sevgili üyeler, yaklaşık altı aydır ben de bu sitenin bir tutkunları arasında yer almaktayım. nerdeyse bütün konuları takip ediyorum. özellikle av raporları, istanbul kıyı raporları ve olta düzenekleri ile ilgili yazıları dikkatlice okumaya çalışıyorum. ne var ki rahatsız olduğum ve düzelmesini (daha hoşgörülü olmasının) arzu ettiğim bir husus var. genellikle av raporu ve benzeri yazılarda üyelerin rapor ettikleri; sirkülere, vicdani kanaate uygun olmayan (veya olmadığı gözüken) avlar, hikayesi bilinerek veya bilinmeyerek çok ağır eleştirilere uğruyor. ve de zaman zaman gereksiz gerilimlere yol açıyor. örneğin bir üyenin av raporunda "bir kilo kraça tuttum" diye bir cümle yer alıyorsa kıyamet kiopuyor. ya da bir başka üye "beş kamış açtım, falanca balığı gani gani aldım" dediğinde "vay sen nasıl beş kamış açarsın, doğal kaynakları tüketiyorsun" gibi tepkiler geliyor. bu davranışların hiçbiri doğru değil, ve ben de hiç birini tavsip etmiyor, hoş karşılamıyorum. ama aşırı tepki vermeyi de doğru bulmuyorum. sonuçta herkes herşeyin doğrusunu bilemez. tırıvırıyı anlamsız şekilde öven birçok kişiyle karşılaştım örneğin. adama yasak diyorsun, sana uzaylı gibi bakıyor. cahillik nedeniyle kimseyi yargılamamak gerekir diye düşünüyorum. anlatıp ikna etmek kalp kırmaktan daha yararlıdır. diğer taraftan ülkemizin neresine gidersek gidelim, özellikle kıyı kesimlerinde, her kiminle balık, olta balıkçılığı gibi konularda biraz sohbet etseniz ilk duyacağınız, rahatsızlığı dile getiren kelimeler "trol, gırgır, kıyıların yağmalanması vb." oluyor. örneğin bir kaç gündür istanbul kefeliköy, kireçburnu civarında kıyıya çok yakın yerden ağ atan gırıgırlar konusunda pek çok şikayet okudum sitede. ama sitede insanlar iki tane kraça için birbirini kırdığı kadar denizlerimizi tüketen bu canavarlara karşı hiç bir şekilde seslerini duyuramıyor. bakın bu cumartesi örneğin tarabya civarında tahminen 500 oltacı vardı. ben cumartesi de pazar da erken saatlerden itibaren oradaydım. alınan balık sayısı 30-40. bunların büyük veya küçük olması o kadar önemli değil. bunun gibi 10 avlak olsa istanbulda hadi 500 balık etsin. ki bunların arasında tahminen limit altı balık yoktur. ama aynı civardaki 10-12 gırgır belki yavru, belki yetişkin 10.000 yada tahminen daha fazla balık aldı. marketlerde bugün 15-16 santim bol miktarda palamut vardı. tanesi 6, 7, 8 tl. örneğin istinye migrosta bugün bu sitenin bir çok üyesinin iade edeceği büyüklükteki yaprak çinekop kilosu 27 liradan satılıyordu. yani 1 kg kraça alan, ya da hafta sonu 5 değil de 7 kilo balık alan amatörle mi yoksa 10 cm'lik yaprak çinekopu trolle alıp marketlere pazarlayanla mı uğraşmak doğru. buna bir karar vermek lazım. ve de sanırım ülkemizde halk bu konuda bugüne kadar ciddi anlamda hiç sesini duyurmadı. teröristlerin bile hak talep ettiği günümüz ülkesinde, bir kaç bin üyesi bulunan bu site acaba benim sadece bir nebzesini konu edebildiğm hususlarda sesini duyuramaz mı. örneğin 2-3.000 kişi yaprak çinekopun korunması için taksimde yürüse, bu bence hem bir ilk olur, hem de fazlasıyla dikkat çekebilir.
katılıyorum demekle yetiniyorum şimdilik. Geç oldu erken kalkmam gerek. gündeme getirmek size nasipmiş süha bey . elinde 2/2 pusuda bekleyenlere duyurulur...
Güzel bir konuya değinmişsiniz ama bence biraz haksızsınız, benimde limit altı balık yakaladığım olmuyor değil veya adet yada kg olarak limit aştığımda çok nadiren olur ama buraya fotoğrafını, hikayesini koymuyorum, fark burada işte..
Süha bey zaten genelimiz nazikce "keşke limit altı olanları salsaydınız" ya da bunun gibi uyarılarda bulunuyorlar. sert çıkış yapanlarda yok değil. Burası amatör balıkavı yapanların sitesi çoğu arkadaş yeni bilmiyorlar. bende ilk geldiğim zamanlar o kadar dikkat etmediğim çok av yaptım. burda öğrendim bir çok şeyi. nazikce uyarmak en doğru olanı. insanları kırmadan, nazikce çok uzatmadan uyarmak yeterli olur diye düşünüyorum bu site üyeleri için. çok şükür çok anlayışlı insanlar bu siteye üye.
ben zaten kimse uyarmasın demiyorum. tabi ki bu zaten hepimizin görevidir. ben sadece bir kaç tane limit altı balığın önlenmesinin bir yere varamayacağını, esas büyük kırım yapanların bir şekilde uyarılmasını savunuyorum.
işte ben de tam seninki gibi eleştirileri kastetmiştim. insan önce bir yazılanı adam gibi okur, sonra kendi yazdıklarını okur ondan sonra gönderir. ne alakası var torba doldurmakla benim yazdıklarımın.
valla süha bey "bende karşıyım ama 7 kilo alsa ne olur" diye bir yaklaşım olmaz. ozaman şöyle diyelim sadık kalmaya söz verdi ama bikereden bişey olmaz. çok kızmış bıçağı takivermiş öldürmediya!... kırmızı ışıkta durmak istememiş hep durar ama durmamış nolcak canım!... görüldüğü gibi örneği çoğaltmak mümkün. içimizdeki canavarı durdurmaya kendimizden başlamak gerekiyor. yoksa gırgıra kafa tutan amatörün yapacaklarının sonu gelmez. kuralı beğenmiyorsak kuralın değişmesi için sivil toplum baskısı yaparız ama kural değişene kadar uyulacaktır.
ben zaten "... alsa ne olur" demedim. tabi ki alınmasın. ben de hiç bir zaman almam, almayı aklımdan bile geçirmem. ben şöyle yazmışım: yani 1 kg kraça alan, ya da hafta sonu 5 değil de 7 kilo balık alan amatörle mi yoksa 10 cm'lik yaprak çinekopu trolle alıp marketlere pazarlayanla mı uğraşmak doğru. sadece hedefin doğru seçilmesi gerekir diye düşünüyorum. ava gittiğinizde çevrenizi biraz gözlemlerseniz alınmaması gereken balıkları alan, ancak yaptığı hareketin doğru olmadığını bilmeyen çok sayıda kişinin var olduğunu görebilirsiniz. hatta onlarla sohbet ettiğinizde gerçekten de ne yaptıklarının farkında olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. ama diğer taraftan bırakın doğru olmayan hareketi, direkt "cinayet" işleyen kişiler ne adam akıllı eleştiriliyor, ne de bunlara herhangi bir kurum herhangi bir yaptırım uyguluyor. ben de esas bunlara birilerinin dikkat çekmesi gerektiğini düşünüyorum.
söylediklerinize aynen katılıyorum. büyük gırgır ve trol teknelerinin ciddi olarak denetlenmesi ve kurallarının sertleştirilmesi gerekiyor. ama karadeniz mafyası bırakın kural sertleştirmeyi konu üzerine açıklama yapacak profesörleri bile siz ne biliyosunuz diye azarlayıp geçiyorlar. ancak amatörlerinde kendi kurallarına uyması lazım. gırgırla kendini kıyaslamamalı yani. ama tabiki katliyam boyutunda çalışanlara da dikkati çekecek çalışmalar yapılmalı
süha bey,size katılmamak münkün değil.malesef hepimiz çoğu olayların farkındayız ama iş içraata gelince kimse kalmıyor. tabıkı birbirimize daha hoşğörülü olsak daha iyi olur malesef bazen olamıyoruz.arkadaş limit altı balık almış uyarıyorsunuz nazıkce cevap bazen çok sert oluyor o zamanda tansıyon yükseliyor istemedende olsa.eyleme gelince kimsenin gelecegini sanmiyorum(tırıvırı eyleminden teçrübem var 8 kişi katılmıştı)
Süha Bey teşekkürler, izlenimlerinde benim de üzüldüğüm güzel bir konuyu münazaraya açmışsınız. Geç fark edip yeni okudum. Öncelikle sirkülerdeki limitlere ve bazılarımızın iyi niyetle ve gerçekten faydalı olarak belirlemiş olduğu bilimsel, vicdansal limitlere uymayan veya bilmeyen arkadaşlarımızın uyarılmasını destekliyorum. Ancak uyarılar ve eleştirilerde kullanılan hitabın seviyesine de çok dikkat edilmesini, ayrıca ayni anda birçok kişi tarafından bombardımana tutulmasını da hoş karşılamıyorum. İzlenimlerimde genelde hata/yanlış yapanların genç arkadaşlar olduğu gibi görüşüm oldu. Sitedeki yüzlerce üyenin fark edebileceği, okuyacağı eleştiriler, öneriler ve tavsiyeler kırıcı, üzücü olmamalı. Eleştirilerde ilk amaç, kişiyi eğitmek ve topluma kazandırmak olmalı, dışlamaya yönelik/yönlendirici olmamalı. Hatalı raporu gören arkadaşların site sorumlularını uyararak, eleştirilerin mümkün ise sitenin sorumluları tarafından yapılması sağlanmalı. Eleştiri yapan arkadaşların bazıları, bir levreğin 4-5 senede üreme ortamına geldiğini, bu nedenle neslin korunması için limit altı balıkların geriye bırakılmasını öneriyorlar ve haklılar da. Peki bir insanın olgunluk çağına gelmesinin kaç yıl olduğunu da göz önüne alıyorlar mı acaba? Dünyada gelişimi en geç tamamlanan canlılardan birisi de insandır. Konu edilen 4-5 seneden çok daha uzun süreç istemektedir. Lütfen eleştiri yapan arkadaşların bunu da fark etmesini isterim. Münazaraya açtığınız konunun diğer yönü olan, gırgır, trol gibi unsurların verdikleri zararlar ise, site üyelerinin bilmeyerek verdikleri zarar ile kıyaslanamayacak büyüklüktedir. Bu konuya girerken şöyle bir düşünce paylaşımım olacak, yanlış, hata veya suç, hangi boyutta olursa olsun ayni kategoriye girer, sadece ölçütler değişir. Bu nedenle, hatalı 1 balık tutanla da, 1.000 balık tutanla da mücadele etmeliyiz. Sadece mücadelenin yöntemlerini ve ölçütlerini iyi belirlemeliyiz diyebilirim. Görüşlerimi, her alanda olduğu gibi balıkçılık konusunda da sosyal ve kültürel eğitimin eksikliğinden kaynaklandığını düşünerekten sonlandıracağım.. Herkese bol avlar ve insanın da dahil edildiği tüm doğaya saygılı günler dilerim.
Süha bey açtığınız konu aslında sitemizde avlı geçen günlerde bolca yaşadığımız bir tatlı sorun, tatlı , evet taaaaatlıı. Nedenine gelince , sitemize üye olmadan evvel kendi yaptığım avlarım hem limit fazlasıydı hemde küçüklüğüne aldırış etmeden yaptığım avlardı , bu bahsettiklerimi birçok konuda daha itiraf etmiştim , demekki bazı şeyleri iyi algılamamız lazım, inanırmısınız limitlerin en az bir kaç santim üstü olsun diye dikkat etmeyede başladımhatta yanımda artık ölçü aleti bile taşıyorum. Gelelim esas konuya 1 kilo kıraça bence trolcuların yakaladıkları ve katlettiklerinden daha değerli, nedenmi? ipin ucunu bir kaçırırsan yakalamakta tamir etmekte tamamen imkansızlaşır bu türden konuları okuyan ve takip eden yüzlerce insanımız var, tabiki sert çıkışlar doğru bir davranış şekli değil fakat bazende gerekli olabiliyor , önce aile içindekileri bu konuya inandırıp takipcisi olmasını sağlıyacaksınki , her birey dışarıda gördüğü yanlışları yanlış yapan kişiye anlatsın , sen davana inanmaz isen sana bana kim inanır.
Ne yapalim yani destekmi verelim,bak dostum sitenin ana sayfasinin sag yan tarafinda ne yaziyor. Sportif ve Amatör balıkçılık sporunda balıklar, birer tüketim maddesi olarak görülmez. Balıklar, bu keyifli hobiyi icra edebilmemizi sağlayan minik dostlarımızdır! Sürdürülebilir balık avcılığının devamı adına, yavru balıklar nazikce suya iade edilmelidir, centilmen ve sportmence bir avcılık bunu gerektirir. Balıkavı.net, "Çok değil, tek balık!" sloganıyla, yakala ve bırak tarzını desteklemektedir.
Bence süreç iyi işliyor , düne kadar Amatör sirkü ,tebliğ böyle şeyler yoktu !!! Bizler yasaklardan bir haber değilmiydik !? Biraz daha açık yazmamız gerekirse , ''devletin malı deniz , yemeyen keriz'' mantığı geçerliydi , tut babam tut , arayan soran yok !! , sonra , tebliğlerle tanıştık , yasakları öğrendik , olur dedik veya olmaz dedik , daha sonrasında ise internet forumlarıyla tanıştık ve doğrumu yanlış mı hala tartışıyoruz .!! tartışacağızda !!. Üye arkadaşlarımızı uyarma zafiyeti konusundaki fikrim , bence bu konudaki belirleyici unsur ''Forum yönetimleridir !! , ''saygı kuralları dahilinde uyarı veya karşı çıkma olması gayet doğal , çünkü burası forum , yoksa doğruyu bulmamız güçleşir , Ha !! saygı kuralları aşılıyorsa bu yönetimi ilgilendirir , (şikayet butonları her forumda mevcut) . Diğer konu yani profesyonel balıkçıların durumunla alakalı düşüncem ise; Şimdi ilk önce şu aklıma gelir , ''biz amatör avcıların bildiğim kadarı ile 50 civarı amatör forumları var !! bunların hangisi veya kaçı dernekleşti ?? Şu an sanal kişilikleriz ve mail bombardumanları , bir işe pek yaramıyor !! Yani gerçek kişilikler olmadığımız için , bir eylem düzenlemeye kalksak , denildiği gibi , ''Yapalım derken 100 ,yaparken 3-5 kişiyiz !! bu bizlerin malesef üzücü gerçeği !!! ve pek kaale alınmıyoruz !! Hepimizin bildiği üzere balık yasaklarının delinmesine malesef engel olamadık !! Yapılacak bir eylem varsa , bunun ''lokomatifi , profesyonel balıkçılar olmalı , biz amatörler , vagon durumunda olmalıyız , onlarda kendi içlerinde bu yapılan yanlış uygulamalara karşı çıkıyorlar , yani kendi içlerinde bir temizlik istiyorlar , aynı bizler gibi !!! Bence , bu süreçte gelinen bu noktada , top devlete gelmiş durumda !!. , Daha açık yazmamız gerekirse 1380 sayılı su ürünleri kanunu artık , tam manası ile dar geliyor, zaten değiştiriliyorda , yeni taslağın hazır olduğu söyleniyor , bekleyip göreceğiz !! Profesyonel balıkçıların , izlenmesinden tutunda , stokların belirlenmesi , hijyenlik , av şekilleri gibi bir çok konuda düzenlemeler yapılacağı gelen fısıltılar arasında!!! Biz amatörler içinse 150 liraya avlanma pulu alınacak diye bir şeyler söyleniyor !! Ne diyelim , hepimiz için , hayırlısı olsun ...
Kendi görüş ve düşüncelerine saygı duyulmasını isteyenler, önce ortaya sunulan düşüncelere saygı duymalı, sonra sunulan düşüncenin, genel toplum kriterlerine uygun olmayan yönleri varsa, NAZİKÇE ve kibarca hitap tarzı ile eleştirmelidir diye düşünmekteyim. Kişisel düşüncelerini, kendi canlı türüne sunarken bu özeni göstermeyenlerin, başka canlı türüne uygulanacak davranışlarda özen gösterilmesini önermesi, bence hoş gözükmeyen bir ikilem yaratmaktadır. Saygılarımla.
Bugün yapmış olduğum forum hakkındaki araştırmamın ( genel konularda paylaşıma açtım) sonucunda bir üsteki mesajımın bir çeşit kişisel saldırı kapsamına girebileceğini fark ettim. Özür dilerim.