Yaz yavaş yavaş gelmeye başladı, sıcaklıklar yükselecek. Levrek sezonu benim için bitti sayılır. Elimde 10'larca silikon sahtem var. İçlerinde piyasada pek bulunmayan renk ve modeller de var. Peki bu silikonları nasıl muhafaza etmeliyim. Geçen sezon aldığım ve kullanmadığım stoğumda bekleyen silikonlardan gördüm ki, bir çoğunun kuyruk şekilleri bozulmuş gibi. İlk aldığım günkü gibi değiller. Bu yazı da geçirince kim bilir, belki de kullanılabilecek durumda olmayacaklar. Siz, sezon sonlarında elinizde bulunan silikonları nasıl muhafaza ediyorsunuz?
denizde kullanılmış olanlar tatlı suyla yıkanmalı. yağsız ve kullanılmış silikonlar hepsi bir arada özellikle üst üste konularak muhafaza edilmemeli. aksi halde birbirlerine yapışırlar ve sıcaktan şekil bozukluğuna uğrarlar. eğer birlikte muhafaza edileceklerse ay çiçek yağı ile yağlanırsa, yaz aylarında birbirlerine yapışmaları ve şekil bozuklukları önlenir. pvc poşet yağı tuttuğu için tavsiye ederim ama bir küçük kavanoza ay çiçek konularak silikonlar içine koyulursa, aynı işi görür. silikonlar için yurtdışında koruyucu spreyler falan var ama silikondan daha pahalı meretler, değmez. en ekonomik çözüme bakmalı.
Çok teşekkür ederim, çok güzel bir bilgi, sağolun. Kullanıpta, bir sezon bekleyen silikonlarım vardı. Onlarda şekil bozuklukları, renk solmaları, jighead takılı kalanlarda kafa kısımlarda kırmızı bir renkleşme oluşmuştu. Şu an silikonlar, üst üste istiflenmiş şekilde. İlk fırsat bulduğumda kavanoza istifleyeceğim. Sormak istediğim şeyler var; orta boy bir kavanoza ne kadar çiçek yağı konulmalı. Çiçek yağı yapışkan bir yağ, ilerde sorun olmaz mı? Zeytin yağı koymak nasıl olur? Zeytin yağının asidik yapısı zarar vereceği için mi çiçek yağı? Şimdiden teşekkürler...
evet zeytin yağlarının ciddi asidik farklılıklarından dolayı ay çiçek en makul çözüm. silikonların üstünü kapatacak kadar koyarsan kafidir. yalnız önce kavanoza bir miktar yağı koyun, sonra silikonların gövdelerini hafif yağlayın, özellikle varsa kuyruk kısımları, ondan sonra kavanoza istifleyin. silikonların üstü kapana kadar yağ koyabilirsiniz. çünkü silikonlar kuru haldeyken birbiriyle yapışabilir ve kuru kavanoza bu şekilde koyulduğunda silikonların bir kısmı kavanozun dibine yapışabilir. sonradan koyulan yağda bu aşamda işe yaramaz çünkü yağ, silikonun yapışık bölgelerine giremiyor. kavanoz güneş ışığı almayan ve mümkünse evdeki en serin bir yerde dursun, ağzı kapalı bir şekilde. sezon açılınca dilediğin kadar çıkarıp kullanabilirsin. zaten denize girdiği zaman üzerine ne yağ filan kalmıyor.
o kadar degerli bilgiler yazılmışki bunların üzerine bişeler yazmak laf kalabalığı olur diye sadece bir sey dicem slikonların ignelerini sök silikon yaga dayanabilir ama ignenin oksitlenme olasılığı var uçları kahverengi oluverir sonra caaanım slikonların
Teşekkürler Akın, haklısın. Geçen sezondan kalan 5-6 caaanım silikonun başını yedim. Bu sezon sonu aynı hatayı yapmam artık.
Sorun silikonların nasıl duracağı aslında. Uzun süre aynı şekilde duruyorsa, neyle yağlarsan yağla, deforme olması olasıdır. Öncelikle, standart duruşunu bozmayacak şekilde, katlanmadan, ezilmeden, kuyruk vs. gibi yerleri doğal duruşunun dışında sarkmayacak şekilde muhafaza etmen lazım. Birde, ara sıra, 15 gün, 3 hafta, ayda bir neyse pozisyonlarını değiştirmen, ters yüz etmende vs. fayda vardır. Çiçekyağı vs. ekstra koruyucu faktörler elbette. Uygulamakta fayda olacaktır. Ama asıl önemli olan bu. Siikonlar doğayı kirletmemek amacıyla, biodegradable olarak üretilirler. Yani doğada durduğu yerde çürüyüp gidecek şekilde bir malzemeden yapılır. Bu çürüme genellikle oksijenle ve/veya bakterilerle sağlanır. Silikon havayla temas halinde oldukça, oksijenle ve o türden bakterilerle de temas eder ve çürüme süreci hızlanır. Önemli olan silikonların olabilidiğince havayla ve bakterilerle temasını engellemektir. Çiçekyağı durumunda, anaerobik (hava solumayan) bakteriler pek sorun teşkil etmez. Asıl mesele aerobik (hava soluyan) bakterilerden gelir. Bunlar, yağda çabucak çoğalır ve 7 gün içinde maksimum sayıya ulaşır. Sonra azalır giderler. Bu bakteriler yağı önce hidroliz eder, yani sulandırır. Bu su ise altta kalır, malum yağ daha hafiftir. Ve istenen korumanın azalmasına sebep olur. Diğer yandan bazı yağ asitlerini çoğaltırlar ki, bu da 7 gün sonra o yağın gene bozucu bir şey olmasına yolaçar. Bu nedenle ayçiçek yağıda beklediğiniz korumayı sağlamayabilir. Yapılması gereken, yağın vs. neyse havayla temasını azaltmak, bakterilerden arındırmaktır. Bu da, silikonun çok iyi temizlenmesi, yağın kullanılmadan önce 100 dereceye kadar ısıtılması ve bakterilerin öldürülmesi, kullanılacak kabın çok temiz olmasıyla minimuma indirilebilir. Sabunla iyice temizlenip güzelce temizlenen silikonlar, kuruması için sıcak, güneş altında bir yere konur. Güneş ışığı kalan bakterileri öldürür. Yağ yakılmadan, 100 dereceye kadar kızdırılır. Temiz bir cam kaba konur. Kapağı kapatılıp soğuması beklenir. Yeterince soğuyunca silikonlar içine güzelce konur. Kapağı sıkıca kapatılır ve tercihan buzdolabında saklanır. Bu şekilde, yıllarca saklanabilir o silikonlar tahminen. Yada bu kadar şeyle uğraşılmadan, özet geçilir, basitçe yağa bulanıp, ki bu yağ ayçiçek yağı, margarin (kızdırılmadan eritilmiş) olabilir pekala, bir kilitli poşete konur. Poşette buzdolabında ağzı kilitlenip saklanır. En kötü ihtimal seneye silikonlar bozulmuşsa, yenisi alınır. Ama bu şekilde 6-8 ay silikonları olduğu halinde korumak mümkündür. Birde silikonlar yapısı gereği güçlü bir katalizördür. bu yüzden çoğu plastiği etkiler. Mesela, poliüretanı basbaya eritebilirler. O nedenle en iyisi, cam kap içinde saklanmaları olacaktır.
Teşekkürler abi, eline sağlık. 2012 yılında aldığım bir kısım silikonlar pek istediğim durumda değiller. İzmir sıcağının da sanırım buna etkisi büyük. Elimde çalıştığını bildiğim 2 tür gececi silikon var. Bu silikonlar hem pahalı, hem mevsiminde zor bulunan silikonlar. Hatta bir tanesi artık pek bulunmuyor. Bu sene önlem almazsam bir grup silikonu kullanamayacağım gibi. Yenisini temin etmek te şu an gördüğüm satış yapan yerlerin stok durumuna göre pek olası değil. Ebay da bile istediğim renk pek yok. O yüzden elimdekileri korumayı istiyorum. Seneye stoklara geleceğini bilsem hiç kasmayacağım. Önerin doğrultusunda yağı kaynatmak mantıklı. Yağ ile cam kavanozda korumayı mutlaka yapacağım.
Özellikle kaliteli silikonlar ambalajları içersinde yağlı bir halde oluyorlar. Ama ilk kullanımdan sonra yağı fian kalmıyor. Ancak iğnesi sökülebilen modeller iğneyi söktükten sonra aynı yerden iğneyi takamazsan aksiyonunu kaybediyor. İğnesi sökülemeyen modellerde de yağ filan bence bozulma yapabilir. Bunun yerine kendi ambalajına geri koyabilirsin. Aslında raglou kullanacan sadece dert tasa kalmayacak Şimdiye kadar silikonları korumak için hiçbir önlem almamıştım ve düşünmemiştim bile. Üreticiler sanırım silikonları üretirken kullan-at mantığıyla üretiyorlar. Aynı Gillette Fusion yada mach3 gibi Halbuki biz turşusu çıkana kadar kullanmaya özen gösteriyoruz Daha dün takımları toplayayım diyordum. Malzeme odası bayağı bir dağılmış ve karışmış. 3 yıldır bende olupta daha suya değmemiş onlarca silikonum varmış. Üstelik At-çeke gitmek için değil de gitme ihtimali için almış olduğum silikonlar
Güzel olurdu, basit birşeyse yapabilmek iyi olurdu. İlginç...!!! Buzdolabını bende düşünmüştüm ama kazaya uğrayabilir orada. Sanırım kapalı balkonda muhafaza edeceğim ama pudra ilginç bir öneri. Yağdan daha sempatik olduğu da kesin. Sanırım havayla teması kesmek için pudra. Öneri için teşekkür ederim, araştıracağım. :thumb: Bulamam mantığıyla alınan aynı türlerde 50 kadar silikonum var. Hepsini paketinde saklamak mümkün olmadı. O yüzden irice bir pakete istiflemek durumunda kaldım. Kendi paketiyle yağıyla dursa bile paketinin içinde kalıp yoksa (savagear shad'da kalıp var mesela) kuyruk ve vücut formu deforme olabiliyor. Hiç suya girmediği halde kuyruk şekli bozulan silikonlarım var. Bu sene de önlem almazsam stoğum için pek iyi olmayacak. Ben kullanıp atmaya razıyım. Razı olmadığım kullanmadan atmak.
http://www.bleigussformen-shop.de/Neuheiten Şurada bilgi var; dili bilmiyorsanız Google translate de çevirttirin; kısmen anlaşılır birşeyler çıkıyor; ayrıca hazır silikon kalıbı mevcut; daha önce bir arkadaş bana kurşun kalıbı getirtmişti; işçiliği çok iyi bunu söyleyebilirim... Yalnız tek bir kalıbın gönderi ücreti 20 Euro civarı tutuyor söyleyeyim... Diğer kalıplara da göz atın; sol tarafta Kategorien altındaki başlıklara tıklayın teker teker tüm çeşitleri görebilirsiniz böylece...