Herkese selamlar. 16/07/2011 Kuruçeşme. Forumdan antrikok kardeşimle gittik. Güzel geçti. Çorbalık İskorpitler Poşette sardalya istavrit hamsi karışık. saygı ve sevgilerimle
EskiTarabya otelinin (şimdi halen duruyormu bilmiyorum) 500 metre kadar Sarıyer tarafına doğru güzel iskorpit yapar. kısa atışlarda iskorpit,az daha ileri atarsan iri gelincik alırsın...
iskorpit her yeme gelir. özellikle istavrit kafasına bayılır,bununla birlikte istavrit lokma yem,tavuk göğsü iş yapar. kırmalık yerlerde yaşar ve çok tembel bir hayvandır yemi yakınına bekler. merasını buldunmu yakalaması basittir. önemli olan çarpılmamaktır.
merhaba. yaa abiler bu balığın eti lezzetli midir ?çorba dışında tüketilmiyor mu ? mangalda gidermi? hangi balığa benziyor tadı.öldükten sonra ne kadar sürer çarpabilme yeteneği. Bide derisini soyup mu yicez napcaz çok tehlikeli kerata yaa
Evet , bu konuda bende aynı şeyleri merat eder dururum. Bazıları bu balığı direkt denize iade ederken bazılarıda çok beğenir . İlginç geldi banada .
Eti,çorbası dahil her türlü olur. Mangalada gider,tavada olur,her türlü. tadına gelince,damak zevki görece bir konu.Ben çok severim iskorpiti ama kişinin damak zevkine göre değişir. Çarpmaya gelince,ölüsü bile çarpar.bir ara temizlemesini de yazarız...
Iskorpit çok lezzetlidir çorbasi kirlangiçla kafa kafaya yarisir. Bos kovaya veya torbaya bi sakatlik çikartmayacak sekilde konulur. Dip baliki oldugu için karada çok uzun sure canli kalir. Çok keskin bir biçak alinir yuzgeç altindan orta kemik ve solungaç hizasindan çift tarafli kafa kesilir. Sirt yüzgecine çift tarafli dibinden kesik atilir pense yardimiyla bi ucundan çekilip çikartilir. Alt yüzgeç de ayni islemle çikartilip kuyruk kesilir. Ardindan deri ve et arasina sirt kafa üstünden bi kesik atilarak pense yardimiyla tulum çikartilir. Gerisi nasil pisireceginize kalmis. Kimisi sirt ve alt yüzgeci kafayi ayirmadan çikartir ki dogrusu da odur aslinda çarpilma riskini azaltir. Baliki mutlaka agzina bas parmaginizi sokarak isaret ve orta parmaginizi solungaçtan daldirarak tutun böylece tehlikeli dikenler biyerinize batmaz. Ahanda balik mefta diye avuçlamayin çarpar
Bereketli balık avları kardeşim. Avlarınız hep istediğiniz gibi geçsin. Rizede karadeniz sahil yolu yapılıp her taraf kayalık olunca iskorpit popülasyonu müthiş arttı. O yüzden ağlardan çıkan iskorpitler pek rağbet görmediği için denize atılıyor. Burada gece eşkina, minekop türü balıklar yakalarken kayalık bölgede bolca yakalanıyor. Eğer orta boysa alıyorum, küçüklerini ve çok büyüklerini atıyorum. Temizleme işini Roy kardeşim anlatmış zaten, pişirme işinde de ben kızartmasını yapıyorum. Önce fleto çıkarıyorum, daha güzel pişiyor. (Abicim bilenler iskorpitin çorba tarifini yazabilir mi? Mutlaka değişik tarifleri vardır.) Herkese hayırlı günler, bereketli avlar.
tebrikler iyi bir av olmuş iskorpiti nasıl tulum çıkartıyorsunuz anlatırsanız seninirim tuttumda yemedim...
SARAYBURNUNDA İSKORPİTİ DEFALARCA TEK KELİMEYLE "BOĞMUŞ" BİRİ OLARAK İKİ SEFER (16,07,2011 ve 23.07.2011) SABAHLAMAK SURETİYLE BİR İŞ ARKADAŞIMLA TOPLAMDA 150 den FAZLA TUTTUK, HEM ÇORBASINI HEMDE KIZARTMASINI AFİYETLE YEDİK ! (YARASIN TOSUNUMA ))) mrsparkle ÖVÜNMEK GİBİ OLMASIN AMA YOUTUBE DA İLK İSKORPİT VİDEOSU ŞAHSIMA AİTTİR : 2007 YILINDA, PAŞALİMANINDA ÇEKTİK !
iskorpit balıgının afrodizyak etkisi oldugu söylenir.ayrıca eti şiş kebebı gibi mangalda pişirilir.balık olsunda ne olursa olsun.kırlangıç hariç.çok güzel oldugu içinmi,tek eşli oldugunu duydugum içinmi bilemiyorum kırlangıç balığına acıyorum ve salıyorum.birde yunus balıgına kıyanlara çok kızıyorum.
Kişisel düşüncem iskorpitin çorbası mükemmel.Ama etini pek beğenmiyorum.Her türlüsünü denedim pek sevmedim.Herzaman sadece çorbasını yaparım.Tadı pekde diğer balıklara benzemez.Kendine has bi tadı vardır.Çarpma ile ilgili soru soran arkadaşlar içinse balık öyle elektrik gibi çarpmıyor.Yani ölüsü dirisi fark etmez.Çarpmaktan kastımız dikenlerinin batması.