Güzelim balıkların,biz insanlardan neler çektiğini biliyoruz..Yalnız balıklar mı?.. İçimizden bazıları,bu işi zulüm haline getirmişler.. Kanada'lı avcıların Fok katliamı,gece yarıları toplu köpek öldürmeler,radarlar,balık bulucular..daha niceleri..Şimdi de Pavlov'un ''Şartlı reflex'' yöntemi.Buyurun: ***'Pavlov'un balıkları' kendi ayağıyla gidip yakalanacak Araştırmacı Simon Miner, balıklara dersi bir eğitim tankında veriyor. BOSTON - Balıklar, bir sinyal sesine şartlandırılarak, beslenme zamanı geldiğini düşünüp kendilerini yakalamak üzere bekleyen ağa yönelebilir mi? Fikir çılgınca ve acımasız gelebilir ancak ABD'deki Deniz Biyolojisi Laboratuvarı'nda yürütülen araştırma, 'Pavlov'un balıkları' olarak adlandırılabilecek bir sistem geliştirmeye hazırlanıyor. Proje hayata geçerse, 'gönüllerince beslenmek üzere' balık çiftliklerinden açık denize salınacak balıklar, sinyalle birlikte kendilerini yakalayacak kafese dönecek. Araştırmacı Simon Miner, "Eğitilmiş balıklar azalan balık stoğunu desteklemekte kullanılabilir. Başarılı olursa sistem deniz balıklarının pazarda talep edilen boyutlara gelmesini sağlayacak şekilde, açık okyanusta beslenmesini sağlayacak. Sinyali duyduklarında beslenmek üzere geldikleri denizaltı kafesinde avlanacaklar" diye anlatıyor. Projenin daha büyük hedefiyse balıkçılık maliyetlerini azaltmak. Balıklar, açık okyanusta beslendikten sonra dönme konusunda eğitilebilirse balık çiftlikleri de besleme maliyetlerini azaltacak. Asıl soru şu: Balıkların kaçı gerçekten dönecek, kaçı açık denizde daha büyük balıklara yem olacak? Çiftlik sahipleri ne diyor? Ulusal Su Kültürü Derneği Başkanı Randy MacMillan, çiftlik sahiplerinin, bu projeye pek sıcak bakmayacağı görüşünde. Daha önceki deneylerde, Rus bilim insanı Ivan Pavlov'un meşhur deneyine benzer bir çalışma uygulanmıştı. Pavlov'un köpeğinin zil sesiyle eti özdeşleştirmesi ve zil her çaldığında et beklemesi gibi, Japonya'da da balıkların beslenme konusunda eğitilmesi için ses kullanılmıştı. Ancak henüz kimse balıkların serbest bırakılıp, beslendikten sonra dönmesini sağlamak için ses yöntemini kullanmadı. Uzmanlar sinyali iki hafta boyunca, günde üç kez çalıyor ve sinyal bir daha çalındığında karşılarında 'uzaktan kumandalı balıklar' olduğunu söylüyor. (***Alıntıdır)
Murat abi bence bu çok uygulanabilir değil. Ayrıca zaten öyle böyle öldürecekler o hayvanları bu caniler... Dinamit, trol vs. yapmalarından ağla tutmaları daha iyi gibi... Yani kötünün iyisi diyelim. İnsanda Allah korkusu olacak ama işte para için millet herşeyi yapıyor.
Sevgili Murat Bey gercekten dediginiz kadar varmis.Insan abu ne ya! dedirtiyor. Cok kotu niyetli insanlarin elinde cok kotu sonuclar verebilecek bir algilayis. Neyse ki bence biraz noksan bir bilim adami. Soylediklerini sanmiyorum hic bir balik yetistirici kaale alsin cunku hicbir suru sahibi surusunu cobasiz kurtlar vadisine gondermez.A baliklar acik denizde kaldigi surece insanindan tutun buyuk baliklara hic mi avlayani cikmayacak...Kimse buna itibar etmez... Duyarliliginiz icin cok tesekkur ederim.Gorusmek dilegiyle...
Pekiiiiiiii o aleti ağ balıkçılığı ile uğraşan birisi eline geçirirse ne olucak.... Fanteziden ileri bir çalışma olduğunu iddia edemem, açıkçası bilimsellikten uzak olduğu dahi tartışılabilir.
Daha önce japonların balıklara dans ettirmeleri ile ilgili bir video izlemiştim. Hala da sitede olmalı o video. Ancak bu balıklar 3 tane idi ve küçük bir tankın içindelerdi. El hareketlerine uyum sağlayarak suyun içinde dans ediyorlardı. Bunu yunuslar da yapıyor. Ama her balığı bu anlamda değerlendirmek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bir yunusun yaptığını, bir morinaya yaptıramazsınız. Başarılı olabileceklerini sanmıyorum. Hele ki açık denize salınarak geri dönmeleri sağlanmaya çalışılıyorsa, daha çok beklerler gibi geliyor.