Makinelerdeki bilye sayısının artmasının avantajı nedir? Sarım esnasında kolaylıkmı sağlar yada güçlü ve büyük balıkları daha rahat çekmemizimi sağlar? Diğer konuda sormuştum ancak cevap alamadım...
bilyenin artması , makinenin hareketli aksamlarındaki sürtünmeyi azalttıgından dönen kısımlar uzun ömürlü olur.. rulman yerine burç olsa daha çabuk aşınır ve boşluk yapar.. makinede güç kuvvet.. dişli sayısına - dişlinin yapıldıgı maddeye - çevirme kol boyuna - ve iç aksamın saglamlıgına baglı..dır.. fiziki anlamda kuvvet aktarım dişlilerindeki dişli sayısı yani devir sayısı ile anlaşılır.. 1:5.4 devir hızlı - çabuk sarar ama gücü azdır 1:3.5 devir - yavaş sarar ama güçlü sarar..
Oh yea... ama dönen kısımlarda .. öyle makineler varki çok bilyeli .. ama gövde malzemesi saglam değil.. bana bir tane denk geldi çok bilyeli..hemde hesaplı.. çevirme sapındaki kulp(tutamagı) düştü..daha 1 aylık makine..değmez dedim aldıgım yere götürmeye ben yapıştırıcı ile vs tamir ettim..
Valla açıkcası bilye makinada en son bakacağım şeylerden biri. Hatta çoğu makinemin bilyesini bilmem çok da önemli değil Makina kaliteliyse zaten elinize aldığınızda o kalite sizi etkileyecektir. Noname çin malları var piyasada çoğu da bol bilyalı ki son zamanlarda bir çok firma bu noname ayarında makinalarla pazar payını büyütmeye çalışıyor ki büyük hata yaptıklarının sonradan farkına varacaklardır.
Peki captainmi daha güvenilir bir marka okumamı? Alacağım makine ikisinden biri olacak. okuma 17 tl tek bilye captain 30 tl 3 bilye. Ayrıca okumada grafit misina sarılı. Başka kayda değer bi farkları yok. Fiyat farkının bilyeyle alakalı olduğunu düşünmüştüm ama 17 liralık makineyide ömür boyu kullanacak değilim. Sanırım markadan kaynaklanıyor fark. Captain dahamı güvenilir?
Yüksek ihtimal okuma hakiki okuma değil. Captain de sair bir çin malı. 25-30 lira aralığında Remixonun sunny veya Quantum'un SF30'una bakmanızı öneririm.
Avmarketi.comda abi. Sahte ürün satacaklarını zannetmiyorum. Arkadaşların tavsiye ettiği makineler zaten.
Istanbulda 3.90 tele. 100-200atar + 60lik(zannedersem) captain lacivert graphite makina kullaniyorum. Kamis biraz yumusak geliyor bana fakat makinadan oldukca memnunum yormuyor kolu çift sarikanat çektim banamisin demedi fiyat kalite olarak güzel takimina 5sene evvel 60tl mi ne öyle bise vermistim
Sevgili dostlarım,Sn.Muvaffak üstadımın fikirlerine sonuna kadar katılıyorum.Aynı fikirdeyim.Çok bilyalı kaliteli makinalardan yanayım.40 yllık makinacılık hayatımda edindiklerimin bilgileri ile konuşuyorum. Makina sıralaması yapmam gerekirse Shımano,Ecusima,okuma,cormoran,captan diye sıralayabilirim.Hepsinin çok rulmanlı üst seviye makinalarını tercih ediyorum. 40 yıllık Şekspir 2711 modelim hala sapa sağlam.Önemli olan bakımını tam ve zamnında yapmalı.Böylece ömürlük olur. Birde önemli bir hususu hatırlatayım.Ne zaman döviz düşünce hemen makina ve kamış alımına yüklenilmeli.Sonra şimdiki zamanımızdaki gibi fiatları katlayınca ardından bakar kalırız.