi dusunuyorum halen organik sebze gibi birsey bu 6 bilya yedi bilya meselesi. 1 tane mil bir tane kol var. 6 rulmani nereye koydun birader demezler mi? demezler
daiwa torunament entoh 5500 kullanıyorum. makina 10 rulmanlı ve 9+1 şeklinde değil, ama ana milde kocaman bir "one way" tek yönlü rulman var, sol altta
Makinaların fiyatını rulman kalitesi %80 oranında belirler!!! standart rulmanlar 2-5tl (1-2 ay içinde paslanır) paslanmaz çelik mühürlü rulmanlar 15-20tl (belli bir süre sonra korozyon oluşur veya paslanır) seramik mühürlü rulmanlar 35-55tl (paslanmaz, yağlama gerektirmez) seramik mühürlü rulmanlar genelde Daiwa ve Shimano'da üst modellerde kullanılır! 60-120tl'ye aldığınız bir makinadan ne kadar performans bekleyebilirsiniz ki?
Ben açıkçası büyük markaların da tüketiciyi yanılttığını düşünmeye başladım.. Şemasını bulabildiğim için örnek veriyorum, Sustain 2500 FG 8+1 bilyalı diye satılmakta. Ancak aşağıdaki şemada ben sadece 5 bilya görebiliyorum. http://fish.shimano.com/media/fishing/SAC/techdocs/en/Spinning/12SA2500FG_v1_m56577569830789091.pdf Gözümden kaçan bir şey mi var bilemedim ancak ball bearing diye de arattığınızda şemada 5 bilya çıkıyor. Bir de line roller var yani makine 5+1 Bu durum bendeki twinpower 2500 fc'de aynı o da yanılmıyorsam 7+1 ancak onun şemasında da 4 bilya + line roller sayabiliyorum. Muhtemelen şemada bir şeyi kaçırıyorum, bilen varsa yardımcı olsun lütfen ...
fuat bey, resimlerde gördüğüm kadarıyla sekiz tane zaten bariz rulman var, sanırım birtaneside tekyönlü rulman onla dokuz oluyor, ayrıca kodlarına göre giderseniz aynı ebattaki rulmanlara verilen kod aynı o nedenle 5 çeşit rulman görmeniz normal,
Hakan Bey, Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır teşekkürler aynı ebattaki bilyaların aynı koda sahip olmasını gözden kaçırmışım.... Teşekkürler..
Kodların yazıldığı şema listesi, kullanılan malzemenin sayısını değil, sadece o malzemenin kodunu içerir ki, 13274 kodlu rulman, görebildiğim kadarıyla 3 ayrı yerde kullanılmış. Ciddi standartlarda üretim yapan firmaların bu kadar basit hatalar yapma, tüketiciyi yanıltma gibi lüksleri yoktur. Adama fabrika kapattırırlar.
bu seramik rulmanları shimano ve daiwa ne olarak isimlendirmiş ? s-arb var mesela bu özelliği taşıyormu.adları ne bilen varmı ona göre seçelim bundan sonra.
Kıllandım şimdi sıfır makinaların içini açtıracaksınız bana kaç rulman var diye zor tutuyorum kendimi )