Merhabalar, Dün kumkapıda fenerin ordaydım. Erken gittim akşam 9 a kadar kaldım. Sağımdaki arkadaş 6-7 tane sarıkanat solumdaki arkadaş 8-10 tane yakaladı ben ise sıfır çektim. Akşam 17-21 arası. Aslında 4 sefer yakaladım ama ya çekerken gitti ayda tam kıyıya alırken kaçti. Sadece 25 cm kadar kırlangıç tuttum onuda itina ile suya iade ettik büyüsünde başkasına kısmet olsun diye. En çok koyan ise 3 yaşındaki oğlumun "baba balık tuttun mu bakıyım" diyip hevesle beklemesiydi. Bari bi tanecik tutabilseydim Bende bi takım hatalar olduğunun farkındayım, öğrenmek eksiklerimi gidermek istiyorum. Sizlerden yardım rica ediyorum. Tasmalama zamanını, çekiş stilini yannış yapıyorda olablirim. Takımlarım da iş yapmıyor olabilir. Lineeffe 3.90 bir kamışım var Albastar Eta 60 makinam Takımlarda balıkçılardan aldığım 2/3 lü mantarlı standart takımlar. Kendim takım yapmak istiyorum aslında ama hangi marka model iğne, hangi marka cins misina vs vs detaylı bilmiyorum.
Abi kolay gelsin keşke bu konuda bilgim olsaydı da paylaşsaydım sizinle, konuyu okuyup yorum yazmadan gidenlerden olmayayım bari şans dileyeyim dedim, bol şans
Yasin sağol teşekkür ederim, sadece takım yapmak değil, her türlü bilgiye açığım. Tasmalamada şunu yap şuna dikkat et, çekerken şöyle yap vs gibi. Ne biliyim makina çok terersizdir o makina iş görmez şöyle bi makına al vs hertürlü bilgiye açım şu ara.
Arkadasım bence en büyük hatan hazır takım aLmanda.. sana yine en büyük ve en önemLi tavsiyem kendi takımını kendin hazırLamandır bak ozaman ne demek istedigimi gaayet iyi anlayacaksın şimdi sana kuLLanman gereken igne ve misinayı yazıcam nacizane... Mustand 1523 D 3 no siyah PowerLine 0,35 misina internette bu takımın nasıL bagLandıgı iLe iLgiLi bir cok video mevcut, ha yok arkadasım var bana yardımcı oLur dersen o dahada makbuL oLur.. oda oLmadı ben sahsen yardımcı oLmaya hazırım..
bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışayım 1-)Oltanı denize attıktan sonra boşluğu alki balık vurduğunda daha kolay hissedesin 2-)Balık vurduğu anda oltayı biraz sert bi şekilde kaldırırsan yani tasmalarsan iğnenin balığa iyice girmesi sağlanabilir. 3-)Balığı çekerken boşluk vermeden orta hız veya biraz daha hızlı şekilde çekin.Boşluk verirsen balık misinayı kesebilir. 4-)Yemin tazeliği balıkavı verimini doğrudan etkiler.Özellikle filato kesmek ve iğneye takmak zamanla güzelleşir elin alışır 5-)Genel olarak balıkçılarda satılan hazır takımlar iş yapar ancak kendin yaparsan daha verimli olacağını düşünüyorum.Bol şans bol avlar.Bu arada ben takımlarımı 0.30 monoflament misina ve balığın büyüklüğüne göre mustad 1-2 numara iğnerle yapmaya çalışıyorum.Çok profesyonel olmasamda orta seviye takımlar oluyor.Yani akmasada damlıyor
Yavuz hocam teşekkürler, Bilen çokda arkadaşım yok, ancak akşam evde videoları izleyerek denemem lazım. Videodan yaparkende kolay yapabilirmiyim bilemiyorum. Mantarla kamıştaki klipsin arasında ne kadar misina olmalı kaç metre?
Şimdi Hüseyin dostum, kamışın makinen bu iş için uygun. Bir de tripod dediğimiz ayak lazım ki kamışı iyice sabitleyesin. Hazır takımlarla çalışmak verimini büyük oranda düşürür. Kendin takım bağlayabiliyorsan şu malzemeyi temin ederek kendi takımlarını balayabilirsin. 1- Sasame Long Shaft F-848 No:2 iğne 2- Okuma Shotai 0,26 FC misine 3- Mantar 4- Fırdöndü Bu takımlarda mantarın altını üstünü oje ile kırmızıya boyamanı öneririm. Uzunluk 1 kulaç olacak. Takımda mantardan sonra 2 iğne bulunacak. İki iğne arasını da çift kat ile bağlamanı öneririm. Eğer mantar geriye kayıyorsa arkasına bir adet stoper ekleyerek bunu engelleyebilirsin. Av sırasında mantarın yeme yapışık olması gerekir. Takımın en sonuna da bir fırdöndü bağla. Bu şekilde uygun bir takım hazırladık. Diğer önemli nokta yemdir. Kıyıdan en verimli olan yem istavrit. Yaprak keserek takabilirsin. Ama kendi yakaladığın, canlı veya taze balık olursa çok iyi. Tezgahtan aldığın balığın verimi çok daha düşük oluyor. Balığı yakalamaya gelince en önemli kısım oltayı iyice germek. Dibi bulunca oltanın çok gergin duracağı, ucunun aşağı eğileceği nokaya kadar germen gerekir. Yani ağır ağır sarıp boşluğunu alacaksın gerilene kadar. Yay gibi duracak kamış. Bu şekilde gergin duran kamışta vuruşu hemen görürsün; gergin değilse göremezsin, balık da yemi keser gider. Kullanacağın kurşun da en az 125 gr. olsun. Akıntı fazla ise arttırabilirsin. Kurşunu da klipse doğrudan takmamalısın. En az 1 karışlık bir ip veya kalın misine yardımı ile bağlamalısın. Kamışta vuruş gördüğünde geriye doğru tasmalama dediğimiz hareketi yapıp çekiyorsun. Balık yakalarsan bir an önce takımdan çıkartmaya bak ki dişleri ile misineyi zayıflatmasın, bu durumda bir dahaki balık misineyi yolda kopartır. Eğer çift kat misinenin teki kesilirse takımı hemen değiştir. Yanında en az 3-4 tane hazır yedek takım bulunsun. Rastgelsin, balık haberlerini bekliyoruz.
Sayın arkadaşım ne yaparsan yap ama yaptıgın işte inceleme ve araştırmanı asla eksik etme mesela o sagında solunda balık yakaladıklarını söyledigin şahısların kullandıgı ekipmanı rica edip inceleyebilirdin onların kullandıgı takımla senin kullandıgın takım arasında fark olup olmadıgına bakabilirdin, Tasmalama hareketini kamışın ucu çekildigi yani kıvrıldıgı anda ters istikamette yapacaksın, balık yakalandı çekerken boşluk verme, mümkünse yanında bir kepçe bulundur tabiki bulundugun yer kepçe kullanmaya müsaitmi bilmiyorum çok balık kendisini sudan kaldırdıgınız an igneden kurtarmayı başarır son hamlesidir ve o son hamleyi iyi kullanmayı becerir. 3 no igne kullanılması gereken avda 4 no igne kullanırsan av verimin kesin %40 aşagıya düşer milimetrik açılar çok şeyi degiştirir bunu asla unutma. Bunun haricinde nasip ve şans faktörü elbette vardır.
Hüseyin dostum resimde gördügün takımLa anLatacagım takım aynı sadece Aret kardeşim bedenide hazır haLa getirmiş.. Sana extra Lazım oLacak maLzemeLerden 2 si ise şunLar.. Stoper ve Fırdöndü
Stoper gerekmeyebilir de, ben ince misine kullandığım için mantar çok kayıyor, daha kalın misine kullanırsan mantar kaymayabilir bu durumda stopere gerek kalmaz. Ama gerektiğinde kullanmaktan çekinme çok kolay kullanımlı işe yarar bir malzemedir. İğne konusunda, benim verdiğim iğne tipini özellikle öneririm, çok keskin ve uzun saplı olduğu için balığın dişlerinin misineye ulaşmasını engelliyor. Sadece sapı uzun, yoksa iğne ağzı diğer modellerin 3 numarasına denk geliyor. Bu modeli bulamazsan arkadaşların önerdiği 3 No. iğneleri kullanmanı öneririm.
Ben de Hüseyin Abi'nin yaşadığı sıkıntının aynısını yaşıyorum. hatta oturduğumuz yer de aynı Beylikdüzünün suyundan olabilir Benim sormak istediğim hazır takım ile kendi hazırladığım takım arasında ne fark olacak? Hazırlarken nelere dikkat etmeliyim? Daha kısası neden hazır takımları tercih etmemeliyiz?
Öncelikle herkese teşekkürler, İnanın ilgiyle okuyoum mesajlarınızı ve herkese tek tek teşekkür ederim. Şuan internette bahsettiğiniz malzemeleri bulabileceğim site bakıyorum. Tripotum var çok faydasını görüyorum.
Hocam 125 gr kurşun akıntı varsa dahada fala olsun demiştin. Tarabya emirgan gibi boğaz bölgeleri için kaç gram kullanmak gerek?
Onu o anki akıntıya göre kendin ayarLayabiLirsin.. minimum 130-140 gr buLunsun yanında maximum 200 gr'a kadar çıkabiLirsin tedarik şart..
Tahminim sebep budur. eğer kendin bağlayabiliyorsan, FC misina kullanarak bir takım yap, iğneler kalite bir şey olsun ve detayları zaten yazılmış. Ama bağlayamıyorsan, Karaköy'de ziraat bankasının arka tarafında (iskeleye göre) arada bir kapıdan girince, 4. katta Diva balıkçılık var. Oraya git, Hasan abi kim de. ondan, kendi işi, iyisinden, güzel bir takım iste. Bak abi, tavsiye ile geldim, ona göre diye eklemeyi unutma.
Hazır takımları kısa sürede bağlamak için özensiz yapıyorlar, ayrıca daha az maliyetli olması için kalitesiz malzemelerden yapıyorlar. Bu durum da avın kalitesine doğrudan yansıyor. Kendi bağlayacağımız takımda avantajlar nelerdir? Çok keskin kaliteli iğne, balığa değdi mi saplanır. İnce hatta FC misineler, pahalıdır ama balığı ürkütmez. Mantarın bile kalitesizi var. Suyu yeyince buruş buruş olan, folyosu soyulan mantarlar var. Kendi yaptığımız takımda her şeyin en kalitelisini kullanabiliriz. Hüseyin bey sarıkanat yakalayamaamış, kırlangıç yakalamış. Ben hayatımda sarıkanat takımıyla kırlangıç yakalamadım. Demek ki o hazır takımları çok kısa yapmışlar. Kırlangıç dipte yatan balıktır, dibin 40-50 cm. kadar üzerindeki yemlere atlar. Bu kadar kısa takıma da sarıkanat gelmesi zorlaşır, çünkü sarıkanat ve lüfer dibin biraz üstünde gezen balıklardır. kendi bağladığımız takımlarda boyu 1 kulaç yani 1,5 metre yapıyoruz. Hazır takım bağlayan adam maliyeti düşürmek için bunu yapmaz. Her takımda kırpacağı 1 metre misine bağladığı 100 tane takımda 1 bobin 100 metrelik misinenin cebinde kalması demektir.
Merhaba . Bende Bildiğim Kadarını Anlatıp Görevimi Tamamlıyım Saolsun Forumda Herkez Birbirine Yardımcı Oluyor . İlk Önce En Önemli Şey Yem Erken Gidip İstavrit Tutmanızı Öneririm Yem Nekadar Kanlıysa ( Taze ) Şansınız Okadar Çok Artar Emin Olun . Enaz 115 - 130 Gr Kursun Akıntı Olup Olmaması Önemli Değil Emin Olun Ağır Kursun İle Daha İleri Atabilirsiniz Oltayı . Hem Şaşırmanızı Önler Sürüklenmez . Mantar Metalik Parlak Olmalı . Sarısı Filan Şansınızı Azaltıyor . İğneniz 2 İğneli Olursa Daha İyi Yem Takarken 3. Öğne Ortadaki İğne İşi Bozuyor Nedense Hep Balık Orta İğneden Isırıyor ve Kaçıyor . 2 İğneli Çelik İğne İşinizi Görür .. Takım Bedeni 28 Lik OLabilir . Benim Tercihim o 28 Lik Misine Fırdöndü Ye Gerek Yok Bence Klips'e Direk Olarak Takımla Kursunu Takıp Atın Araya İp Filan Takıyorlar Mnatıksal Olarak Yararı Olabilir Ama Klipsi Koparan Kursun Görmedim . Takım Uzunlugu Nekadar Uzunsa Sizin İçin Okadar İyi Olur Tercihim Enaz 1 - 1.5 Metre Uzunluk İyidir . Şemayıda Ekliyorum . (( İŞ YEMDE BİTER )) Yem Canlı Taze Kesilmiş Olsun Hertürlü Varsa Alırsınız Balıgınızı .. İyi Avlar