Bodrum'da niyet kısmet:)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Dalgıç837 tarafından paylaşıldı.

1. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Sportex SeaStar 2,70 80-100 atarlı
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Merhaba,

Bu yaz Bodrum'a gitmek nasip oldu. Kalacağımız yer olan Rüyakent'in yakınında yazlığı olan bir arkadaşımdan kıyını çok canlı olduğunu öğrendim. Ancak oradan kıyı balıkçılığı çok kesmedi beni, ben de Özgür'ün (fish-founder) verdiği tiyolarla uygun kıyı avlaklara ve Serdar'ın (avcıperdeci) önerdiği Mehmet kaptanla tekneden avlanmaya niyet ettim. Tekne işini zamansal açıdan planlamıştım, kıyı işini biraz geciktirince yattı maalesef. Tekneye komşu arkadaşlarımı da çağırdığım için onu öncelikli gerçekleştirdik.

Neyse bir gün önceden Mehmet kaptanla tekrar teyidleşip yem ;(donuk mamun ve kalamar) alıp, takımları da hazırladım. Takımlar köstek boyu 15-20 cm olacak şekilde 4 no. mustad kısa palalı deniz tipi beyaz iğneye 0,24 asso florocarbon ve 5 no kısa palalı bronz iğneye 0,20 pelikan misina (bu set yedek) ile 4'lü olarak hazırlandı. Beden 0,30 gorilla florocarbon seçtik. 25-30 gr kurşun taktık. Kamışlar 2,70 m tele biri 30-80 gr öbürü 80-120 gr atarlı, bir tane de (kılıfa yanlış kamış koyduğum için kullanamadığım kısa kamışın yerine) kasnaklı el oltası idi. Makaralar Lazerfish 6000 ve Remixon (tipini hatırlayamadım) 5000 idi.

Sabah 06.30'da Güvercinlik'te Mehmet'in teknesinin yanında idik. Bizi Mehmet'in babası Musa kaptan götürecekti. Tanışma faslından sonra palamarı çözdük.

Musa kaptan

Arkadaşım Bilgehan ve oğlu Berkay

Bu da bendeniz

Musa kaptan bizi eskinen çipura çiftliği olan bir yere götürdü. Eskiden kıyıya yakın olan çiftlikler şimdi açığa taşınmış, iyi de olmuş. 20 m civarına oltalarımızı mamunla yemleyip sallandırdık... Ve hemen geri çektik çünkü yemler gitmişti! Donup çözülen mamun yumuşuyor, balık da derhal vurduğu için hafif kurşunla takım dibe inip boşluğu alınana kadar yemi götürüyorlar. 4'lü takımda 2 vuruş anca hissedebiliyorsunuz, onlarda da yemi kaptırma oranı yakalamadan daha yüksek:D Neyse ritmi çözünce balıklar da gelmeye başladı. Ama o da ne, gelenler genelde bizim pek de takdirimizi kazanamayan dikenli çütre balığı veya yerel adıyla domuz balığıydı. Tropik bir balık olan domuz balığı normalde mercan yemek için kullandığı duvarcı keskisi gibi dşleriyle yemleri bir defada hart diye götürüyordu. Allahtan ağzı çok büyük olmadığı için bizim büyük iğnelerimizi tamamen ağzına alamıyor, yemi yerken iğne dişlerin dışından kalın ve sert dudağına takılıyordu. Böylece köstek kesilmesi yaşamadık. Balon balığı daha büyük ağzıyla köstek möstek götürüyor biliyorum, bizimki yem israfında kaldı.

Arada ispari ve 3 tane de mercan tuttuk. Arada yakalanan domuzları da isparoz ve mercanlar kovadan sıçrayıp kaçmasın diye kapak niyetine kullandık:p Buyurun resim :

Musa kaptan bizi ilk 2 saatten sonra açıktaki eski bir çipura çiftliğinin yakınına, oradan da açıktaki bir şamandıraya götürdü. Derinlik 50 m civarıydı, ama bir iki ufak vuruş dışında hiç balık alamadık... Derken ortalığı lambukalar bastı! Çevremizdeki beslenme çılgınlığı bizim adrenalinimizi de arttırmıştı. Arkadaşları balıkta yeni oldukları için beni gaza getirip lambukalara yönelmemi teşvik ettiler, ben de hemen kamışlardan birine yüzey rapalası takarak at çeke başladım. Ama lambukalar rapalayı izliyor izliyor, bir türlü son hareketi yapmıyorlardı. Bir kere bir tanesi asıldı ama hemen bıraktı. Sonra yine geldikleri gibi kayboldular.

Neyse saat 14.00 gibi vuruşlar iyice azalıp bitti, sadece domuz balığı vurur oldu. Bu arada ilk yerimize dönmüştük. Günün kalanında ailelerimizle birlikte olmak üzere geri dönüşe geçtik. Hasılat (Musa kaptan dahil 4 kişi) :

3 mercan
    32 isparoz
    11 domuz balığı (salınanlar veya atılanlar hariç)

Balıkları bir komşuya verdik, son günümüz olduğu için kızartma işine girmedik. Akşam domuzlar hariç hepsinin usulünce mideye indirildiğinin teyidini aldık:)

Benim için en önemli olan, Berkay'ın böyle bir deneyimi ilk defa yaşaması ve 11 adet balık tutmasıydı. Bilgehan kıbrıs oltasını mantara ufak kurşun ekleyip kıbrısın iğnelerinin her birine hamur takıp kıyıdan atarak dibe asla takılmayan hassas şamandıralı bir hale getirmiş ve kıyıdan ciddi adette balık tutmuştu, ama tekneden avlanmak onun için de ilkti. Onların aldığı zevk benim aldığım zevki de arttırdı.

Rasgele

2. LapinCash

LapinCash

Güzel bir av yapmışsınız tebrikler.

3. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba, avınız için tebrik ederim.

Lambuka için yem kullanmak mutlaka daha iyi sonuç verirdi. İsparilerden birinden yaprak yem kesilip uygun bir iğne ile kurşunsuz olarak dibe süzülmeye bırakılınca buna hemen atlarlardı. Bu çeşit avcılıkta ilk yakalanan lambuka sandala çekilmeyip oltanın ucunda yüzdürülürse, sürünün kalanı da orayı terk etmez ve istenildiği kadar lambuka kolayca yakalanabilir. Aksi takdirde bu çok hareketli balıklar birkaç dakika içinde uzaklaşırlar.

4. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

TEbrikler. Balıkların resimleri gözükmüyor

5. eLaLeMBiaLeM

eLaLeMBiaLeM Ercan

Favori Kamış:
    Lineaeffe S-FLEX / Okuma PL 865
    En İyi Avı:
    Yakaladığımda yazacağım:)
    Resimler eşliğinde güzel bir av hikayesi olmuş ellerinize sağlık Ergiz abi,nice bol avlara,rastgele.

6. 0utlaw

0utlaw Bahadır köse

Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Orada köhne diye bir yer vardı eskiden balık çiftliklerinin olduğu yer.Daha sonra fırtınada balık çiftlikleri dağılmış;fakat özgürlüğüne kavuşan balıklar fazla uzaklaşmamıştı.Çok verimli bereketli avlar yapılıyordu pek de içimize sinmediği için poşetle,çuvalla balık alabilceğimiz yerden ihtiyacımız olan ve de isteğimiz olan balığı seçip alıyorduk.Av bitiminde içimiz rahat oluyordu en azından.Ne lüferler,kofanalar,lambukalar atlardı orada;ama çocuğuz tabi nasıl tutacağımızı bile bilmiyorduk.Şimdi iç geçiriyoruz ama nafile.Zevkli bir av olmuş sanırım adınıza sevindim.Saygılar...

Son düzenleme: 5 Eylül 2009
  7. fish founder

fish founder Özgür

şimdi oralarda olmak vardı tadında bir rapor olmuş,
    elinize,kamışınıza, misinanıza sağlık,
    gelecek sezon denk düşsede beraber avlanabilme şansı yakalayabilsek Bodrum'da,
    daha da güzel avlara,

8. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Musa kaptan canlı bir ispariyi sidikliğinden iğneye takıp saldı ama ona atlamadılar. Yanına bile sokulmadılar. Belki dediğiniz gibi yaprak yemle daha iyi sonuç alırdık.

Rasgele

9. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Ben açınca görüyorum resimleri, belki bir "refresh" sizin de görmenizi sağlar.

Rasgele

10. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler, daha güzeli sizlere nasip olsun.

Rasgele

11. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Çok teşekkürler. Niyet çipuraya idi ama kısmet olmadı, dediğim gibi asıl sevindiğim arkadaşlarımın keyif almış olması. Nasipse yine gidip bu defa daha doğru yerlerde planlı bir av yapmak güzel olur.

Rasgele

12. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Özgür merhaba,

bilgiler için çok teşekkürler, bende saklı bir dahaki Bodrum seyahatine kadar. Yemi de dediğin yerden aldım, ona da çok teşekkür ederim. Umarım seneye denk gelir de birlikte avlanırız Bodrum'da. Bu arada Turgutreis-Akyarlar arasında da seninkilere benzer (ama daha az bakir) bir-iki yer kestirdim gözüme, onları da denemek lazım.

Rasgele

13. fish founder

fish founder Özgür

Sevgili Ergiz Abi,
    her sezon gelecek sezon denemek için gözüme belli yerler kestiriyorum,
    sezon açılıyor büyük bir heyecanla avlağa gidiyorum,bingooo
    o bakir avlak ya şantiye sahasına dönüşmüş yada kapısında yabanilerin beklediği bir yazlık siteye,
    bu hızla yapılaşma devam ederse kıyıdan balık yakalayacak boş bir nokta bile kalmayacak gibi gözüküyor,

14. Dalgıç837

Dalgıç837 Ergiz Esen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Penn Sargus 3000
    En İyi Avı:
    Sudak 92 cm 8,5 kg
    Sevgili Özgür,

yerden göğe kadar haklısın :( baksana balıkçıların balık tutacaz diye götürdükleri yer bile eski çipura çiftliği, orada da domuz balığından geçilmiyor. İnsanin doğayı harap etme hızı bazılarının mütevazi onarma çabalarından çok daha yüksek. Şimdi buradan Greenpeace şimdi linkine gidiyorum, mütevazi de olsa destek vermek için.

Rasgele

15. jq3800

jq3800 mithat

Favori Kamış:
    fındık çubuğu :)
    En İyi Avı:
    ???
    tebrikler abi