arkadaşlar görüyorumki şu dönem en çok avı yapılan balık çinekop avı diyelimki bundan 1 ay sonra yada 3 ay yada yazın gene en çok atılan olta çinekop oltasımıdır bu balığın zamanı geçtiği zaman dediğim gibi örneğin yaz aylarında bahar aylarında kullanılan takım modelleri nelerdir ve hangi balık alınır bu konuda beni bilgilendirecek arkadaşlara teşekkür ediyorum birde konuyla alakası yok ama sonuçta bu başlığa cevap verecek arkadaşlar yemli avlanıyorlardır ve kamışın ucuna en doğru şekilde fosforu nasıl takmam konusunda beni bilgilendirirler ( ben paket lastiği ile takıyorum ama daha doğru veya olması gerektiği bi şekil vardır ) şimdiden teşekkürler
Selam, ben bildiğim kadarıyla istanbul için bişeyler söylemek istiyorum, bende geçen sene bu zamanlar balık tutmaya başladım, şu an çinekop ve familyasının son zamanları sayılır, çinekop bittimi istavrit çoğalır, ocak ayında çapari ile güzel istavrit tutulur, mayıs gibi eşkina başlar canlı teke ile 3 lü dip oltasıyla tutulur biraz daha zaman geçtimi mırmır, ispari, izmarit başlar, bunlarda karidesle veya midye ile tutulur, mırmır için boru kurdu baya etkili oluyor
bukadar seçenek yeterli boğazdan kılıç balıkları pek geçmiyor bende son soruna cevap vereyim kamış ucuna monte edilebilen vidalı çiftli ziller var bunların fosfor takılabilenleri var arkasında deliğini görürsün delik çapı 5mm bu zilin zillerini çıkartıp kamışın ucuna takarsın 4.5mm'lik fosforlardan alıp kırdıktan sonra gene fosforun torbasından çıkan şeffaf kılıfa geçirip ikisini birden o gördüğün deliğe sıkıca takarsın en azından görüntüsü daha estetik olur
Bunlara ek olarak şu an aklıma gelen ve kıyıdan avlaya bilceğin zargana haziran'dan ekim sonuna kadar iyi av verir ama bence en bereketli zamanı kıyıya yaklaştığı eylül ekim aylarıdır. ama galatadan bu günlerde de zargana yakalana biliyor. fosfor konusunda da bilğim kadarı ile zaten malzemecilerde takılması için plastik aparatlar mevcut sorarsan yardımcı olacaklardır ama dikkat etmen gereken kullandığın kamışının uç kısmına uyup uymayacağıdır çünkü çeşitli boyları var bildiğim kadarı ile benim bildiğim 3 boyu var. Not: Bu arada zargana avı 1 Nisan - 1 Temmuz arasında yasak bilğim kadarı ile ama sirkülerde göremedim atlamışda olabilirim bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirirlerse sevinirim.
Ben de konuya basit ve ucuz bir çözüm ile katkıda bulunayım istedim: Şu oltacıların çapari filan sardıkları köpük benzeri renkli sentetik malzemeler vardır ya (kesinlikle köpük değil,yani bükünce kırılmayacak ufalanmayacak) işte bu köpükten 10 mm kalınlıkta,10 mm enli ve 15 mm boyunda bir parçayı (10X10X15 ebadında minik bir dikdörtgen prizma) keseceksiniz..parçanın uzunlamasına olan kısmında başa ve kenara 5 mm yakına tornavida yardımı ile bir delik deliyorsun (bu delik fosfor için ve fosforu bu deliğe geçiriyorsun) parçanın diğer tarafına ama bu kez enlemesine bir delik deliniyor (bu delik ise kamışın en uç kısmı için) deliği maket bıçağı ile kenara kadar kesiyorsun..bu kesikten de kamışın ucuna geçiriyorsun..dikkat edilecek husus deliklerin çok geniş olmaması aksi halde fosforu sıkmazsa ya da kamışa sıkı geçmezse atarken çıkabilir..(garantiye almak istenilirse önce olta atılır sonra misina diplerken tık aparat ve fosfor kamış ucuna takılır).Yazarak bu kadar anlatabildim ama herhalde gözünüzde canlanmıştır birbirine dik iki delik delinmiş oluyor parçanın kenarlarında,birisi kenara kadar kesiliyor yani bir çeşit yarık oluyor diğeri delik olarak kalıyor. Benim çantamda bu bahsettiğim el yapımı aparattan her daim 5-6 tane bulunuyor,kimi zaman arkadaşlar lazım oluyor hemde bir iki akşam kullanıldı mı parça yerinde gevşiyor atıp yenisini takıyorum..malzeme ise ibadullah her balık tutulan yerde maşallah!!! yerler çer çöp ve balık malzemesinden arta kalan köpüklerle dolu yani temin sıkıntısı yok. Umarım faydalı olur,iyi avlar
notuna istinaden cevap vermek istiyorum denizlerimizde yapılan amatör balıkçılıkta zaman kısıtlaması yoktur saygılarımla