Biz mercanı kovayla yakalarız

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

Espri bir yana son zamanlarda kovamı doldurmadan dönmemekteyiz limana.

Geç bulduğum,ama tam bulduğum Efe kardeşim,son aylardaki başarılı avlarımın sırlarından birisi.

Zaten hep yakınırdım,kafa dengi,balığın avındanda,sohbetinden bıkmayacak,heyecanımı benzer yaşayacak bir devamlı partnerim olmamasından.

Öyle bir buldumki,dostlar başına.

Arslan Efe,hemde super Efe.

Daha çok avlara imza atacağız birlikte.

Efenin arkadaşı arkadaşımdır,başımın üstünde yeri vardır.Mustafa kardeşimde inşallah hep yanımızda olcaktır bu avda olduğu gibi

Bizim sırrımız,yanımıza yaklaşan teknelere karşı bariz üstünlüğümüz kullandığımız takımlarımız.

Bir kere daha tekrar etmekte fayda görüyorum.

1)Kamışlar fazla uzun olmayan,esnekce,avcı bot kamışı olmalı.
    Benim kullandığımı sorarsanız,en çok keyf alarak ve randıman alarak kullandığım Okuma Cedros Speed Jigkamışı tek parça 30-160 gr ağırlıkta en randımanlı çalışan bir kamış.

2)İllaki makarada ip misina sarılııdır.Olabildiğince ince,örneğin 0,15 veya 0,20 mm gibi.

3)Takımımı muhakkak FC misinadan yapıyorum.
    Bu FC misinada tercihim Yo-zuri Mirage.BU misina sert,düğüm zor tutar.Ancak sert yapısı nedeniyle köstekler bedenden olabildiğince ayrık durmakta,hanoslar gibi balıklarca zor bozulmaktadırlar.

Derinde avlandığımızdan klasik 3'lüyerine5 iğne bağlamaktayım.Zira onca derinliğe inerken oltadan kurtulan,yada tasmalarken kurtulan yemler olabiliyor,dolayısıyla bazı iğnelerimde hepyem üstünde kalabiliyor.

4)Makaralarım muhtelif,Son zamanlarda Efe tarafından bakıma alınan 30 senelik Daiwa SS 5000 Gravürlü makaramı kullanıyorum.Eskiler bilir bu makarayı,sanırımTürkiyeye thal edilen en iyi makaralardan birisidir.

Büyük kafalı,güçlü ve devri uygun bir makaradır,onca derinlikten yukarı almada bana yardımcıdır.

Sair kullandığım makara ise Okuma Raw 65.

5)Yemlerimiz suyu alınmış soyulmuş karides.Yem bulma derdi yüksek olan yöremizde uzun süreli ve randımanlı kullanıma en uygun yemdir.Suyu alındığından sertleşmiş olup iğnelerden kolayına kurtulamaz.

6)İğneler şu ara Fudo'lara alıştım vede memnunum.

Baqkınız,kimi avcılar ben yemliyi elle yaparım,daha iyi hissederim demektedirler.
    Tercihtir olabilir,ancak rüzgarlı havalarda,teknede fazla kişi varsa,balık bolsa bu ip misina başınıza bela olur.Rüzgar eser karışır,ayağınız değer karışır,balığın biri elinizden kayar tekneye sağdığınız misinanın içine düşer çırpınır, hadi içinden çıkılamaz ölçüde karışır.

Bu bakımdan daha kalın misina tercih edilir,oda,akıl var,mantık var o derinliğe,eksik olmayan akıntı ve rüzgarda,balık suyuna inemez,uçurtma olur,dibe indiğinde tekne bir yerde o ötede kalır.

Oysa esneme payı olmayan,incecik ve kuvvetli ip misinayla,tüm menfi şartlarda dahi dikine ve olabildiğince pozisyonu zor bozulur bir şekilde,balık suyuna daha kısa ve dik açılı bir şekilde inebilir,cılız bir vuruşu dahi anında hissedersiniz.

Özellikle eski balıkcılar artık dramatik bir şekilde balık tutamaz hale gelmişlerdir.
    İşte elle ancak 4 yada beş balık yakalayabilirlerken,biz kovamızı neden ve nasıl doldururuz,onu onlar düşünmelidir.

Bakınız en büyü yanlışlıklardan biiriside mercan taşını bulduktan sonra,neredeyse onun tepesine demir atmak ve öyle avlanmaktır.

Tekrar akıl ve mantıktan söz edeceğim.Belirgin bir yükselti elbette mercan ve sairdip balıklarını barındırır.

Ancak akıldan çıkarılmamalıdırki,o taş mercanın evidir,sığındığı gecelediği,aradada beslendiği bir yerdir.Ancak mercanlar taşın yakın çevresinde,şöyle 200-300 metre çapında dolanmakta ve yemlenmekte bir tehlike anında tekrar hızla taşına dönüp saklanmaktadırlar.

BU bakımdan özellikle yatık havalarda,akıntınında yönü iyice kestirilip demir atmadan mercan merası üzerinde,bu arada taşında üstünden geçerek,balık vurmamaya başladığında tekrar aynı yere,tabii her seferinde rüzgar yönüde test edilerek serbest akışla avlanılmalıdır.

Şayet rüzgar ve akıntı hızlıcaysa bu kere en irisinden bir rüzgar çapası akış hızınızı randımanlı bir şekilde avlanabilecek kadar azaltacaktır.

Ancak,rüzgar çapasınında etkisiz kaldığı durumlarda demir atıp kalamasını iyice verip,dipteki balıkları ürkütmemeye azami dikkat sarfederek avlanabilirisiniz.

Mercan avının benim açımdan püf noktaları bunlardır.

İlişikte birkaç kare sunuyorum.

Sevgi ve saygımla kalınız

2. EFE Ruhi

EFE Ruhi Ruhi EFE

En İyi Avı:
    Elimdeki Sinarıt
    Hocam

Sizinle avlanmak partneriniz olmak bu dünyada kıstas kabul edilemeyecek bir şereftir benim için. Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum Hocam. Benden bıkmadığınız sürece nice avlara inşallah.
    Saygılarımla

3. lodoscubarbaros

lodoscubarbaros Barbaros Küpcü

Favori Kamış:
    savage gear bushvacker ve parabellum bombarda-siweida livina Daiwa Jigcaster 3.20
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    En İyi Avı:
    33 cm mırmır,82 cm mıgıri
    Üstadım,yine tecrübelerinizi de aktardığınız çok güzel bir rapor olmuş.Efe bey gibi iyi bir partnere kavuşmanıza da çok sevindim.Dost olmadan balığın tadı çıkmaz
    İzmir'den saygılar

4. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Nefis, bilgi dolu bir rapor. Ellerin dert görmesin Vedat amca.

Benim artık Fc misina ve ince ip misina almam şart olmuş. :)

Vedat amca sen her daim balığa çıkan biri olarak bilirsin, 17 - 18 martta balığa çıktınız mı veya olumlu olumsuz duyum aldınız mı?

17 - 18 mart yani geçen c.tesi, pazar balık yönünden randımansız geçmesi lazım bulduğum bir tabloya göre. Böyle bir tecrübeniz oldumu veya çevredeki duyumlardan balık durumu nasıl dı bu tarihlerde. Cevap verebilirsen benim için çok faydalı olacak.

Bulduğum tabloyu bu linkte paylaşmıştım.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=46355

Raporunla ilgisi yok ama fikrini ve gözlemlerini çok merak ettim. Uygun bir vaktinde gözatabilmeni temenni ederim.

Rastgelsin, sevgilerimle. :)

5. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    Bilgileri paylaştığınız için gerçekten teşekkürler, balıklar her zamanki gibi enfes, birde kafa dengi bir balık arkadaşınız varsa muhabbet sohbet e birde balık daha ne ister insan :) Eline yüreğine sağlık Vedat amca

6. OMMG

OMMG OKAN

Verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkürler,çok yerinde belirtmişsiniz gerçekten balık avlamak işi de mantık gerektirir.Bu arada güzel avlarınız için de tebrikler,saygılarımla...

7. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Vedat Abi

Görsellik olarak ayrı, teknik bilgi olarak yine ayrı bir arşiv sunmuşsunuz..

Tebrik ederim:)

Ve yine küçük bir teknik soru sormak istiyorum;

Yo-zuri Mirage FC misinayı köstek dışında bedende de kullanıyor musunuz?
    Kıyıdan uzak atış yaparken FC misinalar direnç olarak zayıf kalabiliyor.. Bir kıyı balıkçısı için FC takımda uygun bir seçim sizce nasıl olmalıdır?

Sadece köstek %100 FC, beden ise kaplama FC işimizi görür mü?

Saygılarımla..

8. Biz de mercanı kovayla seyrederiz :)

9. greenfish

greenfish q

volkan abi o yazıyı dikkatli okumamışsın işte. dersini çalışmıyorlar çalışmıyorlar sonra burda vay efendim niye bilemedik :D

buradaki tablo daha çok sığ sular için geçerli, derin sularda işler biraz daha değişiyor anladığım kadarıyla.
    mesela hiç av olmayan gün olarak gösterilen bi günde açıkdan köpek gibi çipura çekenler gördüm.

söylediğim gibi derin sularda basınç/ay gibi faktörler daha az etkiliyor sanırım. yazıda da bu açıkça belirtilmiş dikkatli okuyabilen biri için :D

10. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Yine harika bir rapor, harika bilgiler vermişsiniz. Elinize dilinize sağlık! Allah partnerinizle muhabbetinizi daim etsin! Dostluğunuz ve raporlarınız baki kalsın:)

11. greenfish

greenfish q

vedat amca harikasın. yılların tecrübesi işte :) nice sağlıklı güzel avlara.

12. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Bir av bu kadar guzel anlatilir.Av da tam bir ders niteliginde.Ustaligin incelik ve detayda oldugunu anlatan cok guzel bir paylasim.Cok tesekkurler Vedat abi:)

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    :laughing: Anılcım çok dikkatli bir şekilde 2 kere okudum tabloyu hazırlayan ustanın yazısını. Usta yalnız kıyıdan bahsetmiyor, hatta teknede parakete toplayan arkadaşını arıyor ve hadi yine iyisin falan diyor. Arkadaşı da nereden biliyorsunuz. Yakındaki teknedeki siz misiniz diyor? ;)

Yani usta diyor ki derin denizdeki balıkların yemlenmelerinde de etkili oluyor ve ben çok şaşırdım demeye getiriyor. ;)

Zaten usta kıyıdan levrek avlayanlar için değil, yemli av yapanlar için yapmış tabloyu. Kesin değil tabiki, başka şartlar dolayısıyla tutmayan günler muhakkak çıkacaktır. Vedat Usta'nın raporunu kirletmeyelim daha fazla :D

Fikrin varsa ilgili konu da yazar, tartışırız. ;) Sevgilerimle...

Son düzenleme: 20 Mart 2012
  14. kerempek

kerempek kerem

Merhaba :)

Soruna oldukça amatör biri olarak ben kendimce bir yanıt vereyim. Sen bana çok yardım ettin sağolasın. Ben aslında sadece bir deneyimi mi belirtmek istiyorum. O sert FC misinalar kamışın kılavuzlarına çok sürtünüyor ve kesiliyor. Bir de misina sert olunca gam yapıyor. Ben makina bedeninde bir kere denedim hiç memnun kalmadım. Belki usta birisi durumu idare edebilirdi ama ben bir amatör olarak idare edemedim. Hem gam hem dayanıksızlıkla mücade edemedim.

O nedenle bence makinada daha yumuşak misina kullanmak gerekiyor(Benim gibi amatörsen). Ama çok da yumuşak olunca çok esniyor ve vuruşu hissedemeyebiliyorsun. Orta yollu bir misina sanırım en doğrusu olacaktır. Ucuna da klips'ten sonra sert esnemeyen bir görünmez misina takıldı mı vuruşlarda hissedilir...:)

15. seko435

seko435 şevket akkaya

En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg
    Vedat Abi ,her gönderdiğiniz av raporunu heyecanla okuyorum. Nisan sonu gibi Assos'a gelip sizinle tanışmak tecrübelerinizden faydalanmak ve balık avı yapmak isterım.Bu isteğimi kabul etmeniz dileği ile sevgi ve sağlıkla kalın.....

16. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Kerem

Birçok kere FC misinaların asla makaraların bobinlerine,hafızalı olduklarından sarılamaması gereğinden bahsettim.

Nedense kendimi ifade kabiliyetine sahip biri olarak görsemde,bazı püf noktaları tam anlatamaz hissediyorum yada sizler anlamıyorsunuz.

Şayet tekne avında misinanız normal monofilamentse,derin avlarda vuruşları kamış ucunda hissetmeniz zor olacaktır.Dolayısıylaolabildiğince inceip misina kullanmalısınız.

İp misina kullanıncada şunu aklınızdan çıkarmayınızki kamışınıızın fujileri(halkaları)illaki ip misinaya dayanıklı türden olmalıdır.Yoksa ip halkaları içten yer ve sonunda kendiside yıpranır ve olmadık bir yerdede kopuverir

Sevgiler

17. ercan_17

ercan_17 ERCAN

Favori Makine:
    ilk makinam okuma
    En İyi Avı:
    küçükken uçuna taş bağlayarak diz kadar suda göre göre yakaladığım çipuraları unutamam.
    Vedat abi bi Çanakkale li olarak raporlarını keyifle okuyorum.Eline sağlık

18. Chevalier

Chevalier M.Erhan Çelebi

Vedat Abi verdiğiniz hem değerli bilgiler, hem de bu güzel balık avı görüntülerinden dolayı çok teşekkür ederim.

Vedat Abi ip misina dediğiniz, örgü misina mı oluyor, yani sadece adlandırma farklılığı mı, ikisi de aynı misina mı oluyor? Bu misinaları makinada değilde kasnak da, el oltasında kullansak da faydasını görür müyüz?

Vedat Abi bir de bir alışveriş sitesinde FC misiniların çekerlerinin daha zayıf olacağından dolayı, normal kullanım kalınlığından daha kalın FC misina tercih etmeliyiz diye yazıyordu. Yani normal misini da 0.20 kullanıyorsak, FC 0.30 olmalı gibi bir anlama geliyordu yazdıkları. Sizin görüşünüz nedir bu konuda?

Tekrar arkadaşlarım ve kendi adıma teşekkür ederim bilgiler için.

19. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Bizde istavriti bir tane yakalarız oda kıraçadır geri salar kös kös döneriz.

20. mudeli

mudeli Gökhan

Favori Kamış:
    shimano
    Favori Makine:
    okuma
    En İyi Avı:
    selimhan 4300 gr
    merhaba vedat abi ben istanbuldan gökhan 34 yaşındayım.seni yıllardır ilgiyle izliyor ve beğeniyorum.23 nısanda teknemı romorke yukleyıp saroza gıtmek nıyetındeyım uygun takımlar olusturmak için senden rıcam bana marka model bılgısı vermen.musaıt oldugunda bana donersen sevınırım jig denemesi yapacagız jıg kamıs kamıs misina leader gerekıyorsa o jıg ve ıgnesi .muhtelıf yemlı balık avları ıcın kanca mısına kursun fırdondu .son olarak sırtı ıcın gereklı takım ana beden on beden sahte ve yaylı kursun vs. ilgine şimdide teşekkürler.sevgıyle kal guzel abicim.
    yada olursa hayranlarınızla bırlıkte bır organıze olsak ordan ılave tekne tedarıklerı ıle bır buyuk bulusma yapsak bu tarıhte bızde saroz degıl sızın oraya gelsek nasıl olur ?