Kaçak avcılığın bedeli ağır Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Merkez Av Komisyonu'nca Koruma altına alınan hayvanları avlamanın cezası, bu yıl yapılan artışla 60 bin liraya kadar çıkıyor 22 Temmuz 2011 - 11:29 Yazı Boyutu: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre cezalar, yasak avlanmayla yaban hayatında ve ekosistemde meydana gelen tahribat ve eksilme nedeniyle, av hayvanı türlerine göre Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca tespit ediliyor. Cezalar belirlenirken, türlerin et değeri, söz konusu hayvanın bir adedinin üretimi ve doğaya yerleştirilmesi için yapılan masraf, üreme yeteneğinin kaybolmasıyla veya avlanan hayvanın doğadan eksilmesiyle yaşama ortamında meydana gelecek tahribat, yaban hayvanlarının tarım zararlılarıyla mücadeledeki faydalı fonksiyonları ve bu nedenle gelecekteki değer kaybıyla ekolojik dengedeki bozulma dikkate alınıyor. Cezalar, söz konusu hayvanları avlamanın dışında doğal hayatından uzaklaştırmayı da kapsıyor. Karara göre, Anadolu yaban koyunu ve pars, ceza bedeli en yüksek hayvanlar olarak öne çıkıyor. UYGULANACAK CEZALAR Yaban koyunu, Anadolu Yaban Koyunu: 60 bin lira Pars: 50 bin lira Akdeniz foku: 8 bin lira Sırtlan: 13 bin lira Hatay Dağ Ceylanı: 6 bin 500 lira Vaşak, karakulak: 6 bin lira Alageyik: 25 bin Kızılgeyik: 12 bin lira Ayı: 19 bin lira Yaban Keçisi: 12 bin lira Çengel boynuzlu dağ keçisi: 15 bin lira Ceylan: 5 bin lira Karaca: 3 bin lira Su samuru, yaban kedisi, sazlık kedisi: 3 bin 200 lira Kurt, alaca sansar: Bin lira Atmacagiller ve Doğangiller familyasındaki bütün türler: 7 bin 500 lira Tepeli pelikan, mezgeldek, toy, yakalı toy: 3 bin 500 lira Kelaynak, inge gagalı kervan çulluğu: 5 bin lira Orman horozu, huş tavuğu, turnagiller: 2 bin 500 lira Ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller: Bin 500 lira Sülün: 350 lira AVLANMASINA İZİN VERİLENLER Kararda, koruma altında bulunun türlerin yanı sıra, Merkez Av Komisyonunca belirlenen sürelerde avlanmasına izin verilen türlere ilişkin cezalar da belirlendi. Buna göre, söz konusu türleri belirlenen zamanlar dışında avlayanlara uygulanacak cezalardan bazıları şöyle: Tilki, ağaç sansarı, kaya sansarı, yabani tavşan, ada tavşanı: 500 lira Yaban domuzu: 300 lira Çakal: 200 lira Kınalı keklik, kum kekliği, kaya kekliği, tahtalı üveyik, çulluk, su çulluğu: 350 lira Ala karga, serçe: 150 lira Kaya güvercini, sakarmeke, bıldırcın, kara tavuk: 300 lira Ayrıca, atmacagiller ve doğangiller familyasındaki bütün türlerin yumurtalarını yasa dışı toplayanlara belirlenen tazminat bedelleri kadar ceza uygulanacak. Tepeli pelikan, bıldırcın kılavuzu, dikkuyruk, flamingo, huş tavuğu, kelaynak, mezgeldek, paspaş patka, toy, yaz ördeği, küçük karabatak, ak pelikan, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler, balıkçıgiller familyasındaki bütün türlerde yüzde 50; diğer kuş türlerinin yumurtasını toplayanlara ise yüzde 10 oranında ceza verilecek.
Çünkü türkiye olta balıkçıları federasyunumuz daha yeni kuruldu. İleriki tarihte bu tür değişiklikler için İsmail beyin programında olduğundan eminim.
Murat Bey, Bakanlığın böyle bir cezai işlem için olta balıkçıları federasyonunun kurulmasını beklemesi çok mantıklı gelmiyor bana yapılan katlimlar ,yasak avlar ortada. saygılar.
Elbette ama sivil toplum örgütlerin gücünü ülkemiz daha yeni farkına varıyor. Yukarıda bir kaç duyarlı yönetici olacak da bunu düşünecek banada bu mantıklı gelmiyor. Birileri itici güç olmalı bence...