Bir Bot Macerasi Ve Sizlerden Bir Rica....

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında apolloapollo tarafından paylaşıldı.

1. apolloapollo

apolloapollo taylan

Ben henüz deneyemedim Parsun motor ve Daf botumu.Geçen gün kuzen ile açılalım en azından birkaç saatlik rodajını tamamlarız diye düşündük fakat tabi acemilik işte çok sığ kıyıdan giriş yapmaya çalıştık botla.Tabi kıyı dalgası ardarda vuruyor.Önce burundan dalga aldık yana dönünce (kuzenin kürek çekme beceriksizliğide eklenince) bir de yandan dalga aldık ve botun içi su doldu.Tahliye valfi hikaye.Muhtemelen hız ile daha hızlı suyu tahliye ediyordur fakat sabit olunca biz pek işe yaramadı.E tabi zorlamanın alemi yok.Hemen çıktık.Kıyıya almak ölümmüş botu.İçi su dolunca ve de aliminyum tabanın ağırlığı eklenince bot ;suyun yüzeyi ve tabanının çekim etkisi ile de elbette dehşet ağırlaşmış.Bizde sudan çıkarmadan havasını indirdik yan barları söktük tabanı çıkardık ve botu kolayca sahile aldık.Tabi sırılsıklamız.Eşyaları toparladık.Eşya derken üstümüz başımız ıslak araba anahtarı telefonlar garaj kumandası ziyan olmuş durumda.Sonuç kuzen ağır bronşit.Üstüne birde tabanı sabitleyen yan barları sahilde unutunca 1 gün sonra aklımıza geldi.tabi yerinde yeller esiyor.Firma ile bağlantı kurduk fakat yedek parça sorunu hasıl oldu.Ben haklarımızı biliyorum.İthalatçı firma bakanlıktan satış izni alması için servis ağı kurmak ve 10 yıllık yedek parça stoğu bulundurmak zorunda.Bu listeyi bakanlığa ibraz etmek ve denetime hazır olmak durumundadır.Fakat bu barlar firmanın elinde yedek parça stoğunda yok.Adamlar kimsenin bu parçaları bozma yada kaybetme durumu olmaz diye düşünmüş sanırım stoklarına koymamış.Bana profilciye yaptırtacaklarını!!!! ve 100 dolar gibi maliyeti olduğunu söylediler.Eğer satış sorumlusunun tatlı dili olmasa yada mesela bozuk olan valf için çabasını takdir etmesem kesinlikle hakkımı arar işi avukatıma intikal ettirirdim fakat üretici Çindeki Dafange Marine firma ile irtibat kurmam ve bana parçayı ücreti mukabilinde postalayacaklarını belitmeleri sebebi ile işi uzatmadım.
    İşte kışın bir bot maceramız böyle sonuçlandı.Hiç memnun kalmadık anlayacağınız:)Yaza kadar hayallerimizi erteliyoruz.Sizden ricam şudur:
    Bu siteyi sadece balıkçılık ile ilgili birkaç bilgi edinmek amacı ile keşfettim.Gezerken bot ve motor konusu ilgimi çekti ve yaklaşık 1 ay sonra tüm başlıkları okuyup alım yaptım ve amatör denizcilik macerasına yelken açtık.Teknik bilgilendirme yeterli ama denizcilik bilgisi anlamında hiç bir topiğe rastlayamadım.Yani işe yeni başlayanlar için nereden nasıl denize girilir,hava şartları dalga boyu nasıl olmalıdır,rüzgar hızı ve bu bilgiyi en sağlıklı nereden edinebiliriz gibi,denizde sağlıklı bot stabilitesi için dalgayı nasıl karşılamamız gerektiği,motora nasıl nekadar hangi şartlarda yol vermemiz gerektiği yada dönüşte kıyı dalgalı ise nasıl yanaşmamız gerektiği dalga giriş çıkış açıları vb.. yada havanın-denizin patlama belirtileri tarzı bilgileri ayrı bir başlık altında deneyimli denizcilerden öğrenilmesi çok faydalı olacağı düşüncesindeyim.Ekipmanın teknik bilgisi bir yana ama insanın denizcilik bilgisi yoksa çok ciddi tehlike altında olacaktır.Biz başarısız bir girişim atlattık fakat denizin ortasında daha büyük bir tehlikede atlatabilir hatta bugün belki bu satırları yazamıyor bile olabilirdik.Usta denizcilerden ricam böyle bir topik açılması ve bilgilendirmelerin sabit tek başlık altında toplanmasıdır.
    Hoşçakalın sevgiyle kalın...

2. c'mon

c'mon taylan sameti

herşeyden evvel çok geçmiş olsun,
    ucuz atlatılmış,ufak gibi gözüken büyük bir tehlike yaşamışsınız.

lakin şu unutulmamalıdır ki,
    en usta denizcinin açtığı topikleride ezbeleseniz,
    deniz denizde öğrenilir,

ne kadar teori bilirseniz bilin deniz üzerinde belli bir süre geçirmedi iseniz tehlike anında bildiğiniz herşeyi unutursunuz.

size en büyük tavsiyem etrafınızda en azından bot kullanma konusunda bilgisi ve deneyimi olan birisi ile denizde belirli bir süre geçirmeniz,
    tatbikli ve uygulamalı öğrenmeniz yönünde,

3. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Taylana bi sana sonuna kadar katılıyorum.Deniz denizde öğrenilir.Sadece buradan bazı hayati kuralları okuyup ön bilgi edinerek,sonuçları çok kötü olabilecek olaylara önceden tedbir alınır.

Dalgalı havalarda bot zaten tehlikelidir.Denizde iken 5-6 Knot luk rüzgara kadar botla sıkıntı çekersiniz ama 6 Knot lara kadar bot garanti verir.TAbi kullanımdan kaynaklı hatalar nedeniyle alabora olma tehlikeniz var.Ama iş kıyıya yanaşmaya gelince durum daha da tehlikeli hale gelir.Bahsettiğiniz gibi dalga kıyıda botu çabuk bir şekilde kıyıya alamazsanız sizi alabora edebilir.Tahliye vanası seyir halinde iken açılırsa suyun basıncından dolayı içeri su alır.Yani içerideki suyu hiç bir şekilde denizde iken dışarı boşaltamazsınız.Ancak kıyıda iken botun burnunu havaya kaldırarak arkada biriken suyu dışarı atmanıza yarar.
    Botun kıç aynasına internetten bulabileceğiniz taşıma tekerlekleri var.Bu tekerlekleri kıyıya yaklaştıtğınızda suya indiriyorsunuz, tek başınıza bile olsanız botun burnundaki çekme halkasından tutarak kolay ve hzılı bir şekilde botu karaya çekebilirsiniz.SAdece kıyılamak için değil botu şişirdiğiniz yerden denize indirmek içinde çok fayda göreceksiniz.

Siz siz olun dalgalı havalarda botla açılırken dikkat edin.Denizde iken dalga kuvvetlenirse çevrenizde iskele varsa yanaşıp, oradan karaya çıkmanız tam kıyıdaki dalgayı yememeniz için bir çözüm olabilir.

4. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Öncelikle geçmiş olsun , tabiyki , ön bilgilendirme için böyle bir başlık açılabilir ve çok iyi olur .

Ben bu konuda şunları , tecrübeyle sabit aktarayım istedim.
    İlk olarak kesinlikle bot ve motor bakımlı ve güvenilir olacak , can yeleği zaten adı üstünde mutlaka bulundurulmalı .
    Kesinlikle hava durumu ve rüzgar takvimi incelenmeli , ''Google earth'' yardımıyla daha kıyıya gitmeden , gideceğimiz kıyının , o günkü hava şartlarından ne şekilde etkileneceği hesaplanmalı, bilinmelidir ( denize giremiyeceğimiz veya çıkamıyacağımız kıyıya , daha baştan gitmek yok )

Bir terslik anında !! (hava patlaması)alternatif olarak, nerelere , nasıl , kaç dakikada kaçacağımızın hesabı , denize girilmeden yapılmalıdır.!!! Başka bir deniz taşıtınada sığınılabilir !!!

Dalgalı havada seyirde , dalgaya çaprazından girilir , ve sizi botta en az hırpalayan süratte seyredilir !! yüksek süratte ,dalgalı havada aynanın kırılma riski unutulmamalıdır !!! , istihab haddiaşılmamalı devamlı minimum tercih edilmelidir !! Botta sıkıca tutunularak oturulmalıdır ,Alkol , denizde bence , ölüme ferman çıkarmak demektir !!! sıkıntılı havalarda alınmamalıdır !

Aklıma gelenler şimdilik bunlar , tekrar geçmiş olsun .

5. apolloapollo

apolloapollo taylan

Hepinize hassasiyetiniz için teşekkürederim.Benim anlatmak istediklerimi yazmışsınız.Deniz denizde öğrenilir.Bu doğru.Ama teorik bilgiler en azından pratik saha için çok faydalı olur ki öğrendiklerini tatbik ettikçe pekiştirir deneyim kazanırsın.Aksi durumda her teorik bilginin denizcilik için yeteceğini sanıp her türlü riske girenlerin cesareti düşünmek bile istemediğimiz facialara davetiye çıkaracağı aşikardır.Benim çevremde bot sahibi olan yok.Dalgalar o gün büyük değil küçük,şiddetli ve sık idi.Açıklarda dalga yok ama kıyı girmeye müsait değildi(müsait olmadığını yaşayıp öğrendim ki eğer azıcık önden teorik bilgim olsaydı yani yaşamadan öğrenseydim daha memnun olurdum).Biz açıklarda fiberleri görünce ve siteden aklımda''botlar fiberlere göre daha stabildir'' cümlesi kalınca cesaret gösterip ''fiber yaptıysa bot her halukarda yapar'' deyip dalgaları yedik.Yani demem o ki ben botun stabilitesini değil botun hangi durumlarda daha stabil olduğunun tam olarak anlatılmamasını vurguluyorum burada.İşte o yüzden detaylı,bu işi hiç denizcilikten anlamayan bizim gibi insanları yönlendirmesi için bir klavuz niteliğinde kimisi hava durumunu,kimisi motor kullanımını,kimisi dalga ile mücadele kıyıya yaklaşma yada kıyıdan çıkış,kimisi ilkyardım(ki ben doktor olarak buna adayım)v.b konularında kollektif bir çalışma ile anlatılacak topik açılmasının faydalı olacağını anlatmak istedim.Hani botlar için A dan Z ye topiği gibi bot-motor kullanımı ve denizde seyir güvenliği adı altında başka bir başlık açıp sadece konuya hakim kişilerin yazdığı (fikir beyanı değil kesin bildiği tecribe edilmiş konularda) ön ayak olacak kişilerin yardımcı olmasını istiyorum.Tekrar belirtmek istiyorum amaç bilgilenip hadi ben bu işi öğrendim açılayım demek değil bilgilendim ve öğrendiklerimi sırası geldikçe minimum risk ile deneyip tecrübe kazanayım demek için gerekli olduğu düşüncesindeyim.Sanırım bunun faydası teorik bilgi olmadan herşeyi denizde yaşayıp öğrenmekten (yada allah korusun öğrenememekten) daha fazla olacaktır.
    Saygılar..

6. OMMG

OMMG OKAN

Daf ın 3.60 lığını bende kullanıyorum.Arkadaşlarımın söylediklerine katılıyorum, ilave olarak su tahliye valfi denizdeyken işe yaramıyacağı için her ihtimale karşılık yanımda ( botla beraber verilen çantada )su tahliye pompası,yama seti,çift emişli pompa,ikaz ışiklı şamandra,yedek ip falan taşıyorum.Aynı zamanda telefon,anahtar cüzdan gibi önemli şeyleride her yerde bulabileceğiniz ( kaliteli ) yeterli büyüklükte vakumlu plastik kaplarda taşıyoruz,kabı suya batırsanız dahi içine su almıyor.

7. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Taylan kardeşim, botlara gerçekten güvenebilirsin.Kıyıladığın zaman dalgalar kuvvetli ise fiberde ayni tehlikeyi yaratır . Şimdiye kadar 7 farklı model botum oldu.Kısmetse bu yaz 8.modeli düşünüyorum.
    Kesinlikle bottan vazgeçmem.Can yeleği olmazsa olmazlardandır.Dalgalar karşısında sürüş tekniğiniz tecrübe ile gelişecektir.Motorunuzun kuvvetli olmasını tavsiye ederim.3,60 bot için en azından 8 Hp, en uygunu 9,9Hp motordur.Daha küçük Hp lerde dalgalı havalarda sıkıntı yaşarsınız.Aklınıza takılan her hangi bir şey olursa seve seve yanıtlarım.

8. Eburana

Eburana erbil

Öncelikle denize çıkmadan rüzgar ve dalga durumu tahmin eden sitelerden yararlanmanızı tavsiye ederim. Örneğin:

http://www.dmi.gov.tr/deniz/marina-tahmin.aspx
    windfinder.com accuweather.com vs. gibi

Kendi 3.40 bot tecrübelerimden 10 knot-20 km/h rüzgarı sınır değer kabul ederim. Bundan fazla rüzgar bana göre rahatsız edici boyutta demektir. Hem bot sürüklenir hemde seyir halinde su sprey halinde ıslatabilir.

Rüzgarın yönüde önemlidir. mesela Denizin kuzeyde kaldığı Karadeniz gibi sahillerde 10 knot lodos olunca kıyıda büyük dalga olmazken marmaranın kuzey sahillerinde dalgalar epey yükselir.

Ayrıca bot indirmek ve çıkarmak için ya mendirek içinde bir liman ya rüzgar altı koy veya denize açılan akarsuları tavsiye ederim. Dalgasız indirdiğiniz plajdaki dalga boyu 3-4 saat sonra döndüğünüzde bot çıkarmayı kabusa çevirebilir.

selametle kalın

9. apolloapollo

apolloapollo taylan

Teşekkürederim.İşte bahsettiğim olay budur.Bu tarz bilgileri derli toplu bulabilmek.Örneğin denizin patlaması olayı nedir?Yani deniz yüzeyi ve dalga kırılmaları nasıl oluyor ve bu patlama açıktan sahile kaçma arasında oynasa oynasa 5-10 dk içinde nasıl büyük tehlike arz edecek kadar büyüyebiliyor?Sahile kaçarken dalga büyüdükçe motorun itme kuvveti ve ağırlıkla dibe batan botun kıç tarafından su almaması için yine çapraz mı kaçacağız?İşin açığı deneyerek öğrenmek istemiyorum bunu:)

10. apolloapollo

apolloapollo taylan

Teşekkürler Halil Bey.Zaten bu tavsiyelere uyup 3.20 bota 9.8 motor aldım.Sanırım yeterli olur.İşte sorunda burada başlıyor.Yeterli olması gerektiği durumlardaki davranışım.Bunları anlatalım istiyorum.30 cm lik dalgalarda bile D burun bolca su aldı.Girmeyi bile beceremedik değil ki kaçacağız:)Heyecanlanıp tam gaz motora yol verirken arkadan sağlam bir dalga alıp alabora olmaktan korkuyoruz artık.Bu işler için en emniyetli sürüş nasıl olmalıdır.Örneğin ,tamamen atıyorum, dalga arkamızda sahile 45 derece açı ile yarım gaz ve dalga tepelerinde gaz keserek falan gibi.Çoğunuz kışın bile bot keyfi sürerken biz yazın dalgasız sakin havalarda (2-3 ay) kullanmak istemiyoruz.Umarım meramımı anlatabiliyorumdur.Kolay gelsin..

11. apolloapollo

apolloapollo taylan

Teşekkürederim ayrıca desteğiniz için.Ben ayna kırılması ve yüksek sürat ve aşırı dalga korelasyonunu bilmiyordum örneğin.Alın size yeni bir tehlike.Eminim ki tecrübeli bir çok kişi de bilmiyordur.Sanırım konunun deteylandırılması lazım gelir.Tekrar teşekkürler.

12. apolloapollo

apolloapollo taylan

Size de teşekkürederim.O tahliye valfinin içindeki memranın tek taraflı geçişe izin verdiğini düşünerek yanılmışım.Yani sizinde yaptığınız gibi su tahliye pompası taşınması gerekliliğini öğrenmiş oldum.Hemen edineceğim.Halbuki kullanma klavuzuna aldanarak içerideki suyun seyir esnasında tahliye edileceğini düşünmüştüm.İyiki açıklarda böyle bir su alma olayı olmamış.En azından bir başkası bilgilenmiş ve bizim gibi hataya düşmemiş olacak.O vakumlu poşetlerden edinmemize rağmen deniz heyecanı ile tamamen unuttuk.Zaiyat yaklaşık 2500 TL oldu malesef( motorun parasını denize gömmüş olduk)

13. suats

suats Suat

Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    1-Dlgalı havada denize çıkma
    2-Botlar pratik olup genelde durgun sular için tavsiye edilir.Ama büyük profesyonel olanları hariç
    3-Deniz için tavsiyem her zaman fiber dir.
    4-Dalgaya her zaman burun ver .
    5-Teknede dengeli oturuş ve fuzulü eşya bulundurma.
    6-Her zaman can yeleği tak.
    Şimdilik aklıma bunlar geliyor .Başka sorunuz olursa cevaplarım..selamlar

14. OMMG

OMMG OKAN

Rica ederim,size de geçmiş olsun.Bu arada yanlış anlaşılma varsa düzelteyim plastik kilitli poşet değil buz dolaplarında yemekleri sakladığımız,ters çevirseniz bile içerindeki sıvının dökülmediği plastik saklama kapları kullanıyoruz.

15. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Bu mesajınla motorunun olmadığı anlaşılıyor.Sen en büyük hatayı başta yapmışsın.
    Motor olmadan denize açılmak yapılabilecek en büyük yanlıştır.Eğer maddi imkansızlıklar nedeniyle motor alamamışsanız, iyi bir motor edinene kadar denize açılmamaktır.

16. apolloapollo

apolloapollo taylan

Hayır baştaki mesajlarda da belirttiğim gibi 3.20 bot ve 9.8 motorum var.Motorsuz denize açılınırmı.Ben zararımız 2500 TL(dalga alınca zayii olan telefonlar-araç anahtarları-garaj kumandalarını kastetmiştim) gibi gereksiz bir detay verip hani zaten motorumuda o fiyata almıştım motora verdiğimiz kadarını basit bir hata nedeni ile kaybettik şeklinde latife etmek istedim.Olay budur:)

17. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    O zaman geçmiş olsun.Cana geleceğine mala gelsin diyelim.

18. justhappy

justhappy Hasan

Favori Makine:
    Shimano 6000FB
    En İyi Avı:
    500gr Çipura
    Öncelikle geçmiş olsun, aynı tür bir zaiyatı ( biz şanslıyız sadece bir telefon ) bizde yaşadık. Tamamen bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklandı malesef. Botu sahilden denize indirdik, eşim ve arkadaşım bindi, bende itip atlamak istedim, tabi hesap tutmadı, dalgayı alan bot üstüme çıktı bende denizin içine girdim :D

Aynı botu bende ( 3,60 DAF Marine alüminyum tabanlı ) kullanıyorum, tahliye valfi konusunda haklısınız kullanım kitapçığında yanlış belirtilmiş sanırım. Tapasını çekerseniz su almaya başlıyor. O yüzden ben çıkarmıyorum. Birde bazı fikirlerim var dalgada alınan su ile ilgili, ön kısma kendi çabalarımla bir tente yapmayı planlıyorum, fotoğrafı vardı bulursam buraya eklerim.

Bunun dışında kullanan kimseler daha iyi bilecektir ama bota katlanabilen tekerleklerden taktırmanız suya giriş çıkışınızı çok kolaylaştıracaktır.

19. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Taylan Beyin sorduğu en önemli soru bence yanıtsız kalmış. Dalga büyük ve arkamızdayken motorun nasıl kullanılması gerektiği. Tabii ki böyle bir durumda motorun gücü de önemli fakat bu konuyu bende merak ediyorum. Örneğin benim 20 hp honda motorum ve 4.55 fiber teknem var. büyük dalgaları arkamdan aldığımda hızımı nasıl ayarlamalıyım? Dalga ile birlikte gitmek mi, son gazla gitmek mi yoksa yavaş süratte mi gitmek iyidir. Ben genelde hızımı dalganın hızı ile aynı ayarlayıp dalga ile beraber gitmeyi tercih ediyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum? Tecrübeli abilerimin değerli yorumları hem beni hemde Taylan beyi aydınlatacaktır. Teşekkürler.

20. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Dalganın tepe noktasında bot ve kayığınızın hızı artar,dalgadan indiğinizde hızınız azalır ve motorunuz da güçsüzse yerinizde sayarsınız.
    Sizin motorunuz 20 Hp ise gerçekten çok güçlüdür.Bu nedenle tepe noktasında tam gaz verirseniz zararlı olabilir.Uyguladığınız yöntem bence gayet uygun.Dalga hızı ile birlikte gitmek,dalganın taban noktasında biraz daha gaza yüklenmek,tepe noktasında biraz gazı kesmek yerinde bir davranıştır.