bir amatörün hazin sonu...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında feridun_45 tarafından paylaşıldı.

1. feridun_45

feridun_45 feridun dönmez

yaklaşık 5-6 aydır balığa gidemiyorum ...sebebi : 2 sene önce başladığım av merakım 6 ay öncesine kadar artarak devam etti..son avımızda akşam saat 8 gibi havanında bozmasıyla dönüş kararı aldık .tam yola çıkmıştıkki 18 mt.lik teknenin motoru bozuldu ve hava fırtınaya döndü bu arada çapa tutmayınca tekne yandan yemeye başladı ve büyük tehlikeyle karşılaştık...yaklaşık 30 kişiydik ,çoğu arkadaş kusmaya başladı,sahil güvenliği arama isteğimde kaptan tarafından bişey olmaz arızayı çömek üzereyiz diye engellendi...bu arada dalgalar 4-5 metreyi bulmuş ve tekne dehşet derecede sallanmaya başlamıştı,ertesi gün hava raporuna baktım bizim denizde olduğumuz saat rapor
    9-10 du....2,5 saatlil bir uğraştan sonra tekrar yola koyulduk ama yüzme bilmemem sebebiylemi nedir ben öleceğimizi düşünerek çok korktum..o an bir daha balığa çıkmama kararı aldım ve değeri 1-1,5 milyarlık tüm takımlarımı teknedeyken dağıttım,hatta o günden beri evde küveti doldurup içine bile girmiyorum :) ama içimdeki arzu gün geçtikçe çoğaldı ,bende kıyıdan at-çek yapmamın daha mantıklı olacağını düşündüm...bu konuda sizin yorumlarınıza ve tecrübelerinize ihtiyacım var..nedersiniz..

2. Kadir Levrek Peşinde

Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    abi büyük geçmiş olsun,yüzmede bilsen o dalgalarda yanii..benzer olayı bizde yaşadık,3 acemi açıldık,dönüşde hava patladı,dalgalar üztümüze çökecek gibiydi,epey ıslandık:eek: bense 5lt pet şişeyi kucağıma aldım hazır kıta bekliyorum:laughing:
    tekne batsa hemen atlıyacağım suya:laughing:

o gün kıyıya 2 kilometre kala kimse bir biri ile konuşmuyordu,herkes yussuh yussuh du:laughing:

o gün bu gündür tekne ile hiç açılmadım,açılmamda:eek:

etraf her yer su,kara gözükmüyor,fırtına başladı,batsak bizi yunan sahillerinde bulurlardı gibime geliyor:eek:

ayağın yere bassın abi en garantisi bu:

at çek konusuna gelince.bütçeyi belirt abi,ona göre değerlendirmeler gelir:)

3. skolbas

skolbas Serhat KOLBAŞI

Favori Kamış:
    Elegance
    Favori Makine:
    Oasys 8000
    En İyi Avı:
    tavalık alabalık 300 gr şimdilik :))
    büyük geçmiş olsun.... Bence siz en iyisi tekne ile açılmadan önce hava durumunu iyice kontrol edin öyle açılın...maceraya gerek yok... kıyıdan at çek ile ilgili benim de tavsiyelere ihtiyacım var... bu başlığı takip ediyor olacağım...:)

4. cemil sarihan

cemil sarihan cemil sarihan

Kıyı avcılığı en güvenlisi, ben de teknede böyle bir duruma benzer bir şey yaşamıştım,hava az sertti ama bizim tekne çok kötü durumda olduğundan baya bi sallandık ve bende çok iyi yüzemem,o günden beri kıyıdayım :)
    Aslında kıyıda bile canyeleği kullanmakta fayda var . güvenlik en önde gelen husus olamalı ,keyif yapalım derken kötü şeylerle karşılaşmayalım...
    Aramıza hoşgeldiniz ...

5. barbunya

barbunya Faruk

Favori Kamış:
    lineaeffe s-flex 10 kilos surf
    Favori Makine:
    okuma epixpro epb
    En İyi Avı:
    Palamut 39cm
    :)) ilk iki mesajda harika..
    benden başımdan geçeni anlatayım bu yaz fethiyede balayındayız, balayının son günü eşimle saat 19:30 sıraları dedik kelebekler vadisini görelim, tekne turları var sabah gidiyo akşam geliyo bize uymaz :) tekne turu düzenleyen bilmişlerden biri gel abi tekne hazır size 90tl olur..
    son gün bi daha göremeyiz gitmezsek..
    tamam dedik bindik eşimle 8 metrelik pancara..
    pat pat pat giderken koydan çıktık başladımı dalgalar vurmaya..
    aklımda üçüncü sayfa haberleri..
    etraf dağlık kıyıyı dövüyor metrelik dalgalar en yakın yerleşim 2-3km,güneş gidiyor dalgalar büyüyor.. başladık dualara..
    Kadir bey'in pet şişesi gibi çocuklar için mega boy bi simit var havası şişirilmiş teknede duruyor aha dedik batarsak buna yapışırız..
    geldik kelebekler vadisine insek dönüş geceye kalacak dedik burdamı kalsak sabahmı dönsek napsak..
    hemen dönüşe karar verdik rüzgarı arkamıza aldığımızdan dönüş biraz daha kolay geçti..kumsala ayak bastık dedik şükür..

şimdi dönüp hatırladığımda o suyun maviliği ufukta güneşin batışı sıcacık su dalgalar.. tekrar denemek isterim!

6. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    geçmiş olsun kardeşim .. bazı şeyler vardırki yaşmamak gerekir.. bu tip olaylarda insana başka birşeylerin degerini gösterir..

sen yine balıktan vazgeçme.. kıyıdanda olsa hevesini kırma..

7. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    bir amatörün hazin sonu...
    yaklaşık 5-6 aydır balığa gidemiyorum ...sebebi : 2 sene önce başladığım av merakım 6 ay öncesine kadar artarak devam etti..son avımızda akşam saat 8 gibi havanında bozmasıyla dönüş kararı aldık .tam yola çıkmıştıkki 18 mt.lik teknenin motoru bozuldu ve hava fırtınaya döndü bu arada çapa tutmayınca tekne yandan yemeye başladı ve büyük tehlikeyle karşılaştık...yaklaşık 30 kişiydik ,çoğu arkadaş kusmaya başladı,sahil güvenliği arama isteğimde kaptan tarafından bişey olmaz arızayı çömek üzereyiz diye engellendi...bu arada dalgalar 4-5 metreyi bulmuş ve tekne dehşet derecede sallanmaya başlamıştı,ertesi gün hava raporuna baktım bizim denizde olduğumuz saat rapor
    9-10 du....2,5 saatlil bir uğraştan sonra tekrar yola koyulduk ama yüzme bilmemem sebebiylemi nedir ben öleceğimizi düşünerek çok korktum..o an bir daha balığa çıkmama kararı aldım ve değeri 1-1,5 milyarlık tüm takımlarımı teknedeyken dağıttım,hatta o günden beri evde küveti doldurup içine bile girmiyorum ama içimdeki arzu gün geçtikçe çoğaldı ,bende kıyıdan at-çek yapmamın daha mantıklı olacağını düşündüm...bu konuda sizin yorumlarınıza ve tecrübelerinize ihtiyacım var..nedersiniz..

Sevgili Ferudun kardeşim, ilk başta geçmiş olsun, doğanın bazen aniden kafasının bozulmasını hiç bir yerde hiç bir zaman önleyemeyiz, her an her şey olabilir, karada olur, havada olur ve denizde olur, demekki bu rizikoyu her zaman kabul etmemiz lazım, bana sorarsan hemen tekrar denize çık ama aynı hataları tekrar etme,bu balıkçılık sitesinde tekne ile denizde avlanan bizler amatör balıkçıyız, yani güzel havaların balıkçılarıyız.:)

Denize çıkmadan evvel:
    Teknemizde amatör balıkçı teknelerinde bulunması gereken her istenen malzemeyi bulundurmak zorundayız, hava durumuna göre hareket edeceğiz, hava iyise denize açılacağız hava kötü gösteriyorsa denize çıkmayacağız, denize çıkmadan evvel gayet korkak olacağız, denizde ise gayet soğukkanlı ve panik yapmadan çok cesur olacağız vereceğimiz kararları öncelikli olarak sıralayacağız,
    ilk başta canyeleklerimizi hemen giyeceğiz, tekneyi gayet soğukkanlılıkla çok yavaş olarak karaya doğru ve dalgalara yandan gelecek şekilde yol almaya çalışacağız eğer gidemiyorsak hemen demirimizi atacağız, iletitişim araçlarımızla yardım çağıracağız, teknemizi kattiyyen terketmeyeceğiz, teknemiz fieber tekne ise hava depoları savesinde batmayacaktır, bu arada yardıma gelenler bizi bağlayıp çekeceklerdir.
    Tabi bu konuda daha çok detaylar, çok şeyler yazabiliririz ,bence bizler için gene tekrar etmek istiyorum, iyi havalarda denize çıkalım, gözümüz rüzgarlarda ve bulutlarda olsun, rastgele hoşçakalın.:)

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Geçmiş olsun Feridun Bey. Önemli bir travma atlatmışsınız, iz bırakmış.

Denizin hiçbir zaman şakası olmaz. Orhan Baba ne güzel anlatmış öyle.
    Gerçekten denize çıkmadan önce mevsim yaz bile olsa, haftalardır dalga boyu 30 cm'i geçmemiş bile olsa önce mutlaka güvenilir kaynaklardan hava-rüzgar ve deniz raporlarını kontrol etmeliyiz. Denizde kalmayı planladığımız sürenin en az iki misli süre için tüm rüzgar ve fırtına tahminlerini detaylarıyla biliyor olmalıyız. Teknemizdeki ekipman daima en kötüsüne hazırlıklı olmalı. Çıktıktan sonra avın heyecanına kapılıp duyularımızı kapatmamalı, sık sık durum değerlendirmesi yapmalıyız. İnanın hiç beklenmedik anda hava 5 dakika içinde bozup 10 dakika içinde fırtınaya dönebilir. Fakat aslında duyularımız açık olursa, bunu okuyacak yeterli bilgiye de sahipsek genelde kendimizi kıyıya ya da korunaklı bir pozisyona getirmek için çok daha yeterli zamana sahip oluruz. Rüzgarın usul usul artmasını, çırpıntının yükselmesini, hele bir de bulutların tepemize kadar gelmesini beklersek işte o an çok geç olabilir, deniz bir anda kabarır ve neye uğradığımızı şaşırırız. Bu andan sonra çok daha fazla duyuya, bilgiye, tecrübeye ve hatta şansa ihtiyacımız olacaktır. Durumu asla bu raddeye getirmemeliyiz.

Bir de aksilikler vardır. Bunları bile öngörmeye gayret etmeliyiz, tedbirli olmalıyız. Avımız sırasında fırtına işaretlerini sezdik ve dönmeye karar verdik. Ama o da ne, motor çalışmıyor. Aylardır tıklamayan alet nasıl şimdi çalışmaz. Bakıyoruz onaramıyoruz. Telefona sarılıyoruz, eyvahlar olsun, şarjı bitmiş. Etrafta ne başka tekne var ne yakında bir kara parçası. Akıntı da bizi açığa çekiyor. Şimdi ne yapacağız? Allah'ım ne ettik de bizi bu duruma düşürdün?
    İşte bu gibi felaket senaryosu sayılabilecek ve olmaz denebilecek, aynen film sahnesi gibi olaylar oluyor. Oldu. Bunun için bile önlemli olmalıyız. Motorumuzun bakımı tam olmalı. Marş sistemi için gerekiyorsa yedek parçaları bulundurmalıyız. Motordan anlamalıyız. Telefonlarımız tam dolu olmalı, başka bir telefon daha tam dolu olarak yanımızda ve kesinlikle ıslanmayacak bir yerde olmalı. Daha bunun gibi çok şey sayılabilir...

Çok küçüklüğümden, hatta bebekliğimden 18 yaşıma kadar çok kez fırtınaya maruz kaldım. Çok ciddi tehlikeler atlattık. Birkaç kez alabora olmamıza bir büyük dalga daha yetecekken Allah yardım etti. İki kez sahil güvenlik kurtardı. Defalarca kez kendimizi bir koya ya da bir adanın sığınaklı bölgesine büyük zorluklarla attık. Karaöz ve Gelidonya feneri açıklarındaki fırtına maceralarımız hiçbir zaman aklımdan çıkmamaktadır. Tüm bu maceralardan sonra maksimum tedbirli olmaya, denize sonsuz saygı duymaya başladım. Teknemizde işaret fişeğine kadar ihtiyacımız olabilecek herşeyi bulundururduk. Denizden her zaman korkardık. Ama en kötü fırtınanın ardından bile eğer şartlar düzeldiyse bir gün sonra tekrar açıldık.

Tekrarlamak isterim ki denizin şakası yoktur. Ama deniz gibi yar da yoktur. Dilinden anlayana gösterebileceği güzelliklerin sonu gelmez. Ona yeterli ilgiyi göstermeyene ise en ağır şekilde cevap verebilecek kadar kudretlidir.

Umarım güveni elden bırakmadan, denizle içiçe olmaya devam edersiniz. Çünkü siz de biliyorsunuz ki o hep usulca kulağınıza fısıldayarak size "gel" diyor. :) Eski aşıklarına kendini hiçbir zaman unutturmayan, biraz arsız bir sevgilidir o. :)

9. turna

turna

Çok geçmiş olsun.

10. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Cok cok gecmis olsun yaziyi okuyunca bi anım aklima geldi traji komik bi anı:) Daha lise ögrencisiyiz ufak pancar motorlu takayla acildik amac balikcilarin com diye tabir ettikleri yere gidip kolyoz uskumru yada istavrit tutmakti. Neyse 5 arkadas basladik acilmaya 1 saat falan gecti gecmedi deniz patladi öyle böyle degil dalga tokat gibi vuruyor millet aliskin heralde tik yok ben altima kaciricam:eek: Sonunda dayanamadim beni birakin dedim adamlarin keyif icin ciktigi balik benim yüzümden eziyet oldu. En sonunda kiyiya yaklastik ben can havliyle beni iskelede atin dedim:) Demez olaydim Akport limaninda ciktim cok sükür demeye kalmadi istifraya basladim kafami bir kaldirdim ki basimda 2 tane mp5 li polis multeci diye dikiliyor:D velhasil anlattik durumu 2 saat boyunca saliverdiler:D Ama deniz cok ilginc ve ne yapacagi belli olmuyor en iyi yüzücüyü bile alip götürüyor. Allah korumus tekrar cok cok gecmis olsun

11. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Çok güzel ve çok doğru bakış,:) bilgine ve tecrübene sağlık.:)

12. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Orhan Baba'cım, sizin tecrübelerinizin yanında bizimkiler tecrübe değil ancak anı sayılır. :)
    Ama uyarılarım benden daha az anıya sahip arkadaşlara biraz fikir verebilirse mutlu olurum. Zaten bu amaçla yazdım.
    Yorumunuza teşekkür ederim.

13. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Çok beğendim ellerine sağlık, bu konuyu biraz daha işlememiz lazım, tecrübeli kardeşlerimizden de destek bekleriz, sevgiler hoşçakal.:) :) :)