İstanbul'da balıkcılar, Çinekop balığına getirilen kısıtlamalara karşılık, seslerini duyurabilmek için 100 tekneyle boğazda eylem yapıyorlarmış ve 1 hafta denize açılmayacaklarmış. Ne ala, keşke 1 yıl açılmasalar. Sizde kıyıdan kamışlarınızı onlara doğru sallayarak eylemi renklendirin isterim.
tevfik abi onlar tatlısu kurnazı Kurban bayramı dolayısı ile balık satılamayacak zaten. Kaldıki yasağa uydukları yok her yerde 10 cm defne yaprağı satılıyor. Hem suçlu hem güçlüler akılları sıra. Ben bu işlerden sorumlu bakan felan olsam Boğazlarda ve boğazın çıkış ve girişlerinin 30km çevresinde ağ-trol-midye ne varsa yasaklarım.
Valla tam sark kurnazi bunlar. Bayramda hasilat düsecek, belki bayram diye zaten denize çikmayacaklar. Tam firsattan istifade. Neyse bari hazir balik akarken kurtulan seneye anaç olur
Kadem kardeşim, aynını bende düşündüm inan. Su kurnazı dedim kendi kendime. A haber kanalında habere konu olan teknelerden birinden yayın yapan muhabir soruyor eylemcilerin başına, '' Bu eylemi niye yapıyorsunuz '' diye. Eylemci bilmem ne başkanı da, '' Çinekop yasak boyunun kendilerini çok sıkıntıya soktuğunu, bunun yasal düzenlemesinin yeniden yapılması için, sesimizi Tarım Köy İşleri Bakanına, falan mercilere, filan yerlere sesimizi duyurmak istiyoruz. Yoksa tezgahlarda balık olmayacak. vatandaş balığa hasret kalacak, falan filan '' Bizde Karadeniz Hamsi yeriz kardeşim. 1.5 kilosu 5 lira. Hemde tam yağlı zamanı.
Rezil adamlar zaten yasağa karşı küçük balık satmaları yetmiyor, bir de yavru balığı satmak için alenen gösteri yapıyorlar. Size bu cesareti veren yetkililere yazıklar olsun.
evet doğru katılıyotum size bir e utanmadan eylem yapıyorlar bence bunların asıl amacı lüfer ailesine soyunu kurutmak burdan başka bir şey anlaşılmıyor. 1 hafta değil 1 ay balık yiyilmiyicek( daha az tüketilecek) haberleri yok. allah bildiği gibi yapsın bunları.
Aramızdaki "Balık kıyıdan tutmayla bitmez," deyip Çinekop avlamaya devam sivri zekalılardan bile kurtulamazken, bu işler gayet normal. Ne kadar köfte o kadar ekmek diye bir laf vardır. Daha elinde olta olan kıyıdaki adamın mentalitesi ortaçağ da kalmışken, yaptığı eylemin felsefesinden bihaberken daha çok dizimizi döveriz biz. Hiç şaşırmıyorum, hiç!
Zaten gırgırlara kızan tiplenrinde yarısından çoğu kendilerine tutulacak balık kalmayacak korkusu ile kızıyorlar. Yoksa çoğunun doğaymış lüfermiş sürdürülebilir balıkçılıkmış umurunda değil.
Sarıyer’den hareket eden balıkçılar, balık avına getirilen boy sınırlamasına tepki göstermek için yaklaşık 200 tekne ile İstanbul Boğazı’nda eylem yaparken Zonguldak'ta bir balıkçı denizden yaklaşık 10 ton hamsi çekti. Balıkçılar avlanma limitlerinde yapılan değişiklikleri ve küçük balıkların avlanmasına getirilen sınırlandırmayı teknelerine astıkları “başbakan balıkçıya sahip çık”, “yanlış ölçtünüz”, "lüferime dokunma, 1 milyon balıkçı mağdur”, “Bizimkinin santimi belli" yazılı pankartlarla protesto etti. SANTİM EYLEMİNDEN KARELER Balıkçıların eylem sırasında teknelerinden mehter marşı çalmaları dikkat çekti. Balık avcılığında yapılan değişiklikle avlanma limiti lüfer için 14 santimetreden 20 santimetreye, lagos ve orfoz balıkları için 30 santimetreden 45 santimetreye çıkarılmıştı. Bilinçsiz balık avcılığına dikkat çekmek için başlatılan “Seninki kaç santim” kampanyası da kamuoyunda büyük ses getirmişti. DENİZDEN 10 TON HAMSİ ÇEKTİ Bu arada Zonguldak'ta, bir gecede 10 tona yakın hamsi avlayan balıkçının tekneden 6 kilosunu 5 liradan sattığı hamsiye halk yoğun ilgi gösterdi. 10 TON HAMSİYİ ZONGULDAK'TA AVLADI / FOTO GALERİ 20 tayfası ile dün gece Kilimli Beldesi açıklarında ava çıkan ’İsmail Serter’ adlı balıkçı teknesi, sabaha karşı 10 tona yakın hamsi ile Zonguldak Limanı’na döndü. Teknenin sahibi 7 yıllık balıkçı 43 yaşındaki Ahmet Küçük, balıkları 6 kiloluk torbalar halinde satışa çıkardı. Ucuz hamsi satıldığını duyanlar, limana akın etti. Vatandaşlar, teknede kovalarla torbalara doldurulan hamsiden alabilmek için sıraya girdi. Torbası 5 liradan satılan hamsi, bayram öncesi halkın yüzünü güldürdü. Bazı vatandaşlar 6-7 torba hamsi birden alırken, bazılarının da kasalarla alması dikkat çekti. Teknedeki hamsinin 4 tonu, 2 saatte satıldı. Balıkçı Ahmet Küçük, Karadeniz’de hamsi bolluğu yaşandığını söyledi. Dün kilosu 5 lira olan hamsiyi, bugün neredeyse bir ekmek parasına sattıklarını belirten Ahmet Küçük, "Hamsi bol olunca, vatandaşa da ucuz satıyoruz. Halk ucuz balık almaktan, biz de satmaktan memnunuz. 4 ton hamsi 2 saatte tüketildi. Birkaç saat sonra tamamının satılacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde istavrit de tezgahlarda bol olacak" dedi.
Valla isterdim ki, sizlerde 3.00 - 4.00 metrelik kamışlarınızı açıp, karşılarına geçerek demeliydiniz, bizimkiside....................... Gösterileri biraz daha renklenirdi.
onların lideri var ona sormak lazım bu denizlerde eskiden kılıç ,orkinos,uskumru,kolyoz varmış? ki ben görmedim. Acaba bu balıklar neden şimdi yok? Yoksa gece ışıkla marmarada uskumru yu kolyozu avlayan amatör balıkçılarmı bitirdi bu balıkları? Kılıçbalığını bitiren poyrazköylüler diyolar yorumunuz nedir? kıyı balıkçılarının katkısı olmuşmudur kılıç balığının bitirilmesinde? Bakın 2 sene önce ışıkla mayıs ayında assos ta gözlerimizle gördük nasıl havyarlı istavrit kolyoz uskumru avladığını gırgırların. Neticesi bu yıl görebildinizmi o bölgeden uskumru kolyoz raporu? nerde lipariler uskumrular? orayıda bitirdiler. Bizim içimizden birisinin meclise gidip bu işlerin peşinden koşması lazım. Oy sayımız bir milletvekili çıkarmaya yetermi acaba o kısmını bilmiyorum.
Kadem, Kılıç'ı bilmiyorum ama Orkinos'u, bizim balıkçılara çelik ağları bedavaya veren Japonlar bitirdi. Çocuktum hatırlıyorum, Çınarcık'taki dayım (balıkçıdır) "Bir ülke ancak bu kadar peşkeş çekilir," demişti. Orkinosları bitirdikten sonra, çelik ağları bedava alanlar herhalde münasip bir yerlerine sokmuşlardır. Daha çok hikaye biliyorum. Yine 8-10 gırgırcı ağlarını birleştirip adaların etrafını sararlar. Bildiğiniz 360 derece. Sonra kıyıdan ağlara doğru ışık çakıp ada çevresinde, irili ufaklı ne varsa toplarlar. O yüzdendir şu günlerde bu hıyarların gözü İmralı adasındadır. Düzelmez. Hiçbirşey olmaz bu insan topluluğundan. O yüzden serbest bırakılsın. 1 günde bitirelim denizde ne var ne yoksa.
Sn. KOKOŞ efendi diyordu, '' oltacılar atıyorlar oltaları ve ne var ne yok tutuyorlar ve balığın kökünü kurutuyorlar '' diye. Zamanında o Kılıçları, Orkinosları oltalarla tutmasaydınız, bu gün özlemini duyduğunuz balıkları görebilirdiniz !!!!!!!!!!!!!!!!!!! KOKOŞ efendi ne kadar haklı değilmi.
Onlara kalsa çoktan bu balık bitmişti. Feridun usta ile geçen bir konuşmamızda bu balığı allah koruyo fırtına oluyo lez oluyo su sıcaktı balıklar büyük sürü oluşturmuyo öyle oluyo böyle oluyo bi şekilde boğazdan akıp gidiyo. Yoksa bunlara kalsa gerçekten kökünü kuruturlar.