Bir yunus daha balıkçı ağlarına takılarak öldü

Konu, 'Genel Konular' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    [​IMG]

    Bartın'da bir hafta içinde iki yunus balığı, balıkçı ağlarına takılarak öldü.

    Büyük balıkçı teknelerinin attığı trol ağları, yunus balıklarının ölümüne sebep oluyor. Son bir hafta içinde iki yunus balığı ağlara takılarak ölürken, sahile vuran balıklar pis kokuların oluşmasına sebep oldu. Ölmüş yunus balığını gören vatandaşlar, balıkçılara tepki gösterdi. Çevreye yunusların ölmesinden dolayı pis kokuların yayıldığını belirten Şükrü Bilgin,"Daha önce de bu tür olaylarla karşılaşmıştık. Yunus balıklarının kuyruklarına baktığımızda balıkçı ağlarını görüyoruz. Bunu yapanlar cezalandırılmalıdır. Bu vicdansızlığa bir an önce son verilmesi gerekiyor" dedi.

    Ölen yunus balıklarının görevliler tarafından sahilden kaldırılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, yunus ölümlerinin araştırılmasını da istedi.

    kaynak: haberler 15.12.2007 - 18:47
     
  2. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Evet her yıl onlarca yunus bu şekilde ölüyor,yalnız merak ettiğim şey ticari amaçlı balıkçılarımızın gerçekten ölümler konusunda suçlu olup olmadıkları.Sanırsam sayın hocam Yakup Erdem'in bu konuda ( trol ağları,göz genişikleri ve teknileri) çalışmaları vardı.(karayel) Yakup Erdem bizi bilgilendirirse seviniriz.
     
  3. mert88

    mert88

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    izmir/istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    5.5 kilo antenli mercan
    ağlara zarar veriyor diye bilerek öldüren cahiller de var. eski foçada da foklara aynısını yaptılar. en son yıllar önce okuduğum haberde hiç fok kalmadığı okumuştum ama görenler olduğunu duydum. ben hiç görmedim. babam beraber gördüğümüzü iddia ediyor ama ben hatırlamıyorum:)
     
  4. anil_280

    anil_280

    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    adana-ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.4 kilo levrek
    Yazık .Çok yazık. Yunus balık mıdır? Biz toplum olarak bu hayvanlara niye balık diyoruz çözemedim gitti. 2 tane balık için güzelim hayvan ölmüş yazık.
     
  5. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Yine trol günah keçisi diye, fırsatçı ve uydurma metinli bir foto haber hazırlanmış.
    Trol ağı takılmaya uygun bir ağ değildir. Yunusların trol ağlarına takıldığına dair dünyada bile örnek yokken, Karadenizde kalkan uzatma ağlarına takılarak boğulan (yılda 3000 adet) her yunus için hep yapıldığı gibi böyle haberler çıkar.

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=393728#post393728

    http://www.ntvmsnbc.com/news/328208.asp?cp1=1

    http://www.tudav.org/bildiri_2003.htm

     
    Son düzenleme: 16 Aralık 2007
  6. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sayin ogretmenimin ifade ettigi gibi trol aglari yunuslara direk zarar verebilecek aglar degildir.Trol aglari bir tekne tarafindan cekilen yanlarinda kapi adi verilen duzenekle agin agzi acik tutulan, dev bir kepce toru biciminde cektirme agdir.Dogal hayata oldukca zararlidir.Cunku onune gelen ne varsa icine alirken, cektirildigi deniz tabaninda balik yuvalarindan, yataklarina, mercanlara onarilmaz hasarlar verir.Yakalanan canlilarin cogu hadef turler olmadigi gibi, trol agi disariya alindiginda bu atil baliklar (by catch) hedef baliklar ayiklandiktan sonra olu olarak denize atilir.Trol aglari bu yuzden oldukca yuksek mortaliti orani yaratan aglardir.
    Koca ormanda iki geyigi yakalamak icin bir ormani bicmeye benzer. Ancak trol aglarina yunus turu deniz memelilerinin girmesi neredeyse imkansizdir.

    Yunuslara en zararli balikcilik bicimleri basta cok buyuk alanlari cevirebilecek orkinos avciligi icin duzenlenmis girgir aglaridir.Orkinoslarin cok bilinen huylarindan biri yunus surulerini takip edip onlarin diskilarini yemeleridir.Ayrica bir olasilikta dogal ekosounderi olan yunuslari takip ederek onlarin yem baligi surulerini bulmaktaki becerisinden faydalanmaktir.(ikinci soyledigim olasilik kendi mantigimdan uretilmistir bilimsel bir kaniti yoktur) Acik denizde yunus surusu buldunuz mu genelde hemen ardinda orkinos turlerinden birinin yada bir kacinin surusune de rastlarsiniz.Bu orkinoslari ceviren girgirlar genellikle surunun takip ettigi yunuslarida cevirir.Her ne kadar yunuslar mumkun oldugu kadar cabuk agdan disari cikartilmaya calisilsada ag disari alinirken icindeki yunuslar oryantasyon yeteneklerini kaybeder, agir baliklar tarafindan ezilir, havasiz kalir ve yuksek olum yuzdesiyle karsilasilir.Ayni zamanda yunuslar dogada ki duygusal yetileri insandan sonra en yuksek gelismis hayvanlardan biridir. Yunuslar sadece fiziksel degil duygusal sebeblerden de yasamaktan vazgecebilir.

    Orkinos pesindeki girgir aglari disinda uzatma aglari ve longline denilen kilometrelere varan pareketalarla (Yakup Ogretmenimin ifade ettigi kalkan pareketalari bunlardan biridir) yapilan avciliklarda sadece yunuslara degil her turlu deniz memelisi, kopek baligi veya vatos gibi hedef olmayan baliklar,deniz kaplunbagasi ve ozellikle dalici su kuslari icin buyuk tehdit olup, her sene binlerce canli bunlarla gereksiz olarak yok edilmektedir.Artan deniz trafigi ve sonar icerikli her turlu denizcilik aleti deniz memelilerinin dusmanidir.

    Yukarda ki uzucu haber neyazik ki problemin gercek icerigi hakkinda cok yetersiz olup halki bilgilendirmekten acizdir. Bu tur uzucu hadiselerin olmamasi ancak gercek bilimsel calismalarla baliklarin ve deniz memelilerinin mevsisel goc yolarinin bulunmasi, ureme ve mevsimsel olarak yogunlukta olduklari alanlarin
    tespiti ve buralarda bu donemlerde ozellikle koruma onlemlerinin alinmasiyla mumkundur.

    Trol aglari kesinlikle dunya balikciligindan artik yok edilmesi gereken aglardir.
    Verdikleri zarar neredeyse okyanuslari kurutma noktasina getirmistir.Bunu trol avciligi yapilan okyanus meralarinda 10 senelik dogal stoklari ve avcilik oranlarini incelemis grafiklare bir kez goz gezdirmis her kes teyit edecektir.