Yaklaşık 1-2 aydır burdaki konuları takip etmekteyim.Çoğunuda okudum ancak 1-2 sorum olacaktı. 2 sene önce babamla balık tutmaya gittiğimizde orda dalan bi abi görmüştük 1-2 kiloluk 7-8 tane levrek tutmuş ozamandan bu zamana kadar zıpkınla avlanmak istiyorum ancak bu seneye nasip oldu.Öncelikle sormak istediklerim:Avlanacağım yerler kayalık yerler ve en fazla 8 metre derinlikte bu yüzden kaçlık bir zıpkın almalıyım 75 liği rahat çekerim diye düşünüyordum ama burdaki av malzemesi satan yerde 45 lik yılmaz vardı babam bile zor çekti sanırım onda bi acayiplik vardı. diğer sorum ise dalacağım yerler fazla derin olmadığı için küçük dükkanlarda bulunan 25-30 liralik paletlerden vardı ekstra palet alma gereksinimi duymadım bu sorun yaratırmı gözlüğüm ve şnorkelim de var başka nelere gerek var. Bu arada daha önceden burdaki kayalıklara dalmıştım 5-6 metreye rahat dalabiliyorum ama kulaklarımda hafif bi ağrı yapıyor kulak eşitlemeyi ne zaman yapmalıyım bide yaptıktan sonra yutkununca eski haline geliyor yutkunmamalımıyız
İyide canım kardeşim yoldan gecen birisine adres sorarken bile selam veriyoruz. Sosyal bir paylaşım sitesinde ilk önce kendini tanıtman gerekli. Emre kardeşimde bunu kibar bir dille söylemiş zaten. Ayrıca zıpkın avıyla ilgili hiç bir bilgim yok. Olsa bile söylermiydim bilemiyorum. Ve yaşın çok genç senin için tehlikeli olduunu düşünüyorum.
Selamlaşma konusunda kusura bakmayın 5-6 gündür yağmur yağıyor hava anca açmaya başladı bugünde zıpkın almaya gidecektik o yüzden biraz aceleci davrandım
selam eren acizane bşeyler paylaşmak istiyorum senle ilk önce şunu bil zıpkınla balık avcılığı dünya üzerinde yzpılan en tehlikeli iki spordan biridir diğeri ise yamaç paraşütü neyse bi kere kendine usta bir zıpkıncı bul kesinlikle o olmadan dalma malzemeye gelince elinden geldiğince en iyisini almanı tavsiye ederim hayatın onlara bağlı olacak bıçaksız kesinlikle dalma sdenin soruna gelince normal paletler seni yorucaktır suda enerjini idareli kullanman çok önemli o yüzden zıpkıncılzrın kullandığı bi palet almalısın gözlüklerinin camları fazla buyuk olmamalı (yuzune uymasıda önemli tabii ) zıpkına gelince kayalık yerde avlanacaksan taş altlarında kısa zıpkınla avlana bilirsin en kısa 60 lık kullan lastik germe işinin bir tekniği vardır eldivensiz kesinlikle zıpkın kurmaya kalkma allah korusun parmaklrını parcalarsın HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ avcılıkdan önce serbest dalış sporunu öğrenmen lazım nasıl dersen araştırıp okuyarak ders veren kurslarda var avcı olmadan iyi bir dalıcı olmalısın 8 metre demişsin 8 metrede bayılan adamlar gördüm (SENKOP) SIĞSU BAYILMASI şu aşamada bu olay senin için uzak ihtimal çünkü suda tedirgin olucaksın fakat mutlaka araştırıp öğrenmen gerkli bu yazdıklarımın her cümlesine bir site kurulup sayfalarca yazı yazılablir yüzeysel olarak bişeyler paylaşmaya çalıştım yaşın çok genç çokiyibir zıpkıncı olabilirsin amaaa bu yazdıklarıma çok dikkat etmen lazım surekli araştırıp okuman lazım her gün bişeyler öğrenmen lazım zıpkıncılık sıradan bir balık avlama olayı değildir sana bi site öneriyim www.zıpkınla.com b u siteye üye ol sitede sürekli soru sor öğren sayfaları oku dal sağlıcakla
kulak eşitlemeyide nasıl yaptığını yazmamışsın dibe inerken 2metreden sonra kulaklarına baınçdan dolayı agrı yapmaya başladığı anda elinle burnun sıkıca tutup burnundan nefes vermey6e calışarak eşitleye bilirsin kulakların açılmıyorsa sorun var demektir ve sudan cıkmalısın sakın zorlama kulak zarını yırtasın bnunu yaparsan yutkunsanda bişey olmaz yemek yesende gel3lim nefes olayına madem zıpkıncı olucaksın bana sorarsan 2 günde bir 5 km koşu yapmalısın kondisyon çok önemli neticede suda nefes tutman lazınm sürelerin ne kadar uzun olursa okadar iyi olucak bunun içinde spor şart balık vurma teknikleri var agaşon . baskın . kule. gibi bazı teknikler var bunların her biri nin açılımı çok uzun olduğu iççin burda anlatamam araştırman lazım zamanla kendi tekniğin oluşacak zaten ancak agaşon tekniğini mutlaka çok iyiy bilmen gerekir genelde avlar agaşonla yapılır şunu sakın unutma eren çom derine inmek çok balık vurmak demek değildir ben 40 santim suda 7.5 KİLOLUK LEVREK VURDUM inanması zor dimi :9sana kolay gelsin şimdiden yolun uzun hiç bir zaman bu işin ustası olamıcaksın zıpkıcının ustası olmazz hergün bişey öğreniyoruzz KESİNLİKLE TÜPLEE VEE GECE DALIŞI YAPMAA YASAKTIR VE ETİK DEĞİLDİR
Ben de bir kaç ekleme yapmak istedim. Yeni başlıyorsan ve özellikle avlanacağın maksimum derinlik senin de dediğin gibi 7-8 m ise palet için dünyanın parasını vermeye gerek yok. Ama maske için aynı şeyi söyleyemem. Yüzünü rahatsız eden bir maske ile dalış kabus olur. Yüzüne uygun bir maske al. Yüzüne oturup oturmadığını kontrol etmek için maskenin bantlarını takmadan maskeyi yüzüne oturt ve burnundan hava çek. Eğer maske yüzünde sağlam bir şekilde duruyorsa uygundur. 75 lik zıpkın şimdilik işini görür. Daldığın yerler sık kayalık ise 100 ve üzeri zıpkınlarla ani manevra yapman, zıpkını kontrol etmen zorlaşır. Ancak 75 lik zıpkının menzili de düşüktür; iyi bir lastik takmazsan. Lastik boyunu kısaltıp kalınlığını arttırırsan menzili artar ancak bu seferde zıpkını kurmak zorlaşır. Elbise ile dalmak zorunluluk olur. Elbise beraberinde ağırlık ve ağırlık kemerini zorunlu kılar. Ayrıca ellerini korumak ve zıpkın kurmayı kolaylaştırmak için eldiven de alman gerekir. Ve bütün bunların yanında herhangi bir çapariz durumundan kurtulmak için bıçak kesinlikle yanında olmalıdır. Balık teli yerine beline misina takarsan çapariz olduğunda kesip çıkabilirsin. Yani işin özü zıpkınla avcılık için olsa da olur olmasa da olur gibi bir malzeme yok. Hepsi dalışı güvenli ve konforlu kılmak için şart. Ve bir dip not sakın aşağıda kalma süreni uzatmak için hiperventilasyon yapma. Balık işi kısmet işi 30 m derine inip 1,5 dakika dalan balık vuramaz yerine göre, sen 30 cm suda başını suya sokar sokmaz vurursun. zipkinci.com sualtiavi.com gibi sitelerde zıpkınla ilgili merak ettiğin her şeye erişmen mümkün ayrıca.
Öncelikle serbest dalış tekniklerini iyi öğren, su altını hiç bir zaman arkadaşın olarak görme, sigaraya sakın başlama, kilo fazla alma, düzenli kardiyo ve kondüsyon çalışmaları yap, zamanı gelince elbiseni al, zıpkınsız dalışlara ağırlık ver, bir mertebeye geldiğinde eline zıpkın al... Önce güvenlik, sonra balık. Kolay gelsin kardeşim...