arkadaşlar bu gün av malzemeleri satan bir dükkanda makineleri gördüm bilye cinsine göre ayrılmıştı ben 8 bilyeli bluefish 6800 kullanıuyorum. 8 bilyeli değilde 50 bilyeli birşey alsaydım misal bana nasıl bir faydası olurdu bilyenin işlevi nedir ? makine alırken bilyeyemi başka şeyleremi dikkat etmeli ?
bilye harekette yumuşaklık sağlar. ancak bir makinada daha önemli bi sürü şey var ama temel prensip şu. ne kadar az parçayla çalışıyosa makina okadar rahat ve iyidir bence
Selam Cem Bilye dediğin aslında rulmandır..Rulmanın görevi sürtünmeyi aza indirmektir..Bir makineye 50 Rulman koymayı ancak David Copperfield başarabilir.. Bir makinede 4 kaliteli rulman olması şahsi kanaatimce yeterlidir..Çünkü bu 4 rulmanın konulacağı yerdeki sürtünme makine toplam sürtünmesinin %95 nin oluştuğu yerdir..Bundan sonra geriye kalan 46 Rulman %5 lik kısımla alakalıdır.Ve biz %5 lik kısmı katoloğuna bakmadığımız sürece kullanarak anlayamayız..Bu demek değilki 8 rulmanlı makine almayalım..alalım tabiki ama bu ele avuca gelecek bir avantaj sağlamaz Çok daha önemli özellikler vardır..Dişlilerin yapıldığı metal,gövdenin yapı malzemesi,Boşluk oranları....vs
ben herzaman az bilyeli olanı tercih ederim bazen bilye yerine sarı yataklardan takarım ilk aldığında rahat çalışan makinen belli bir zaman sonra bilyelerin içine su kaçıp krozyona uğradığında makinenin zorlandığını göreceksin
AR-RB rulmanlar 10 yıl deniz suyunda bekleseler bile çıkartıldıklarında ilk günkü gibi çalışır.. Fakat bu bilyaları kullanan marka oldukça az
zaman ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim özellikle erdal abinin yazısı çok açıklayıcı olmuş saygılar