Bir Zincir En Zayıf Halkası Kadar Güçlüdür !

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında anathema tarafından paylaşıldı.

1. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Selamlar herkese;

Ben heyecanı hat safhada olan acemi bir levrek avcısı olarak adlandırıyorum kendimi. Her seferinde yeni avlaklar arayışı içindeyim.

Arkadaşımla birlikte bayramın üçüncü günü sabahı saat 04:00 gibi buluşup önceden test etmediğimiz bir bölgeye doğru hareketlendik. Ben at-çek levrek peşindeyim ve tüm takımlarımı buna göre ve forumdanda aldığım tüyolara göre hazırlamıştım. Arkadaşım ise dip oltası atacak ve hedeflediği balıklar çipura veya mırmır gibi balıklardı. Saat 06:30 gibi avlağımıza vardık. Hava aydınlanmamıştı daha.

Hemen takımlarımızı hazırladık ve suyla buluşturduk.
    Bulunduğumuz bölge tatlı su ile tuzlu suyun birleştiği bir noktada idi. İlk olarak River2Sea Rover 98 G-17R sahtesi ile başladım. Bu sahteyle azmak ağzı ve sahilin diğer taraflarında da denemeler yaptım, hiçbirşey yoktu. Bu arada arkadaşım ise 2-3 tane lidaki ve mırmır almıştı bile. Hava aydınlandıktan sonra sahteyi değiştirdim ve yine River2Sea'nin Rover 98 G-15R ile azmak ağzı ve sahil boyu atışlar yaptım. Yine birşey yok tabi :)

Ara ara dinlenmeler le birlikte saat 08:30 gibi Rapala Skitter Pop SSP09 SM popper modeli ile suyu pöpürdeterek ortamı biraz hareketlendirelim dedim (Bu sahteyi seviyorum) :D Yine azmak ağzı tarafından at çek denemelerime başladım. Bu arada hafiften rüzgarda çıkmaya başladı fakat atışlarımı o kadar etkilemiyordu. Üçüncü atışımda kamışta bir ağırlık hissettim ve dikkatli bir şekilde çekmeye başladım ve gelen 15-20 cm arası bir ispendekti. Fakat sahtenin iğnesi çok kötü batmış çıkarmak için baya bi uğraş verdikten sonra hemen ait olduğu yere gönderdim idk Bu sebeple resimlemeye fırsatım olmadı arkadaşımda bana çok uzaktı.

Azmağın denizle buluştuğu noktadan karşıya geçebilsem önümdeki burundanda atışlar yapabilecektim fakat su diz üstü ve benim yanımda çizme tarzı birşey olmadığı için başka yollar aramaya başladım. Azmak içinde kefal avlayan kişilerden oraya nasıl geçebileceğimi öğrendikten sonra arkadaşımı olduğu yerde bırakıp hemen takımları arabaya yükledim tarif edilen yoldan ilerlemeye çalıştım. Çalıştım diyorum çünkü yol o kadar bozuk ki bi çok noktada altını vura vura yavaş bi şekilde ilerliyordum. Daha fazla dayanamayarak arabayı yarı yolda bıraktım ve aldım takımları elime yola yürüyerek devam ettim. Sonunda istediğim bölgeye gelmiştim.:)

Bu arada rüzgar iyice sertleşmişti. Sahilden denize doğru esiyordu. Fakat benim atacağım yer ise burun olduğu için hemen solumda kayalar vardı ve ben atışlarımı genelde daha sağa doğru yapmak zorunda kalıyordum kayalara takılmaması için. Su dipte kayalar olmasına rağmen derin sayılırdı, hemen önüm en az 3 metre vardı. Burada önce StrikePro EG-124B sırtı gümüş yanları parlak gümüş altı turuncu renkli 75 cm dalarlı sahteyle denemelerime başladım. Sahte 9 cm ve 8.6 gr olduğu için atışlarda istediğim mesafelere ulaşamıyordum. 10-15 dk bununla takıldıktan sonra Rapala MaxRap FB 13 cm lik sahteyi bağladım klipse. ilk atışta farkını gösterdi ve en az 40 metre mesafeye ulaştırdım sahteyi.
    WTD yapmadan sadece makina hızını değiştirerek aksiyon veriyordum. Hızlı yavaş sarımlarla bir kaç kere attıktan sonra bir atış daha yaptım fakat sahte istediğim mesafeye ulaşsada sert rüzgar onu sola kayalara doğru yaklaştırdı. Ben dikkatli bir şekilde çekerken sahtenin gelmesine 5-6 metre kala makina ağırlaştı tüh sahteyi kayaya taktırdım dedim.banghead Çekiyorum gelmiyor acaba nereye taktım diye suyun içine doğru bakarken birden birşey suyun içinden büyük bir şapırtı ile hareket ediyordu. Evet bir levrek ama ne balık en az 50-55 cm civarı. Benim balığı görmemle balığın güzelim Maxrapı mı alıp gitmesi aynı saniye içinde oldu. :eek: :eek: :eek: Ben suya bakakaldım. Gözlerim boyoz gibi. Şaşkınlıktan en az 2 dakika boyunca suyun içine bakmaya devam ettim. Ve sinirden kamışı kırcaktım az daha banghead banghead

Sakinleştikten sonra düşünmeye başladım. Neden kaçtı? Nasıl kaçtı? Eksik olan neydi? Öncelikle takımlarımı yazayım;
    Makina : Okuma Trio 30 S
    Kamış : Okuma Safina X Spin 2.40
    Sahte : Rapala MAx Rap FB 130 mm
    Misina : Savagear 0.14mm Örgü
    Klips : Remixon YM-1012 4no

Evet arkadaşlar böyle bir olay yaşadım. Sorun acaba benim düğüm atamamam mı yoksa savagear 0.14 lük örgü ince veya yetersiz gelmiş olabilirmi? :confused: :confused:

2. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Ya düğümünde ya da kalama ayarında sıkıntı vardır.
    Sahteyi 0,14 örgüye doğrudan mı bağlıyorsunuz? Örgünün balığı ürkütmemesi için araya 1 kulaçlık sağlam 0,25 civarı FC beden eklemenizi öneririm.

3. aslanbora

aslanbora ümit yeng

Favori Kamış:
    SPRO 2.10 spin
    Favori Makine:
    shimano exage 2500
    En İyi Avı:
    levrek palazı * 600 gr.
    Doğru mu anlamışım acaba? Levrek sizin kayaya taktırdığınız rapalayı mı alıp kaçtı? Rapala suyun içnde kayaya takılı ise bunu nasıl fark ettiniz? Belki de siz rapalayı kurtarmak için misinaya asılırken takıldığı kaya misinanızı kesti?

4. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    Ersen kardeşim, geçmiş olsun.

Levrek bu, herkes levreği yakalayamaz. Bizde, Levrek yakalamayanada balık avcısı denmez.:p :p

Misinandaki 1 saniyelik boşluğu değerlendirir ve bir kafa hareketiyle o misinayı solungacının arkasına alarak keser. Levreklerde böyledir. Ne zaman 3-5 kiloluk levreği yakalarsan, kendine '' Artık bu işi biliyorum '' diyebilirsin.:p :p

Burada her zaman diyor ve yazıyorum; '' Deniz bu, neyin ne zaman nerede geleceği hiç belli olmaz. Ekipman ve donanım her zaman sağlam olamalı '' diye.

Buda bir deneyimdir. '' Bir musibet, bin nasihatten yeğdir.'' diye boşuna dememişler. Bakalım 2.si kaçabilecek mi? Bence kesinlikle kaçma şansı yok.hihi hihi

5. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Doğru söylüyorsunuz FC beden ekleyebilirdim ama balık ürkmemişki zati sahte balığa atladı :)

6. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Yok hocam balık sahteyi kapmış, bende makinayı sararken bir ağırlık hissedince rüzgarında etkisiyle kayaya takıldı sandım. :)

7. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK

Teşekkürler Tevfik abi. Umarık balık solungaçlarıyla kesmiştir. Ben hala düğümden şüpheleniyorum. Sizce 0.14 lük ip misina yeterlimidir bu tür avlar için?

8. darthvader61

darthvader61 Mehmet

Favori Kamış:
    Shimano Technium DF 270 MH // Shimano ForceMaster 240M 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000 FB // Shimano Rarenium 3000 SFA
    Misinayı sardığınızda uç tarafı nasıldı? Kesilmişmi yoksa çözülmüşmü? Misina kırık bir şekildeyse çözülmüştür, değilse kesilmiş. Ara beden kullanmanıza gerek yok...

9. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK

Misina kırık bir şekilde değildi. Ara beden kullanmıyorum. 0.14 lük örgü misinanın mukavemeti yeterlimidir?

10. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Örgünün mukavemetinden ziyade kalamanın ayarı önemli. Eğer misinanın çekeri 5 kiloysa, düğümle bu 3 kiloya düşüyorsa, ama kalama ayarı 4 kiloluk yüke göreyse balık 3 kilonun üzerinde yük bindirdiğinde misina bunu taşıyamaz. Ama kalamayı 3 kilonun altına ayarlarsanız balık yük bindirdikçe makina misina salacağı için misinaya bindirdiği yük kolay kolay misinayı kopartamaz. Bu nedenledir ki kiminin 0,40larla alamadığı balığı 0,20 misinayla başkası alır.

11. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
    At çek için normal misina olarak, 0.25 idealdir bence. Beklemeli avlarda, hedef avına göre bu seviyeyi yükseltebilirsin.

12. paylasan

paylasan Ertuğrul Hoca

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.70 20-60 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 4000XGHG
    En İyi Avı:
    5.150 gr, 88 cm Akya (Lichia Amia), 4.450 gr Levrek
    anladığım kadarıyla düğümlerinde bir hata var

13. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Aslında kalamayı çok sıkı bırakmamıştım ama ilginçtir hiç ötmedi. Bi dahaki sefere bunada çok dikkat edeceğim. teşekkür ederim...

14. OMMG

OMMG OKAN

0.14 genellikle iyi bir seçimdir,ama her firmanın ürünü aynı olmuyor ( gerek kalınlık ve gerekse çeker değerleri olarak ).Bazı arkadaşlarımız 0.08 yada 0.06 lık örgüler de kullanıyor.Ben 0.10 - 0.14 - 0.16 - 0.25 gibi farklı makinalarımda farklı firmaların örgülerini kullanıyorum.Sizin sorun düğümden de olmuş olabilir yada bazen ip kayalara yada midye vb. gibi şeylere sürterek yıpranıyor ve mukavemetini yitiriyor ( özellikle sahteye yakın kısımlar, bu yüzden zaman zaman 30-40 cm lik kısmı kesip atar ve yeniden rapala klipsini bağlarım ) ,böyle bir sorunda olabilir.Birde bahsettiğiniz örgüyü kullanan bir arkadaşım vardı oda benzer sorunlar yaşamıştı, çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan örgüden de olabilir...

15. anathema

anathema ersen

Favori Kamış:
    Shimano Catana BX 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 30 S
    En İyi Avı:
    LeVreK
    Bugün Powerline 0.25 mm lik örgüsünü aldım. Üzerinde %100 Dyneema yazıyor. Birtek kafama takılan rengi açık yeşilimsi birşey. Umarım sorun olmaz, bakalım birazda bununla çalışalım. Düğüm konusunda da elimden geldiğince hassas davranıp üşenmeden gerektiğinde düğümü yenilicem.