Bir İzmir Sırtısı: Lambukalar, Palamut, Yazılı Haniler, Zargana ve İsparoz

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında koxford tarafından paylaşıldı.

1. koxford

koxford nada

En İyi Avı:
    nada
    Değerli dostlar, dün (10.10.2010) çok sevgili doktorant arkadaşım Semih Leblebici ile gerçekleştirdiğimiz bot ile sırtı ve bot üstü spin avımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Semih nerdeyse 7-8 aydır beni bahçesine ve/veya botuna davet ederdi de bir türlü onun bu nazik davetlerine icabet edemezdim. Geçtiğimiz Cumartesi günü Semih’in ertesi gün için beni sırtı avına davet eden bir mail yolladığını gece 23.00 sularında fark edince, saatin geç olmasına aldırmaksızın Semih’i aradım ve ertesi gün buluşup avlanmaya karar verdik. Pazar sabah 10.00’da Konak’ta buluştuk ve Güzelbahçe’ye varıp botu hazırlamamaz ve suya indirmemiz tahminen 13.00’ı buldu.

Açılır açılmaz ben Maria Duplex 80 mm, 31 g. sinking sahtemi (renk kodu: mioh) suyla buluştururken Semih üstü siyah yanları gümüşümsü/kurşuni bir Rapala Original Floating’i tercih etti. Benim tercih ettiğim sahte, sinking bir model olsa da sabit bir şekilde ve biraz hızla çekildiğinde suyun yaklaşık 30 cm altından son derece düzensiz hareketler yaparak gelen bir kandırıcı; dolayısıyla bu sahtenin sırtı için uygun olduğunu düşünüyorum. Sahtelerimizden birini 60 diğerini 80 metre kadar geriden çekiyorduk. Yaklaşık bir yarım saat sonra Semih’in kalamasının ötmesiyle ilk vuruşu aldığımızı fark ettik. Bu vuruşun sahibi bir lambuka idi ki, onu bota yaklaştırdığımızda arkasında 7-8 üyelik bir sürü olduğunu fark ettik. Lambukamızı bota alıp sırtıya tekrar başlarken, Semih lambuka avında ilginç bir taktikten bahsetti: Eğer yakaladığınız lambukayı hemen bota almaz ve onu bota yakın tutarken bottan at-çek yaparsanız, sürünün diğer üyelerini de kandırma ihtimaliniz varmış.

Biz sırtıya tekrar başladıktan sonra bir 10-15 dakika geçmişti ki bu kez benim takımın kalaması öttü ve bu da bir lambuka idi. Zaptetmesi baya güç olan, bir sağa bir sola fişekleyen, bazen birden dipleyen bazen su üstünde bir iki metre sıçrayan bu türün bu sevgili üyesini de botumuza alabildik (kepçemizi unutmuş olmamız bizi az tedirgin etmiyordu doğrusu, ama lambuka da pek kepçeye gelecek bir balık gibi değil). Bu arada, anladığımıza göre bu lambuka başka bir sürüdendi.

Sonra sırtıya tekrar başladık ve bir süre sonra Semih’in kalaması gene öttü. Bir süre sonra balığın hareketlerinden bunun başka bir tür olabileceğini tahmin ettik ve balığı görünce tahminimizde yanılmadığımızı anladık. Bu seferki ziyaretçimiz bir palamut idi. Balık sahteye olmadık bir şekilde yakalanmıştı ve onu alıp alamayacağımız pek belli değildi. Tabi burada Semih’in ustalığı devreye girdi ve balıkla çok ustaca oynayarak (yaklaşık 4-5 dakika) balığı salla sırt bota alabildi.

Tekrar sırtıya başlarken ben etrafta çokça gördüğümüz hamsi ve sardalya sürülerinden etkilenerek mavili-yeşilli-sarılı ve hologramlı bir sahte tercih ettim (Strike-pro jl-120f, renk kodu: 061). 10 dakika kadar sonra Semih’in kalaması bir kez daha öttü ve bu da bir lambuka idi. Samih’in sahtesinin ucundaki lambukanın bir de eşi olduğunu fark edince, lambukayı hemen bota almamaya ve biraz evvel konuştuğumuz taktiği uygulamaya karar verdik. Semih sahtesinin ucundaki lambukayı bota 10-15 metre uzaklıkta tutmaya çalışırken ben de topladığım takımla at-çek yapıp diğer lambukayı kandırmayı deneyecektim. İlk atışım sonuçsuzdu. İkinci atıştan sonra kıvrak kamış hareketleriyle sahtemi bota doğru çekerken botun 6-7 metre ilerisinde ikinci lambuka benim sahteme hamlesini yaptı ve sahteyi aldı (bu anı hepinizin görmesini isterdim). Taktik kesinlikle işe yaramıştı. Önce Semih’in balığını sonra da benimkini bota aldık.

Bu andan itibaren sırtı avımızı sonlandırıp bazı taşlık ve koylara bot üstünden at-çek yapmak üzere yollandık. Pek çok taşlık ve koyda at-çek yapmamıza rağmen ziyaretçilerimiz sadece yazılı haniler idi (çoook severim, ki irice olanlarından da alı koyduk). Bir ara ıssız ve durgun bir koyda ben su üstü deneyeyim dedim, bir iki atıştan sonra bir zargana sahteye öyle bir atladı ki ne kaşı kaldı ne de gözü. Ama günün bot üstü spin kısmının asıl sürprizi bu değildi. Tekrar batarlı bir sahte ile çalıştığım bir esnada, spin ile isparoz yakalama şerefine de nail oldum (kendisini bu avın şeref konuğu ilan ediyorum:D ).

Akşam avımızı sonlandırdık, karaya varıp botumuzu sudan çıkardık, sonra botu yerine götürüp bir güzel yıkadık ve giyinip kuşanıp atladık otobüse. Konak’ta yollarımız ayrıldığında saat 23.00’ı bulmuştu , ama ikimizin de keyfine diyecek yoktu doğrusu.

Sizleri bu avda daha ziyade sevgili arkadaşım Semih’in çektiği ve beğeneceğinizi umduğum fotoğraflarla baş başa bırakacağım; ama öncelikle ve bir kez daha bu eşsiz anlar için sevgili Semih’e çok teşekkür etmek istiyorum…

2. modena

modena

aykut tebrikler kardeşim...sularımızın en zıpır balıklarından biri olan lambukalarla tanışmana sevindim...keyifli bir gün olduğu resimlerden çok çok belli...hanoslar çok güzel...sahte ile isparoz forumda bir ilk...

harika bir olay şu balık avı...o kadar yorgunluğa her zaman değer...

çok güzel bir av raporu...ikinizin de ellerine sağlık kardeşim...gece yarısına doğru uykum açıldı...:)

Son düzenleme: 12 Ekim 2010
  3. ozan-rs

ozan-rs ozan

Favori Kamış:
    lineafee sprit surf
    Favori Makine:
    okuma dıstance surf 60
    En İyi Avı:
    zargana :)
    maşallah tebrıkler :) çook keyifli olmuş , bende keyifle okudum :) paylasım için tesekurler ...

4. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

Aykut abi gerçekden harika bir rapor, şiir gibisin tebrik ederim.

5. enis59

enis59 enis

Favori Kamış:
    shimano catana 2.70 mh, shimano catana ax te surf 400 mormora
    Favori Makine:
    okuma avanger av 30, okuma avanger av 45, shimano alivio 4000 fb
    tebrikler güzel bir gün olmuş lambukalarda harika

6. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Aykut abi harika bir av raporu olmuş tebrik ederim herşeyden evvel arkadaşlık dostluk ve bununla birlikte yapılan avlardan alınan haz hiçbirine değşilmez balık alınmasa dahi başka bir mutluluktur. Kayıktan sırtı çekerken sanırım ek ağırlık kullanmadan sahtlerin kendi dalış derinlikleri baz alınarak kullandınız.Özellikle labukaların sudan çıktıktan sonraki renk çümbüşleri çok güzeldir.Çekmeside ayrı bi zevktir.Hiçbir balığa benzemez. Harika bir rapor tebrik ederim.

7. alcedo

alcedo ümit

Favori Kamış:
    Abu Garcia 2.40 7-28 gr
    Favori Makine:
    Abu Garcia Cardinale 3
    En İyi Avı:
    5,5 Kg aynalı sazan, 2,250 Levrek
    Amaaan... Aykut bütün keyfimi kaçırdın akşam akşam :) Kıskançlık tabi keyfimin kaçmasının sebebi. Çok güzel ve imrenilecek bir gün geçirmişsiniz... TEbrikler...

İzmir'e gelir gelmez bi de bot almak lazım :D

8. modena

modena

yetivesin bu hasretlik gariii...geliveceksen geeee...gelivemiceksen gelivecekleee vaaaa...:D :D :D :D

9. İzmirli51

İzmirli51 Fikret ALAYLIOĞLU

Favori Kamış:
    2,59 cm Shakespeare UglyStik Lite, 2,40cm Dam EMotion 25 IM6X ,
    Favori Makine:
    Sahara 3000FD ve Sonora 2500FB - 4000FB
    En İyi Avı:
    Levrek 1,950 kg
    Sevgili Aykut kardeşim, yine güzel bir av anlatımı ve bu güzel anlatımı süsleyen birbirinden güzel fotoğraflar. Sana ve güzel fotoğrafları çeken arkadaşımıza teşekkürler. Görüntülerle kısmen de olsa güzel İzmir'imizin hasretini gideriyorum.
    Sağlıcakla kalın.

10. Tarzan

Tarzan Erman

Aykut abicim tebrik ederim yine çok güzel bir rapor olmuş zaten. Turgay abilerle yaptıgınız av raporunu imrenerek okudum üstüne bu çok güzel oldu.tanışmak nasip olmadı hala ama en yakın zamanda tanışmak dileği ile.selamlar.

11. Tarzan

Tarzan Erman

abii gelsinn abi herkess gelsin yapalım izmir organizasyonu artık :) İzmirdeki üyellerr her daim hazır bu mevsim kaçmaz:)

12. yavuzakkus

yavuzakkus yavuz

Favori Kamış:
    shimano nexave
    Favori Makine:
    mitchell
    şahane balıklar avınız daim olsun..

13. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    tebrikler anlatım da resimler de çok keyifli. avlarınız daim olsun..

14. c.polat

c.polat

Favori Kamış:
    olta
    Çok güzel bir av olmuş,tebrikler Aykut,lambukaların mücadelesinin size ne kadar çok keyif verdiğini tahmin edebiliyorum :)

15. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Tebrikler güzel av olmuş. Hem deniz hem bahçe. Daha ne olsunki bir pazar daha nekadar güzel geçerki?

Afiyet olsun.

16. 56562

56562 xxx xxxxx

Çok güzel bir av ve rapor. Tebrikler.

17. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Takvim yapraklarında her gün yayınlanan "Günün Yemeği" gibi sabite bağladınız bizi yahu, elinize sağlık sevgili Aykut. Güzel bir av olmuş..

18. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Tebrikler sevgili Aykut.
    Keyifli bir av günü olmuş.
    Bende geçen sene bir tane kupes almıştım rapalayla.
    Bu arada atçekte Lambuka yakalamak çok keyifli bir avdır.Bugünlerde Lambukayı bende bu şekilde avlıyorum.
    Sevgiler

19. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter, Okuma Cromo Jigging, Lineaeffe Extreme 180/440
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Aykut tebrik ederim. Sahte ile ne kadar çeşitli türleri avlayabildiğinizi görmek harika oldu. Umarım İzmir'e geldiğim bir zamanda tanışma fırsatımız da olur.

20. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Tebrikler ve cok tesekkurler bu guzel paylasim icin.
    Yasadigin guzel anlar yuzunden belli ;) :)
    Rastgele...

Son düzenleme: 12 Ekim 2010