1.) Ben Erzincan'ın Kemah ilçesinde oturuyorum. Buradan karasu nehri geçiyor. Ve akıntılı bir su. Bu su da Turna ve Alabalık bulunur mu? 2.) Kış mevsiminde hiç balık tutamıyorum. Kışın balık tutulmuyor mu? Neden balıkları tutamıyorum? Kışın farklı bir avlanma tekniği mi var? 3.) Ben balıkları ekmek içi ile tutuyorum. Ekmek içi ile hep aynı tür balıklar geliyor. Diğer balıklar ekmek içi yemez mi ? Bu hamura mesela mayonez veya yumurta sarısı koysam tuttuğum balık çeşitliliği artar mı ?
1- İnternetten araştırdım ve gördüm ki bahsettiğiniz Nehir Fırat'ın bir kolu. Burda çok büyük Fırat Turnaları(Caner) avlandığından bahsedilmiş. Bu balığın nasıl avlandığını herkes bilmez. Bilenlere sormak lazım. Erma kaşık, Hansen Pilgrim kaşık ve mepps(döner kaşık) ile at çek yaparak avlanıldığını biliyorum ama bunun için ekipman gerekir. 2- Kışın pek çok balık türü pasifleşir. Genel kanıya göre derinlere kaçar ve diğer mevsimlere göre daha az beslenirler. 3- Tatlı suda solucan ya da tavuk ciğerine hiç bir balık hayır demeyecektir. Dolayısıyla denemenizi tavsiye ederim. Fırat Turnası avcı bir balık olduğu için yakaladığınız balıkları canlı yem olarak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim. Ben de caner balığını duymuştum ama o iri balıkları yakalasam bile küçücük oltamla nasıl çekerim bilmiyorum yine de o balıklarla mücadele etmek isterdim. Tavuk ciğerini herkes tavsiye ediyorum. Mutlaka deniycem onu. Solucan denedim ama pek bir faydası olmadı.
merhaba arkadasım bende kayseriliyim ama iliçte oturuyorum senin sorununu bende yasıyorum bende atcek avcıyım yanicaner degil gercek turna ve alabalık vaını seviyorum ama fıratta atceke gelen bi balık türü yok galiba
Ahmet kardeş bende yazları kemah'a geliyorum. bu yaz ben de geldiğimde denemeyi düşünüyorum ve aynı soruyu yaza doğru açmayı düşünüyodum. Benden önce davrandın
Benim bildiğim atçek göllerde yapılıyor. Benim avlandığım su o kadarda geniş değil ve akıntılı. atçek olur mu bilmiyorum
Siz de karasu'da mı balık tutacaksınız ? valla bu karasuda balık var. arkadaşlar tırıvırı ile epey balık tutuyorlar. suyun içinde belki de yüzlerce kopmuş tırıvırı vardır. her gittiğimde bir beş altı tane tırıvırı bulurum. belki de o yüzden oltayla balık tutamıyoruzdur. oltayla tutmak için bilgi ve deneyim de gerekiyor
Ahmet Bey,tırıvırı ile balık avı yasaktır.Eğer belirttiğiniz gibi her seferinde bu kadar çok tırıvırı buluyorsanız,inanın durum çok vahim demektir.Eğer bilmiyorsanız bir an önce bu konuyla alakalı araştırma yapmanızı(burda da tırıvırı ile alakalı çok yazı var),bilmeyen arkadaşlarınızı uyarmanızı ve acilen durumu jandarmaya bildirmenizi önemle rica ediyorum.
Hocam ben de eskiden tırıvırı ile balık tutardım. Ama o tırıvırıların suda koptuğunda yüzlerce balığı öldürdüğünü bilmiyordum. Bunu öğrendikten sonra tırıvırı ile balık tutmaya içim elvermedi. Hem oltanın verdiği zevki tırıvır vermiyor. Arkadaşlarda yasak olduğunu biliyor. Ve onları uyardım. Tırıvırı suda kopunca yıllarca yüzlerce balık ona takılıp ölüyor dedim. Hiçbiri sallamadı. Zaten jandarmanın önünde balık tutuyorlar. Polis bazen geliyor yasak diyor. Arkadaşlarda bilmiyorduk falan diyor. Polislerde bi daha olmasın deyip gidiyorlar. Kimse umursamıyor pek. Kimsenin de umrunda değil. Çoğu da tırıvırıyı atıyor. bağlıyor bir ağaca gidiyorlar. kaç tane suyun önünde böyle tırıvırı gördüm ama dokunmadım. Aslında dedim şimdi alıp yaksam adamın malı haram olur dedim. o yüzden dokunmadım. Kemah'ta bir kırtasiye var. Tırıvırıları o satıyor. Onu şikayet etsek bişey yaparlar mı?
Ahmet Bey,dini konularda fetva vermek kesinlikle bizim haddimiz değil ama doğaya alenen zarar veren,o sularda herkesin hakkını gasp eden,sadece sizlerin değil;gelecek nesillerin bile rızkını kesen bu insanların tırıvırısını yakmak bence haram değil aksine büyük bir sevaptır!Uyarıldıkları halde bu işe devam etmek bile bile suç işlemektir.Lütfen o kırtasiyeyi şikayet edin ve şikayetinizi takip edin.Kanunen bu suçtur.Sonuçlarını da burda paylaşırsanız hem ciddi bir sosyal sorumluğa imza atmış olur hem de inanın bence çok büyük sevap işlemiş olursunuz.