Merhaba değerli forum üyeleri, Boğazda rapala atarken özellikle uzak atışlarda rapalanın iğnesi beton zemine takılıp misinadan kopabiliyor. Bunu engellemek için atış tekniğinde dikkat edilmesi gerekenleri üstadlardan öğrenmek isterim. Dipteki ilişkenleri takılıp rapalanın kopmasını kabul edebiliriz ama atarken kopması insanı üzüyor. Ben atışı yapmadan önce çevremi kontrol ettikten sonra kurusunu ve rapalayı beton zemine yatırıyorum. Sonrasında sağ omuzumun üstünden kamışında yardımı ile kuruşuna boşluk vermeden tüm gücümle ileriye doğru savuruyorum. Bu teknikle gerçekten uzak mesafelere atılabiliyor. Fakat 2 kulaçlık misinanın ucuna kurşundan sonra bağlanan rapalada boşluk oluşabiliyor ve hele birde zemine 3 lü iğne çok hafif bile takılsa misina kopabiliyor. Şanslı isek rapala betonda kalıyor. Eğer havalanırsa suya düşüyor ve gözlerimizin önünde uzaklara doğru yola çıkabiliyor. Rapala bedeni için 0.28 asso ultra kullanıyorum. Kamış 4.40 Extreme. Kurşundan önceki beden misinam Whiplash Crystal. Fırdöndü ile kurşun arasında Shock Leader kullanmıyorum. Düğüm açılması sorunu nedeni ile 1-2 güzel takımı suya teslim etmiştim.Ayırca ip misina monoflament misinayı kesebiliyor.
Adnan atarken rapalanın beton zemine takılması benim daha önce başıma gelmedi. Atarken rapalayı mümkün olduğunca ayağının yakınına koyup iğnelerinin de bir yere takılıp takılmadığına bir göz atmak yeterli olur sanırım. Boğaz'da yerler genelde düz beton olduğu için ben böyle bir sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Shock Leader kullanıp kullanmamak hepimizin kafasını kurcalayan bir sorun. Kullanılmadığı durumda en az 0,30luk çok sağlam misine kullanmak zorundayız. Aksi durumda yüklendiğimiz zaman takım patlar. Hatta 1-2 kez 0,30un patladığı da oldu. Shock Leader kullanmak ise makaraya 0,25 hatta daha örgü kullanırsan çok daha incelerini kullanma şansı veriyor ve atış mesafesi çok ciddi biçimde uzuyor. şok düğümünün yarattığı sıkıntılar çözülebilirse en verimli av şekli shock leader kullanmaktır.
Cevap için teşekkürler aret. Ben rapalayı kursunu yere yatırdıktan sonra kursunun cevresinde veya arkasında bırakıyordum. Rapalayı ayaklarıma yakın bırakarak yarın deneyeceğim. Umarım bi yerime saplanmaz Shock leader konusuna gelince ise İp misina özellikle whiplash serisi çok sağlam olduğu için shock olmadan da çok güzel atış yapılabiliyor. Sadece parmağı korumak için yara bandı sarıyorum. İp misina İnce olduğu için kesiyor. Ayrıca makinenin açık olduğundan emin olmak gerekiyor. 2 kere kontrol edip atıyorum. Son olarak makinenin kalamasını gevşek bırakıyorum aksilik olursa kamışı kırmasın diye. Aksilik durumunda kalama biraz ip misina bırakıyor ve kamışı kurtarıyosunuz.
Teşekkürler Adnan, Rapala atışında doğrusu rapalayı ayaklarına yakın koyup atmaktır. İp misineyi şok yapmadan kullanmakta durum dediğin gibidir. Ben şahsen buna cesaret etmem, makine atış sırasında birden kapanırsa hiç istenmeyen bir kaza yaşanabilir. İp misine esnemediği ve kopmadığı için direk geri seker. İp misinede bir başka tehlike de misineyi kıyıdan geçen bir tekneye kaptırmaktır. Bu misinelerin çekerleri genelde makinelerin çekerlerinden fazla olduğu için misineyi kesemediğiniz anda makineyi dağıtırsınız. Bu yüzden keskin bir falçatayı da her an cepte hazır tutmakta fayda vardır.
boğazda rapala atarken kac mm misina kullaniyorsunuz ? ben 180 gr atarken 0.35 kullaniyorum acaba hatami ediyorum
Boğazda uzak atışlar için ip misina kullanmak, kendi fikrime göre beraberinde birçok dezavantajı getiriyor. Hiç esneme payı olmadığı için Aret'in de değindiği gibi atarken veya tekneye kaptırınca büyük sorunlar çıkabilir. Ayrıca takım boğazda ilişkenlere çok takılıyor. Normalde kullandığımız yumuşak misinalar sayesinde çopu zaman misinayı gerdirip bırakarak takılan takımı kurtarma şansı oluyor. Bu, hiç esnek olmayan ip misinada imkansız. Atarkende sahte balık ayak dibinde olacak. Şanslıymışsınız ki bir kaza gelmemiş başınıza.
Ali 0,35 misine sağlamlık açısından idealdir. Daha incesini atarsan ağır kurşunla kopma riski olur. Ama bazen bu kalinliktaki misinenin ulaştığı noktalar yetersiz kaldığı için makaraya ince misine sarılıyor ve ucuna 6-7 metre şok emici denilen kalın misine bağlanıyor. İnce misine sayesinde çok daha uzağa atışlar yapılabiliyor. 0,25 ve daha aşağısını kullanmak için ise çok sağlam olan örgü misineleri kullanmak gerekiyor. Rapala takımlarında genellikle 0,15-0,20 arası örgü %100 Dyneemaa denilen misineler tercih ediliyor ve ucuna da 6-7 metre naylon 0,35-0,40 misineden şok yapılıyor. Örgü misinelerin önemli avantajları ve dezavantajları var. Onlar nedir dersen: Avantajlar: - Çok daha uzağa atış imkanı veriyor. - Vuruşların daha iyi hissedilmesini ve daha zevkli av yapılmasını sağlıyor. Dezavantajlar - Naylon misineye göre çok pahalı. - Esnemesi olmadığı ve kopmadığı için atış sırasında makine kapanırsa tehlikeli sonuçlar doğurabilir. - Kıyıdan geçen bir tekne misineyi kaparsa en iyi ihtimalle pahalı misineyi, en kötü ihtimalle elindeki takımı kaybedersin. - Doğru düğüm atılmazsa düğüm uçları halkaya çarpınca takım kopabilir veya denizdeyken zorlanmadan dolayı düğüm açılabilir. Durum bu şekilde, örgü misine kullanımı maliyetli ve riskli ama ustasının elinde çok verimli bir araç. Balığın iyice kanala kaçtığı dönemlerde sadece örgü misineyle çok uzağa atabilenler balığı alır, diğerleri seyreder. Ben çok seyretmişimdir ordan biliyorum
Tekneye kaptirmak cidden tehlikeli. Keserse eywallah dersin, kesmez takarsa, sararsa tehlike ! Bunun da bir çaresi var tabi. Örgü misina evet pahali. 300metre sarim yapip leader ile kullanmak evet maliyetli. Çözüm olarak kullanilabilecek yöntem sudur.. Makinaya ilk önce 150metre 0.35 sarip +dügüm+ üzerine 130-150metre örgü + leader. Bu sekilde örgüden ekonomi edilip, kullanilabilir. Altta kalan ilk dügüm dibi bulmak için bosalacagindan bir zarari olmaz. Pervane sardi kesmedi götürüyor.. Asilir kopartirsin en kötü.
cevap yazan herkeze çok teşekkür ederim. tekne olayı çok tehlikeli. Her zaman arkama sağıma soluma ve atacağım yöne bakar öyle atarım. Herkeze de bu şekilde dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Bendeki misina dibe takılsa da kopmuyor. Kaç kere kurşun,rapala,takım çıkardım bi bilseniz. Hatta birkeresinde turnadayız, kaşık dipte birşeye takıldı, botla gitttik tam tepesine , çeek çeeek gelmiyor ip misina da kopmuyor. Dedik keselim en iyisi. Bu arada son bir deneme yapayım dedim ve elime bez dolayıp asıldım yavaş yavaş. Bi anda dipte takıldığı şey serbest kaldı. Yukarı çıkardım. Köküyle ağacı sökmüşüz. 3-4 te bonus kaşığımız oldu . 4 saat sonra kalkıcam balığa gitmek için. Herkese iyi geceler, tatlı uykular.