Merhaba arkadaşlar, Boğaz'ın kuzey kısımlarında, daha önce ancak tek tük rastladığımız bir Karadeniz Balığı olan tırsi cirit atıyor. Son zamanlarda boğazda bol görülen sardalya ile karıştırıyorum sanmayın. Lüfer boyunda koca koca tırsilerden söz ediyorum. Karadeniz'de suların aşırı ısınması balığı yeni bölgelere göçe zorlamış olabilir, tabii Boğaz'da da su sıcaklığı farklı değil. Özellikle Çubuklu-Burunbahçe civarında her sabah saat 10'a kadar çinekop çaparisi ile bol miktarda tırsi avlanıyor. Beykoz, İstinye ve civarlarında canlı canlı kilosu 5 liraya satılıyor. Cumartesi günü aldık yedik, tadı oldukça lezzetli ama son derece kılçıklı. Oltacılık zevki açısından sanırım son derece ideal bir balık. 2-3 tanesi çapariye gelirse balıksız geçen şu günlerde iyi antrenman yaptırırlar 2 gün sonra bitecek av yasağından sonra Boğaz'a çıkacak balıkçı teknelerinin tırsi sürülerini çevirerek kökünü kurutacağı tahmin ediliyor. Orkinos yemi olarak balık çiftliklerine satıyorlarmış. Boğaz'da lüfer hiç yok, izmarit yok, hamsi azaldı, sardalya bol, zargana bol, istavrit görülmeye başlandı. Boğaz'ın kuzeyinde çapari ile tek tük palamut alınmaya başlandı. Boğaz'ın Karadeniz kısmında şimdilik aktarabileceklerimiz bu kadar
gercekten antreman ıcın cok ıyı acık mesafe atmak gerekıyor daha kıyıdan tutanı gormedım burunbahcede kayıkları ızledım kımse bos cekmıyordu hatta hafta sonu mınık kureklı botumu ındırıcem ruzgarsız olursa
Ağustos ayının başında İzmir/Dikili'de o kadar çok tırsi vardı ki... Tekneyle balık tutmak için açıldığımızda teknenin altından milyonlarcası geçiyorlardı. Dipten mercan çekerken mutlaka birkaç tanesi de oltaya atlıyorlardı....
keske o bahsettıgın yerlere balıkcı teknelerı ( o buyuk olanları) gıtseler acık denızlere orda takılsalar super olurdu dıye dusunmusumdur hep ama malesef daha fazla kazanma hırsı her seyı hunharca tuketıyor
acaba benim cumartesi teknelerde çektiğini gördüğüm balık tırsimiydi palamut sandım ama çok uzak mesafedeydi
Kesinlikle tırsidir. Palamuta yakın boydalar ve Boğaz'da her yerde çapari ile yakalanıyorlar. Palamut Boğaz'ın girişinde çok nadir var..
Körfeze ne zaman gelir acaba o tirsiler.Tam başladımmı kıyıdan çok tırsi tuttum.Kuvetli balıktır.İyi pirince kılçıklarıda eriyor.Çok sevdiğim bir balıktır.Tebrik ederim.
Zaten adamlar sanki istavrit tutuyor gibi uzaktan izlediğim kadarıyla o şekildeydi tekne sabit olta aşşağıya sarkıtılıp aynen çekiliyordu. Tırsi hiç aklıma gelmedi sen bu konuyu açınca ve özgür abi (fishfounder) ile yaptığım konuşmada tırsidir o demişti o zaman anladım. doğru söylüyorsunuz mesafe uzak olduğu için göremedim net olarak.