Birkaç sorum var...

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında gokcer tarafından paylaşıldı.

1. gokcer

gokcer GÖKÇER

Herkese merhabalar. Ben İstanbul'da oturuyorum ve 5,5-6 metre fiberglas(kamaralı-balıkçı tipi) tekne almak istiyorum.Sıfır mı yoksa ikinci el mi karar veremedim henüz. Kafama takılan bazı şeyleri sormak istiyorum.

1)İnternette ikinci el tekneler, sıfır teknelerden daha pahalı.Bu yıl fuara gittim orada da şahit oldum. Sıfır(4,5m. fiber)tekne 2500 TL. Buna bir de 9,9 bg motor eklesek yine de 6000-7000 etmez.Neden sıfır tekne ikinci elden pahalı??

2)İşlem(kayıt,eksper..) masraflarından dolayı desek, Sıfır teknenin denize indirilebilmesi için gereken işlemler ve masraflar nelerdir?

3)Son sorum; bu hafta Göksu'ya gittim tekne bakmaya, başka nerelerde ikinci el tekne bulabilirim?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim, bu konuların netleşmesiyle alacağım tekneye karar vermeyi düşünüyorum.

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Öncelikle nerede avlanmak istiyorsunuz? Yani tekneyi almak kolaydır ama koyacak yer bulmak kiralarını ödemek zordur.

9.9 un üstünde bir motorlu tekne alacaksanız hem ADB belgesi (Amatör Denizci belgesi) ehliyeti almanız gerekir. Ayrıca yıllık MTV vergileri de şu andaki mevzuata göre yüksektir. 9.9 un altındaki tekneler yıllık MTV den muaftır.

5.20 nin altında bir tekneyi tavsiye etmem. Dalgalarda riskli olur. Boğazda daha da riskli olur.

Diyelim ki motor ve tekneye 6000 TL sıfır bir tekne ve motor aldınız. ÖTB (Özel tekne belgesi) çıkartmanız gerekir. Bu belgeyi çıkarmak için aldığınız miktarın yaklaşık %25 i oranında belge çıkartma masrafınız olacaktır. Ayrıca mutlaka hem teknenin hemde motorun CE sertifikaları olmak zorundadır.

İkinci el teknle alacaksanız mutlaka ÖTB si olmalıdır. Yoksa sonradan belge çıkartamazsınız. ÖTB belgesi haricindeki hiçbir belge (sahiplik belgesi tonilato belgesi vs) işinize yaramayacaktır.

Fiyatları değerlendirirken sadece boyuna değil kullanılan malzemeye fiber kalınlığına motor markasına içten dıştan takma olmasına göre fiyatlar yarı yarıya değişmektedir.

Tekne aldıktan sonra da bir çok masrafı vardır ve hiç bitmez. Bir teknenin yıllık 5000 ila 10000TL arası masrafı çıkar. Ekonomik durumunuz uygun değilse mağdur olmamanız için iyice düşünmenizi tavsiye ederim.

ÖTB belgesi olan bir ikinci el teknenin sıfır tekneden daha pahalı olmasa da yakın olmasının nedeni işte bu belgenin çıkartılmış olmasıdır. İkinci el teknenin belgesi yoksa bedava verseler almayın.

3. gokcer

gokcer GÖKÇER

Alperen Bey tekneyi öncelikli olarak gezinti(spor) amaçlı kullanacağım. Avlanmak ikinci planda kalıyor. Avlanacağım zamanda Boğaziçinde avlanacağım.

Bağlanacak yer konusunda Göksu'ya bırakmayı düşünüyorum, haftasonu oradaydım.Ama Haliç'te yer bulabilirsem oraya bırakmayı düşünüyorum.

Motor konusunda 9,9 ile başlamak ekonomik olarak çok fark ediyor, haklısınız.Sizin yazdıklarınızı okuyunca 9,9'un üzerine çıkmamaya karar verdim,en azından şimdilik.Daha sonra(değiştirmenin zorluklarını bilmeme rağmen) yükseltebilirim.

Yalnız ben 10 beygirin altında da olsa ADB gerekiyor diye biliyorum, acaba yanlış mı biliyorum?Eğer öyleyse 9,9 iki açıdan da avantaj sağlıyor.

İlginiz için teşekkür ederim, aklıma takılan bir şeyi daha sormak istiyorum. Yıllık 5000-10000 TL civarı masrafı vardır demişsiniz.Acaba bu masraftan neyi kast ettiniz?(Bağlama, vergi hariç mi)

Dediğiniz gibi keyfimiz kaçacaksa hiç başlamamak daha iyi.Ama ben de açıkçası bu masrafları göze alarak başlıyorum zaten.Sizlere danışarak karar vereceğiz artık..

4. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

9.9 un altında ADB gerekmiyor. Ayıca mtv de yok.

boğaz için düşünüyorsanız 6 m fiber tavsye ederim. ona da 9.9 yetmez. İyice araştırmanızı öneririm.

200 den aşağı aylık yer zor. zaten yer de yok ya. Göksuda 2500 zaten yıllık kirası ediyor. Aküsü, motor bakımı, benzini, zehirlisi, eksiği (eksik hiç bitmez) çalındı kayboldu, 5000 i geçer.

5. gokcer

gokcer GÖKÇER

Alperen Bey 23 Nisan dolayısı ile 4 gün tatilim var ve bu süreyi ikinci el tekne bakarak geçirmeyi düşünüyorum. Nerelere bakabilirim?

6. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Küçük çekmece balıkçı barınaklarında uygun tekneler oluyor. Ancak en uygunu tuzlada olur sanırım. Tuzla balıkçı barınaklarında çok tekne düşüyor. Ama bu iş öyledirki arayınca bulunmaz da aramayınca çok uygun fiyatlara düşer. Alacağınız teknenin eni 2 m den boyu 5.20 den aşağı olmasın. 10 20 cm ne farkeder demeyin çok şey farkeder.

Tekrar ediyorum ÖTB si olmayan tekneyi bedava verseler almayın. Başka belgeninde geçerliliği yoktur.

7. gokcer

gokcer GÖKÇER

Bu yazdıklarınıza da dikkat ederek teknelere bakacağım, bakalım neler çıkacak.

Bir yandan da Sıfır teknelere bakacağım.

8. gokcer

gokcer GÖKÇER

Hafta sonu Tarabya-Büyükdere civarında teknelere baktım.Aşağıdaki tekneye 30000 istediler bana da çok abartılı geldi açıkçası.Tekne 5,5-6 metre. Çok güzel bir tekne ama o kadar edeceğini düşünmüyorum.

Aşağıdaki tekne ise 9.30 cm. ahşap, polyeser kaplama. Bu tekneye de 20000 istediler ama tekne oldukça yıpranmıştı.

Şimdilik bakmaya devam edeceğim.

9. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Fiyatlar bana cok cok abartili geldi, bu paralar bi sifir araba parasi... 30000TL ne ozeligi var ki bu kadar pahali acaba?

10. gokcer

gokcer GÖKÇER

Tam olarak kaç beygir olduğunu hatırlamıyorum ama 45 demişti galiba. İçini dışını baştan yaptığını söylediler.Ama 30000'e çok farklı tekneler alınabilir. Genel olarak bu söylediğim bölgenin(İstinye-tarabya-büyükdere) pahalı olduğunu söyleyebilirim.

Göksu'da rakamlar daha uygundu. Fırsat bulunca Tuzla'ya ve diğer barınaklara da bakacağım.

Not:Aşağıdaki tekneyi Göksu'da 5000'e bırakmışlardı.(Marşında bir sorun var baktırmak gerekir diyordu)Tekne 4.60 cm. Motor 25 bg. Küçük olduğu için düşünmemiştim.

11. onur1872

onur1872

yukarıdaki tekne eğer kayıtlıysa 5000 liraya çok mantıklı.motoru da yeni gibi duruyor.eğer kayıtlı değilse aynı kombinasyonu(direksiyon remote dahil)3500 4000 liraya halledebilmek mümkün

12. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

İlk baktığın tekneyle bu tekneyi kıyaslamak şahinle pejoyu kıyaslamak olur. Yukarıdaki tekne lusy modeli. Genelde 4.65 olur. Ancak liman içi teknesidir. Botun biraz geniş halidir. Çok fazla sallar. Dengesi pek yoktur. İki kişi teknenin bir tarafına otursa su alacakmış gibi olur. Çok hafif bir modeldir. Kamarası sadece göstermelik. Pek iş görmez. İçinde değil yatmak oturmak bile sıkıntı verir. Boğazda bu tekne olmaz. Adamda mide bırakmaz çünkü. Ama fiyatı normal.

İlk tekneyi 30000 e satamaz ama güzel ve ağır bir tekne. 15000-20000 civarı eder.

Son düzenleme: 28 Nisan 2009
  13. gokcer

gokcer GÖKÇER

Evet ben de Lucy'e binip üzerinde durduğumda o dengesizliği hissettim zaten.Küçük olduğu için de düşünmedim .

30000 dedikleri tekne ise bence de takribi 15000 eder. Göksu'da fiyatlar daha makul, o yüzden bu örnekleri(Göksu ve Tarabya'yı kıyaslamak için)verdim.Yoksa tekneler kıyaslanacak gibi değil gerçekten.Ben de hem bütçe olarak hem de model-malzeme olarak böyle bir tekne istiyorum ama o bölgede istenen rakamlar hakikaten çok fahiş.