Bir sazan hasadinin fotoromani

Konu, 'Fotoğraflar' kısmında uccrow tarafından paylaşıldı.

1. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    daiwa sam fisher procaster 2.70 m
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Bu hafta sonu kayinvalidelere gittigimde, baliga merakli oldugumu bilen kayinvalidemin cumartesi günü yapilacak sazan hasadina katilmak üzere benim icin görüstügünü ve kasabalilarin beni de yanlarina zevkle alacaklarini ögrendim..

Büyük bir keyifle sabah 6.00 da bulusma noktasina gittim. Sagolsun Oettingenli 20 kisilik bir grup oldukca icten davranarak beni de yanlarina aldilar. Yaklasik 10 -15 kmlik bir yolculuktan sonra göletlerin oldugu ormanlik alana geldik. Yaninda durdugumuz oldukca büyük göletin suyu geceden tahliye edilmis ve tahliye deliginin yanindaki 20-30 cm derinligindeki suda sudak yavrulari ve sazanlar kayniyordu :) Özellikle 15-20 kiloluk anac sazanlarin yüzüslerini anlatmam. Ilk önce sudak yavrulari büyük bir itinayla toplanip, oksijen tüpü destekli tanklara aktarildiktan sonra, sira sazanlara geldi. 3-4 römork, yaklasik 10 tane tank agzina dek sazanla doldu.. Daha sonra bu baliklari geri dönerek ciftlikteki havuzlara aktardik.. Ben de bu keyifli günü kareleyip siz baliksever arkadaslarimla paylasmak istedim. Asagidaki linkten sectigim karelere ulasabilirsiniz.

http://www.uccrow.com/2010/index.php/fishing

Son düzenleme: 22 Şubat 2011
  2. yakup

yakup Yakup

Favori Kamış:
    Elime hangisi gelmişse
    Favori Makine:
    Hangisi takılmışsa
    En İyi Avı:
    Daha değil
    Paylaşım içim teşekkürler.

O iri sazanları görmek, dokunmak keyifli olsa gerek.

Anladığım kadarıyle, çiftliğe giden balıklar bir kooperatif adına satışa sunulacak doğrumu?

3. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Merakla bu konuyu bekliyordum.:) Belli ki sizin içinde keyifli bir deneyim olmuş. Bizleler paylaştığınız için teşekkürler. Diğer resimlere vaktim olduğunda tekrar göz atacağım.:)

Bir de yapılan işlemin tam olarak neden ve sonuçlarını bizlerle paylaşırmısınız.

4. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Kimbilir ne kadar keyifli bir gündü sizin için :) Biz de görebilecek miyiz böyle sazanları acaba?(!) bu güzel paylaşım için teşekkürler.

5. seçkin

seçkin SEÇKİN

Favori Kamış:
    LINEAFFE
    Favori Makine:
    MITCHELL AVO 6500
    En İyi Avı:
    5 KG SAZAN
    Merak ediyorum bu işin sonunda ne olacak balıkçılık yaparak geçinenler bile kurallara uymuyor bu işin sonu ne olacak.?

6. hakansia

hakansia hakan

En İyi Avı:
    1 kg pullu sazan
    Bu Baliklari çiftlikte Ne Yapiyorlar. Yani Ne Amaçla Tutuldu Bu Sazanlar?

7. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Sanirim konuyu biraz yüzeyde biraktim :)
    Biraz detaylara girmem gerektigini hissettim :) Bu gölet tamamen sunni.. Icindeki baliklarin tamami yetistiricileri tarafindan birakiliyor. Böylece baliklar havuz ortamindan daha stressiz bir ortamda daha lezzetli yetisiyorlar. Bu sefer bana sazan ve ayni göletteki sudak yavrularinin hasadi denk geldi. Bu alabalik ya da yilan baligi ya da farkli bir tür de olabiliyor. Belirli dönemlerde de bu baliklari ciftliklere naklederek büyüklerini üretim icin alikoyuyorlar digerleri de cevre kasaba ya da sehirlerde restoranlar ya da balik pazarlarina satilmak üzere havuzlarda bekletiliyorlar. Göletler ve havuzlar Oettingen kasabasinda balikcilikla ugrasan bir aileye ait.Oettingen'den gecen Wörnitz nehrinin önemli bir kisminin amatör balikcilik haklari da bu ailede. Ben balik tutmak istedigim zaman bu aileden gidip günlük kart satin aliyorum. Almanya'da tüm göl,nehir ve dereler bu sekilde parsellenmis durumda. Herkesin sorumlu oldugu bir yer var. Balikci lisansiniz olmasi sadece bu bölgelerde bu sorumlu insanlardan günlük, aylik ya da senelik kart almaniza yariyor. Kisacasi sadece lisansla balik tutamiyorsunuz. Bu arada burada gösterdigim göletler üretime yönelik oldugundan buralarda avlanma sansiniz yok.Simdi en önemli kismi geliyor üretilen bu baliklarin bir kismi da bizim avlandiktan sonra raporladigimiz kartlardaki tutulan baliklarin miktarina göre nehire saliniyor. Böylece eko sistem sürekli dengede kaliyor. Bu islemi de her sene sezon sonunda tekrarlayip raporunu halka sunuyorlar. Su kadar sazan, su kadar turna, su kadar alabalik suya biraktik diye..Yani ortada uyulmayan kural diye birsey yok, bilakis cok ince düzenlenmis ve dogayi koruyan bir sistem var. Darisi bizim sularimizin basina.

Selamlar, sevgiler..

8. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Darısı başımıza diyeceğim ama bunu ancak belki torunlarım büyüdüğünde görürler

9. LapinCash

LapinCash

Of be Bunlar Türkiyede olsa bilinçsiz balıkçılar hepsini eve götütürlerdi.Çok iyi olmuş Uğur abi.

10. nedim gürler

nedim gürler Nedim Gürler

Favori Kamış:
    remixon
    Favori Makine:
    yok
    En İyi Avı:
    3-4 kg sazan
    Uğur kardeş, konunun ilk başını okuduğumda şaşırdım, sonunda aydınlandım. Fakat son mesajında hem şaşkınlık hem sevinç uyandı bende. Ülkemizde maalesef öyle gölet, baraj koruyucusu-sorumlusu yok. Olanı da bilinçsizce ekosistemi çökertiyoruz.
    Bu formda üye olan ve özellikle Türkiye'de yaşayan balıkçı arkadaşlarıma yalvarıyorum, NE OLUR ÇEVREMİZE KARŞI DUYARLI OLALIM.
    Bir çok insani değer ve kanunları Osmanlı'dan alan batı bizi geçtiğinden, şimdi bize örnek olması gereken kanunları var.

11. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    uğur bey paylaşım için çok teşekkürler. gerçektende çok güzel bir sistem oluşturmuşlar. maalesef bizim ülkemizde bu tip bir uygulamayı görerebilme imkanımız şimdilik hiç yok. belki çocuklarımız görürler. ??? kimbilir?

12. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Bizim ülkemizde üzülerek söylüyorum olmayacak böyle şeyler...

Nasıl olsun ki, her su birikintisini,bataklığı bir eko sistem olarak görmeden ancak ve ancak yok etmeye çalıştıkları sivrisineklerin beyni kadar beyne sahip olan insanların ürettiği bitirici tüketici bir anlayışla söyleyin etrafınızda kaç tane dokunulmadık yer kaldıki?

İnsan eli ile oluşturulmuş baraj göllerinde balıktan çok ağcının, tırıvırıcının varoluduğu, katliamların devlet eliyle kiraya bedel yasallaştığı, akarsuların derelerin her türlü pislikle taçlandırıldığı, suların pancar motorlarıyla hoyratça savrulduğu bu ülkede cezalar "ceza" olmadıkça denizlerimizden bile hayır yok..

Devletin politikası yok çünkü umurunda değil..Cezası yok çünkü umurunda değil..

Yine de bu güzel görüntülerle varlığını bildiğimiz o güzel canlıları mutlu yaşadıkları yerleri bize gösterdiğin için saol Uğur..

13. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Sevgili dostum Rifat,
    Cok degil daha 15-20 sene önce buralarda yagmur degil asit yagiyormus. Gölleri, nehirleri endüstriden dolayi bitmis..Durum felaket hale geldiginde kendilerine gelip biz ne yapiyoruz demisler. Su anda herzaman örnek verdigim gibi Münih sehrinin ortasindan gecen Isar nehri o kadar temizki her boyda alabalik kayniyor. Cok degil yakin zamanda Dogu Almanya birlestiginde tüm gölleri zehirlenmis durumdaymis, ama simdi hepsi tekrar tertemiz :)

Bizim icin de zaman ve bilincli insanlar gerekiyor. Bilincli insanlar icinde balikavi.net gibi platformlarin önemi cok büyük. Egitimin de önemi cok büyük.. Bir gün bu kadar kolay harcadigimiz bu doganin biz de kiymetini bilecegiz. Mentalite ne zaman ben yapmazsam baskasi yapacaktan kurtulur, insanlar bindikleri dali kestiklerini anlar, o zaman biz de Almanlar gibi tüm dogamizi layik oldugu sekilde koruruz.Bir gün insallah bizim tepemizdeki insanlardan biri cikip da iskembesinden ziyade dogamizi ve bizleri de düsünüp, gerekli ivedi dogayi korumaya yönelik kararlari verecektir.

Selamlar, sevgiler..

14. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Sevgili Uğur resimlerin çok güzel.(Ben hala analog makinadan digitale geçiş sıkıntıları yaşıyorum.Yalçınlardan aldığım D200'e manuel makina objektifi takılmış. Maalesef geç oldu. Şimdi 18-135 VR objektif için fiyat araştırması yapıyorum. Üzerinde NİKKOR 28-105 var. Ancak tonlar hiç hoşuma gitmiyor.)

Ticari balıkçılık yapanların doğaya yaptıkları katkı çok güzel.Tabii ki bu yönde yol almamız için çok zaman var.Devlet öylesine bunalmış ki, bu konular kaçıncı derecede yer alır allah bilir.İzliyoruz, görüyoruz adamlar nükleer santralın altında alabalık yakalıyor. Emek yoğun, atıkları zararlı teknolojiler bizim gibi ülkelere pazarlandı. Onlar doğalarını kurtarırken bizimkiler batıyor. Tek çaresi bilimde teknolojide onları yakalamak.

15. emrmtn

emrmtn Emrah Metin

En İyi Avı:
    kayıtlara geçecek birşey arıyor :)
    tebrik ederim güzel ve zevkli bir fotoroman olmuş...

16. mbz

mbz Mustafa Bozdağ

Fotoğrafları ilk gördüğümde bu hasadın bir düzen içinde yapıldığını bilinçsizlikten çok belli bir bilinçle yapıldığını sezmiştim. Çünkü ekipmanlar ve balıkların boyları bile bunu ortaya koyuyordu. Bizde ise el kadar sazanları tutarak "balığı boğduk" diye nara atanlar olduğu sürece böyle çalışmaları ancak uzaktan izleriz.

17. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Nejat Abi, Nikon da oldukca iyi bir markadir. Tonlari düzenlenmek icin bir program kullaniyor musun? Mesela Google picasa hem ücretsiz, hem de oldukca kullanimi rahat..

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Paylaşım için teşekkürler Uğurcan. Ellerine sağlık.

Tek olarak resimlenen Aynalı sazanın gövdesinde hiç pulu kalmamış neredeyse. Bu görüntü "deri sazanı"nı hatırlattı. Ne dersin, Deri sazanı da var mıydı aralarında?

Selamlar.;)

19. uccrow

uccrow Ugur Can

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    turna 95 cm
    Anlasildi Sazanlar hakkinda daha ögrenmem gereken cok sey var Nuri Abi :) Simdi elimdeki diger resimlere bakinca sazanlarinin bazilarin aynalari olmadigini ben de gördüm.. Sadece karin yüzgeclerinin oldugu kisimda 1-2 tane büyük pul var.. Sanirim deri sazani oluyorlar :)

20. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    O resimlerden birkaçını konuya ekleyebilir misin Uğurcan? Çeşit tespitinde Yakup hocamız bir fikir verebilir. :)